Horgászat a Dunán januárban!

Horgászat a Dunán januárban!

Gondolom, a cím elolvasása után sokakban egy áprilisi tréfa, nem pedig egy valós horgászat lehetősége dereng fel… Nos, aki ismer, tudja jól: nem ismerek tréfát, ha horgászatról van szó! 2008. december 28-án horgásztam utoljára, akkor menyhalakkal búcsúztattam az évet. Majd a 2009. év első hete a horgászengedélyek beszerzésével telt el. Viszketett már nagyon a tenyerem, hogy ismét horgászhassak. Horgászbarátom, Papp József adta a nyerő tippet, hogy hol is kellene szerencsét próbálni, hol kellene az évet kezdeni. Tartsatok velem, és garantálom, hogy egy nem hétköznapi (kisfilmmel spékelt) horgászkaland részesei lehettek!

Papp József igazi arca

Papp József - ismert dunai specialista és a Top Mix cég tulajdonosa - hozzám hasonlóan télen sem bír a fenekén ülni, folyamatosan a vizet járja és keresi a halakat. December végén a Paksi Atomerőmű melegvíz-kifolyójánál rátalált a halakra. Ekkor csónakból horgászva több szép pontyot is fogott. Erről beszámolt honlapján a BUÉK 2009 - A Duna három arca című írásában. Józsit azért tisztelem, mert olyan naprakész, óriási tapasztalattal rendelkező horgász, aki rendkívül segítőkész. Sok „rutinos horgászt” ismerek, de többnyire harapófogóval sem lehet belőlük az információt kihúzni, vagy ha mégis „odadobnak néhány morzsát”, akkor az egyszerűen hazugság. Papp József, ha megosztja élményeit, horgásztudását, abban biztosak lehettek, hogy nagyon sok horgászat és évtizedek tapasztalata van a háta mögött, ezért szavaira, írásaira mindig érdemes odafigyelni! Segítőkészségére jellemző, hogy most is, már az első sikeres decemberi pontyfogása után hívott, hogy tartsak vele. A zsúfolt év vége miatt ez végül elmaradt, de 2009-et már együtt kezdtük!

Ez a félelmetes látvány fogadott minket, amikor megérkeztünk a Paksi Atomerőmű melegvíz-csatorna kifolyójához
A betonteknőbe kényszerített óriási víztömeg iszonyatos sebességgel ömlik bele a Dunába
A víz sebességét a betongát-rendszer (keszon) csökkenti
Egy régebben (magasabb vízállásnál) készült képen mindez még jobban látszódik

Az év első horgászata

A nagy nap 2009. január 10. volt. Eredetileg úgy terveztük, hogy csónakból próbálunk szerencsét, a napok óta tartó rekord hideg azonban nem kímélte hazánk legnagyobb folyóját sem. Megkezdődött a jégzajlás a Dunán, amely életveszélyessé tette a kisebb csónakokkal való közlekedést. Csak a legnagyobb teherszállító hajók merészkedtek a folyóra. Így a csónakból való helymegközelítés és horgászat szóba sem jöhetett, maradt a parti horgászat, ahol azért a sikeres halfogás esélye lényegesen kisebb. Mindezek ellenére természetesen nem engedtünk eredeti elképzelésünkből, és elhatároztuk, hogy - lesz, ami lesz -, akkor is horgászni fogunk!

A zajló Dunán már csak a legnagyobb hajók tudnak gondtalanul közlekedni
A jégtáblák miatt nemcsak csónakázni, hanem horgászni is szinte lehetetlen. A melegvíz kifolyó azonban eltolja a jégtáblákat, így itt a legnagyobb hidegben is horgászhatunk!

Megérkezés a helyszínre

Amikor megérkeztünk a horgászat helyszínére, a Paksi Atomerőmű melegvíz-csatornájának kifolyójához, az egyszerre volt leírhatatlanul szép és félelmetes. Az éjszakai, nem ritkán -20 Celsius-fokot elérő rekord hidegek és a nappali tartós mínuszok a befolyó betongát-rendszerét (keszonokat) és a környékén élő, téli álmukat alvó növényeket vastag jégpáncélba burkolták. Olyan csodálatos „gleccserek” és „cseppkövek” jöttek létre, amelyek szépségével nehezen tudtunk betelni. Az erőműnek köszönhetően +12 Celsius-fokra felmelegedő víz iszonyatos erővel zubog ki az összeszűkült betonteknőben és vágódik neki a keszonok pilléreinek. A felcsapódó, szétporladó víz olyan sűrű vízpárába burkolja a helyszínt, hogy a 30-40 méterre található túloldalt is alig lehet látni. A folyamatosan szálló, majd kicsapódó vízpára a betonkoszorúkra és fákra azonnal ráfagy. Így jönnek létre az ámulatba ejtő és egyben veszélyes alakzatok. Itt a fák alatt sem célszerű sokáig tartózkodni, mert az óriási súllyal nem sokáig tudnak megbirkózni, és gyakran recsegve-ropogva törnek le az ágak…

Vastag jégpáncél borítja a fákat
A „jégszobrászok” alkotásai 1.
A „jégszobrászok” alkotásai 2.
A „jégszobrászok” alkotásai 3.

Milyen halra számíthatunk?

Joggal merül fel a kérdés: „no de milyen halra van reális esély ilyen zord időjárási körülmények között?”. Bármilyen hihetetlenül hangzik, célhalunk egyértelműen a ponty volt! A meleg víznek köszönhetően az itt telelő halak télen is táplálkoznak, és teljesen szabályosan megfoghatók.

Bármilyen hihetetlenül hangzik, célhalunk egyértelműen a ponty volt. Íme, Papp József szilveszteri csónakos pontya

Nyerő horgászmódszer

A rendkívül erősen áramló vízben tulajdonképpen egyetlen technika maradt, amely esélyt adott a halfogásra. Ez nem más, mint a bolognai botos horgászat „kopogtatós” módszerrel. Azaz egy 6 méter hosszú gyűrűs botot nem úszós készséggel szereltünk fel, hanem 50 grammos mártogató ólommal súlyoztunk le. Ez volt az ideális méretű ólomsúly, amelyet nem emelt ki a sodrás ereje. Ezt a botspicc alatt tartva - tehát a parttól mindössze 6 méterre - vártuk a kapást. Miért pont 6 méteres botokkal horgásztunk? Mert ezzel a bothosszal lehetett a kőlábat kényelmesen elérni és meghorgászni.

A nyerő horgásztechnika: bolognai botos horgászat „kopogtatós” módszerrel
Az egyszerű és hatékony végszerelék

Hol horgásszunk?

A keszonon horgászni tilos és életveszélyes, azonban a kifolyó alatt már ez engedélyezett! Józsi instrukciói alapján a kifolyó jobb oldalán próbáltunk először szerencsét. Itt a víz (az alacsony vízállásnak köszönhetően) kb. 2 méter mély volt. Azonban a legígéretesebb helyen sem érdemes 1 óránál több időt eltölteni a téli időszakban, ha nincs kapás vagy egyéb, halra utaló jel. Így az első helyünkön hiába próbálkoztunk, gében kívül nem fogtunk mást. De legalább már halas lett a kezünk… :) Eltelt az 1 óra, amely során „jó hal” nem termett, ezért a kifolyó bal oldalára pakoltunk át. Ide azonban csónak hiányában csak egyetlen módon lehetett átjutni, a keszonon keresztül…

Több helyet is megpróbáltunk, mire a nyerőt megtaláltuk. Ez a kifolyó bal oldalán található kőrugany vége volt. Jól látszódik a háttérben az erőteljesen zajló Duna…

Horgászat vagy túlélő túra?

Amikor Józsi megmutatta, hogy melyik betonpilléren kell átmennünk a másik oldalra, hát mit ne mondjak, nagyot nyeltem: „… hmm… biztos, hogy nincs másik út?”, kérdeztem elcsukló hangon… „Nincs!”, hangzott el házigazdánk egyértelmű válasza. Azért szállt inamba a bátorságom, mert a betonpillér kb. 5 méter magasan volt a vízfelszín felett, alatta iszonyatos erővel zubogott ki a Duna vize. Mivel tériszonyom van, már ettől rosszul voltam, de a java azonban még csak ezután következett! A betonra 5-6 cm vastag jégpáncél volt ráfagyva, amely ráadásul még lejtett is. A levegővételt a fojtogató vízpára nehezítette. Kell ennél több?! De nem volt más lehetőség, ha a túloldalon is horgászni akartunk… Segítőm, Karesz bizonyult a legbátrabbnak, aki a frissen szedett vakondtúrással szórta fel az átjárót. Ezen totyogtunk át utána, libasorban. Bele sem mertem gondolni, hogy mi lett volna, ha valaki megcsúszik és beleesik a vízbe?! Nem javaslom ezt a kalandtúrát senkinek, de ha mégis utánunk csinálja, azt saját felelősségére tegye!!!

Ezen a jeges betonpilléren kellett átkelnünk a túloldalra. Nem ajánlom senkinek!
Operatőrünk - Takács Péter - gyakorta az életét kockáztatta, hogy a legjobb felvételeket készíthesse!
T_peti nem csak jó horgász, hanem kiváló filmes szakember is, felvételei egyszerre meghökkentők és ámulatba ejtők

Új hely, új remények!

A szerencsés átkelés után a keszon tövénél egy visszaforgó, szinte állóvízben horgásztunk, ahol a víz mélysége jó 1 méterrel volt nagyobb (kb. 3 méter), mint az előző helyünkön. Nagyon bíztató volt a hely, de bizony itt is gyorsan letelt a bűvös, mindent eldöntő 1 óra, amely során érintetlenek maradtak horgaink. „Hogyan tovább?”, kérdeztem Józsit. „Egyetlen lehetőségünk és egyetlen partról még elérhető jó helyünk maradt, amely a kőrugany végén található. Itt a legmélyebb, kb. 5 méteres a víz a 6-os bolognai alatt”, válaszolta Józsi. Természetesen rövid idő múlva már ott áztattuk a zsinórjainkat… Itt is, mint minden helyen, a horgászat megkezdése előtt 6-8 kétkezes alapozó gombócot dobott be házigazdám.

Ezen a helyen volt a víz a legmélyebb: meghaladta az 5 métert a 6-os bolognai spicce alatt, de ha a halak ezt szeretik?!
Apró hal, nagy öröm!

Jeges vízben is működő pontyos keverék

Az etetőanyag recept bizonyára sokakat érdekel, hiszen elgondolkodtató, hogy milyen keverékkel lehet a vadvízi halakat még télen is horog közelébe csalni és kapásra bírni?! Nos, íme, Papp József egyik garantáltan működő nagyhalas folyóvízi keveréke, amely most is bizonyította fogósságát:

2,5 kg Top Mix Sárga Ponty

4 kg Top Mix Kavics

1 csomag Top Mix Magic Corn - ízesített csemegekukorica eper

2 doboz natúr csemegekukorica

3 deciliter csontkukac

Íme, a januári Top Mix pontyos recept…
… Papp József ajánlásával
Ez pedig a nyerő csali kombináció, amellyel a gébek is szívesen „birkóztak”

Ponty a horgon

Néhány újabb géb kifogása után, a kritikus 1 órához közeledve Józsi hirtelen felkiáltott: „itt a ponty!”. Nem akartunk hinni a szemünknek, de az „öreg” tényleg halat akasztott. A bot görbülése és a meg-megnyikkanó fék termetesebb halat sejtetett. Mindannyian izgatottan figyeltük, ahogy Józsi a halat fárasztotta és - a lassan elénk sodródó - jégtáblák között vezetgette. A hal mérete ellenére nagyon jól küzdött, és minimum 5 percet vett igénybe, mire megszákolhattam. Látszódott, hogy soha nem volt még horgon, igazi, erőtől duzzadó dunai pikkelyes, amely utolsó leheletéig küzdött. Az „öreggel” azonban emberére akadt, aki előbb vagy utóbb, de merítőbe vezette! Örömünk leírhatatlan volt. Az év első dunai horgászatán, január 10-én, a jégtáblákkal borított Dunából pontyot sikerült fogni! No, azt hiszem, ilyennel sem dicsekedhetnek sokan, hiszen a legtöbben még az ablakon is félve néznek ki, nemhogy horgásszanak! Józsi bebizonyította, hogy a megfelelő helyismerettel, jó etetőanyaggal, kiváló felszereléssel és azzal a hihetetlen kitartással, amely rá jellemző, nincs lehetetlen! Hasonlóan jó folyatatást kívánok mindnyájunknak az év további részében!

Ki a kicsit nem becsüli…
Józsi kifárasztotta, én pedig megszákoltam, így működik egy remek csapat!
A januári, első dunai ponty pontos súlya 1.960 gramm

Kisfilm a további részletekről

Aki esetleg még az eddig olvasott sorokat és képeket kétkedve fogadta, annak javaslom, hogy tekintse meg a januári horgászatról készült kisfilmet. Egy biztos, nem hétköznapi kaland vár rátok!

Ez a film Full HD minőségben is megtekinthető, amely a legjobb képminőség mellett biztosítja a modern eszközökön (okos telefonokon, táblagépeken) való gondtalan lejátszást is!



Megérdemli a szabadságot!

Írta: Döme Gábor
Képek: Takács Péter, Csapi Károly, Papp József, Döme Gábor
Videó, ábra: Takács Péter

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.