River bolóval a Dunán

River bolóval a Dunán

A folyóvízi úsztatás szerelmeseinek most sincs nehéz dolga, ha esetleg egy jó bolognai botot szeretnének választani maguknak. Az Energofish immáron két és fél évtizede kínálja a legnagyobb választékban a hosszú gyűrűs botokat, s ahogyan régen, úgy napjainkban is megtalálható mindenki számára a különféle stílusú és árkategóriájú bolognai bot.

Eszköz tehát van bőven e szép és eredményes finomszerelékes módszer elsajátításához. Ahhoz, hogy még színesebb és átfogóbb képet adhassunk a bolózás izgalmairól, elhatároztam, hogy gyakorlati tapasztalataimmal foglak segíteni benneteket, mindent megmutatok és elmesélek, amit eddig Magyarország folyóvizein tanultam.
Bolós cikksorozatom helyszínei bővelkedni fognak a változatosságban, a színes, halszagú élményekben, melyre a Duna, a Tisza, a Rába, a Dráva és a Mura folyó mellett a legnépszerűbb csatornák adják majd a garanciát.
Sorozatunk első részében a pezsdülésnek indult Duna kulcsi-adonyi szakaszát kerestem fel Benzar River Bolo újdonságunk 5 méteres példányával.

Könnyű, gerinces és mindent kibír. Élménypecát garantáló versenybot a Benzar River Bolo

A karakteresebb bot tökéletes volt a tervezett vízben állós, partközeli pecához az áradó Dunán, valójában a rakós botos távot horgásztam meg vele úgy, hogy a szerelékemet a botspicc vonalában engedtem lefelé. Hozzáteszem, ez ebben a formában a bolós peca legkényelmesebb fajtája.

A Benzar mix paducos-márnás kajája tökéletes alap, ezt kell a pálya sajátosságaihoz és a halak szájízéhez alakítanunk

Nem véletlenül mondom ezt, határozott meggyőződésem, hogy az alapként szolgáló folyóvízi sajtos kajákhoz adott föld- és agyagtípusok pontos meghatározása, víztípushoz, sodráshoz való kikísérletezésén áll vagy bukik az, hogy mennyi halat tartunk meg a pályán, illetve közülük mennyit bírunk kapásra.

Nem elhanyagolható a keverékünk súlyozása. Legolcsóbb és leghatékonyabb módja a Dunán az, ha kihasználjuk a lábunk alatt a terített asztalt és annyit teszünk a kavicsból a vödrünkben pihenő etetőhöz, amennyire éppen szükségünk van

Folyóvízi pecáim elképzelhetetlenek a kavicson kívüli további nehezítő anyag nélkül, melyek a legtöbb esetben saját magam által bányászott és bezsákolt zsíros, jól tapadó folyóvízi föld, újabban pedig porfinomságúra őrölt sárga agyagpor. Ez utóbbira azért van szükségem, mert ez képzi a legfeltűnőbb ködöt, tartós füstcsíkot ont magából a meder fenekén, ami szerény véleményem szerint a mai modern folyóvízi horgászat legfontosabb és legmeghatározóbb eleme.

4 liternyi sárga agyagpor, mely higgyétek el, hogy csodát tesz még kis mennyiségben is, valamint Benzar sajtos mikropellet, melyből elég 1 marék, mivel nem jóllakatni akarjuk a paducot, csak helyben tartani. Érjük el, hogy keresse, vadássza a folyóvízi hal a csalit!
Az agyagot a készre kevert etetőanyaghoz adom, majd kényesen ügyelve a vízmennyiségre az utónedvesítésnél elérem, hogy úgy húzza a füstöt, ahogy azt én szeretném
A leghatékonyabb homogenizálást ilyen mennyiségnél és tapadásnál már nem kézzel csináljuk. Géppel pörgessük át, még mielőtt gombócokat formálnánk
Nehéz, jól tapadó, kellőképpen ködöző kétkezes gombócok repülnek az úsztatás sávjába a lehető legnagyobb pontossággal
Ugyanazt játszom el bent nagyban a gombócokkal, mint kint a kezemmel szemléltetésképpen. Utat mutatok a halaknak a táplálékforráshoz
Jöhetnek a próbaúsztatások, hogy meghatározzuk és kiválasszuk a sodráshoz leginkább passzoló szerelékünket, beleértve az úszó méretét

A pezsdülő Duna legszembetűnőbb jelzője, hogy a partszéli hordalék és uszadék egyre feltűnőbben vándorolni kezd lefelé. Ennek igen feltűnő jelei vannak a Pest alatti szakaszon is, illetve erről előzetesen pontosan tájékozódhatunk a vízügy honlapján elérhető térkép vízállás-előrejelzése révén is.

Az áradás első órájának egyenlege: kevés etetőanyag mellett is nagyon rövid időn belül jelentkező kapások. Horgon az első paduc!
A halvesztés elkerülése érdekében minden egyes paducot szákolni kell!
A horog még a hal szájában van, így jól megfigyelhető az teljes ereszték hossza. A meghorgászandó víz nincs másfél méter!
Szák hiányában – ha derékig a vízben állunk – kíméletesen csúsztassuk a kezünkbe a kifárasztott halat
A szerelék elengedésének és megtartásának ütemét egyszerűen és pontosan szabályoztatjuk, ha mutatóujjunkkal ráfogunk az orsó dobjára nyitott felkapókarnál
Ilyen érzékeny bolóval a kisebb paducok kifárasztása is igazi ínyencségnek számít az erős sodrásban
A bandanaggyal percekig is viaskodhatunk, a fantasztikus erőben lévő halak nem adják magukat könnyen
Paduc recept: kevés kaja kevés csontival sok földben, melyhez módjával adhatunk áztatott kenyeret, ha lehetőségünk van rá

A csali a dunai paducos bolózásaim döntő többségében natúr és vegyes színű csonti, melyet a kapások számának alakulása szempontjából változtatok mennyiség és szín tekintetében a 14-es horgomon, ha kell, bizony úsztatásonként is! Bolóra fel, tartsatok velem a következő részben is!

Forrás és képek: Halmos Mihály

EnergoTeam

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.