Bugaszegi szezonnyitó

Bugaszegi szezonnyitó

Újra itt a tavasz, elérkezett a horgászszezon kezdete. Nagyon sok várakozás és még annál is több elméleti horgászat előzte meg az első pecát. Végre sikerült a családdal, a munkával és többé-kevésbé az időjárással is összeegyeztetni egy időpontot, amely alkalmas lehet egy kis damil áztatásra. Sokat gondolkodtunk, melyik tavat is látogassuk meg elsőnek az idén, míg végül a Balatonboglár határában található Bugaszegi Horgásztóra esett a választás. Vajon sikerült pozitívan zárni az első horgászatot? A cikk végére minden kiderül!

A horgásztóra korán, még nyitás előtt megérkeztünk, hogy biztosan miénk lehessen az előzőleg legjobbnak gondolt horgászhely.

Érkezés napfelkeltekor a Bugaszegi horgásztóra

Gyors bepakolás után az etetőanyag gondos bekeverésével folytattam. Erről hamarosan többet is elárulok, de előtte lássuk, milyen felszereléssel is készültem! Két különböző botot vittem magammal, talán mondhatom, hogy a feederes technikán belül a két végletet:

Pontyos felszerelésem: Spro Team Feeder Master Carp 390XH (by Döme Gábor) bot, Nevis Karma 7000 orsó, 0,24 mm-es Haldorádó Record Carp Real Black főzsinór, 0,16 mm-es Nevis Snatch Super Braid dobóelőke. A végszerelék: 35 g-os Haldorádó Pellet Feeder, Haldorádó Előkerögzítő gyorskapocs, a horog pedig Gamakatsu A1-Hard 10-es méretben.

Keszeges felszerelésem: Energoteam Picker Blade 270 bot, Energoteam Extreme spin 2000 orsó, 0,16 mm-es Nevis Navy Feeder főzsinór. A végszerelék: egy 10 cm-es gubancgátlón egy 20 g-os drótkosár, Haldorádó Feeder forgó kicsi, 12-es Gamakatsu 1050N horog.

A két nagyon különböző pecához két különböző etetőanyag dukál. Mindkét kaját a Haldorádó széles palettájáról választottam ki. A pontyos etetőanyagot végül Sipos Gábor Tavaszi etetőanyag receptek című írása segített eldönteni, melyet a Haldorádó horgászportálon olvastam néhány nappal a horgászat előtt.

Pontyos keverék: 1 kg Mézes Pálinka, 1 kg Vad Ponty Mézes Pálinka CSL Tuninggal, valamint fél doboz Vad Pontyos kukoricával, melynek előzőleg leöntöttem a levét és Vad Pontyos aromával öntöttem fel.

Itt még minden bontatlan
Így néz ki bekeverve
Így néz ki egészen közelről

Keszegező összeállítást nem bonyolítottam túl, a jól bevált Nagy Dévér etetőanyagot saját Aroma Tuning adalékával kevertem be, majd főtt búzát, kendert, valamint 1 dl csontkukacot adtam még hozzá.

Egy egyszerű, de nagyszerű keverék
Közelebbről

Az időjárásról annyit megemlítenék, hogy 12 fok körüli hőmérséklet volt, amivel nem is lett volna baj, viszont a már-már viharos erejű szél igencsak megnehezítette a dolgomat. Sajnos a pickerbottal időnként fel is kellett függesztenem a horgászatot, annyira fújt a szél. Végül a másik boton szépen elindultak a kapások, a pontyos kajára kezdtek ráállni a halak, így nem unatkoztam.

Az év első pontya
Szemből is…
Akkor görbüljön…
A kárász is szereti a fluo ananászos lebegő pelletet
Egy újabb tükrös, szintén az ananászos pelletre éhezett meg

A horogcsalikról még nem esett szó. A Haldorádó kínálatából vittem magammal többféle pelletet és kukoricát, ám a legfogósabb a Fluo Oldódó Lebegő Pellet volt ananászos ízesítésben, valamint a Vad Pontyos kukorica.

Van miből válogatni
A kukoricákat néha Top10 pelletekkel is kombináltam

Folyamatosan jöttek a kárászok és a frissen telepített „egyen” pontyok, mikor egy bedobás alkalmával a zsinórfeszítés közben éreztem, hogy egy hal már húzza is. Mivel a bot még a kezemben volt, kicsit ráemeltem, és már akkor éreztem, ez valami más, ez egy nagyobb hal lesz. Finoman húztam, mert nagyon kicsi - 10-es - horgot kötöttem fel, és nem szerettem volna elveszíteni. A part közelébe érve feljött a víz tetejére, ekkor megbizonyosodhattunk róla, hogy egy termetesebb tőponttyal van dolgunk. Meg is mutatta, milyen erő lakozik benne, de végül 4-5 kirohanás után elfáradt, és meg tudtuk szákolni. Nagyon boldog voltam, mert számtalan alkalommal horgásztunk már ezen a tavon, de soha nem sikerült még ekkora halat fognom, hisz itt nem számít mindennaposnak egy ekkora ponty. Kíméletesen eltávolítottam a horgot, ami annyira a szája szélébe akadt, hogy szinte bármikor leakadhatott volna, de nem így lett, ez a lényeg. Gyorsan meg is mértük: a tőponty pontos súlya 8,8 kg volt. Lefertőtlenítettük és mehetett is vissza az élőhelyére.

8,8 kg-os tőponty - Vad Pontyos kukoricára éhezett meg
A Spro Team Feeder Master Carp 390XH nagyon szépen tette a dolgát!
Vissza a természetbe!

A nap további részében sikerült még pár pontyot és kárászt fognom. A szél is csendesedett, így lehetővé tette a pickerbot ismételt hadrendbe állítását, de a keszegek ma nem jöttek olyan intenzitással, mint azt szerettem volna.

Újabb tükrös, ez ma már az ötödik
Végül a pickerbotra is érkezett egy ponty
A nap utolsó pontya

A napot összegezve 7 db pontyot fogtam, melyből 6 db 1,5-2,2 kg közötti, egy pedig 8,8 kg-os volt, valamint 8 db kárászt és 2 db dévérkeszeget sikerült még a partra segítenem. Az időjárás ellenére nagyon jó peca volt! Itt ragadom meg a lehetőséget, hogy köszönetet mondjak Sipos Gábornak az etetőanyag összeállításához adott ötleteiért, mert soha ennyi halat nem fogtam még ezen a tavon.

Végül köszönöm mindenkinek, aki vette a fáradságot és elolvasta ezt a kis beszámolót!

Halban gazdag szép szezont mindenkinek!

Írta: Szél Gábor (DakOo)
Fotók: Szél Gábor, Szél Zsolt

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.