Márnák bolognaival

Márnák bolognaival

A rakós botos úszós horgászat és csalivezetés bármennyire is hatékony, mégis megvannak a maga korlátai. A legfőbb hibája, hogy olyan termetes hal is horogra akadhat, amelynek megfogására a legtökéletesebb gumizás mellett sincs semmi esélyünk. A menekülő halnak több zsinórt kell adnunk, hogy nagyobb területen, hosszabb lasszóval végül kifáraszthassunk. Ehhez a leghatékonyabb eszköz a bolognai bot.

Ha céltudatosan nagy halra, például márnára szeretnénk bolognai bottal horgászni, a szerelék összeállítása során máris szembesülünk az első problémával. Milyen úszót tegyünk fel, ha parttól távolabb, 25-30 méterre kell a csalit felkínálni? A hagyományos dundi, felfelé vastagodó, répa alakú, klasszikus bolognai úszók néhány másodperc alatt lesodródnak az etetési sávról. Ráadásul a szerléket is nehéz lassítani, megállítani, márpedig a gyorsan száguldó csalit ritkán fogja termetes hal elkapni. Ismerjük a mondást: „sas nem kapkod legyek után”! Mi lehet a megoldás?

A bolognai bot lehetővé teszi a folyó legharcosabb halainak kifogását is

Ezekkel a problémákkal szembesült Králik Károly is, amikor kedvenc Duna szakaszára (Zebegény környékén) nap mint nap kilátogatott, és a hagyományos szerelékekkel képtelen volt hatékonyan horgászni. Az ügyes horgászt ezek a gyakorlati problémák egy nem hétköznapi úszó: a Cralusso Surf megalkotására ösztönözték. Több mint egy év folyamatos próbálkozás, tesztelgetés után sikerült az orsós botra ajánlott (bár Európa néhány országában rakós bottal is használják) legtökéletesebb folyóvízi úszót elkészítenie. Az első Cralusso „csodaúszó” megalkotása óta több mint három év telt el. A Surf úszó valóban képes a parttól akár 30 méterre (vagy távolabb is!) megállni. Különleges testkiképzésének köszönhetően nem sodorja el a víz! Áll, mint a cövek. Olyan érzése van a horgásznak az úszó vezetgetése közben, mintha sárkányt eregetne, csak mindezt vízben. Ugyanis a feszesen tartott damillal, a bot és a zsinór által bezárt szög megváltoztatásával nem csak egyetlen irányba (lefelé) engedhető. Ügyesen (némi gyakorlással) irányítva akár befelé, sőt az áramlattal szemben (!) is vezethető anélkül, hogy kifeküdne. Minimális „műszaki intelligenciával” rendelkező horgászok is hamar rájönnek az úszó használatára és azokra a finom állítási lehetőségekre, amelyek az adott körülmények között a legtöbbet hozzák ki belőle.

A Cralusso Surf úszó elsőre bonyolultnak tűnik…
… mert használatba vétele előtt azt is figyelembe kell venni, hogy merről folyik a víz…
… pedig csak néhány drótszárat kell a helyére dugni!

Egyetlen hibája, hogy összerakása, használatba vétele nem minden esetben egyértelmű. A legtöbb horgászt elriasztja, hogy a zacskóból kivéve a több darabból álló úszót a víz folyásirányát is figyelembe véve saját magának kell összeraknia. Akinek volt gyermekkorában legója, mindezen persze nevet, hiszen néhány dórszárat kell csak a helyére dugni, de mégis sokaknak okoz problémát.

Az ötletgazda nem nézte mindezt tétlenül, és elkészítette a Surf úszó egyszerűsített változatát. A Bolo névre hallgató új modell lényege, hogy az etetési sávon visszatartva tudjuk vezetni a csalit anélkül, hogy kisodródna. Ajánlott szabadon úsztatott horgászathoz, valamint a közepesen visszatartott csalivezetéshez. Előnye az egyszerű, gyors szerelés, könnyű használat, nem igényel beállítást, és mégis érzékeny. Az első igazi klasszikus bolognai módszerhez való úszó, amely akár a parttól 30 méterre is vezethető. Teste poliuretán, mely sosem ázik be. A használatba vétele előtt csupán az antennatartó adaptert (amely egyben felső zsinórrögzítő szár is) kell a helyére dugni. Ebből kettőt talál a csomagban a horgász. A piros szilikon csővel megjelölt szár a jobb, míg a másik a bal folyásirányhoz kell.

A Cralusso Bolo a Surf úszóhoz képest lényegesen egyszerűbb
Itt csupán egyetlen szárat kell a helyére tolni, amely egyben antennarögzítő adapter is (a folyásirányt itt is vegyük figyelembe!)

Az sem teljesen egyértelmű, hogy mi a jobb és mi a bal folyásirány? Ha a folyó (partján állunk úgy, hogy a víz előttünk van) jobbról balra folyik, ezt jobb folyásiránynak nevezzük. Ha a víz balról jobbra folyik, akkor ez a bal folyásirány. Ennek megfelelően kell a szárakat szétválogatni.

Szlávik Szabolcs barátommal eredtünk a márnák nyomába, együtt próbáltuk ki, hogy mire képes a Bolo úszó.

A Van Den Eynde Carp Pelletről eddig úgy véltük, hogy főként a dévérek és jászkeszegek csemegéje. Az etetőanyagba keverve a márnák is bolondulnak érte!
A halak csemegéi

Az első néhány úsztatás után megdöbbenve tapasztaltuk, hogy valóban, szinte egyvonalban vezethető. Az úszó minimális mértékben sodródik a part felé. A bot és a zsinór által bezárt szöget változtatgatva, tökéletesen lehet kontrolálni a szereléket, szépen lehet lassítani annak sodródását. Látványosan, egyértelműen jelzi a kapásokat és az akadókat.

Horgon az első hal
Egy termetes márna
Alig fér a merítőbe!
Súlya közel 3 kg
Az úszóteszt a vártnál is jobban sikerült

Érzékenysége és remek láthatósága (köszönhetően a cserélhető cső- és lapantennáknak) magasan a hagyományos úszók elé helyezi. Azt a horgászt, aki e rendkívül egyszerű úszó használatát elsajátítja, már csak egy lépés választja el az eddig bonyolultnak tűnő Surf úszó könnyed használatától.

A Surf és a Bolo úszó működési rajza

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.