A 2016. év horgásza 2. rész – Bemutatjuk az „egyéb hal kategória” győztesét!

A 2016. év horgásza 2. rész – Bemutatjuk az „egyéb hal kategória” győztesét!

Az egyéb hal kategória győzelmet 2016-ban egy igazán különleges hal és hozzá természetesen a horgász tudhatta magáénak. Azon már meg sem lepődtünk, hogy 2013-14 és 15 után 2016-ban is a leánykoncér vitte el ezt a „díjat”, azon már sokkal inkább, ahogy ez a hal kinézett. Ritkán fogható ennyire „markáns” nászjegyekkel borított hal, így talán nem véletlen, hogy emiatt diadalmaskodott immár sorban negyedszer a leánykoncér. Idén a nyertes fogás Pálfi Gábor nevéhez köthető!

Íme, a győztes Leánykoncér fogásához kapcsolódó adatok

Fogás ideje: 2016. 03. 28.
Halfaj: leánykoncér
Tömeg: 2,41 kg
Hely: Duna
Hely típusa:folyó
Módszer: bolognai
Csali: csontkukac
Fogás időszaka: nappal
Időjárás: felhős

Nászruhás hím leánykoncér

Fogás körülményei: Erőteljes, húzós kapással jelentkezett ez a ritka, védett halunk, amely ívásra készült.
Íme, a Magyar Haltani Társaság rövid magyarázata a jelenségről:
„Abban – velünk együtt – szinte minden hozzászóló egyetértett, hogy a halon látható kinövések nászkiütések. Ezek a szaruképződmények szaporodás idején jelennek meg egyes halfajokon, éspedig legtöbbször csak azok tejes, azaz hím példányain. A szaruszemölcsök mérete és alakja fajtól és egyedtől függően változhat. A dévér- és laposkeszegek többnyire olyanok, mintha grízzel lennének behintve. Az ilyen „dorozsmás” példányok tapintása érdes, s ha íváskor a nőstény oldalához dörgölődznek, érintésük elősegíti az ikra leadását. Más fajoknál hegyes és horgas, tüskére emlékeztető nászkiütések is előfordulnak. A horgas tüskék hazai halaink közül főként a gyöngyös koncérra és a leánykoncérra jellemzőek. Előbbi oldalvonalán 62-67, az utóbbién 45-49 pikkely számolható. Ennek alapján tehát eldönthető, hogy halunk egy nászruhás leánykoncér (Rutilus virgo), amelynek az angol neve (cactus roach, azaz kaktusz bodorka) egyértelmű utalás e jellegzetességére.”

Testét az ívás időszakában nászkiütések borítják

Mióta horgászol? Ki fertőzött meg a horgászat szeretetével?
Először is köszönöm szépen, hogy bekerült az év fogásai közé ez a különleges hal és köszönöm szépen azoknak a szavazatot, akik úgy gondolták, hogy ez az év fogása.

Csodás, ritka, védett folyóvízi halunk!

Gyerekkoromban szüleimtől kaptam az első Shakespeare úszós felszerelést, azzal kezdtem meg a horgász pályafutásomat. Eleinte édesapámmal és a haverokkal jártam Kiskunhalas külterületére – mi csak körcsatornának hívtuk – horgászni. 1989-ben lettem tag a Kiskunhalasi MÁV Lokomotív Horgász Egyesületnél. Itt két évig horgásztam, majd egy nagyobb szünet következett. De azért ebben az időszakban sem kerültem el a vízpartot, csak kevesebb időt fordítottam a horgászatra. Mivel nem voltam tag, csak fizetős tavakra tudtam eljárni, pl.: Hild, Akasztó (Stadler-tó), Hajós. 2008 óta az Akasztói Horgász Egyesület tagja vagyok és egyre több időt tudok fordítani a horgászatra. A hagyományos fenekező módszerrel kezdtem horgászni, de fokozatosan áttértem a finomszerelékes pecára. 

Kedvenc dunai helyem

Hol laksz? Mivel foglalkozol?
Kiskunhalason lakom és készenléti rendőr vagyok. 

A bal oldali kövezésről jött a koncér

Melyek a kedvenc horgászmódszereid?
A kedvenc horgász módszereim közé tartozik az úszózás, pergetés, feederezés és bolognai botos horgászat, amire Borbás Zoltán barátom tanított meg, aki már 20 éve faggatja a Dunát ezzel a módszerrel. Azt a gyönyörű koncért és még sok szép más halat is így fogtam.

Melyek a kedvenc horgászhelyeid?
Kedvenc horgászvizeim a Duna, a Tisza, a DVCS és a Kadia. Ha lehetőség van rá, akkor mindig több napra leköltözünk valamelyik víz partjára. A Dunán kedvenc halaim a paduc, a jász és a szép nagy lapát dévér. A márnákat bolóval igazi élmény megfogni, de ha kisebb halak jönnek, az sem baj. A hideg beálltával a menyhalakat is meg szoktuk kergetni kisebb-nagyobb sikerrel.

Duna 1553 fkm – a nagy kedvencek egyike
Duna Sükösdnél – nem lehet betelni a szépségével

A másik nagy kedvenc helyem a Kadia, ami egy igazi, háborítatlan vadvíz. Volt olyan év, hogy a kb. összesen 20 napot töltöttünk a víz partján, és csak egy pontyot sikerült fogni, de van, mikor egy éjszaka jön 3-4 ponty és 1-2 nagyobb amur. Mikor milyen kedvük van a halaknak. 

A Kadia igazi vadvíz
Van, hogy semmit nem fogunk, de van, hogy ilyen szép pontyok lepnek meg minket

Milyen nagy fogásokkal dicsekedhetsz?
Nagyon nagy fogásokkal nem dicsekedhetek, de azért van: jászkeszeg 1,9 kg, balin 3,5 kg, csuka 3,5 kg, ponty 9 kg, amur 15 kg, menyhal 1,5 kg, harcsa 20 kg.

Ki ne szeretne ilyen helyen horgászni?
Szép ponty a Kadiából

Mit jelent számodra a horgászat?
Számomra a horgászat a kikapcsolódást és a kalandokat jelenti.

Mentorom, Borbás Zoltán
Kiskunhalason fogott csukám

Mit „üzensz” a horgászoknak?
Az új horgásznemzedékkel meg kell szerettetni a természetet, akkor vigyázni fognak a vizekre és a halakra, nem arra kell törekedni, hogy minél nagyobb és több halat fogjanak. Azt üzenem a többi horgásznak, hogy vigyázzanak a vízre, a partra, és ne szemeteljenek.

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.