Abádszalóki dévérek

Abádszalóki dévérek

Az első igazi tavaszi dévérezés nálam mindig a szülőfalum melletti Tisza-tavon kezdődik. Április elején a nyári vízszint elérése és a sulyommezők kialakulása előtti időszak az igazi dévéres periódus. Az Abádszalóki-öböl ebben az időszakban még csendes, nem száguldoznak különféle vízi járgányok, a hatalmas nyílt vízterület ekkor csak a horgászoké. Az idei tavasz gyorsan, minden átmenet nélküli felmelegedéssel köszöntött be. Egyik napról a másikra 25 fokos meleggel, ragyogó napsütéssel, madárdallal kopogtatott be. Édesapámtól begyűjtött információk birtokában készülődtem a húsvéti dévérezésre. Az információk mellé más hasznos segítséget is kaptam, nevezetesen egy új dévéres aromát. A Haldorádó etetőanyagok, pelletek és kukoricák mellett ugyanis piacra került a Haldorádó új aroma családja. A pontyos, amuros és nagy dévéres liquidek közül most a kimondottan dévérezéshez kikísérletezett flakon tartalmával ismerkedtem meg. Hogy mit szóltak ehhez a dévérek? Erről szól ez az írás.

Ritkán vártam még úgy a húsvéti ünnepeket, mint az idén. Minden fronton kimerültem, úgy hiányzott már egy eseménydús peca, mint egy falat kenyér. A tavasz áprilisban nem várt felmelegedéssel köszöntött be. Megszoktam már, hogy lassan nincsen átmenet a tél és a nyár között. A régi, szeles, áprilisban még hűvös tavasz helyére szikrázó napsütéssel ront be a nyár. A vizek hőmérséklete is félelmetes gyorsasággal emelkedik. Egy barátom mesélte hitetlenkedve, hogy a reggel kezdődött és sötétedésig tartó peca alatt a tó hőmérséklete 3 fokot emelkedett egyetlen nap alatt. Ez azt is jelenti, hogy a tavaszi, felmelegedő vizek időszaka lerövidül, és az ebben az időszakban használt kimondottan hideg vízre javasolt etetőket is hamarabb váltják fel a felmelegedett vizeken jól működő keverékek. A kora tavaszi első igazi dévérezést ennek tudatában terveztem.

Az etetőanyag kiválasztásánál a Timár Mix bodorka extrára esett a választásom. Nagyon kedvelem ezt az etetőt, mert kitűnő alapja lehet bármilyen keszeges keveréknek. Nyolc olyan összetevőt is tartalmaz, amely kihagyhatatlan egy jól működő keszeges mixből. Sötétbarna színét a felhasznált alapanyagoktól nyeri, így a vízben is megtartja sötét tónusát. Apró szemcsézetű, és ami most esetemben fontos, semleges ízű keverékről van szó. Alapesetben is kellemes, de nem túl intenzív illat jellemzi, így kísérletező kedvű horgászok kedvükre „tuningolhatják”, adott halfajra igazíthatják a keveréket.

Egy remekül „tuningolható” alap etető

A 3 kg etetőanyag mellé 4 kg Timár Mix löszös agyagot készítettem még be. A dévérek köztudottan imádják a löszös felhőt, és ha abban szúnyoglárvákat is találnak, nem szívesen állnak odébb. Tavasszal még nem horgásszák intenzíven a vizet, a halak is a parttól távolabb, nagyobb területen szétszóródva keresgélnek, ezért az etetőanyagnak nemcsak az „alapozó” szerepet, hanem a ráetetésben is fontos feladatot szántam. Ekkor apró adagokban hozzáadott földes szúnyoggal keverve, folyamatosan csúzlizva tudom biztosítani a halaknak a folyamatos csáberőt és táplálékot. Ebben az időszakban ugyanis kívánják a kaját is. Egy nagyobb dévérekből álló raj képes pillanatok alatt felporszívózni az etetést, és ha nem találnak több finom falatot, továbbállnak. Ezért fontos a folyamatos, ízletes utánpótlás.

A szúnyogot löszbe kevertem, és apránként adagoltam az etetőanyaghoz

Mint említettem, az etető semleges ízű, így aromázhatjuk, ízesíthetjük kedvünk szerint. Szeretek én is különféle adalékokkal kísérletezni, most sem jártam el másképp. A kísérletezésnek nem várt apropója is akadt. A Haldorádó aroma család ugyanis a napokban jelenik meg az Áruház kínálatában. Az újdonságok kipróbálása, a piacra kerülés előtti próba (nevezhetjük tesztnek is) már egy hosszas kísérletezés végkifejlete, és abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy ezekről a friss termékekről az elsők között kapok mintát. Minden termék, amire a Haldorádó „garancia” felkerül, sok-sok óra horgászat, kísérletezés során nyeri el végleges formáját. Minél több vízen, helyzetben, módszerrel kell kielemezni egy-egy újdonságot, hogy nyugodt szívvel lehessen azt ajánlani mindenki figyelmébe, módszertől függetlenül.

A Haldorádó Nagy Dévér aroma - nem csak matchezéshez

Különösen fontos lehet ez az aromáknál. A Haldorádó aroma családnál fontos szempont volt az, hogy a flakon tartalma ne csupán az etetőanyag ízesítésére, de akár csalik (pellet, kukorica, csonti), etetésre szánt főtt, áztatott magvak tuningolására is használható legyen. Nézzük, hogyan sikerült elérni azt, hogy egyetlen aroma ennyiféle felhasználási módra alkalmas legyen!

A Haldorádó aroma család 3 új taggal mutatkozik be. A Nagy Ponty és Nagy Amur nem meglepő, hiszen a korábbi termékek is „nekik szánt csemegének” bizonyultak. A Nagy Dévér névre keresztelt aroma azonban egy teljesen új irányvonalat képvisel. Kimondottan a dévéreknek szánt termék eddig nem jelent meg a palettán. (Más kérdés, hogy például a sárga ponty etetőanyagot átrostálva egy igen fogós nyári dévéres keveréket kapunk, és sok termetes dévér ízlelte meg a Mandula Bomba névre hallgató horogpelletet is.)

Az új Haldorádó termékcsalád, az Aroma Tuning három taggal lépett piacra

A három aromát egyetlen írásban nehéz lenne bemutatni, hiszen mindegyiket más-más halfajra fejlesztették, ezért én a továbbiakban kizárólag a dévéres aromát vizsgálom tüzetesen.

Először az érzékszerveinkkel felfogható jellemzőket veszem sorra. Szín: sötétbarna, már-már fekete. Illata: itt egy érdekes kísérletet végeztem. Az aromát a család hölgytagjainak orra alá toltam, és megkértem őket, hogy jellemezzék, mondják el, mi jutott eszükbe elsőre az illatról.

Nagymamámnak a fahéj, édesanyámnak a vanília-fahéj, feleségemnek a mézes „puszedli”, nővéremnek a Becherovka. Érdekes párhuzam, de ha belepillantunk a likőr összetevőinek titkos adalékaiba, rájövünk, hogy ez a megközelítés is hasonló az előzőekhez.

Az illatkompozíció kellemes emlékeket ébreszt

„A Becherovka gyártásának első lépéseként a gyógyfüvek mérése és keverése ma modern eszközök segítségével történik. Ezt az a két szakértő végzi, akik ismerik a titkos receptet, és ez alapján keverik össze a gyógyfüveket. A szobát betölti a narancshéj, a fahéj, a szegfűszeg és a gyömbér édes illata. Ezután a keverékeket zsákokba rakva egy héten keresztül áztatják alkoholban, majd a kivonatot tölgyfahordókba öntik, ahol vízzel, borpárlattal, cukorral és egyéb adalékokkal elegyítik.” www.becherovka.hu

Természetesen én is megszagoltam a flakon tartalmát, és nekem a vanília-fahéj-karamell-gyömbér illatok keveréke ugrott be először. Illata emlékeztet egy karácsonyi aprósüteményre, amelynek fontos összetevője egy spekulatius névre keresztelt aroma kombináció, amely 10 különböző fűszernövény keveréke. Nézzük, mi is adja ennek az aromakombinációnak a lelkét! Az Interneten keresgélve a következőt találtam erről a finomságról:

„Ha karácsony tájt leültetünk egymással egy belgát, egy hollandot és egy németet, hogy kulturáltan beszélgessenek a karácsonyi kekszükről, akkor abból nagy valószínűséggel körülbelül olyan vita sül ki, mint amikor egy magyar, egy cseh és egy osztrák a rétesről vagy a szilvás gombócról társalog. Természetesen mindenki magáénak tudja. A holland (spéculaas) a fűszer-kereskedelemről, a német (Spekulatius) az ősi germán szokásokról, a belga (spéculoos) a Mikulásról regél majd. Ez a finom, ropogós, fűszeres sütemény mindenesetre leginkább holland és flamand specialitás, amely - bár egész évben kapható - karácsonykor éli fénykorát. Még a szó eredete is vitatott: az egyik teória a latin speculator (látó, őr), a másik a species (fűszer), míg a harmadik a specula (tükör) körül keresgél, utóbbi a sütőforma megfordítására utal. Hagyományosan szép, fából faragott formákba nyomkodták a tésztát - bolhapiacokon még ma is találni gyönyörű darabokat. A keksz tésztájának két titka van: a fűszerkeverék (házanként eltér: fahéj, gyömbér, szegfűszeg, kardamom, koriander, bors, ánizs váltakozhat), valamint a speciális barna cukor (cassonade vagy vergeoise brune), amely kétszer melegített cukorrépaszirupból készül, s ettől enyhén karamellás aromát kap. A belga gasztronómiának emblematikus hozzávalója, nem csak karácsonykor fogyasztják, szívesen használják fagylaltban, süteményekben, libamáj mellé, nyúlraguban.” http://chiliesvanilia.blogspot.com

A névadó sütemény

Ezek szerint nem jártam messze a megoldástól. Egy biztos, valódi dévéres keverékhez tökéletesen illő illata van, rendkívül kellemes, az embernek kedve lenne belekóstolni. Miért is ne? Nézzük, milyen az íze? Csak óvatosan merem elsőre megkóstolni, mert jártam már pórul a mohóságommal egy erőteljes alkoholos aroma esetében. Most azonban nincs mitől tartani. Az íze tökéletes harmóniában van az illatával. Amit az orrom elképzelt, azt erősítik meg nyelvem ízlelőbimbói. Édes, fűszeres, karácsonyi emlékeket ébresztő íz olvad szét a nyelvemen. A sűrű, szirupos aroma kimondottan finom. Köztudott, hogy a dévérek rendkívül kedvelik az édes ízeket. Ha a legtöbb ismert dévéres etetőt megízleljük, abban a piskóta, édes ostyák, édesipari termékek őrleménye dominál, természetesen a háttérben enyhe sós ízzel párosulva. Az új Haldorádós aroma az eddigiek alapján bármelyik etetőnek remek kiegészítője lehet. Folytassuk a vizsgálódást! Egy kis tálkába vizet öntve teszem próbára az oldhatóságát. Lassan öntöm a tálkába, és meglepve tapasztalom, nem keveredik el azonnal, hanem szép lassan terül szét az edény alján. Sűrűsége szemmel láthatóan nagyobb a vízénél.

Rendkívül sűrű, tömény aromával van dolgunk

Próbát teszek hideg (hűtött) és csap meleg vízzel is. Az eredmény mindkét esetben hasonló. Az aroma elterül a tálka alján, de pillanatok alatt elkeverhető. Miért lehet ez lényeges? Véleményem szerint egy olyan aromát sikerült kidolgozni, amely hideg és felmelegedő vízben egyaránt megállja a helyét. Hőmérséklettől függetlenül rendkívül jól keveredik a vízben. Természetesen minél melegebb ez a víz, annál gyorsabb ez a keveredés, de szemben az olajos aromákkal, ez hideg víz esetében sem „ugrik” össze, ugyanolyan hatékonysággal dolgozik. A hideg víznél használt alkoholos aroma melegebb vizek esetében gyorsan kiadja a csalogató hatást, míg ez a sűrű, szirupos folyadékról nem mondható el. Ki merem jelenteni, hogy ez az aroma hideg és felmelegedett víznél egyaránt használható. Hogy ezt hogyan sikerül elérni, az gyártási titok, de a lényeg: látványosan működik. A flakon beltartalma lényeges, de azért essen pár szó a csomagolásról is. A flakon 250 ml-es, kézre álló. A lapos üveg helytakarékosan tárolható, a táskák legkisebb zugában is elfér. A címke jól kommunikál, minden felhasználási módról egyértelműen tájékoztat.

Lássuk:

„1. Egy flakon aroma 5-10 kg etetőanyag megízesítésére és aromásítására alkalmas.”

Az általam eddig használt aromák többsége félliteres kiszerelésben 5 kg etetőanyag aromásítását tették lehetővé. Figyelembe véve azt, hogy a Haldorádó aroma milyen sűrű és tömény, a tájékoztatóban szereplő 5-10 kg-os mennyiség nem elírás. A próbahorgászat során 3 kg etetőanyaghoz egy negyed flakon aromát adtam vízzel elkeverve, és tökéletesen kiérzett az illata-íze a kész keverékből.

Kellemesen aromás, csábító falatokkal ellátott „gombóc”

„2. Kiválóan használhatjuk pelletek, széttört és főtt (áztatott) magvak aromásítására is.”

A sűrű, tömény aroma ezt a feladatot is megoldja. Mivel nem híg, a pelletek sem áznak szét benne idő előtt. Az elnevezés ellenére én bármikor próbára merem tenni rakós botos pontyozás során is. Az édes szirupos aromába áztatott csalizó pelletet ugyanis nem csak a dévérek szeretik.

„3. Készíthetünk vele túlaromásított, etetőkosárba szánt keveréket is.”

Azokon a vizeken, ahol az etetőanyag használata csak a kosárba gyúrt mennyiségre korlátozódik, érdemes enyhén túlaromázni a keveréket, hogy a halak minél előbb a horgászhelyre találjanak. Hideg víznél is sokan szeretik túlaromázni a kosár tartalmát. Ilyenkor minden további víz hozzáadása nélkül, csupán az aromával kell megkeverni az etetőanyagot, amivel egy rendkívüli töménységű keveréket kaphatunk.

Jövő nemzedék

Az alapos ismerkedést követően vártam, hogy mit tud éles helyzetben az újdonság.

A vizsga helyszínéül, ahogyan azt említettem, a Tisza tó Abádszalóki-öblét választottam, ami rendkívül szép dévérállománnyal büszkélkedhet, és remek matchbotos pálya is egyben.

Tudni kell erről a vízről, hogy nyáron kimondottan erős sporthajó forgalom jellemzi, és a sulyom is birtokba veszi a sekélyebb részeket. Tavasszal, a nyárfaérés előtt azonban még ideális körülményeket találunk. (Májusban, mikor a nyárfaszösz belepi a vizet, reménytelen a matchbotozás, csak a spiccbot és a rakós bot alkalmazható.) Csend, nyugalom, kevés horgász, senki és semmi nem háborgatja a vízi világot.

Hajnali harmat

A duzzasztás is ebben az időszakban zajlik, ezért a vízszint folyamatosan, napról napra emelkedik. A horgászat napján egy nap alatt közel 5 cm-t emelkedett a vízszint, amit a pontos ereszték beállításánál napközben nem árt figyelembe venni. A bodorkák, dévérek ebben az időszakban kezdik meg táplálékszerző körútjukat, hogy a közelgő nászra minél jobb kondícióba kerülhessenek. Ahogy közeleg a nász ideje, egyre közelebb merészkednek a parthoz, de április elején még többnyire a parttól távolabb, a matchbotok hatósugarában tartózkodnak a szebb példányok. Korán reggel érkeztem ki a vízhez, így még láttam, hol forognak hajnalban a dévérek. Érdemes korán kiérni a vízpartra, a víz felszínén forgolódó dévérek látványa nehezen felejthető. A parttól mintegy 35-40 méterre láttam fürdeni őket, így nem volt kérdés, milyen távolságban kell próbálkoznom.

Korán reggel érdemes nézelődni, sokszor elárulják magukat a halak

A horgászatot a láda felállításával és az etetőanyag bekeverésével kezdtem. A Timár Mix bodorka extra etetőanyaghoz az aromát nem tisztán, a kajára öntöttem, hanem a bekeveréshez szükséges vízben oldottam fel. Mennyiségét tekintve a flakon negyedét használtam csak fel, nem láttam szükségét erősebb aromázásnak. Ennyi is pont elég volt a kívánt hatás eléréséhez. Kellemes illatú, édes ízű keveréket kaptam. A sötét színű bodorka extrát még tovább festette az aroma, de pont erre volt szükségem. A szúnyoglárvákat csupán 4 kg löszbe kevertem, így egy tömény földes szúnyogot kaptam, amit önmagában nem tudtam volna csúzlival a kívánt távolságba ellőni, de nem is ez volt a szándékom.

A földes szúnyog közelről

Úgy döntöttem, hogy a földes szunyit apró adagokban adagolom, minden lövés előtt egy csipetnyit az etetőanyaghoz. Így folyamatosan adagolhatom a finom aromás csalogatót és a táplálékot jelentő szúnyoglárvát is. Az etető elkészítése igen időigényes művelet, ezért jó háromnegyed óra kellett ahhoz, hogy a felszereléssel is foglalkozhassak. A Shimano Speedmaster 390-es pálcáját vettem elő, ami egy viszonylag lágy, ideális keszeges pálca, kellő gerincességgel és erővel a beugró termetesebb halak esetén.

Speedmaster 390 most nem Fast Action

A család többi, FA (Fast Action) tagjaihoz képest ez a pálca sokkal finomabb pecát tesz lehetővé. Korábban, egy teszt során ismerkedtünk meg, és a hozzá tartozó Shimano Aspire 3000S harcifékes orsóval együtt megtartottam. Az orsó dobján 14-es Technium zsinór feszült, amihez a biztonság kedvéért 16-os dobóelőkét kötöttem. Úszónak, egy 12 grammos Seria Walter waggler került a 16-os dobóelőkére, amit először csupán 0,5 grammal, majd később, a snecik mohósága miatt 1,2 grammal terheltem. Horgot a szúnyoglárvához igazodó, vékony húsú, acélos tűk közül választottam. Mielőtt azonban horgászni kezdtem volna, az úszón némi módosítást hajtottam végre.

Apró módosítás, jó láthatóság

Waggleres horgászatnál rendkívül fontos az úszó jó láthatósága. A horgásznak az úszó antennáját kell figyelni, ami nagyobb távolság és kevésbé éles szem, hullámzás esetében nem könnyű feladat. A megfelelő antenna kiválasztása sem egyszerű kérdés. Az úszó antennájának (bóbitájának) ugyanis több követelménynek kell megfelelni. Legyen jól látható, érzékeny, igazodjon a csali és a halak várható méretéhez, valamint a horgászat stílusához, módjához is. Dévérezésnél, ha szúnyoglárvával csalizunk, a lehető legérzékenyebb, legvékonyabb antennát szokás a wagglerbe illeszteni, főleg, ha a zsákmány java részt tenyeres példányokból várható. Egy probléma merülhet fel, az aprócska bóbitát nehezen tudjuk szemmel tartani. Egy barátom mutatta meg, hogyan tudunk ezen segíteni egy kis átalakítással. Ő első ránézésre vastag, jól látható üreges csőantennát használ az úszóihoz, olyat, amilyet én pontyozni, ha csaliról van szó, csontihoz, kukoricához használok. Ezt az antennát, dévérezésnél csak akkor illesztettem a wagglerbe, ha a fenéken kellett sodortatni a csalit, és kellett a vastagabb, jól terhelhető bóbita. Barátom azonban pár pillanat alatt átalakította az antennát. Nem kellett más ehhez, mint egy éles szike, amivel két metszést kell csupán ejteni az antennán, és kész is az érzékeny, de jól látható bóbita. Mivel a videón részletesen nyomon követhető a művelet, erről nem ejtek több szót, érdemes megnézni. (Mindig érdemes figyelni, ha valaki megosztja velünk a tapasztalatait, sok-sok apróságot lehet eltanulni egymástól.)

Az átalakított antennával már lényegesen könnyebb volt szemmel tartani az úszót. Végre horgászhattam. Az alapozás 8-10 gombóc becsúzlizását jelentette, majd utána folyamatosan, minden dobás után kellett lőni egy gombócnyi földes szúnyogos etetőt.

Repülő aroma felhő

Kezdetben természetesen az apróbb, tenyeres karikák, bodorkák és dévérek vették fel a csalit. Idővel a snecik is megjelentek a folyamatosan hulló eledelre, így az ólmozást átrendezve, a zsinóron található ólmok tömegét megnövelve kellett túljárnom az eszükön. A több ólom a zsinóron stabilabb csalivezetést is eredményezett. Ezt gyönyörű feltolós kapásokkal a szebb dévérek hálálták meg. Minél több aromás kaja került a vízbe, annál több szép dévér jelentkezett, elverve a mohó apróságokat az etetésről. A szúnyoglárva helyére 2-3 szem színes csontit fűztem, amit a nagyobb példányok most szívesebben fogadtak. Szebbnél szebb dévérek és karikakeszegek landoltak a merítőben.

Előbb az apraja jelentkezett…
… majd jöttek a szákolós példányok

Igazán élvezetes, élményekben dús horgászat kerekedett az új aroma kipróbálásából. A horgászat csak megerősített abban, hogy egy újabb, a Haldorádó nevéhez méltó termék kerülhet a horgászok eszköztárába, és hogy helytálló a „Haldorádó Aroma Garancia” feltüntetése. Ha kicsit elengedjük a fantáziánkat, a nagy dévéres aroma - véleményem szerint - izgalmas eredményeket tud felmutatni pontyozáskor is. Ebben a sűrű aromában kiválóan ízesíthetjük a csalizásra szánt pelletet, csemegekukoricát is. Egy megfelelő alkalommal erről is meggyőző bizonyítékot szeretnék gyűjteni. Bízom abban is, hogy ezzel a termékkel elindult egy új irányvonal, és tovább fog bővülni a minőségi csalogatók tárháza. Ha így lesz, ígérem, beszámolok az újdonságokról. A letölthető videóban megerősítem Czender Miklós (bogyó) barátom és Kiss Gábor nemrég megjelent írását, meggyőződhettek arról, hogy az aroma mennyire ízlett a Tisza tavi dévéreknek, és milyen apró praktikával lehet jól láthatóvá, mégis érzékennyé tenni a wagglerünket. Jó szórakozást, és kellemes horgászpillanatokat kívánok!

Húsvéti locsoló

Írta: Polyák Csaba (csabio)
Fotók, videó: Takács Péter

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.