Egy nap, amikor néhány keszeg is értékes

Egy nap, amikor néhány keszeg is értékes

Aki a kicsit nem becsüli, a nagyot nem érdemli. Számtalanszor eszembe jut e mondás, amikor kifogok egy halakban szegény napot a Zala folyón. A vadvízi peca azonban mindig jó, még akkor is, ha szerényebb a fogás. Egy megszállott vadvízi horgász tudja, hogy a kisebb halak is értékesek, hiszen nem feltétlenül a nagyobb fogásoktól lesz élvezetes a horgászat. A sikerélményt sokszor az okozza, amikor egy kapástalan időszakban is rezdül a spicc, megszólal a kapásjelző vagy a víz alá bukik az úszó.

A hosszú téli pihenő után már nagyon vártam a jó időt. Amint beköszöntött az igazi tavasz, leporoltam hát kerékpáromat és nagy lelkesedéssel indultam el a Zala folyóra, hogy jól körülnézzek egy horgászatot megelőző napon. Minél többször megyek a Zalára, annál jobban szeretem, nem ritka, hogy munka után is kerékpárra ülök, bármennyire is fárasztó volt a nap. Szinte lehetetlen elszakadni egy olyan víztől, amely az évek során a horgász szívéhez nőtt!

Erre várunk mi, horgászok egész télen!
Ha lenne rá lehetőségem, szívesen laknék közvetlenül a Zala folyó mellett
A folyóparton profi pecások gyakoroltak éppen a közelgő horgászversenyre

Jómagam nem vagyok versenyhorgász, több évvel ezelőtt vettem csak részt néhány amatőr versenyen, kisebb-nagyobb sikerrel. Jobban szeretem a nyugodt horgászatokat, a természetet, a friss levegőt, no meg persze mindent, ami halfogás, legyen szó kicsi vagy nagy halakról. A profikat elnézve azonban nem azt vettem észre, hogy nagyon kapkodtak volna a halak után. Az ideális körülmények ellenére nem voltak túl aktívak a kopoltyúsok, ezért otthon alaposan átgondoltam, hogy mivel próbálkozom majd a folyón.

Régi, de jó! A keverékem alapját a sokszor bizonyított Mézes Pálinka etetőanyag adta
Némi pelletnek is bizalmat szavaztam

A Mézes Pálinka etetőanyag feléhez adtam egy-két jól bevált adalékot (piskóta őrleményt és egyéb gabonaszármazékokat), majd tovább fokoztam a kaja csalogatóhatását némi ananászos Carp Syrup aromával és egy kevés kukoricatejjel. Utóbbiból nem is kell sokat használni, mert rendkívül tömény adalék, jóval több, mint egy sima aroma! A Method Pellet Mix bekeveréséhez is használtam a folyékony adalékokat, hiszen keszegek voltak a célhalak, és az édes aromákat nagyon kedvelik.

Hát, igen. Egy vadvízi horgászatnál nem ritka, hogy fel kell venni a gumicsizmát annak érdekében, hogy megközelíthessünk egy jónak vélt helyet
Ha sok eső esik tavasszal, eltart egy ideig, amíg leapad a folyó
Egy méhkaptárból kiszedett lépet találtam a horgászhelyen. Lehet, hogy valaki méhlárvákat használt csalinak?

Itt, a Zalán mindig lehet találni valamit! Számtalan izgő-mozgó állatka kerülhet a horogra, de a méhek igen hasznosak, én semmi esetre sem használnám a lárvájukat csalinak. A horgászatra csontkukaccal és gilisztával készültem, valamint raktam el kisméretű pelletet is.

Az édes-mézes keverékhez forrázott csontkukacot, főtt kendermagot, pelletet és kőzúzalékot adtam
Egy kisebb és egy nagyobb lyukbőségű kosarat is elővettem, hiszen sosem lehet tudni előre, hogy melyik válik be jobban
Ha keszegekre horgászom és élő csalikat használok, e horgot sosem hagyom otthon!

Felcsatoltam a karabinerbe a nagyobb lyukbőségű kosarat, feltűztem néhány csontit a horogra, majd bedobtam a szereléket, és amíg a kapásra vártam, felszereltem egy másik botot is. Mivel azt vettem észre, hogy a halak nem túl aktívak, úgy döntöttem, hogy a siker érdekében két különböző módszerrel próbálkozom.

A method technika sokszor bevált már a Zala alsó szakaszán
Számomra a Zala folyó a nyugalom szigete!
A főtt kendermagot és a micro pelletet szívesen ropogtatják a keszegek

A keszegező szerelékkel viszonylag gyakran dobtam nagyjából ugyanarra a helyre, a method szerelék pedig valamivel lejjebb várta a halakat. Abban bíztam, hogy a keszegező szerelékhez érkező halak egy része megtalálja majd a method kosarat a benne felkínált csalival, így mindkét módszerrel sikerül majd fognom valamit. A Zala folyó azonban nem adja könnyen kincseit! Sejthető volt, hogy nem lesz könnyű kapást kicsikarni, pont ezért választottam a kis pelleteket tartalmazó téli method mixet, de semmi. A finom illatú keszeges kaja sem volt eredményes egy darabig, de nem adtam fel!

A legfinomabb botomat és a gyorsfékes orsómat használtam a method szerelék bejuttatásához
Az erősebb botomat nyeletőfékes orsóval szereltem

Nem ritka, hogy a Zalán horogra akad egy-egy nagyobb dévér, ezért a hosszú előkés szerelék bedobása után a biztonság kedvéért bekapcsoltam a nyeletőféket. Ekkor persze még nem tudtam, hogy meg se fog szólalni egész nap. Na, ilyenkor tanulja meg igazán a horgász, hogy egy természetes vízen korántsem könnyű halat fogni! A sokadik dobás után végül megtört a jég, végre kezembe vehettem egy csontira éhes karikakeszeget. Nem volt nagy, de egyből mosolyt csalt az arcomra!

A karikakeszegek nem nőnek olyan nagyra, de igazán szép színekben pompáznak
Irány a Zala, kis barátom!

A karika megfogása után egyre több volt a maszatolós kapás. Csak apró pöccintéseket láttam a spiccen, olykor már néhány másodperccel a bedobás után. Bizony, a mindig éhes és kifejezetten falánk küszök kapták el a süllyedő csontkukacot. Néha nem is értem, hogyan tudják a szájukba gyömöszölni azt a csonticsokrot, amely majdnem akkora, mint a fejük! Amikor a keszegek kevésbé aktívak, a küszök mindig hamarabb csapnak le a csalira, de természetesen nekik is járt a jól megérdemelt szabadság.

A természetes vizekben a ragadozó halak fő tápláléka a sneci
Néhány küsznek elég nagy pocakja volt, jó sok ikra lehetett bennük. Gyorsan vissza is engedtem őket, hogy életet adhassanak utódaiknak
Szerencsére hamar erőre kaptak és boldogan úsztak tovább
Látjátok a farokúszóját?

A sokadik sneci megfogása után nagyon bíztam abban, hogy a method szerelékkel sikerül majd egy jobb halat akasztani, de továbbra sem mozdult a Pro Method botom spicce. Olyan finnyásak voltak a halak e napon, hogy a 7 mm-es csalit sem vették fel. Kitekertem végül a method szereléket és úgy döntöttem, hogy csak a hosszú előkés módszerrel horgászom a továbbiakban. Okozott persze némi fejtörést, hogy miként variáljam az élő csalikat. Miután a csontira szinte csak küsz jött, gilisztát raktam fel, vagy kombináltam a kettőt. Alkalmanként használtam a kisebb lyukbőségű etetőkosarat is.

Kedvenc botom sajnos nem dolgozott túl sokat, pedig nemegyszer megmutatta már, hogy mire képes!
A vad Zala folyó olykor keményen próbára teszi a horgászt! A kikönnyített horog és a finom, gyümölcsös illatú Pro Method Pellet - Fagyos Ponty érintetlen maradt
Sajnos nem volt sok kapás, de látnivaló volt bőven!

Türelmem persze nem volt véges, ismerős volt a szituáció, hiszen kedvenc vizem korábban sokszor adta nehezen halait. Sőt, voltam már ennél kilátástalanabb helyzetben is, ezért ahelyett, hogy távoztam volna, megtöltöttem újra a kosarat. Mivel a karikák kedvelik a jó öreg trágyagilisztát, kiválasztottam egy szép példányt és a horogra tűztem. Szerencsére a csali még azelőtt a fenékre ért, mielőtt a küszök lecsipkedték volna. Eltelt néhány perc, aztán csak megrezdült a botom spicce, és sikerült újabb keszegeket szákba terelni.

A horgászboltokban mindig a bőség zavarával küzdök, amikor pontyozáshoz keresek valami spéci csalit, de a Zalán olykor az egyszerűbb megoldások a legjobbak
A sok nehézség ellenére sikerült horogra csalni egy igazán szép, öreg karikát is
Néhány fénykép elkészítése után már úton volt hazafelé
Remélem, legközelebb még lesz hozzá szerencsém!

Ezt a szép keszeget azzal a csalikombinációval sikerült megfognom, amellyel a nap hátralévő részében horgásztam. Kénytelen voltam ugyanis az egyszerű, trágyagiliszta csali után is kitalálni valamit, mert ismételten elmaradtak a kapások. Feltűztem a horogra egy élő csontit, egy gilisztát, majd e kombinációt lezártam egy etetőanyagból kivett forrázott csontkukaccal. Valamiért csak ez a változat működött a későbbiekben. Hogy miért? Talán a halak egyszer majd választ adnak a kérdésre!

Íme, a kombináció, amely a nap hátralévő részében a halakat adta
Napsütésben ragyogó, hibátlan, vad karika
Ezúttal az összes halat visszaengedtem. Egyébként csak annyi keszeget szoktam magammal vinni, amennyit biztosan el is fogyasztunk
Kint maradtam még egy keveset, de vártak az otthoni teendők, ezért néhány kisebb keszeg megfogása után végül befejeztem a horgászatot

A vadvízi horgászat valóban igazi kihívás! Úgy gondolom, hogy minél többet horgászik valaki egy természetes vízen, annál jobban tudja értékelni a kisebb halakat is. A mostani peca kezdetén nem úgy tűnt, hogy bármi is horogra akadhat, mégis úgy távoztam, hogy sikerült halakat fognom. Továbbra is azt tudom mondani, hogy sosem szabad feladni, és aki a kicsit nem becsüli, a nagyot bizony nem érdemli! Ami pedig a nagyokat illeti, vannak a Zalában bőven kiló feletti dévérkeszegek is, de ez már egy másik történet…

Sikerekben gazdag horgászatokat kívánok mindenkinek! Görbüljön!

Írta és fényképezte: Járfás Dávid

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.