Method suli 22. rész – június-július

Method suli 22. rész – június-július

A nyári horgászatok teljesen más stratégiát igényelnek, mint a tavaszi, felmelegedő vízben történő pecák. A halak ugyanis a 20 Celsius-fokot is meghaladó hőmérsékletű vízben nagyon gyorsan emésztenek és az idejük nagy részét táplálkozással töltik. Ebben az időszakban nem kell „könyörögni” nekik, hogy felvegyék a csalit, mert ilyenkor kivételesen azt csináljuk, ami a halnak is jó, táplálékot juttatunk be számukra, olyat, amire szükségük van. Ebben a részben, vagyis inkább dupla részben, a nyári method stratégiákból kettőt is bemutatok! Becsöngettek, mindenki üljön a helyére!

Bizonyára emlékeztek arra, hogy januárban a kiskunhalasi Ezüst-tavon jártam, ahol viszonylag egyszerű módszerrel fogogattam a pontyokat. Nem volt túlságosan összetett a technika, csak kellett hozzá egy marék megfelelő pellet mix, jó csali, valamint olyan folyékony aroma, amellyel az inaktív halakat is kapásra lehetett ingerelni. Nos, most nyáron visszatértem ide, hogy lássátok, mennyire különböző a hideg vízi és a meleg vízi horgászat. Sőt! Ebben a részben nemcsak egy, hanem két olyan módszert mutatok be, amelyekkel itt vagy a hasonló kaliberű tavakon sikert lehet elérni.

A megújult Method suli sorozat első, januári részét az Ezüst-tavon forgattuk, akkor hideg vízi praktikákat mutattam be
A június-júliusi epizódban immár felmelegedett vízben űzöm a tó pontyait, amurjait

Benti, pontyos horgászat
A „benti” jelzőt érdemes idézőjelbe tenni, mert pl. az Ezüst-tavon ez maximum 50 méteres dobástávolságot jelent. Mégis marad ez a jelző, mert nem partközeli horgászatról van szó. Ahogy már a bevezetőben is említettem, az etetés ebben az időszakban már nélkülözhetetlen. Kérdés, hogy mit érdemes erre a célra használni? Nos, akik a method horgászatban kicsit is jártasak, hallottak már az Aqua Garant pelletekről. Ezek rendkívül jó minőségű haltápok, amelyekkel a halneveldékben is etetik a növendék pontyokat. E pelletek adják a népszerű Haldorádó 4Season Method Pellet Mix különböző változatainak alapját is. Nyilván a Nyári keverék is alkalmas lehet az etetésre, ám ehhez jó néhány dobozra lenne szükség. Van egyszerűbb lehetőség!

A nyári, pontyos alapozó etetésem alkotóelemei
Többféle méretű és beltartalmi értékkel bíró granulátum található meg a kínálatban
A vegyes Aqua mixbe mindig teszek egy doboz, évszaknak megfelelő 4S Method Mixet, valamint némi csemegekukoricát

Etetés
A legegyszerűbb megoldás ilyenkor, mikor valamivel nagyobb mennyiségű kaja kell, ha magunknak keverjük ki a fogós mix egy részét. Nekem bevált, hogy felesbe keverem az Aqua Garant Classic és az Universal 2 mm-es változatokat, majd teszek bele kevés Classic 4 mm-es méretű granulátumot. Ez jelenti az alapot, amelyhez mindenképp adok 1 doboz 4S Method Pellet Mix - Nyári verziót, mert az tartalmaz további különböző méretű pelleteket, valamint színes morzsákat is. Ez a keverék tökéletes arra, hogy alapozó etetést készítsünk belőle, és ha a halak igénylik, a későbbiekben ráetetésre is alkalmas. Fontos, hogy meleg vízben némi csemegekukorica is ajánlott!

Egy hengeres, open end kosárral érdemes az etetést végezni

Kosaras keverék
Mivel az alapozás során nagy mennyiségű pellet került a horgászhelyünkre, olyat kell a kosárba tenni, amely valamelyest kitűnik a kajahalomból. Ehhez egy doboz 4S Method Pellet Mix - Nyár tökéletes választás. Ez sem ízesített keverék, viszont olyan speciálisan összeállított mix, amelyet imád a ponty. Vegyes szemcseméretű, morzsákkal tarkított egyveleg, amelyet szükség szerint lehet tovább ízesíteni.

Az alapozásra a 4S Method Pellet Mix - Nyári verzióval horgászunk rá

Felszerelés, végszerelék
Túl sok szót erre nem vesztegetnék, mert igazából a horgászat technikájának nincs olyan feltétele, ami speciális felszerelést igényelne. Szükség van egy etetőbotra, amely alkalmas arra, hogy egyszerre nagyobb kosár eledelt is be tudjunk vele juttatni. Ez nálam a 360XH Power Fighter. ezenkívül kell egy olyan összeállítás, amely elég határozott a pontyok fárasztásához. Versenyeken és hétköznapi pecákon is a Gold Serie 390MH botot használom, amely 30-80 méterig jó választás lehet.
A végszerelék lelke ez esetben egy, 35 grammos, Large méretű Haldorádó Flat kosár. Ebbe elegendő kaja fér, hiszen az etetést úgyis másik bottal végezzük.

A Gold Serie 390MH jó választás, ha átlag méretű pontyokat kell fogni 30-80 méteres távolságban
A végszerelék lelke egy 35 grammos, „L”-es Haldorádó Flat kosár
Csalinak, a már januárban is bevált Sipi 1 és Sipi 2 került a tálcára

Horgászat menete
A napot mindenképp etetéssel célszerű indítani. Esetemben ez 30 méterre történt. Ide került be 10 dobásnyi pellet keverék kevés csemegekukoricával kiegészítve. A ráhorgászást valamivel bentebb, 33-35 méterre érdemes művelni, mert az etetés külső peremén sokkal előbb meg lehet fogni a nagyobb testű halakat, mint a centrumban. Tulajdonképpen a továbbiakban már a halak fogják a horgászat menetét diktálni. Ha sok a kapás, márpedig sok lesz, 2-3 halanként érdemes ráetetni néhány nagy kosárral. Csalinak érdemes az élénkebb színű változatokat erőltetni, mint a TORNADO Method Sipi 1 vagy Sipi 2.

Jellemző, hogy etetés után az első ponty mindig a termetesek közül való
Ha elkapjuk a fonalat, már csak a halfogásra és persze az etetés életben tartására kell figyelni!
Mindenképp figyeljünk a halak épségére, és főleg nyáron vigyázzunk arra, hogy túl sokat nem legyenek szárazon!

Partszéli, amuros horgászat
Nyáron, mikor a halak nagy területeket járnak be, szinte biztos, hogy a partközelben is mozognak. Gyakori, hogy a kisebb kiterjedésű tavakon a nagyobb pontyok és amurok a külső részeket részesítik előnyben. Az előző, májusi epizódban ezt már bemutattam, hiszen a Palotavárosi-tavon így fogtam az amurokat. Akkor még inkább natúr magvakkal és kukoricás kajával értem el eredményt, azonban a beállt hőmérsékletű vízben ez már átbillenhet a tejsavas csalogatóanyagok javára. Ebben (is) más a most bemutatott módszer.

Az amur a nyári horgászatok legkedveltebb hala

Etetés
A partközeli zóna, tehát a 10-15 méter megetetése nem okozhat gondot. Akár hengeres kosárral, akár kézzel, akár csúzlival is megszórhatjuk. No de pontosan mit érdemes bedobni? A Tejsavas Kukorica – Búza jó alapot nyújthat, amit célzott amurhorgászat esetén érdemes kiegészíteni natúr Főtt Búzával. Mivel a vízbe, ahol ebben az esetben horgászom sok pelletet juttatnak a horgászok, mindenképp érdemes valamennyit erre a távra is bejuttatni. Az Aqua Garant Pelletek közül a 4 mm-es Classic változatból elegendő félzacskónyi. Ezzel zárjuk le a kosár alját, hogy ne potyogjon ki a búza. Az alapozást itt szó szerint kell értelmezni. Meg kell rendesen bombázni a vizet, hogy az érkező nagy halcsapatok megálljanak csemegézni. 10 kosár indulásnak mindenképp szükséges.

Felmelegedett vízben már érdemes a tejsavas erjesztésű magvakat alkalmazni
A kosár alját érdemes pellettel lezárni, mert az apró búzaszemek kipotyoghatnak útközben

Kosaras keverék
Érdekes kettősség lesz a bemutatott kosaras keverékben, de az ilyen jellegű vizeken pont ez működik. A 4S Method Pellet Mix - Nyár jó lehet ráhorgászni a magvas alapra is, azonban érdemes tovább ízesíteni a kosarat. Ebben az esetben erre a célra nem aroma, hanem egy intenzív, látványos és savas kémhatású kaja szükséges. A pellettel megtöltött kosárra amolyan „hanyag” módon, kézzel rágyúrva érdemes használni a FermentX etetőanyagok valamelyikét. Ezen a horgászaton én a Tejsavas Betainos változatot használtam. Átrostálás nélkül alkalmaztam ezt a keveréket, mert a dobástávolság nem igényli a kaja homogenitását, és az oldódás sem létkérdés ilyenkor. Az amorf, nagy gombóc hangos csobbanása, látványos süllyedése már önmagában figyelemfelkeltő. A halak követik a csemegét és elképesztő lendülettel állnak neki a habzsolásának. Egyszerűen ideje sincs az etetőanyagnak oldódni!

A FermentX etetőanyagok igazi nyári ínyencségek!
Kicsit furcsa módon, töretlenül, massza formában alkalmaztam a FermentX-et, de az eredmény magáért beszél!
Jó alternatíva lehet a tört mag (Krusával összetörve) keverve a pellettel

Felszerelés, végszerelék
A májusi részben már bemutattam, hogy a partközeli pecának milyen a felszerelésigénye, és ezen nem változtattam most sem. A Gold Serie 360M rugalmassága utánozhatatlan, így most is ez került elő a bottáskából. A végszereléken azonban módosítottam. Lecseréltem a kisméretű kosarat egy XL-es, 35 grammos Haldorádó Flat kosárra, amely elbírja a nagy töltetet.

A Gold Serie 360M nagyon rugalmas bot, melynél nehéz jobbat találni a partközeli nagyhalazásokhoz
Amennyiben kapitális halakra horgászunk, gondoskodjunk megfelelő merítőhálóról és merítő nyélről!

Horgászat menete
Az alapozás után nem sokkal már jelezni fogják a halak, hogy megérkeztek. Először szinte biztos, hogy nem lesz kapásunk, csak beleúszásunk. Ekkor sem szabad azonban belealudni a horgászatba, és dobni kell 3-4 percenként, méghozzá azért, hogy a beérkező gombócra felfigyeljenek a halak. Valószínűleg bedobás után 2-3 perccel lesznek a kapások, melyek elég egyértelműek. A pontyok látványos húzásokkal fogják tudtunkra adni, hogy megették az N-Butyric Pop Up csalit, míg az amurok rángatással jeleznek, hiszen intenzív fejrázással próbálnak szabadulni a horogtól.

Az N-Butyric Pop Up Method csalik közül a natúr, ízesítés nélküli vált be legjobban
Nagyon szép a tó amurállománya
Nem csak a torpedók, hanem a nagy pontyok is előfordulnak a part közelében
Kis meglepetés a nap végén
Próbáljátok ki a bemutatott technikákat és fogjatok sok szép halat!

A nyári hónapokban a fent említett módszerek a legtöbb népszerű, methodos vízterületen működhetnek, de ha biztosra szeretnétek menni, akkor irány Kiskunhalas, az Ezüst-tó Horgászcentrum!
A módszerek bemutatása természetesen film formájában is megtekinthető! Ha tetszett, akkor várlak Titeket az augusztusi részben is!

Írta: Sipos Gábor
Fotó: Bank Bálint
Videó: Bank Bálint, Takács Péter

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.