Adalékanyag kalauz 5. rész: A főtt magvak

Adalékanyag kalauz 5. rész: A főtt magvak

A különböző magvak már régóta jelen vannak a horgászatban, tulajdonképpen sokkal régebb óta használják horgászatra ezeket, mint bármilyen más csalogatóanyagot. A magas szénhidrát-tartalmú gabonafélék őrölve, nyersen, áztatva, erjesztve, főzve, és még ki tudja, mennyi formában állnak a pecások rendelkezésére. A széleskörű felhasználhatóság és a kedvező ár az, ami miatt a magvakat még a modern csalogatóanyagok sem tudják letaszítani hazánkban az etetőanyagok képzeletbeli trónjáról, ha pontyhorgászatról van szó. Ebben az epizódban a magvak főtt változatairól lesz szó.

Főtt kukorica

A tengeri - a horgászathoz használt magvak között ez a domináns. Egyetlen pontyozó etetésből sem hiányozhat a kukorica. Főtt változatban kerül leggyakrabban bevetésre, mert a hal számára így jobban hozzáférhetők az értékes tápanyagok. Legyen szó rövid, egynapos horgászatokról vagy akár egyhetes kirándulásról, ez a mag jó szolgálatot tesz a potykák etetésre csábítása során. Sokféleképpen lehet vízbe juttatni. Az egyik leggyakoribb módszer, hogy az etetőanyaghoz keverve, az etetőkosárba gyúrva használjuk fel.

Etetőanyaghoz keverve is hatásos a kukorica
A Vad Ponty etetőanyag harmonizál legjobban a főtt kukoricával

A bojlis horgászok is előszeretettel dúsítják szoktató etetésüket ezzel a csemegével, és nagymennyiségű használata általában egyik vízen sem marad eredmény nélkül. A legegyszerűbb, és az úszós pecások kedvelt bejuttatási módszere, amikor kézzel, néhány méterre a parttól dobják be a főtt kukoricát.

A bojlis horgászok is szívesen használják szoktató etetésük elemeként a tengerit

A Haldorádó kínálatában a natúr változaton kívül többféle népszerű ízesítésben is megtalálható a főtt kukorica. Az eper és a méz ízesítés nagyon sok etetőanyagban jelen van, így létjogosultságuk nem kérdéses. Az amuros változat különleges „hínár, sás és pisztácia” ízesítéssel készül. Ez a változat főleg a nyári horgászatok során kerül előtérbe, amikor a pontyok mellett nagytestű torpedókat is várunk a horgászhelyünkre.

Sok vízen már ez a becsobbanó hang is egyértelmű jelzés a halaknak…
… hogy terített asztal várja őket
Az „Amur” változat a kapitális torpedók csemegéje

Főtt búza natúr

A kukoricán kívül a búza az a gabonaféle, amely a leggyakrabban kerül bevetésre. Főtt állapotában a pontyok és amurok kedvelt csemegéje, de a folyóvízi nagytestű keszegfélék is szívesen fogadják. Etetőanyaghoz keverve lehet a legpontosabban célba juttatni, de Spombbal vagy akár kézzel is bedobható. Ha amurozni szeretnénk, akkor érdemes nagy mennyiségben használni búzát, mert lassabban telíti el a halakat, mint a kukorica.

A főtt búza is népszerű eledel a pontyoknak, amuroknak
Etetőanyagba keverve meghosszabbítja a halak etetésen tartózkodását

3X mag mix

A 3X mag mix egy magkeverék, amely főtt kukoricát, főtt búzát és főtt kendert tartalmaz. Ez egy olyan komplex eledel, amely bármely halnak csábító lehet. Etetőanyaghoz keverve, etetőcsészével beborítva vagy Spombbal bedobálva is használhatjuk.

A 3X mag mix komplett megoldást nyújt kis és nagy halak horgászata során egyaránt
Egy maréknyi finom falat

Főtt kender - Chilis Fahéj

A kender magas olajtartalmának köszönhetően kiváló csalogatóanyag, amely könnyen hasznosítható energiaforrást jelent a halaknak. Az olajtartalom miatt a hal emésztését is gyorsítja, így az még mohóbban táplálkozik az etetésen. A „chilis fahéj” ízesítés egyértelműen a szelektálást szolgálja, mert a csípős, különleges ízt az apróhalak messzire elkerülik, így nem zabálják fel idő előtt az apró magvakat.

A nagytestű halak is imádják ropogtatni ezeket a kemény magvacskákat
A kapitális halak horgászathoz is ideális kiegészítő a kender

Főtt tigrismogyoró

A tigrismogyoró a modern nagyponty-horgászat nélkülözhetetlen adalékanyaga. Ez a nagyon édes „mag” önmagában is ízes falatot jelent a kapitális halaknak, de más takarmánnyal vagy bojlival, pellettel keverve az igazi. Méretéből adódóan csak a nagytestű amurok és pontyok képesek elfogyasztani, így aztán szelektáló hatása jelentős.

Tekintélyes méretű csemege a tigrismogyoró

Főtt - natúr változatban is kapható, de igazán népszerűek az ízesített változatok is. A Haldorádó kínálatában Nagy Ponty, Mézes Pálinka és Chilis Fahéj ízű típusok vannak. Az első kettő megtalálható etetőanyag formában is, amellyel együtt használva igazán hatékony nagypontyos etetést hozhatunk létre. A Chilis Fahéjas már nemcsak méretével szelektál, hanem aromája révén is: egyedi, különleges íze miatt csak kapitális halak eszik.

Spomb rakétába helyezve messzire és pontosan bedobható

E csemegét is bejuttathatjuk kézzel, ha közelre kell dobni, ám ha távoli etetésről van szó, akkor érdemes etetőrakétába tenni. Ez utóbbival nagy mennyiséget lehet rövid idő alatt hajszálpontosan bejuttatni!

Kis kiterjedésű tavakon akár kézzel is bedobható az etetésre szánt tigrismogyoró

Az főtt magvak felhasználásáról, és a Haldorádó adalékanyagokról még többet megtudhat a termékeket bemutató filmből:

Tekintsd meg filmet is, amely számos további infót tartogat!

Írta: Sipos Gábor
Fotók: Sipos Gábor, Haldorádó archívum

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.