Az új év első nagy pontyai

Az új év első nagy pontyai

Új év, új lehetőségek. Az idei esztendő első horgászatát egy számomra új és ismeretlen nagyhalas tóra, a Sándorfalván található Sándor Horgásztóra terveztem. Soha nem horgásztam még ezen a vízterületen, így nagy izgalommal és bizakodással vágtam neki ennek a pecának. A célom egyértelmű volt: szerettem volna megfogni az új év első nagy pontyait. Arra a haldömpingre azonban még magam sem számítottam, amibe végül sikerült belecsöppennem.

A naptár január 5. pénteket mutatott, és noha tél volt, az időjárás sokkal inkább kora tavaszra emlékeztetett. Ez nem volt véletlen, ugyanis a meteorológiai előrejelzések a következő napokra egy nagyon erőteljes hidegfront betörését jósolták, amelynek hatására megérkezik majd az igazi tél, és minden bizonnyal az állóvizek befagynak. A hidegfront „tolja” maga előtt az enyhébb levegőt, így ennek hatása volt érezhető ezen a horgászaton. Az előrejelzések pontosak voltak. Miközben e sorokat gépelem, kis hazánk legtöbb vízterületét már jégpáncél borítja, lehetetlenné téve ezzel a horgászatot. Ez az időszak viszont tökéletes arra, hogy megosszam veletek e számomra emlékezetes horgászat részleteit. Mindig keresem, kutatom azokat a számomra ismeretlen nagyhalas tavakat, amelyeket egy sikeres horgászat reményében felfedezhetek. Régóta „szemeztem” már a Sándor Horgásztóval, nagyon sok szép fogásról láttam fotókat és olvastam beszámolókat. Már tavaly eldöntöttem, hogy amennyiben lehetőségem lesz rá, az év első horgászatán itt próbálok szerencsét.
Szeretek minden horgászatra elsőként érkezni, és általában én vagyok az utolsó is, aki távozik a vízpartról. Horgászat közben repül az idő, mire minden kitűzött célt és munkát sikerül elvégezni, gyakorta azon kapom magam, hogy már este van. Ezen a tavon viszont a téli időszakban 8 órától 15:30-ig tart a horgászat, így tudtam, hogy mindennek flottul kell mennie ahhoz, hogy végül ez a horgászat sikeres lehessen. A reggel gyors napijegyváltással és információgyűjtéssel indult. Mire mindent átbeszéltünk a segítőkész tógazdával, és sikerült az általa javasolt horgászhelyet elfoglalni, a végszerelékeket végre bedobni, már majdnem 9 óra volt.

A Sándor Horgásztó kialakítása nem hétköznapi, rengeteg lehetőséget kínál a horgászatra…
… én végül a „21-es” álláson alakítottam ki a horgászhelyemet
Feederbotjaimat sem a szokványos módon helyeztem el, a balos botommal a két sziget közötti részt horgásztam meg, míg a jobb oldalival…
… a „20-as” horgászhely irányába dobtam, így ezt a szűkebb, ám valamivel mélyebb részt vettem „górcső” alá

A tó hozzávetőlegesen 5,3 hektáron terül el, viszont a kialakításából adódóan – a sok sziget miatt – a horgászható vízfelület kb. 3,9 hektár. Elsősorban nagytestű pontyok, amurok és tokhalak élnek a tóban, a ragadozók pedig a szaporulatot tartják kordában. Összességében egy igazi kis horgászparadicsom az Alföldön a nagyhalas horgászatot kedvelő horgászok számára.
Mivel a horgászatra fordítható idő a fentebb említett okok miatt nagyon szűkös volt, minél hamarabb meg kellett találnom a megfelelő, fogós csalikat és stratégiát. Az első bedobások nem hozták meg a várt kapást, de az időnként megmozduló spiccek jelezték, hogy a halakat sikerült megtalálnom. Ez nagyon fontos, ugyanis a téli időszakban még az ilyen nagy halsűrűségű tavakon is kulcsfontosságú a helyválasztás. Az összecsoportosult halrajokat, „pontybandákat” kell megtalálni, különben a legjobb csalogatóanyagok mellett is könnyen bele lehet szaladni a nagy nullába. Gyors csaliváltás mindkét végszereléken, és már dobtam is vissza az ígéretesnek vélt helyekre. Magam is meglepődtem, de alig néhány perc után a jobbos feederbotomon agresszív kapás jelentkezett.

Horgon az új esztendő első hala…
… egy termetes tükörponty volt az elkövető, nagyon örültem neki…
… gyors fotózás után már engedtem is útjára
Nem kellett túl sokat várnom a következő kapásra sem, újabb tükrös került a pontybölcsőbe
Gyönyörű…
… téli tükörponty a Sándor Horgásztóból

A viszonylag gyorsan megfogott két szép ponty után már éreztem, hogy jó úton járok. A tógazda hasznos tanácsait megfogadva és saját praktikáimmal, tapasztalataimmal fűszerezve, valamint némi szerencsének köszönhetően egy óra alatt összeállt az a komplett stratégia, ami aztán egy felejthetetlen horgászatot eredményezett.

A két sziget közé dobott végszerelékem is gazdára talált…
… a horgászat első darabosabb tőpontyát tarthattam a kezemben
A kétbotos horgászat bizonyos időszakokban soknak bizonyult, az előző végszerelékemet még vissza sem tudtam dobni, amikor a bent maradt feederbotom is „elsült”
A horgászat egyetlen kisebb pontya volt ez a szép tükrös
Újabb nagy ponty a bölcsőben…
… íme, teljes méretében

A nagyhalas horgászatok során a különböző etető pelletek hatékonysága és létjogosultsága megkérdőjelezhetetlen. Az igazat megvallva horgászataim döntő többségében már nem is használok por állagú, hagyományos értelemben vett etetőanyagokat. Időnként a pelletek „panírozására”, fogósságuk, illetve tapadó képességük javítására használok néhány etetőanyag fajtát. A téli horgászatok során, amikor a kapások lassabban alakulnak ki, nem is lehet kérdés, hogy egy minőségi pellet mix a megfelelő választás.

4S Method Pellet Mix - Tél és Monster Pellet Box - Máj & Vér 1:1 arányú keveréke került a method kosarakba SpéciAdditive - Folyékony Máj kivonattal turbózva
A Legend Pellet Wafter csalik működtek a legjobban…
… ezek közül is a kisebb, 12 mm-es változatok. A bedobások előtt ezeket a csalikat előáztattam, így külső rétegük kissé felpuhult, ez gyorsabb kapásokat eredményezett, mert a csali így még vonzóbb volt a nagy pontyok számára
Fluorocarbon zsinórral és szakáll nélküli horoggal készített előkém…
… csalitüskéjére került az ízes, színes, mérsékelten lebegő csali
Szabadon csúszó method végszerelékem, amelynek „lelke” egy Dart Metal XL 50 grammos method kosár volt
A bevetésre váró töltet tetejére bőven nyomtam a TORNADO Activator Gel - Puncs & Menta étvágyfokozóból
Az így felkínált csalogatóanyagok hamar gazdára találtak, és kezdődhetett egy izgalmas fárasztás
Ez a hal a csalit is visszahozta
Imádom az ilyen gyönyörű…
… termetes pontyokat

A délutáni órákra már sok szép pontyot sikerült fognom, viszont a tóban élő termetes tokhalak közül egyet sem. Valószínűleg az édes csalik, amelyekre a pontyok jól reagáltak, a tokhalaknak nem voltak szimpatikusak. Az egyik végszerelékemet „beáldoztam”, és Legend Pellet Wafter - Brutális Máj csalit tűztem a csalitüskére. Ezúttal a plusz aromázás is elmaradt. Gondolatom helyesnek bizonyult, hiszen igaz, elég sokat kellett rá várnom, de sikerült horogra csalnom egy termetes tokhalat is.

A csaliváltás beváltotta a hozzá fűzött reményeket…
… és sikerült horogra csalnom…
… a vágyott termetes tokhalat
A nap legnagyobb pontya a kezemben, ő is a délutáni órákban tisztelt meg egy közös fotóval
A horgászidő az átlagosnál is rövidebb volt, ám sikerült kitölteni akcióval bőven. A horgászat utolsó hala volt ez a szép tükörponty
Kedvenc felszerelésem most sem hagyott cserben

Januárban soha nem volt még ennyire eredményes horgászatban részem. Ha azt is hozzáveszem, hogy a vízterület teljesen ismeretlen volt számomra, egészen hihetetlen, hogy ez a téli peca ilyen jól sikerült. Ilyen az, amikor minden tökéletesen összeáll, amikor minden úgy alakul, ahogyan azt előzetesen elterveztem. Összesen 13 kapást könyvelhettem el a nap végén, ebből 10-et sikerült halra váltanom. A 10 megfogott halból egy ponty volt átlagos méretű, a többi termetes, darabosabb. Ez elsősorban a tó rendkívül jó halállományát dicséri, amelyet nagyon örülök, hogy megtapasztalhattam. E remek horgászat után nem is kérdés, hogy a jövőben még visszatérek ide. A megszokott, kedvenc tavaink mellett érdemes időnként rápróbálni ismeretlen vízterületekre is, hiszen akár ilyen horgászat is kikerekedhet belőle. Remélhetőleg a tél hamarosan enged szorításából, és újra a vízparton hódolhatunk kedvenc szenvedélyünknek.

Írta: Borbiró Ádám
Fotók: Libor Erika, Google

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.