Angliában élni és horgászni

Angliában élni és horgászni

Az élet úgy hozta, hogy külföldön találtam meg a számításaimat. Mivel gyermekkorom óta horgászom, nem szerettem volna ezt a szenvedélyt feladni csak azért, mert nem otthon élek. Utánajártam az angol törvényeknek, szabályoknak, illetve annak, hogy miképp is szerezhetnék itt engedélyt. Rövid keresgélés után ez sikerült is, így nem maradt más hátra, mint felkeresni egy közeli horgászboltot, ahonnan pótolhattam a hiányzó és kötelező felszerelést.

Mindenkinek, aki a szigetországban szeretne horgászni, rendelkeznie kell érvényes engedéllyel, azaz Rod Licence-szel. Ez szólhat 2 vagy 3 botra is, de ha két darabot vásárolunk, lehetőségünk van akár 4 bottal is horgászni ott, ahol engedik. Az engedély váltása interneten pár perc alatt elvégezhető művelet. Ha ezzel megvagyunk, nézzük át, milyen vizeken van lehetőségünk horgászni! Alapvetően két különböző víztípust különböztetnek itt meg, legyen az álló- vagy folyóvíz.

Napijegyes vizek
A napijegyes vizek többnyire magán- vagy a városi kezelésében állnak. Itt bárki horgászhat, illetve válthat napijegyet, aki érvényes engedéllyel rendelkezik. Szép, rendezett környezet fogadja az ide látogató horgászokat, érkezéskor érdemes a helyi szabályzatról érdeklődni, hisz ez komplexumonként változhat. Az ilyen jellegű vizeken többnyire nagy nyomás uralkodik, hisz a horgászat igen népszerű sport az angolok körében. Szinte minden város közelében találhatóak ilyen vizek, melyek jó eséllyel kecsegtetnek kiváló fogási élménnyel, de a nyomás miatt sokszor tapasztalható ennek az ellenkezője is. Jól telepített vizek ezek, melyekben jellemzően ponty, dévér, compó, bodorka, csuka és sügér található. Ezeket minden esetben vissza kell helyezni a vízbe, tehát megtartásuk szigorúan tilos. Itt egy kicsit meg is állok: sajnos sok olyan víz van itt, amit korábban a kelet-európai horgászok már megkárosítottak azzal, hogy megpróbáltak halat hazalopni, ezzel súlyosan megsértve a szabályzatot. Ezek híre itt a különféle közösségi oldalaknak, újságoknak köszönhetően futótűzként terjed. Ez beszűkítheti a becsületes külföldi horgászok lehetőségeit, mert az ilyen megkárosított vizeken sokszor tapasztalható az, hogy nem szívesen látják azt, aki nem helybéli, illetve biztos, hogy gyakori ellenőrzésekre számíthat. Amint látják az emberen, hogy tisztességes és betartja a szabályokat, rövidesen változik a hozzáállásuk. Ezt személyesen is megtapasztaltam.

A horgászathoz az első és legfontosabb az engedély beszerzése
Gazdag növény- és madárvilág jellemzi az angol vizeket
Ezeken a vizeken cseppet sem könnyű a halfogás
Leginkább az édes ízvilágú csalik eredményesek a szigetországban
A felezett bojli „ráfekszik” a hínármezőre, így a hal könnyebben találja meg azt
Kedvenc előkém a Hinged Stiff rig, mely egész évben eredményes
Gyakori és megunhatatlan látvány
A hajnal itt is mindig kiemelt fogási eséllyel kecsegtet
Éjszakai csendélet

Egyesületi vizek
Ezeket a vizeket általában egy zárt horgászközösség kezeli. E közösségekbe többnyire várólista alapján lehet csak bekerülni, hisz a tagok száma limitált. Külföldiként az ilyen vizekre a legnehezebb bejutni, hisz itt bizalmi, illetve ajánlásos alapon működik a tagfelvétel. Nekem is egy szerencsés ajánlás után sikerült bejutnom az AJS Fisheries által fenntartott egyesületbe. Aki ilyen vizeken szeretne horgászni, azoknak azt tanácsolom, hogy elsőként a napijegyes vizeket látogassa és próbáljon meg barátságot kötni az ellenőrökkel, illetve a közeli horgászboltosokkal, hisz a horgászközösségben ők többnyire ismerik egymást. Ez fontos lehet akkor, ha az egyesületi jelentkezési ív kitöltésénél megkérdezik, ki adna referenciát számunkra. E nélkül a klubtagság szinte lehetetlen. E vizek halállománya sokkal kisebb, mint a napijegyes vizeké, de annál egyedibbek a halak. Általánosságban elmondható, hogy egy egyesületi tóba kb. 350-400 pontyot telepítenek, habár olyan tó létezéséről is tudok, melynek pontyállománya alig éri el a 100 darabot. Sok angol horgász szereti a komoly kihívásokat, és nem restek akár éveket is ülni 1-2 darab ismert fogásért. Ha a darabszám nem lenne elég kihívás, sok más nehezítő tényezővel is meg kell küzdenünk. Ilyen a rendkívül sűrű hínárrengeteg, illetve a vízimadarak. Rendkívül sok hattyú, liba és kacsa lakja ezeket a vizeket, melyek szinte mindent felfalnak, hisz a tiszta, sekély vizekben egy pillanat alatt észreveszik a finom falatokat. Pontyhorgászat közben gyakori vendégek lehetnek még a kapitális dévérek, melyek gyakran elérik a 4-5 kg-ot is, illetve a compók aktivitása sem elhanyagolható.

A lapátdévérek sok bosszúságot okoznak, hiszen minden vízben van belőlük bőven
Egy mindig jó szívvel fogadott járulékos hal, a compó
Egy szép angol tükrös a nagyobbak közül
Egy haragos éjszakai lovag
A kisebb halak értéke és szépsége is páratlan
Rokolya Péter barátom, ha teheti, kilátogat hozzám és értékes fogásokkal gazdagítja fotóalbumát
Egy aranysárga tükrös Peti kezeiben

Etetés, végszerelék, helykeresés, taktika
Gyakran megfigyelhető a vízpartokon, hogy már a partközeli részeken komoly a halmozgás, ezért sokszor előbb érhetünk el kapást itt, mint a benti, távolabbi területeken. Sokszor megesett már horgászataim során, hogy akkor adta a legtöbb élményt a pecám, amikor a maximum 20-25 méteres sávban találtam tiszta részeket a hínártengerben. Általánosságban elmondható, hogy az itteni vizek igen tiszták, ezért a hínár is igen jelentős. Horgászat elején ezért mindenképp érdemes rászánni az időt arra, hogy megtaláljuk az olyan részeket, ahol kellő magabiztossággal fel tudjuk kínálni a csalit. A vakvilágba való dobálásnak semmi értelme itt, hisz nagy eséllyel landol végszerelékünk a sűrű hínárban, ami minimálisra redukálja esélyeinket.
Az ilyen tavakon előszeretettel használok pop-up rigeket, személyes kedvencem a Hinged Stiff rig helikopter szerelékkel kombinálva. Használatával biztos lehetek abban, hogy végszerelékem szinte mindig minden esetben működni fog, hisz elül bármiféle fenéken, legyen az iszapos, vékonyan hínáros vagy akár köves, márgás.
Etetésünket célszerű a legnagyobb csendben, vagy sötétedéskor elvégezni, amikor a madarak aktivitása minimális, hiszen ha nagy csobogást keltünk, egyből rávetik magukat a finom falatokra, ezáltal teljesen tönkretéve horgászatunkat. Számomra az etetőhajóval való etetés vált be a legjobban erre a célra, csak ajánlani tudom.

Örökzöld Anglia
Van ennél szebb látvány egy horgász számára?
Eddigi legszebb angol pontyom egy pazar „zip linear”
Legnagyobb angol tükrösöm közel 18 kilót nyomott, örök élmény volt kézben tartani!
Van, ami örök! Fogd meg és engedd vissza!

Végszóként elmondhatom, hogy akinek lehetősége van itt horgászni, vágjon bele bátran, hisz a környezet, a halak szépsége páratlan, semmihez sem fogható. Pontyhorgászatban én is ennek az országnak köszönhetem legszebb élményeimet. Ezúton is megkérek mindenkit, hogy tartsuk be, tiszteljük az itteni szabályokat, hisz mi vagyunk a vendégek, ne hozzunk szégyent a magyarokra. Sajnos több ország horgásza csúnya sebet ejtett már nemzetük hírnevén, a miénk maradjon tiszta!

Fotók: Rokolya Péter

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.