„Amurvadászat”

„Amurvadászat”

Hosszú évtizedekkel ezelőtt, amikor apám megismertette velem a vizet, annak titokzatos, írott és íratlan szabályait, akkoriban mit sem sejtettem arról, hogy a mai modern világban a halfogás mennyire céltudatossá válhat. Akkor még gondolni sem mertem volna, hogy évek múltán a Haldorádó termékek lehetővé teszik számomra, hogy amikor elindulok a vízpartra horgászni, előre eldönthetem, pontyot vagy amurt szeretnék fogni. 2014-ben ez már teljesen természetes!

Évtizedekkel ezelőtt apám megismertette velem a vizet, annak titokzatos, írott és íratlan szabályait
Akkor még gondolni sem mertem volna, hogy évek múltán megjelenik a Haldorádó termékcsalád FermentX családja
… valamint az erjesztett Tejsavas magjai…
… amik lehetővé teszik azt is, hogy amikor elindulok a vízpartra…
… előre eldönthetem, pontyot vagy amurt szeretnék fogni

„Ne keress ott, ahol nincs!”, tartja a mondás. A jó csali mit sem ér, ha azt olyan helyen alkalmazza a horgász, ahol a célzott halfaj megfelelő méretű állománnyal nem áll rendelkezésre. Tehát a megfelelő csali kiválasztásán felül érdemes nagy figyelmet szentelni arra, hogy a célhal jelen legyen. Ez esetben, amurvadászat előtt olyan vizet válasszunk, ahol ez a halfaj sűrűn elő is fordul!

A megfelelő csali kiválasztásán felül…
… érdemes nagy figyelmet szentelni arra…
… hogy a célhal jelen legyen!

Fontos az is, hogy a kiválasztott etető és csalizó anyagokat rendeltetésüknek megfelelően alkalmazzuk. Lényeges továbbá, hogy a kiszemelt vízen azokat a pontokat keressük, ahol az amurok előszeretettel tartózkodnak. Tudjuk róluk, hogy növényevők, bár egyes vizeken nem vetik meg a felkínált nem növényi eredetű eleségeket sem. Ennek okán a víznek nádas, növényekkel telített részeit részesítsük előnyben helyválasztás során. Megfelelő etetés mellett a nyílt vízen is tanyát vernek.

Fontos az is, hogy a kiválasztott etető és…
… csalizó…
… anyagokat…
… rendeltetésüknek megfelelően alkalmazzuk

Ismerjük meg jobban az amurt!

Megjelenése: Rendkívül izmos, nagytestű, torpedó alakú hal. Szája félig alsó állású, nagy szemei alacsonyan ülnek, ajkai vaskosak, bajusza nincs. Háta zöldesbarna, oldala a pikkelyek fekete kontúrja miatt szürkésezüst, hasa sárgásszürke színű. Úszói kissé vörhenyesek. A tejesek mellúszói tavasszal a test felőli oldalukon érdes tapintásúak. A méteresre megnövő amur maximális tömegét 25-30 kg-ra becsülik, de tudjuk jól, hogy az országos listavezető amur súlya meghaladja a 40 kg-ot is!

Életmódja: Melegkedvelő faj, de alkalmazkodik az alacsonyabb hőmérséklethez is. Növényevő, édesvízi hal, főleg fonalas algákat, lágyszárú hínárféléket, idősebb korában a nádat és különféle vízinövényeket eszik. Vannak kivételek, amiket szinte sohasem eszik, mint például a sás, a sulyom és a vízitök. Vízinövényből naponta akár testtömege 140%-át is képes elfogyasztani (ez az adat a száraz növény nedves/élő állapotában sokkal több), de természetesen minél melegebb a víz, annál gyorsabb a tápanyagcseréje is.

Növényevő, édesvízi hal az amur
Kedvelt csemegéi közé tartoznak a főtt és erjesztett magvak

Korábbi években gyakran előfordultam a pátkai Róth-tavon. Ezek szép emlékeiből merítve választottam amurvadászatom helyszínéül a tavat. Gondoltam, pár év után visszatérek oda és próbára teszem a Haldorádó erjesztett etetőit és csalijait, valamint a 2014-es Pontyprogram részeként kifejlesztett FermentX családot, amely nem mellesleg ez az amurok és pontyok kedvelt nyári csemegéje.

A pátkai Róth-tavon ezekkel a csalogatóanyagokkal kezdődött az „amurvadászat”

Nem terveztem többnapos horgászatot, de nem zártam ki a lehetőségét sem. Ott és akkor minden optimálisnak tűnt ahhoz, hogy néhány óra elteltével sikeresen fotózhassam a torpedókat. Sportértékét tekintve az amur az egyik legjobban küzdő hal, e tulajdonsága miatt nagyon szeretek rá horgászni. Kemény harcos, az utolsó percig nem adja fel. Minden pillanatban tartogat meglepetéseket, képes a merítőből is kiugrani.

Ott és akkor minden optimálisnak tűnt ahhoz…
… hogy néhány óra elteltével sikeresen fotózhassam a torpedókat. Így is lett!
Sportértékét tekintve az amur…
… az egyik legjobban küzdő hal
E tulajdonsága miatt nagyon szeretek rá horgászni
Képes a merítőből is kiugrani

A ragyogó nyári napsütés jó előjelnek ígérkezett. Ami még ennél is fontosabb, maximálisan megbíztam a csalimban. Indulhatott a horgászat, amurkalandra fel! Egyik botom végszerelékének kiszemelt helyére spombbal Haldorádó Tejsavas kukoricát és szintén Haldorádó Tejsavas 4X magmixet juttattam be. A másikat etetőhajóval húztam be a jónak vélt helyre Kovács Tamás barátom hajójával és segítségével. Köszönöm, Tamás! Pár szem bojli került az etetett helyekre dobócsővel és a hajóval is.

Spombbal Haldorádó Tejsavas kukoricát juttattam be
A másik szereléket etetőhajóval húztam be…
… a jónak vélt helyre
Pár szem bojli került az etetett helyekre dobócsővel…
… és a hajóval is

Korábbi írásaimból már láthatták a Kedves Olvasók, hogy nagy híve vagyok a koncentrált etetésnek. Sok szép fogásom záloga e módszer.

A nyári amurozás során a pasztaólomra is FermentX etetőanyagot gyúrtam a csalogatóhatás fokozásáért. Mindegyik végszerelékem hajszálelőkéjére Haldorádó FermentX Coated (bevonatos) bojlit fűztem süllyedő és lebegő változatban. Rövid előkéket készítettem, mert köztudott, ha hosszabbakkal próbálkozunk, azokat mélyre nyelés esetén könnyedén „elharapja” a hal.

A nyári amurozás során a pasztaólomra Haldorádó FermentX etetőanyagot gyúrtam
Egy süllyedő és egy lebegő csali kombinációja bizonyult a legfogósabbnak
Rövid előkéket készítettem, mert egy garantáltan elkerülhető a mélyre nyelés

A gyors peca hamarosan még nagyobb sebességre kapcsolt, amikor nekiláttak táplálkozni az amurok. Kedvtelésünkre jöhetett a bevágás, fárasztás, szákolás és fotózás, majd e műveletsor folyamatos ismétlése.

Az amurok remekül reagáltak a felkínált finomságokra
Óvatos fárasztás…
A Nevis Omen 3 lbs botok kiválóan teljesítettek, jól állták a harcos amurok vad kirohanásait
A fotózásra a kabát is lekerült

Ahogy fokoztuk az etetés ütemét, ahogy egyre több és több csalogatóanyag került koncentráltan a vízbe, egyre több és több hal gyűlt össze, amely eredményeként egyre kevesebb időt kellett a kapásra várni. Ki merem jelenteni, hogy ott és akkor annyi amurt foghattunk volna, amennyit nem szégyellünk… Iszonyatosan összeállt és működött minden!

Tomi barátom sem tétlenkedett…
… fárasztás után büszkén tartotta a torpedókat
Ha úgy adódott, akkor kettesével

A megfogottak között akadtak kisebb példányok is, de ami nagy öröm számomra, hogy főként nagyobb testű, 5 kg feletti példányok jelentkeztek fotózásra. A tervezett horgászidő hamarosan, számunkra villámgyorsan eltelt. Csendesen megjegyzem, hogy tudtommal a tavon senki nem volt megközelítőleg sem olyan sikeres halfogó azokban az órákban, mint mi.

Mindegyik amur a FermentX golyón veszett rajta
Nagy segítség volt a Haldorádó FermentX Tejsavas etetőanyag, amely gyors oldódásával lerövidítette a kapásidőt
Főként a nagyobb testű példányok jelentkeztek

Néhány dolgot fontosnak tartok kiemelni, melyekre minden amurozás előtt és közben odafigyelek:

  1. Mindig olyan vízen próbálok amurt fogni, ahol megfelelő méretű állomány van jelen.
  2. Az amur nagyon szereti a fermentált (erjesztett) csalogatóanyagokat. Ezért felkészülök erre Haldorádó erjesztett magokkal, magmixekkel és a FermentX bojli családdal.
  3. Az etetést mindig koncentrálom, amely a siker záloga lehet!
  4. Az amur csapatokban jár, ezért megjelenését követően számítok több példányra belőlük. Kapások után azonnal etetek.
  5. Néha pontyok is megjelennek az etetésen, amin nem kell meglepődni, de tudnunk kell, hogy csak a termetesebbek mernek „ujjat húzni” a táplálékukat féltő amurrajjal.

Csak a termetesebb pontyok mernek „ujjat húzni” a táplálékukat féltő amurrajjal
Egy „gyors” peca minimális felszerelést igényel

Értékelve a nem mindennapi, rövid kalandot, összesen 8 db halat sikerült átmeneti rabságba ejtenünk pár óra leforgása alatt, ebből 7 db volt amur. Csupán egyetlen súlya nem érte el az 5 kilót a többi 5 és 10 kg között volt. Sikerült egy csodaszép pontyot is lefotózni, ami beverekedte magát az amurraj közé. Kivétel nélkül minden hal FermentX bojlira éhezett meg. Hát, mindössze ennyi egy sikeres nyári horgászat titka. Próbálják ki Önök is és osszák meg velünk tapasztalataikat, véleményüket. Minket biztosan érdekel!

Írta: Nagy Csaba
Fotó: Kovács Tamás, Nagy Csaba
(Az amur bemutatása, forrás: Wikipédia)

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.