Alias : suncas
Név : Sulyok Sándor
E-mail : [e-mail]
Születési dátum : 1969-09-01
Lakhely : Eger
Kedvenc horgászmódszerei : pergetés, feeder, match, általában rablóhalazás, illetve finomszerelékes horgászat
Kedvenc vízterületei : Tisza-tó; a Tisza Kisköre alatti szakasza; Egerszalóki-víztározó; Harsányi-tó
Legnagyobb halai : harcsa 35 kg; ponty 11 kg; csuka 6,2 kg; süllő 5,5 kg, balin 5 kg, amur 6 kg
Mióta horgászik : kb. 1980 óta

Szerző írásai

Célunk a meghökkentés, avagy egy műcsali születésének igaz története - 12. rész: távlatok

Sulyok Sándor 2013-12-15 07:00:00
Cikksorozatom utolsó részében az új műcsali potenciális felhasználási lehetőségeit szeretném egy kicsit boncolgatni - elsősorban a piacon fellelhető egyéb műcsalikkal való összehasonlítás révén. Ahogy korábban is említettem, a műcsali újdonságát a twisterfarok hullámmozgásának újraértelmezése, hordozóra feszítése (szabadsági fokának lecsökkentése) és ezáltal a veretés erősségének megnövelése adja.
Videóval

Célunk a meghökkentés, avagy egy műcsali születésének igaz története - 11. rész: vertikálszárnyak

Sulyok Sándor 2013-12-05 07:00:00
Már az első kísérletek rávilágítottak arra, hogy a vertikálhordozók nem tűrnek meg akármilyen szárnyat magukon, pontosabban fogalmazva extra igényeket támasztanak velük szemben - nem is a szárnyak, inkább a saját gyengeségeik miatt. A vertikálszárnyakkal való bíbelődés amúgy kísérleteim érdekes színfoltját jelentette és részben át is formálta a szárnyakról alkotott elképzeléseimet. Úgy vélem, mindenképp érdemes szót ejtenem róluk, ha már ugyanezt megtettem a hordozóikkal is. Lássuk, miről is van szó valójában!

Célunk a meghökkentés, avagy egy műcsali születésének igaz története - 10. rész: vertikálhordozók

Sulyok Sándor 2013-11-26 07:00:00
A vertikál szó ezeknél a hordozóknál nem a műcsali mozgásának irányára utal - mint a klasszikus értelemben vett vertikális műcsalik esetében -, hanem a szárny vertikális állására. Az eddig ismertetett hordozók mind vízszintes, azaz horizontális szárnyállásúak voltak, hozzájuk képest a vertikálhordozók szárnyállása 90 fokkal elforgatott. Az ötletet a vízfelszín közelébe szánt műcsali adta, ahol a láthatóság sokkal inkább szempont lehet, mint egy mélyvízi kivitel esetében. Arra gondoltam, hogy oldalról nézve egy horizontális szárny talán kevésbé látszódik, mint egy vertikális. Ez persze csak részben igaz, hiszen a hullám (főleg az orientált) sokszor szinte körülöleli a műcsali testét, de kihívásnak nem volt rossz, én pedig szeretem a kihívásokat.
Videóval

Célunk a meghökkentés, avagy egy műcsali születésének igaz története - 9. rész: wobblerhordozók-2

Sulyok Sándor 2013-11-19 07:00:00
A kétrészes wobblertest hordozók test-feleinek összeillesztésére egy másik, a távtartós összeragasztáshoz képest masszívabb rögzítési módszert is kikísérleteztem. Mindent összevetve a távtartós összeragasztás sem tűnik rossz módszernek (létjogosultságát és tartósságát majd a gyakorlat igazolja, vagy nem), én azonban egy ennél bizonyosan erősebb és megbízhatóbb megoldást akartam. Úgy vélem, ezt sikerült is elérnem a prototípussal, így a jövőbeli wobblertest hordozóim is hasonlóak lesznek.
Videóval

Célunk a meghökkentés, avagy egy műcsali születésének igaz története - 8. rész: wobblerhordozók-1

Sulyok Sándor 2013-11-12 07:00:00
A jigfejes hordozókkal akár elégedett is lehettem volna, ám ekkor közbeszólt a házi wobblerkészítős múltam és egy könnyű, felszínen és vízközt egyaránt jól húzható, kifinomultabb verzió lehetőségét villantotta fel előttem. A kihívást tovább már nem jelentő jigfejes kivitel továbbfejlesztését elnapolva egyszerűen tovább kellett lépnem. Megtettem.

Célunk a meghökkentés, avagy egy műcsali születésének igaz története - 7. rész: a szárnyak elkészítése

Sulyok Sándor 2013-11-06 07:00:00
A szárnyak elkészítése korántsem bizonyult olyan nagy ördöngösségnek, mint a megtervezésük. Csupán néhány ügyes szerszám meg egy cseppnyi kézügyesség szükségeltetett hozzá. Az első szárnyakat kizárólag ollóval készítettem, majd használtam hagyományos lyukasztókat (melyek él-geometriája nem kifejezetten volt alkalmas gumi kivágásra), később én magam készítettem alkalmas kivágó szerszámokat. Esetemben ezek a szerszámok hozták meg a kívánt áttörést a szárnyak elkészítésben.
Videóval

Célunk a meghökkentés, avagy egy műcsali születésének igaz története - 6. rész: különleges szárny-formák

Sulyok Sándor 2013-10-29 07:00:00
Talán túlzás különlegesnek neveznem a fejezet tárgyát képző szárnyformákat, az viszont tény, hogy a szárnykísérletek új dimenzióját nyitották meg számomra. Az ötletet tulajdonképpen a természetben is fellelhető minták ihlették, hiszen ha megnézzük egy rovar hártyás, vagy akár egy lepke kitinpikkelyekkel borított szárnyát, azok nem igazán hasonlítanak egy alaptípus szárnyra sem. A célom tehát a minél nagyobb élethűség elérése volt. Hogy aztán a halak milyen teremtményeket vélnek majd felfedezni ezekben a kreatúrákban, már egy másik kérdés.

Célunk a meghökkentés, avagy egy műcsali születésének igaz története - 5. rész: alaptípus szárnyformák

Sulyok Sándor 2013-10-22 07:00:00
Összehasonlítva a túl nagy fantáziát nem igénylő hordozókkal, a szárnyformák kialakításán azért többet kellett töprengenem. Egyrészt mert teljesen új tudományág lévén nem igazán tudtam mihez nyúlni, másrészről pedig nem mindig sikerült megtalálnom a viselkedésük ok-okozati összefüggéseit. Leginkább saját fantáziámra és kísérletezgetéseim eredményére vagy épp eredménytelenségeire hagyatkozhattam. Feltártam bizonyos törvényszerűségeket (melyeket azért illett betartanom), ám ezeken túlmenően csak a rendelkezésemre álló alapanyag mennyisége szabott határt az ötleteim megvalósításának. Ezek között akadt, amelyik működött, és olyan is, amelyik nem, néhány pedig még kísérleti fázisban van. A következő három részben a bevált szárnykoncepciókat és azok elkészítési lehetőségeit szeretném bemutatni. Kezdjük az elején, az alaptípus szárnyformákkal!

Célunk a meghökkentés, avagy egy műcsali születésének igaz története - 4. rész: szárnygeometria

Sulyok Sándor 2013-10-15 07:00:00
Az előző részben a hullámok sajátosságaival foglalkoztam, ebben az újban pedig azokkal a tényezőkkel, amelyekkel leginkább hatással lehetünk rájuk: a szárnyakkal és a hordozókkal. Ahogy korábban is említettem, egy jó hullám leginkább a szárny geometriájának sajátossága, ám a hordozó szerepe sem elhanyagolható, így a kettőt együtt kell vizsgálnunk. Ehhez nézzünk meg először egy alaptípust, azaz a hosszában és keresztben is szimmetrikus szárnyat!
Videóval

Célunk a meghökkentés, avagy egy műcsali születésének igaz története - 3. rész: a hullámképződés

Sulyok Sándor 2013-10-08 07:00:00
Eddig jóformán csak a hordozókról írtam, pedig valójában a szárny, pontosabban az általa formált hullám adja az új műcsali esszenciáját. Ha nagyon le akarnám egyszerűsíteni dolgot, azt is mondhatnám, hogy a képződő hullám egyedül a szárny sajátossága (hiszen a hordozó csak az előfeszítést adja), ám ez így, ebben a formában nem igaz, a kettőt csak együtt lehet vizsgálni. Rengeteget kísérteteztem a hullámokkal, sokszor kerültem zsákutcába, de sok új felfedezést is tettem, melyek eredményei már mind-mind megjelentek az új generációs kivitelekben. Egy egész kötetet tudnék írni a dologról, ám úgy vélem, ennek nem itt, ebben a cikkben a helye. Inkább megpróbálok a tárgyilagosság és a gyakorlati használhatóság határain belül a végeredményre koncentrálni. Ehhez nézzünk is meg rögtön egy elméleti hullámmodellt!
Videóval

Célunk a meghökkentés, avagy egy műcsali születésének igaz története - 2. rész: jigfejes hordozók

Sulyok Sándor 2013-10-03 07:00:00
Némiképp továbbgondolva a történetet és egyben kitörve a domolykózás bűvköréből, nagyobb jigfejekkel (7-20 g) kezdtem el kísérletezni. A célom egy olyan univerzális, mélyvízi verzió megalkotása volt, amely méltó alternatívája lehet a gumihalaknak / twistereknek süllőre, csukára, harcsára egyaránt. Na, itt kezdett érdekessé válni a dolog.
Videóval

Célunk a meghökkentés, avagy egy új műcsali születésének igaz története - 1. rész: a kezdetek

Sulyok Sándor 2013-09-14 07:00:00
Azt szokták mondani, ha az ember valamivel sikert szeretne elérni, akkor vagy elsőként kell kirukkolnia vele, vagy a legjobbnak kell lennie benne. Nos, a magam részéről soha nem szerettem a versengést, így inkább innovatív hajlamaim kiélése révén próbáltam érvényesülni, több-kevesebb sikerrel...

Wobblerkészítés házilag - 12. rész, szemek elkészítése, befejező munkálatok

Sulyok Sándor 2009-07-17 07:00:00
A szemek nagyban meghatározzák a wobbler esztétikáját, ugyanakkor nagy szerepük van a fogósságban is, úgy is mondhatnánk, hogy a szem a wobbler lelke, vagy a wobblerlélek tükre, vagy valami ilyesmi… A jól eltalált és kihangsúlyozott szem igen feltűnő és vonzó lehet horgász, ragadozóhal számára egyaránt.

Wobblerkészítés házilag - 11. rész, fóliázás, festés, színek és mintázat kialakítása

Sulyok Sándor 2009-05-27 07:00:00
A wobbler színét és mintázatát alapvetően négy, technikájában és kivitelezésében egymástól elkülönülő módszer együttes alkalmazásával tudjuk kialakítani. Ezek a fóliázás, a festékszórás, az ecsetes festés és a filctollas pingálás. Ezeken kívül természetesen léteznek más módszerek is, de ezekre most nem térnék ki, az említett technikák együttes (de akár külön - külön való) alkalmazása teljes értékű festést és tökéletes minőséget ad.

Wobblerkészítés házilag - 10. rész, ragasztás, lakkozás, alapozó festés

Sulyok Sándor 2009-04-19 07:00:00
Ha minden egyes készülőfélben lévő wobblerünket elláttunk a korábban kikísérletezett súllyal, lapkával stb., és beállítottuk a beállítandókat is, akkor jöhet a hasi bevágás beragasztása, valamint a test lakkozása és alapozó festése. Az igazi díszes köntösnek ugye illik aláöltözni, ezek a műveletek ezt a célt szolgálják. A huzalozás szilárdan rögzül majd a tökéletesen víz- és ütésálló testben, a díszítő festés pedig tökéletesen tapad a felületen.

Wobblerkészítés házilag - 9. rész, veretés beállítása fürdőkádi úsztatással

Sulyok Sándor 2009-03-15 07:00:00
Bármennyit is papoltam a súlyozásról az előző részekben, mese nincs, a súlyozás beállítását csak fürdőkádi veretés próba során tudjuk jól elvégezni, illetve ellenőrizni. Lehet, hogy elsőre rá fogunk érezni, de az is lehet, hogy nem, és akkor faragni, alakítani kell majd a súlyokon. Ez a művelet tehát nem hagyható el egyedi daraboknál, ugyanakkor egyforma darabokból álló széria esetén elegendő egy „mintamodellen” is elvégezni, a későbbiekben - a szükséges adatok birtokában - már nem érhetnek meglepetések akkor sem, ha a többi típusazonos darabnál csak azok végleges elkészülte után végezzük el a lakkozást, illetve a végső beállítást.

Wobblerkészítés házilag - 8. rész, súlyozás gyakorlati kialakítása

Sulyok Sándor 2009-02-14 07:00:00
Egy régi, de meglepően találó mondás szerint a jó mérnökembernek pontosan kell tudnia, hogy körülbelül mi lesz a végeredmény. Hát nagyjából igaz lehet ez a súlyozásra is, hiszen valamiből ki kell indulnunk. Ugyan pontosan meghatároztuk a lebegősúlyt, de a rengeteg befolyásoló tényező miatt a végleges súlyozásból még bármi lehet. El fog-e férni a szükséges mennyiségű súly a testben, osztott vagy koncentrált súlyt használjunk-e, egyáltalán hogy helyezzük el? Mi történik akkor, ha a pontosan belőtt súly mellett sem tudjuk beállítani a jó veretést? Ezek valóban nem egyszerű kérdések, de nem kell aggódni, ha elsőre nem is jön össze, az összehangolási folyamat végén biztosan azt kapjuk majd, amit az elején is szerettünk volna.

Wobblerkészítés házilag - 7. rész, a súlyozás elmélete

Sulyok Sándor 2009-01-27 07:00:00
Tapasztalataim szerint a wobbler mozgására legjobban ható három tényező a lapka és az elülső fül elhelyezkedése, ezek egymáshoz viszonyított helyzete, illetve a wobbler súlyozása. E tényezők összehangolásával érhetjük el a wobbler optimális mozgását. A lapka helyzetét mi magunk tervezzük meg előre - és ezen már nem is nagyon tudunk változtatni - viszont az elülső fül helyzetével és a súlyozással még bőven tudunk operálni, és szinte biztosan el tudjuk érni, hogy wobblereink veretése impozáns legyen.

Wobblerkészítés házilag - 6. rész, lapkafészek és terelőlapka elkészítése

Sulyok Sándor 2008-12-10 07:00:00
A wobblerek kishalat utánzó, semmi máshoz sem hasonlító mozgását a terelőlapka fogja biztosítani nekünk. Bár terelőlapka nélkül is létrejön valamiféle rendszertelen mozgás - lásd sliderek - de harmonikus verető mozgást csak terelőlapkával tudunk létrehozni. A terelőlapka, mint ahogy a nevében is benne van, terel, mégpedig vizet, és az elterelt víz ellenhatásaként propeller módjára téríti ki jobbra vagy balra a wobblertestet. A lapka tehát a wobbler nélkülözhetetlen kelléke, de ahogy majd a későbbiekben kiderül, nem elsősorban ez határozza meg a veretés minőségét, mint ahogy az MP3 lejátszóba rakott elemtől se függ a lejátszott zeneszám minősége, de maga a lejátszás, az bizony erősen.

Wobblerkészítés házilag - 5. rész, elméleti ismeretek a terelőlapka kialakításához

Sulyok Sándor 2008-11-13 07:00:00
A terelőlapka helyzete meghatározó a wobbler mozgásában, és mivel beépítésekor csak egy dobásunk van, ennek megtervezésére különösen nagy figyelmet kell fordítanunk. Vannak trükkök, amivel még a későbbiekben is operálhatunk - ha mégse a legjobb helyen vágnánk be a wobblertestet -, de jobb ezt elsőre jól csinálni. Itt elsősorban a bevágás helyére gondolok, az irány nem ennyire kritikus, a terelőlapka szögén egyszerűbben tudunk változtatni. A bemetszés előtt először is el kell döntenünk, hogy milyen terelőlapkát szeretnénk wobblerünknek, ugyanis egyazon wobbler alaptípusba többfajta terelőlapkát is tervezhetünk. Ennek megértéséhez érdemes tenni egy rövid áttekintést az alkalmazható lapkatípusok világában, illetve szót ejteni ezek mozgásra gyakorolt hatásáról.

Wobblerkészítés házilag - 4. rész, a huzalozás kialakítása

Sulyok Sándor 2008-11-08 07:00:00
A huzalozás kialakításával biztosítjuk a horgok megfelelő helyzetét, illetve a huzalból kialakított szem révén tudjuk majd felcsatolni wobblerünket is a zsinór végére. A huzalozás ugyan egyszerű műveletnek tűnhet, de kis csapatunknak, a BETLY FC-nek ez némi nehézséget okozott, ezért a következőkben egy kicsit részletesebben is szeretnék ezzel a témával foglalkozni.

Wobblerkészítés házilag - 3. rész, a wobblertest készre munkálása

Sulyok Sándor 2008-10-18 07:00:00
Ha elkészült a leendő wobblerünk befoglaló méreteit tartalmazó előgyártmány, hozzákezdhetünk a test végleges formájának kialakításához. Míg az előgyártmány kialakítása nagy figyelmet, a készre munkálás inkább kézügyességet igényel, de nem kell megijedni, a megfelelő végeredményt a gyártási technológia szavatolni fogja.

Wobblerkészítés házilag - 2. rész, a wobblertest előmunkálása

Sulyok Sándor 2008-09-05 07:00:00
A wobblertest alakja lesz munkánk alapja, és ugye csak szilárd alapokra lehet jól építkezni. Egy jól kialakított, arányos és áramvonalas wobblertest már önmagában is impozáns és szemet gyönyörködtető, hát még ha megfelelő köntösbe is öltöztetjük. De ahhoz, hogy a számunkra is elfogadható eredményt kapjuk, egy olyan előgyártmányt kell létrehoznunk, amelyből egyszerűen és komplikációmentesen ki tudjuk alakítani a végleges formát. Ez tehát nem egy AS (ahogy sikerült) technológia, hanem gondosan megtervezett és szisztematikusan egymásra épített lépések sorozata, ami garantálja számunkra, hogy valóban az legyen a végeredmény, amit az elején elképzeltünk.

Wobblerkészítés házilag - 1. rész, előkészületek

Sulyok Sándor 2008-08-29 07:00:00
Wobblerek … Ezek a fahalnak is nevezett apró mütyürkék a maguk kifinomult tökéletességével, mozgásukkal, színvilágukkal azóta lenyűgöznek, amióta csak a horgászeszemet tudom. Számomra ezek nem pusztán műcsalik, hanem igazi esztétikai élményt nyújtó apró műalkotások, melyek méltán megállnák helyüket a vitrinben is a porcelánrózsa és az illatgyertya mellett. De bármennyire szépek is, nekünk, horgászoknak igazi értéküket mégis fogósságuk adja, patinájukat pedig a harci sérülések, azaz a fognyomok. Nem tudom, mások hogy vannak ezzel, de én misztikusan bízom azokban a darabokban, amelyek korábban már sikeresnek bizonyultak, és ha kedvezőtlenül kezd alakulni egy horgászat, mindig ezekhez nyúlok, nem kísérletezem!
Termék katalógus

Haldorádó
Katalógus

Megjelent a Haldorádó 2024 termékkatalógus, lapozz bele!

Tovább

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.