Egyéni rekorddöntés a cél!

Egyéni rekorddöntés a cél!

Egy májusi napon barátokkal ellátogattam a Zirc mellett fekvő Akli-Szarvas-tóra. Ezen a napon nem számítottunk pontyözönre, de bíztunk benne, hogy meglátogatnak minket uszonyos barátaink. Számomra - és természetesen barátaimnak is - egy 5 kiló körüli potyka megfogása volt a cél, de akkor se lettünk volna szomorúak, hogyha nem jön össze. Ha érdekel, hogy sikerült-e megvalósítani a célunkat, akkor tarts velem!

A nap kora reggel, 5:50-kor már a vízparton talált. Jegyváltás és területfoglalás után kezdődhetett a felszerelések összeállítása, etetőanyag bekeverése stb.

A nap éppen most kel fel
Épül a tábor, a botokra is felkerülnek a végszerelékek
A mai halkergető arzenál
A bekevert etetőanyag

Egy markerúszó bedobása után egy sávot etettünk meg barátainkkal. A sávetetésre Nagy Ponty etetőanyag került, illetve pár szem, barátok által készített házi bojli - mindezt csúzlival lőttük be.

A végszerelékeket kb. 50 méterre hajítottuk be, és bíztunk benne, hogy hamar megérkezik a nap első hala. A felszerelésem: Spro Cobra tele 150, ezen egy Nevis Pantera 50-es orsó dolgozott. Az orsó dobjára 25-ös Nevis Espirit damil került. A végszerelék lelke egy 35 g-os átalakított távdobó kosár volt, ami fölül 10 centire meg volt ütköztetve. Az alul lévő forgóba 14-es Nevis Technology fonott előkét csatoltam, amire egy 6-os méretű, hajszálelőkével ellátott horog került. A csali Haldorádó Oldódó Lebegő Fluo Pellet volt Édes Ananász ízben. A kukoricák és a Red Tuning pelletek ma nem működtek semmilyen formában.

A végszerelék és a nyerő csali

Az első kapásra csupán félórát kellett várni - egy 50 dkg-os dévérkeszeg került elsőként horogra. Ez a kis hal is simán benyelte a csalit.

Pont nem oda figyelek, ahova kellene

A nap első pontya a kis dévér után 40 perccel látogatott meg engem. A kis potyesz egy kiló alatti „óriás” volt, neki is tetszett a fluo pellet.

Az első potyesz

Addig kutatgattam élelemért a táskámban, amíg el nem kezdett kerregni a nyeletőfékem. Gyorsan, egy jobb hal reményében vágtam be… a hal nagyon erőteljesen küzdött, nem akart feljönni a víz felszínére (a nap folyamán egyik se akart). Mikor feljött, csalódtam, mert azt hittem, hogy egy kicsit nagyobb lesz az erejéhez képest.

Kicsi a bors, de erős

Láttuk, hogy van mozgás az etetésen, meg volt már elég kapás nekem is, meg a barátaimnak is, ezért úgy döntöttünk, hogy pár gombócot újra belövünk. Meg is lett az eredménye, mert 10 perc múlva szinte „kigyulladt” az orsóm, annyira húzta valami a nyeletőféket. Mikor bevágtam, megállt a bot a levegőben… alig tudtam tőle elcsenni pár méter zsinórt, de néhány perc múlva engedett egy kicsit. Úgy húzta, mint a többi, ezért arra gondoltam, egy kisebb potyesz lesz. Akkor se tudtam még, mit fogtam, mikor már a partnál volt, mert annyira ragaszkodtak a fenékhez (vagy a fenekükhöz?). Végre feljött a vízfelszínre, akkor a barátom elkiáltotta magát: „Apa hozd a bojlis merítőt, mert ebbe nem fér bele!”. Haverom megszákolta, pontymatracra tettük, fertőtlenítettük és lemértük. A ponty pontos súlya 6,4 kg volt. Nagy volt az öröm, mivel még soha nem fogtam ekkorát! Azt se tudtam, hol fogjam meg, mert féltettem a jószágot. Amikor ezeket a sorokat írom, még akkor is megkérdezem magamtól: „Tényleg én fogtam?”…

Azt se tudom, hogy fogjam meg
Egyéni rekord!
Nézz a kamerába!

A száján és a testén lévő sérüléseket természetesen lefertőtlenítettük. Miután visszadobtam a szereléket, megismétlődött az eset: ciripelt az orsó, bevágtam, ugyanígy húzta, de ezúttal csak egy másfeles potyka volt a tettes.

A tettes a kezeim között pózol

A végszerelék helyére kerülése után 2 perccel már megint sírt az orsó! „Miért kínoz ez a hal engem, miért nem várja meg a horgászt?!” A fárasztás után egy nyurgatestű ponty került a szákba.

Az orsókínzók egyike

A következő hal ejtős kapást csinált. Természetesen bevágtam és felvettem a kontaktust vele, rövid fárasztás után szákba is tereltem. Ez is egy kisméretű potyesz volt.

Ez is egy nyurgább testű tőponty

A bedobás után megint bejelentkezett egy vízlakó, hogy megnézze, milyen a víz felett. Szákba húztam, majd - fotós híján - azonnal visszaeresztettem. A következő egy gyenge és lassú húzós kapással kezdte, de végül felhúzta teljesen. Megint fárasztottam, szákba terelgettem, de most jött segítség, így készült fotó is. 15 perc alatt 3 halat sikerült elkapnom és visszaeresztenem!

A nap utolsó hala

Még volt félóra a horgászat végéig, de a halak részéről már nem volt több jelentkező. Kezdődött az összepakolás, közben elgondolkoztam, mi történt ma velem: egyéni rekordöntés, 10 db hal (szerintem nem rossz)! Az új csali az első bevetésén jelesre vizsgázott. Az összes halat simán a Fluo Ananász pellettel fogtam. Minden hal természetesen ment is vissza fotózás után a vízbe.

Remélem, tetszett nektek az írás és kedvet kaptatok a tó meglátogatására. Én ide biztosan visszatérek!

Írta: Szakács Krisztián (krinya97)
Fotók: Varga Bence, Varga Milán

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.