Bolóval a Dunán

Bolóval a Dunán

Évek nagyon hosszú sora óta a pergetés mellett a legszeretettebb módszerem a nyári folyóvízi bolózás. Tudjátok, az az igazi, vízben állós, gondtalan, sokhalas fajta, javarészt paduccal és be-beeső márnákkal, szilvaorrúakkal. Mindennek megvalósulásáról a tartósan húsz fok fölé melegedő Duna és az illatozó sajtos kaja gondoskodik, nekünk pedig egy dolog maradt csak, hogy úszónkat pontosan az etetés sávján vezessük!

Az egyik legkönnyebb és legkezesebb boló a magyar piacon, ráadásul bárki számára megfizethető kedvencem az ötméteres Benzar Allround Bolo
Akár a pergetésnél, bolózáshoz sem viszek magammal sok fölösleges cuccot. Etetőanyag keveréshez és a sok nyüzsgő csontinak egy vödör, egy tál, valamint egy kímélő matrac, ha partra kell vinni a halat

Bolózásnál sokan ott követik el a legnagyobb hibát, hogy nem megfelelően készítik elő az etetőanyagot. Ha túl lágy lesz, vagy ha nem elég nehéz az adott víz mélységéhez és sodrásához, akkor nem ott fejti ki a hatását, ahol nekünk arra szükségünk lesz. Nem kell túlmisztifikálni a dolgot, nehezítsük meg kellőképpen agyaggal vagy a folyóparton található kaviccsal. Ha egyik sincs nálunk, akkor gyúrjunk a gombócok közepébe egy nagyobb követ.

Jól bevált sajtos-paducos Benzáromat a Duna-partot borító közepes kavicsokkal nehezítem meg
A nehezítést követően 6-7 darab kemény gombócot dobok alapozásnak a kívánt távra egy pontba

A kis alapozás azért lényeges, mert ha nagyobbal is indítanék, a Duna azt is elmossa percek alatt. A jó paducos, húzós vizek jellegzetessége ez. Inkább hagyni kell több kaját a ráetetés időszakára, és nagyon okosan tesszük, ha megadott időközönként, mondjuk ötpercenként dobunk egy gombócot. Így mindig lesz utánpótlás a sávunkban, és a paducokat sem lakatjuk jól idő előtt.

Dunai viszonylatban kicsi, de a bolót már jól megdolgoztató márna jelentkezett elsőnek
Egy mohó kis szilvaorrú jelezte nekünk, hogy tökéletes helyen sodródik a csonticsokrunk

A bolózás lényege természetesen a kontaktus tartása a szerelékkel. Valóban nem tudjuk annyira jól és koncentráltan végezni ezt a kényes műveletet, mint egy rakós bottal, de azért némi odafigyeléssel, gyakorlással menni fog az úszó visszatartása jó néhány látványos kapás erejéig.

Ne finomkodjunk az úszó méretének kiválasztásakor. Nagyobb úszót nemcsak pontosan és távolabbra dobni könnyebb, de vezetni is. Higgyétek el, már egy kisebb jó étvágyú paduc is úgy tünteti el kapásával a 10 grammos ducit, mintha ott sem lett volna!
Kontroll alatt a teljes cucc. Szépen, elegánsan mutatóujjunkkal engedhetjük és állíthatjuk meg a dobról lefutó, szerelék után siető zsinórt
A sok-sok úsztatás és a kitartás jutalma a kiló fölötti paduc. Egy ekkora jószág bolóval való fárasztása örökre beégeti magát a memóriánkba
Meglepetés vendég a Dunán. A sajtos kaja illatára egy garda nézett le fenékre
Csontkukaccal vagy akár a klasszikus kenyérrózsával is megfoghatók a vésettajkúak
Használjátok ki ti is a nyarat és a felmelegedett Duna adakozó kedvét! Fantasztikus fogásokban lehet részetek úszós cuccal, hosszú gyűrűs bottal. Tehát bolóra fel!

Forrás: Halmos Mihály

EnergoTeam

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.