Hogyan készítem el a panírozott horogcsalit?

Hogyan készítem el a panírozott horogcsalit?

Sokan vagyunk úgy, hogy igyekszünk valamilyen praktikát bevetni annak érdekében, hogy horogcsalink a lehető legvonzóbb módon kitűnjön etetésünkön. Az utóbbi években megfigyeltem azt, hogy egyre több horgász használ lebomló kutyatápot és különböző pelleteket bojlis horgászataik során, gondolom, a költséghatékonyság végett, így szép lassan célhalaink hozzászoktak ezekhez az oldódó falatokhoz. Egyre nehezebb bojlival horogra csalni a pontyokat azon vízterületeken, ahol e takarmányokat nagy mennyiségben használják a horgászok. Hogy bojlisként miként oldottam azt meg, hogy az ilyen vizeken eredményes maradhassak? Ebből a cikkből kiderül…

Mivel elvből sem használok se kutyatápot, se pelletet, illetve kedvenc csalijaim sem érhetőek el oldódó változatban, ki kellett találnom azt, hogy mégis miként tudnék bojlisként a legjobban ezekhez hasonlító csalit kapni. Ezek működési elvét alapul véve jutottam el odáig, hogy egy oldódó réteget képezzek horogcsalimon, mely nem azonnal dobja le magát, illetve a szemcsék látványosan lifteznek, felkeltve így célhalaink figyelmét. Hosszas kísérletezés után találtam meg azt a szárazanyag és folyadék komponenst, mely kiválóan működik. Számomra ez egyértelműen a SpéciAdditive termékcsalád közül a Fűszeres Vörös Máj és a Top Method Feeder - Total Fish kombinációja. A Total Fish etetőanyag nagy mennyiségben tartalmaz hallisztet, illetve tonhallisztet, mely tökéletesen harmonizál a folyékony máj és fűszerek egyvelegével.

Csalim elkészítéséhez Fűszeres Vörös Máj wafters bojlira, a hozzá passzoló SpéciAdditive-re és Total Fish etetőanyagra van szükségem
Miután a golyókat egy vödörkébe öntöttük, kevéske folyadékot locsolunk rá…
… majd jöhet az etetőanyag

Fontos kihangsúlyozni, hogy most nem a hagyományos értelembe vett tocsogós, paníros csalit próbáljuk meg elkészíteni, hanem egy szárazabb, pasztaszerű réteget kell kapnunk a végén. Ha egy ragacsos, csicsogós réteget kaptunk, akkor nem jól dolgoztunk.

Itt most nem az ilyen fajta panírozásra van szükségünk
Ha ezt az állagot sikerül elérni, akkor dolgoztunk jól. A fent bemutatott lépéseket addig kell ismételnünk, amíg kellő vastagságú bevonatot nem kapunk, mely jelen esetben 5-6 milliméter

Miután elégszer ismételtük a locsolás és az etetőanyag-szórás lépéseit, nincs más teendőnk, mint egy bojliszárító zsákban pár napig szárítani a panírozott csaligolyókat. Minél tovább szárítjuk, annál lassabban fog a felvitt panírréteg leoldódni a bojli felületéről.

Íme, az elkészült csali
Jól látható, hogy a kiindulási 24 mm-es csalihoz képest mennyivel nagyobb lett bojlink
Szemléltetésképp egy bojlit félbevágtam, így tisztán látható a bevonat vastagsága, melyet kedvünk szerint akár növelhetünk vagy csökkenthetünk is
Akváriumba helyezve csalinkat…
… 1 óra után ennyi oldódott le róla a 12 fokos vízben
Ha a hal a közelében legyez az úszóival, jól látszik, milyen könnyen képes egy ilyen figyelemfelkeltő felhőt képezni

Bátran ajánlom mindenkinek, hogy próbálja ki ezt az apró praktikát, trükköt, hisz nagy meglepetéseket tartogathat akár kapástalan időszakban is.

Ez a pocakos tükrös is bizonyítja, hogy érdemes egy próbát tenni ezzel a praktikával

Erdélyi Tamás