Ez történt velem 2011-ben

Ez történt velem 2011-ben

Hobbipecás vagyok, versenyeken egyáltalán nem indultam, és ezt a jövőben sem tervezem. Horgászataim a saját pihenésemről és szórakozásomról szólnak, nekem ez kell ahhoz, hogy a város zajától és a munkahelyi stressztől egy kicsit megfeledkezzek. A tavalyi esztendő igen vegyes képet mutat, de azt kell mondanom, korábban soha nem voltam ennyire eredményes. Hogy minek köszönhető ez? Erre próbálok választ találni évértékelő írásomban. Szeretném továbbá megmutatni a kedves olvasónak azt a négy etetőanyag keveréket, ami tavaly a legtöbb halat adta, remélem, hogy a jövőben másokat is legalább olyan élményekhez juttatnak, mint engem.

A 2011-es évet két dolognak szenteltem, csak Haldorádó etetőanyagokkal és csalikkal terveztem horgászni és kizárólag pontyra. Szerettem volna minél jobban megismerni a termékeket és a különböző időszakokhoz legjobban passzoló ízeket, megtalálni a folyamatosan változó ízlésű pontyok kedvenceit. Az elhatározást tettek követték, ezért aztán úgy alakult, hogy jellemzően horgászati célra fenntartott vizeken próbáltam szerencsét. A vadvizek, minthogy nincs sok a környékemen, ki is maradtak a célpontjaim közül. Horgásztam mély bányatavon, akadókkal tarkított bojlis tavon és rendszeresen telepített mesterséges tavon is.

2011-ben a fő irány a Haldorádó etetőanyagokkal…
… és csalikkal történő pontyhorgászat volt

A múlt évben feederbotjaimon kívül más horgászkészség talán nem is volt a kezemben. Matchbotjaim végigpihenték az egész évet, jó hosszú szabadságot kaptak. Sajnos 2011 nem egészen úgy alakult, ahogy én azt év elején elterveztem. Kevesebb, mint a felét horgásztam el annak az időszaknak, amit szerettem volna. Számomra siralmasan kevés, kevesebb, mint 20 nap jutott az aktív pecára, így aztán különösen fontos volt az, hogy a horgászattal töltött idő minél eredményesebb legyen. Most már kijelenthetem, hogy sztorim e része legalább jól sikerült. Egy-egy horgászat alatt annyi pontyot sikerült fognom, mint a korábbi években fél év alatt (sem). Természetesen ehhez nem elég az időszaknak, a halak ízlésének megfelelően kiválasztott etetőanyag, de meg kell tanulni bánni is vele. Szinte az összes, ebben a témában megjelenő írást elolvastam - volt belőlük bőven! -, és igyekeztem leszűrni a számomra fontos tanácsokat, trükköket. Azokat, melyekkel horgászataimat eredményesebbé tehetem.

Februári ponty
Keverem-kavarom. A tél végi, kora tavaszi sláger etetőanyagomat készítem

Első etetőanyag, első trükk: tapasztaltam, hogy az egymástól teljesen eltérő ízesítésű etetőanyagok egymással keverve sok esetben még jobban működnek. A téli, tél végi, kora tavaszi időszakban a nekem legjobban működő etetőanyag keverék a Ponty Piros és a Pelletes Fekete mixe Vörös Démon hideg vízi aromával, némi csemegekukoricával és csontival fűszerezve.

Csak az fog halat, aki horgászik! Ahogy eltűnik a vizekről a jégpáncél, érdemes próbálkozni
Ezért próbálkozom
Mindig

Az etetőanyagokat első lépésben külön keverem be, majd a fele mennyiségeket a végén összekeverem. Így két kiló etetőanyagból háromféle ízesítésű lesz. Az alapozó etetést a kevertből szoktam megejteni, és a halak határozzák meg, hogy melyik etetőanyaggal folytatom a horgászatot. Az eredményesség és az ízhatás tovább fokozható némi Pellet Pack hozzáadásával is.

Kedvenc hideg vízi etetőanyag receptem:

  • 1 kg Ponty Piros etetőanyag, fél doboz Vörös Démon Pellet Pack, fél flakon Vörös Démon hideg vízi aroma, csemegekukorica, csonti.
  • 1 kg Pelletes Fekete etetőanyag, fél doboz Fekete Gyémánt Pellet Pack, fél flakon Tenger Kincse hideg vízi aroma, csemegekukorica, csonti.

Érdemes kipróbálni, működik. Csaliként egyértelműen az epres íz dominált, a kapások számát a kikönnyített vagy meglebegtetett csalikkal tudtam fokozni.

Külön-külön is jók, de összekeverve néha csodára képesek
Ezzel a keverékkel kellemesebbé váltak a hideg időben vízparton töltött órák
Sikerült az év korai szakaszában is szép pontyokat fognom

Ahogy teltek a hetek, illetve ahogy a levegő és a víz hőmérséklete emelkedett, egy merőben más jellegű etetőanyag és csali kezdett működni. Előtérbe kerültek a fűszeres, halas, kolbászos ízek. A késő tavaszi, nyári időszakban, ahogy a víz hőmérséklete elérte a 20 fokot, már nem tudtam eredményt elérni az epres, gyümölcsös ízekkel, erősebb, markánsabb anyagra volt szükség.

Jó lenne kitalálni, hogy mi kell a halaknak

Hosszas kísérletezés után végre megtaláltam azt az etetőanyag keveréket, amely a nyári horgászataimat leginkább segítette. Az önmagában is remekül működő Magyar Betyár etetőanyagot Pelletes Feketével, különféle halas és fűszeres pelletekkel, kenderrel és az elmaradhatatlan csemegekukoricával tettem még vonzóbbá. A pontyok szeretik ropogtatni a különféle magokat is, és egészen jól az alapozó etetésünkön tarhatóak, így néhány marék vegyes magmixet is adok a keverékhez.

Első számú nyári keverékem

Második trükk, második nyerő etetőanyag receptem:

  • 1 kg Magyar Betyár etetőanyag, fél kiló Pelletes Fekete etetőanyag, SBS M1 pellet, halas mikropellet, negyed flakon Magyar Betyár Aroma Tuning, csemegekukorica, kender, vegyes magmix.

Ne sajnáljuk az időt az etetőanyagtól, szánjuk rá azt a fél, háromnegyed órát, amit a megfelelő állagú etetőanyag elkészítése igényel. A vizet, folyadékot több lépésben, apránként adjuk hozzá, és hagyjuk pihenni elkészült etetőanyagunkat (mert a folyamatos kevergetés alatt bizony elfárad). Ha túl szárazon, akkor kezdünk el horgászni vele, amikor még nem nedvesedtek át megfelelően etetőanyagunk alkotóelemei, csak azt érhetjük el, hogy az etetésünkről elúszó, felszálló szemcsék a halakat is elhúzzák tőlünk. A másik, súlyosabb hiba az, ha az etetőanyagot túlnedvesítjük. Ebben az esetben szinte semmi csalogató hatása sincs, mert úgy beleragadhat etetőkosarunkba, hogy akár 40-50 perc elteltével is szinte oldódás-mentesen tudjuk kitekerni végszerelékünket.

A nyári horgászataimon ez a keverék volt a legjobb, sok szép halhoz és élményhez juttatott

Nem ejtettem szót a tavaszi időszakról, szándékosan. Abban az időszakban egy olyan etetőanyag működött a legjobban, amit tulajdonképpen egész évben eredményesen használhatunk, és nem csak „telepített” tavakon szeretik a pontyok, hanem a „vad” vizeken is, beleértve a Dunát és a Balatont. Ez az etetőanyag mindig velem volt, akkor is, ha nem került végül felhasználásra, bekeverésre.

A Cserhát lábánál
A horgászat agymunka is, ki kell találni, hogy mi kell a halnak

Harmadik keverékem, harmadik trükk: Elsősorban a tavaszi, kora nyári időszakban használtam a Vad Ponty nevezetű etetőanyagot. Az olyan vizeken, ahol a halas, fűszeres ízek nem működnek, és ahol gyakoriak a frissen telepített pontyok, melyek a kukoricaszármazékokhoz szoktak hozzá halneveldei életükben, rendkívül működőképes lehet. Ezt az etetőanyagot nem érdemes keverni, mert önmagában a legjobb. Némi csemegekukorica, csonti, vegyes magmix nem árt neki, sőt, ha epres pellettel csalizunk, akkor jöhet bele egy-két marék epres mikropellet is. Elrontani nem fogja.

Bármilyen időszakban és bármilyen keverékkel is horgászunk, érdemes alapozó etetést létrehozni. Nem kell sokat etetni, 5-6 kiakasztott zsinórklipszes dobás elegendő, de mindenképpen több mint nulla. Arra is érdemes figyelni, hogy ne akarjunk rögtön 100 méterre horgászni, inkább legyen rövidebb a táv, de meg tudjuk dobni pontosan az etetésünket. Tavaly a saját káromon tapasztaltam, hogy az alapozó etetést ugyan meg tudtam oldani, de később egyre nehezebben értem el a távolságot. Volt, hogy több dobásból sem tudtam 10-20 méternél közelebb kerülni az etetésemhez. Így nem sok értelme van az alapozó etetésnek… Sikerült szétszórnom a vízben jó pár maréknyi drága etetőt, és a halakat is távol tudtam tartani a horgomtól…

Vad Pontyos etető
Ez megvan
Ha rátalálok az etetésemre, akkor halat is fogok
Friss levegő, szép környezet, kell ennél több?
Igen, néhány ponty jöhet még

Negyedik (kedvenc) etetőanyagomat a nagyobb pontyoknak tartogattam, ez az etetőanyag három évszakos, télen nem használom. Az olyan vizeken, ahol sok nagytestű ponty él és sok bojlis horgász látogatja, szerintem verhetetlen. A keverék két részből áll, egy doboz Magyar Betyár Pellet Pack és egy kiló ugyanilyen ízesítésű etetőanyag kell hozzá. A Pellet Pack felével szoktam az alapozó etetést létrehozni, a másik felét pedig az etetőanyaghoz keverem. Az etetőanyagot agresszívabbá tehetjük Magyar Betyár Aroma Tuninggal, én a flakon tartalmának egyharmadát szoktam erre a célra felhasználni. A csemegekukoricát természetesen nem hagyom ki belőle, sőt babonából semmilyen etetőanyagból nem hagyom ki! És mert a ponty szereti a kukoricát.

Majdnem vadvíz
Nem lesz kicsi
A korábbi években nem volt arra példa, hogy egy számomra ismeretlen vízen már az első alkalommal felejthetetlen élményekkel gazdagodjak. Tavaly ilyen is volt
Nagy pontyos keverékem
Sikerült szebb példányokat horogra csalnom a múlt évben
Számomra, az ilyen halak megfogása teljesen új élmény, az előző években valamiért nem volt hozzájuk szerencsém
Kedvenc végszerelékem és csali-felkínálási módom

Összefoglalva a tavalyi évemet, a kevesebb, mint 20 horgászatomból sokszor voltam (magamhoz és a korábbi évekhez viszonyítva) kiemelkedően eredményes. Volt, hogy több tucat pontyot fogtam egy horgászat alatt, volt, hogy egymás után jöttek a 7-8-9 kilós pontyok. Egy biztos, mindet a Haldorádó etetőanyagok és csalik segítségével fogtam. De nemcsak a termékek segítettek hozzá az élményekhez, hanem a hozzájuk kötődő folyamatos információáradat is. Mert mit ér az az etetőanyag, amit meg lehet vásárolni, de senki sem tud róla semmit, és senki nem mutatja meg, hogy mikor, és hogyan is kell azt használni? Mert a termék megvehető, de az információ megfizethetetlen!

Írta: Lacházi István (lachazii)
Fotók: Istihorgász

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.