Bolóval a mínuszokban

Energo Team 2023-02-17
Az esztendőt méltóképp szerettem volna zárni, így az év utolsó napjain is bolognai bottal a kezemben talált a patakparton a felkelő nap. Az év e szakában sokszor lehetetlennek tűnő feladat az alig 1-2 Celsius-fokos vízben halak után kutatni, ráadásul nemcsak ezzel, de a kora reggeli fagyokkal is dacolnia kell a horgásznak. Utolsó bolós pecám óriási mázlival lett happy end, bizonyítva és erősítve bennem újra és újra, hogy soha nem szabad feladni. 2022 megannyi betlije, halvesztése és számos egyéb bosszantó malőrje után végre kegyeibe fogadott a szerencse. De nem is szaporítom tovább a szót, beszéljenek helyettem a képek!

Bolóval a Dunán

Energo Team 2020-08-31
Évek nagyon hosszú sora óta a pergetés mellett a legszeretettebb módszerem a nyári folyóvízi bolózás. Tudjátok, az az igazi, vízben állós, gondtalan, sokhalas fajta, javarészt paduccal és be-beeső márnákkal, szilvaorrúakkal. Mindennek megvalósulásáról a tartósan húsz fok fölé melegedő Duna és az illatozó sajtos kaja gondoskodik, nekünk pedig egy dolog maradt csak, hogy úszónkat pontosan az etetés sávján vezessük!

Baráti peca a kövezésen

Szili Dániel 2013-12-03
Nyáron egyszer Laci barátommal összehoztunk egy horgászatot a Tisza egyik közeli szakaszára, az új Móra Ferenc hídhoz, a felénk eső oldalra, ám akkor hiába próbáltuk feederrel, bolognaival. Szórtuk az etetőanyagot, kipróbálhattunk bármit, pár küszön és apró keszegen kívül semmit nem fogtunk, aznap elég silány volt a kapás. Mutattam én barátomnak a túlparti hosszú kövezést, ahol tavaly annyi szép keszeget, jászt fogtam és sok jó horgászatot töltöttem el. Nem is kellett győzködnöm, hogy menjünk át és próbáljuk meg azt a részt.

Amikor kijut a jóból: a bolognai bot dicsérete

Szili Dániel 2013-10-24
Az életben a jó dolgok nem jönnek maguktól, azokért küzdeni kell. Vannak napok, amikor egyik sikertelenség követi a másikat, van úgy, hogy a nem jól felmért viszonyok alapján mellényúlunk és nem sikerül, de ha néhány ilyen helyzetet összerak az ember és nem adja fel, bizony idővel kijut a jóból! Ehhez kívánok némi útmutatást nyújtani.

Ponty a Dunából „reggelire”

Domokos Norbert 2012-11-08
A dunai horgászok tudják, hogy a Duna milyen kiszámíthatatlan és titokzatos víz. Sokszor Ő dönti el, hogy mikor mit ad. Talán ezért lettek oly sokan - köztük én is - az „Öreg Hölgy” szerelmesei. E horgászatom alkalmával a Duna iránti szenvedélyem ismét csak nőtt, bár nem fogtam magam tele, mégis nagy élménnyel távoztam a parttól.

Marosi „bolózás”

Szili Dániel 2012-09-23
Két éve már annak, hogy a tiszai engedélyt nem váltottuk ki Apával, de idén gondoltuk, újból szerencsét próbálunk. Kezdeti sikertelenségeink a szőke folyón arra inspiráltak bennünket, hogy újból kipróbáljuk a Marost, és bizton állíthatom, ez jó döntésnek bizonyult. Felkeltette érdeklődésünket, így ezúttal bolognai és rezgőspicces bottal felszerelve igyekeztünk meghódítani a folyót.
Videóval

Didergős csatornahorgászat 3. rész

Rózsa Arnold 2012-02-20
Azt hiszem, kijelenthetem, hogy a legkedvesebb évszak számomra az ősz. Nem csak azért, mert ekkor lehet a folyóvizeken a legjobb eredményt elérni, hanem mert utána olyan időszak következik, amely semmivel sem hasonlítható össze. Elérkezik a tél, a didergős horgászatok ideje. Az élet lelassul és egy új időszámítás kezdődik. Az időjárás egyre hűvösebbé válik, és egyszer csak elérkezünk egy ponthoz, amikor lehetőségeink teljesen leszűkülnek. Onnantól kezdve kompromisszumot nem ismerve kell magunkat a lehető legjobb minőségű etetőanyag elkészítése és a halak tartózkodási helyének felkutatása alá rendelnünk.

Didergős csatornahorgászat 2. rész - Bolognaival a csatornán

Rózsa Arnold 2011-03-19
Egyre több hír érkezett arról, hogy a Nyékvárkony falut átszelő csatornán szépen összeállt a keszeg. Január közepén rászántam magam, és az időjárás viszontagságaival dacolva megpróbáltam becserkészni a halakat. Fontos megemlíteni, hogy az ilyenkor elvermelt halak kiszolgáltatott helyzetben vannak, hiszen ha mindent megfelelően csinálunk, bődületes rendet lehet köztük vágni egy-egy horgászat alkalmával. Ezt mindenképpen tartsuk szem előtt és éljünk a mértékletesség erényével!

Apró téli örömök

Pintér Péter 2011-01-18
Tél. A horgászok nagy része ilyenkor a jó meleg szobában ábrándozik a pecáról. Vannak azonban hozzám hasonló „félőrültek”, akik nem bírnak otthon ülni a négy fal között. Én is már évek óta járom a téli vizeket. Jégre nem megyek, ezért a lehetőségeim igencsak korlátozottak. A közelünkben csordogáló kis patakot látogatom, amilyen gyakran csak tudom. Ez a kis víz nem a nagy halak birodalma, így most, ebben az írásban az apróságok kapnak helyet. Apró, de annál szebb halak.
Videóval

Bolognai botos „finomságok” 2. rész

Polyák Csaba 2010-11-29
Az előző részben megismert Nevis bolognai bot család egyik tagját kiválasztva indult Polyák Csaba az éles dunai bevetésre. Bizsergett már a tenyere, hogy élőben is megtapasztalhassa, miként „muzsikál” éles helyzetben az új boló. A horgászatra kijelölt napon az időjárás finoman szólva sem volt ideálisnak nevezhető, de ugye ezt Csabánál már megszokhattuk… :) Számos, a módszer gyakorlását nehezítő körülményt kellett leküzdenie, de a kihívásokkal teli horgászatok során különösen sokat lehet tanulni, tapasztalni. A felmerülő problémák sikeres megoldása később, ideális körülmények között csak javunkra válhat.
Videóval

Bolognai botos „finomságok” 1. rész

Polyák Csaba 2010-10-25
Az ősz, finomszerelékes szemmel nézve, kétségtelenül a folyóvízi horgászat legjobb időszaka. Szebbnél szebb dévérek, jászok, márnák adnak ilyentájt randevút, amiről a legtöbb horgász nem szeretne lekésni. Az ígéretes zsákmány reményében egyre több pecás keresi fel a folyók partját. Módszer tekintetében több is szóba jöhet, kezdve a klasszikus fenekezéstől a rakós botos horgászaton keresztül a feederezésig. Van azonban egy módszer, amiről kevés szó esik, pedig számos lehetőséget rejt magában. Ez nem más, mint a bolognai bottal történő horgászat. A most következő kétrészes írásban először a módszerhez szükséges botokat, majd magát a módszert ismerheti meg mindenki Polyák Csaba, a Haldorádó Horgászportál finomszerelékes specialistája segítségével.

Az idei első dunai pontyaim

Papp József 2010-10-01
Ez azon kevés nap egyike volt, amikor az idei évben horgászni lehetett a Dunán. Napok óta figyeltem a vízállásjelentést, hogy mikor jönnek elő a kövezések. Ehhez a budapesti vízmérce szerinti 300-asnál kisebb víz kell. Alapjában véve kuttyogatást terveztem, de vittem magammal a bolognai botomat is és néhány zacskóval az egyik új pontyos etetőnkből. A kuttyogatás ilyen összevissza mozgó víznél nem mindig eredményes, azonban a pontynak már eljött az ideje, hiszen augusztust írtunk.

Dévérek a Kapos folyóból

Papp József 2010-05-01
Érdekes ez a kis folyó! Sokkal fontosabb itt a megfigyelés és a jó helyismeret, mint a kiváló felszerelés és csalogatóanyag. Aki a járja a vad, természetes vizeket is, tudja, sejti, hogy miről mesélek. Meghökkentő, hogy ez a kis folyó, amelyet talán sokan észre sem vesznek, milyen szép halakat rejt az értő, vizet jól ismerő horgászok számára. Nyitott szemmel járva a partját, türelmesen pásztázva a vizét, árulkodó jelekre lehetünk figyelmesek, amelyek termetes halak jelenlétére utalnak. A mostani történet egy számomra emlékezetes dévérkalandról szól.

Újdonságok a Maros Mixnél IX. - Bolognai mestertitkok 1. rész

Hajagos-Tóth Tamás 2009-07-31
Napjainkban egyre nagyobb népességűvé válik a finomszerelékes horgászok tábora, s közöttünk is egyre népesebb az a réteg, akik a folyóvizeink gazdag keszegállományát veszik üldözőbe. A többség rakós vagy feederbottal vallatja kisebb-nagyobb folyóinkat, de növekszik azok száma, akik hosszabb-rövidebb bolognaival érnek el irigylésre méltó sikereket.
Videóval

Horgászat a Dunán januárban!

Döme Gábor 2009-01-14
Gondolom, a cím elolvasása után sokakban egy áprilisi tréfa, nem pedig egy valós horgászat lehetősége dereng fel… Nos, aki ismer, tudja jól: nem ismerek tréfát, ha horgászatról van szó! 2008. december 28-án horgásztam utoljára, akkor menyhalakkal búcsúztattam az évet. Majd a 2009. év első hete a horgászengedélyek beszerzésével telt el. Viszketett már nagyon a tenyerem, hogy ismét horgászhassak. Horgászbarátom, Papp József adta a nyerő tippet, hogy hol is kellene szerencsét próbálni, hol kellene az évet kezdeni. Tartsatok velem, és garantálom, hogy egy nem hétköznapi (kisfilmmel spékelt) horgászkaland részesei lehettek!

Koncérokkal kacérkodtunk

Döme Gábor 2008-12-14
Késő ősszel, tél elején, amikor a folyóvizek tartósan alacsony vízállása a jellemző, a sekély vizű parti helyek gyakorta szárazra kerülnek, vagy annyira lecsökken a vízszint és letisztul a folyó, hogy termetesebb hal már nem marad meg ezeken (az egyébként év közben sok szép fogással kecsegtető) haltanyákon. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nincs értelme a horgászatnak! A megoldás egyszerű: bentebb, a meder mélyebb területein kell a halakat keresni. Ehhez „csupán” egy csónakra van szükségünk. Kapva kaptam az alkalmon, amikor horgászbarátom, Papp József egy nem hétköznapi dunaföldvári csónakos horgászatra invitált. Nem volt nehéz dolga, azonnal igent mondtam!

Dunai pontyok

Papp József 2008-10-13
Túl vagyok az idei kötelező amurhorgászaton. Tavalyi helyem közelében etettem másfél hétig, és a sok rekordlistás méretű dévér mellett több, 10 kg feletti amur is zsákmányul esett. Úgy voltam vele, hogy ennyi elég a torpedókból, ideje megpróbálni a pontyokat is. Valami új helyet kellett keresnem, mert az évek óta jól működő kövezésemet olyan mértékben ellepték a gébek, hogy a kemény kukoricát is megtámadják. Tapasztalatom alapján pedig a konzerv kukoricát és a saját gyártású Magic Corn jól bevált epres variációját előnyben részesítem a pontyhorgászatnál.

Őszi gyülekező

Polyák Csaba 2006-11-22
Nincs mit tenni. Az ősz lassan, de biztosan tör magának utat a naptáramban. Sorra peregnek a hetek határidőnaplómban. Most azonban még ragyogó idő van. A hajnalok már csípősek, a víz sem több 10 fokosnál, a vérem hőmérséklete pedig a forráspont közelében van. Meg kellene próbálni a Csürhést. Hátha már gyülekeznek a halak, mielőtt téli szállásukra vonulnának.

Bolognaival Ráckevén

Miklós Czender 2006-04-10
Visszavonhatatlanul kezdetét vette a tavasz, s a halnépség is kikecmergett végre hosszú téli dermedtségéből. Néhány hete még jég borította a Duna-ág kiszélesedő, meglassult részeit, s szinte téli idő fogadta a partra tévedőket. Ma pedig? Madárcsicsergés, tíz fok fölötti hőmérséklet, napsütés, lassan, de biztosan melegedő vizek. Szóval tavasz. Ennek a hirtelen jött jó időnek persze meglesz majd a böjtje, hisz nagy folyóink vízgyűjtőin hatalmas hótömegek várták a meleget. A híradásokból kiderült, hogy soha nem látott méretű árvizek zúdultak végig hazai folyóinkon. De hoz magával a tavasz jó dolgokat is, többek közt halat. Sokfélét, sokat.

Februári paducozás

Döme Gábor 2006-02-21
Igen, kissé bolondok vagyunk, hogy ilyen időben kimegyünk, és méghozzá nagyon korán, mert ugye helyet kell foglalni. Tudjátok, a jó hely fel siker, ha már kimegy az ember, akkor akar egy pár halat is fogni: a horgászat halfogás nélkül olyan, mint a foci labda nélkül, hogy mást ne mondjak…

A bolognai botos horgászat 5. rész - Az ősz és a nagy halak

Polyák Csaba 2005-11-21
Beköszöntött az ősz. A bolognai botos módszerhez ideálisak a feltételek, hiszen a termetesebb halak ilyenkor kezdenek energiát gyűjteni a hosszú télre. Nincs más dolgunk, mit elővenni a bolót és megkeresni őket. Ehhez próbálok meg néhány hasznos tanácsot adni.

A bolognai botos horgászat 4. rész - Néhány gondolat az etetésről

Polyák Csaba 2005-09-27
Mielőtt a bolognai botos horgászat technikájával megismerkedünk, úgy gondoltam, érdemes egy kicsit azzal is foglalkozni, hogyan csalhatjuk a halakat horgászhelyünk közelébe. A következőkben azt szeretném bemutatni, hogy én hogyan állítom össze a csalogató anyagot, és reményeim szerint tudok egy pár hasznos etetési ötletet is adni azoknak, akik ha nem is bolognai bottal, de mindenképp folyóvízen horgásznak

Bolognai bot multiorsóval?!

Papp József
Egy érdekes, hétköznapinak semmiképpen sem nevezhető felszerelést mutatok be, amely elsősorban a folyóvízi horgászat során lehet hasznos. A felszerelés igazi különlegességét egy kisméretű multiplikátoros orsó adja, amely egyértelműen szokatlan a finomszerelékes horgászatban. Nyilván minden újtól kezdetben idegenkedik a felhasználó, de ha saját maga is megtapasztalhatja annak előnyeit, akkor már nem lesz annyira furcsa a dolog.

A bolognai botos horgászat 3. rész - Pontyozás állóvízen bolognaival

Polyák Csaba 2005-07-20
Az elvárhatótól eltérően nem rögtön egy folyón kezdjük a módszerrel való ismerkedést. Ennek egyik fő oka, hogy jelenleg a folyók többsége vagy árad, vagy ha apad is, a part nehezen megközelíthető. A sorozatos esőzések miatt egy kiadós folyóvízi pecára még várnunk kell. Akkor hol fogunk bolognai bottal horgászni? A fórumon felvetődött a kérdés, hogy a módszer kizárólag folyóvízre alkalmas, vagy esetleg állóvízen is eredményes lehet? A kérdésre egy közeli horgásztavon kerestem választ.

A bolognai botos horgászat 2. rész

Polyák Csaba 2005-05-12
Az előző részben megismerkedhettünk a bolognaizáshoz szükséges eszközökkel. Hogy a felszerelésünket mihamarabb bevethessük, bemutatok három olyan szereléket, amivel már bátran nekivághatunk a lassan áramló csatornáknak, komótosan ballagó folyóknak, és akár a rohanó vizek horgászatának is. Az összeállítások sokban hasonlítanak a klasszikus folyóvízi szerelékekhez, de vannak olyan sajátosságaik is, amikkel nem árt tisztában lennünk, hacsak nem akarunk feleslegesen bosszankodni.

A bolognai botos horgászat 1.rész

Polyák Csaba 2005-04-05
A folyóvízi horgászat egyik legélvezetesebb módja a bolognai bottal történő horgászat. Napjainkban, mikor a rakós botok egyre jobban tért hódítanak, hajlamosak vagyunk elfeledkezni erről a „klasszikus”, bizonyos esetekben igen hatékony módszerről. A Fórumban is egyre több kérdés vetődik fel a bolognai botos horgászattal kapcsolatban. Úgy gondolom, nem lesz haszontalan, ha összefoglalom a módszer lényegét, és megpróbálok a kezdőknek egy kis segítséget nyújtani abban, hogy elkerülhessék a kezdeti buktatókat. Természetesen itt lehetetlen minden egyes részletet teljesen kitárgyalni, sőt felmerülhetnek olyan kérdések, amelyekre az írásokban nem található válasz. E kérdések megválaszolására a Fórumon kerülhet sor, hiszen ahogy olvasgattam, akadnak páran, akik szintén nagyon kedvelik a halfogásnak ezt a módját.

Tavaszi búvárúszózás

Balaskó Norbert 2004-03-29
Sokunk megkönnyebbülésére, minden látszat és körülmény ellenére, mégis beköszöntött a várva-várt tavasz. Én személy szerint már alig bírtam magammal, hogy végre lemehessek a vízpartra, hogy az ősz óta elfeledett keszegezés örömeit kiélhessem. Az idei hosszú és viszonylag kemény tél után, még az is élményszámba ment, hogy az állóvizek felszínéről eltűnt a zord jégpáncél, melynek helyén tiszta víztükör verte vissza játékos csillogással a nap első, szemérmes sugarait. Igazi ünnep ilyenkor a horgászat, az új szezon és a finomszerelékek ünnepe.
Termék katalógus

Haldorádó
Katalógus

Megjelent a Haldorádó 2024 termékkatalógus, lapozz bele!

Tovább

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.