Method suli 4. rész – Feeder zsinórok és dobóelőkék

Method suli 4. rész – Feeder zsinórok és dobóelőkék

Az előző két részben kiválasztottuk a megfelelő botokat és orsókat, amellyel bele lehet vágni a feederezésbe, úgyhogy ebben az epizódban a megfelelő zsinórt keressük meg az orsókra, és azt fel is csévéljük. Ezután megnézzük, milyen dobóelőkék vannak, és azokat milyen csomókkal célszerű a főzsinórhoz kötni. Eseménydús kötözgetés lesz, tartsatok hát velem ismét!

A megfelelő főzsinór kiválasztása során azt kell figyelembe venni, hogy milyen halra és milyen távolságra pecázunk. Ha a célhal a ponty, és még nem áll rendelkezésre profi dobástechnika, valamint a halfárasztás során is adódnak bizonytalanságok, érdemes egy kicsit vastagabb méretet választani. Én a 0,22 mm-es méretet ajánlom.

Számos zsinórtípusból lehet válogatni a Haldorádó és By Döme TEAM FEEDER kínálatból

A horgászboltokban számos színű és tulajdonságú zsinór közt lehet válogatni, no de melyiket is érdemes választani? Sok esetben ez csupán ízlés kérdése, de azért megpróbálok némi tájékoztatást adni arról, hogy miben is térnek el egymástól a Haldorádó és By Döme TEAM FEEDER zsinórok.

Nemcsak paramétereikben, de színükben is eltérnek egymástól a különböző típusok
Lássuk, melyik zsinór passzol a már meglévő By Döme TEAM FEEDER Carp Fighter orsókra

Haldorádó Strong Line és Pellet Line
A Strong Line hagyományos, világos színű, nagy teherbírású zsinór, amely kopásállósága miatt is közkedvelt, míg a Pellet Line egy minimális nyúlású, erős, felületkezelt feeder zsinór, amely nagyon jól merül.

A Haldorádó Strong Line és Pellet Line régóta kedvelt zsinórtípusaink

Haldorádó Fluorocarbon
Ez a zsinór a professzionális monofilok kategóriájába tartozó csúcstermék. Az 1,42-es fénytörési indexének köszönhetően szinte láthatatlan a vízben. Jóval sűrűbb anyagszerkezete miatt sokkal strapabíróbb, jobban süllyed, és kisebb nyúlással rendelkezik, mint a hagyományos monofil zsinórok bármelyike.

A Haldorádó Fluorocarbon 1,42-es fénytörési indexének köszönhetően szinte láthatatlan a vízben

Haldorádó Red és Blue Feeder
Strapabíró, magas szakítószilárdsági értékkel rendelkező, jól süllyedő zsinórok. Feltűnő, mégsem zavaró színűek, amelyek minden körülmények között (nappal és éjszaka egyaránt) jól láthatók, legyen szó, dobásról vagy fárasztásról.

A Haldorádó Blue Feeder látványos kék…
… míg a Red Feeder piros színű feeder zsinór
Kezdő horgászok számára hasznos, ha fárasztás közben a zsinórt látva tudják, hogy merre is jár a hal. Ehhez ezek a zsinórok tökéletesek!

By Döme TEAM FEEDER zsinórok
Négyféle eltérő színű és különböző funkciójú zsinór található a By Döme TF kínálatban. A Long Cast a távoli dobásokhoz készült, ez egyedi, dobást segítő bevonattal ellátott, gyorsan süllyedő, kis nyúlású zsinór. Színe piros.

A Long Cast zsinór a távoli dobásokhoz készült, a Long Cast orsóval lehet legjobban kiaknázni a pozitív tulajdonságait

A Master Carp egy rendkívül sima felületű, különösen strapabíró zsinór, amely akadós terepen is helytáll. Feltűnő, sárga színe miatt éjszakai horgászatokhoz is ideális.

A Master Carp kőkemény terepen is helytáll csakúgy, mint a Master Carp orsó

A Super Sensitive a finomszerelékes és versenyhorgászatok szinte láthatatlan társa. Magas szakítószilárdságú professzionális damil. Anyaga áttetsző.

A Super Sensitive zsinórok a finomszerelékes horgászatokra készültek, de megállják a helyüket akár folyóvízen is!

A Power Fighter a mindennapok kőkemény harcosa, olyan hosszú élettartamú zsinór, amely ideális a mindennapos horgászatokhoz. Színe barna. A kínálatból a Power Fighter 0,22 mm-es zsinórt ajánlom főzsinórnak.

A Power Fighter zsinór a mindennapok kőkemény harcosa, akárcsak a Carp Fighter, vagy éppen a Power Fighter orsók

A zsinórcsévélés menete:

A zsinór spulniról lefejthető végére egy egyszerű hurkot szoktam kötni…
… majd ezt az orsó dobjára rögzítem, miközben a felkapókar nyitva van
A könnyebb felcsévélés érdekében érdemes legalább a bot első, úgynevezett keverőgyűrűjébe befűzni a zsinórt
A spulnit egy vödör vízbe kell helyezni, hogy folyamatosan feszüljön a zsinór, miközben a zsinórt feltekerjük a dobra
Vigyázzunk, ne töltsük túl a dobot! Az a megfelelő, ha a zsinór éppen eléri a dob peremét. Az már nem jó, ha annál magasabb is, mert akkor könnyen „leugorhat” egy-két menet a dobról, és az gubanchoz vezet

A főzsinór meg is van, de mindenképpen érdemes valamilyen dobóelőkét is felkötni, hiszen a 0,22 mm-es monofil egy idő után megnyúlik és elszakad ott, ahol folyamatosan nekifeszül a spiccgyűrűnek. Lássuk, miből lehet válogatni.

A Haldorádó Braxx Long Cast 0,20 mm és a Fluorocarbon 0,30 mm kiválóak dobóelőkének

Haldorádó Braxx Long Cast
A fonott dobóelőkének csupán két roppant fontos elvárást kell teljesítenie: bírja az extrém terhelést dobáskor, ezáltal juttatva el végszerelékünket a lehető legnagyobb távolságba, valamint kellően strapabíró legyen, ellenálljon a mederfenék dörzsölő hatásának. Fontos, hogy kibírja, amit a fárasztás első pillanataiban kap a zsinór, illetve a legkritikusabb utolsó, szákolási fázisban se mondjon csődöt. A háromtagú méretválasztékból én a 0,20 mm-es változatot ajánlom.

A Braxx Long Cast tökéletes választás, ha engedélyezett a fonott dobóelőke használata
Fonott dobóelőke kötésének ábrája (Uni to uni)

Sok helyen tilos a fonott dobóelőke használata, az ilyen vizeken jöhet szóba a fluorocarbon mint dobóelőke. Ennek kötése teljesen más, mint az előbb mutatott csomó. Ehhez 0,30 mm vastag fluorocarbont javaslok.

A vastagabb, 0,30-0,35 mm-es Fluorocarbon alkalmas dobóelőkének is
Monofil dobóelőke kötésének ábrája (Blood)

Immár teljesen fel van zsinórozva mindkét botunk, úgyhogy a következő részben felkerülhet a végszerelék is a helyére. Tartsatok velem akkor is!
Az alábbi videóban a kötéseket mozgókép formájában is megpróbálom bemutatni, érdemes megnézni, ha nem boldogulsz a csomókkal!

Írta: Sipos Gábor
Fotók: Putz Tamás, Haldorádó archívum

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.