Pontyhistória

Pontyhistória

Nemrég kilátogattam a nagypakai horgásztó partjára és a tavaszi felmelegedő vizekben pontyra horgásztam. Rendkívül erős szél fújt, folyamatos hullámzás alakult ki. A cudar időjárás megnehezítette a dolgomat, ennek ellenére felejthetetlen horgászaton vagyok túl…

A tó egy volt kavicsbánya. Az ilyen típusú vizekre általában igaz, hogy a mederviszonyok igen változatosak és különböző mélységű szigetek találhatók bennük. Jelen esetben az egyik ilyen sziget a vízfelszín fölé emelkedik, ezzel biztos támpontot nyújtva az optimális hely megtalálásához. Ráadásul az etetéshez is támpontot nyújt. A szigetek oldalában felgyülemlik a természetes táplálék, és a halak gyakran látogatják az efféle helyeket. Érdemes a különféle mélységeket vallatni, mert előbb vagy utóbb biztosan rátalálunk a halakra. A halállomány főként 1-3 kg közötti pontyokból, termetes kárászokból és compókból áll.

A sziget oldala biztos támpont

Ami az etetéseket illeti, két teljesen más jellegű keveréket használtam. A bal oldali bottal 2-2,5 m-es vízben horgásztam, ide Haldorádó FM Ponty Pirossal etettem, amit a vele kiválóan harmonizáló Vörös Démon Aroma Tuninggal ízesítettem. A másik etetésemet a sziget oldalában alakítottam ki, ahol kb. 1 m-es volt a víz mélysége. Olyan erejű szél és olyan mértékű hullámzás mellett, mint amilyen a horgászat napján jellemző volt, mindenképpen különösen kedvező körülményt hozott létre az időjárás. A Haldorádó 2011-es újdonsága a Magyar Betyár. Ez az etetőanyag rendkívül finom szemcseméretű és nagyon intenzív. Ennek köszönhetően felhősítő hatású, és a szél által gerjesztett hullámzás, valamint áramlás messze sodorja az intenzív aromákat a sekély vízben, ezzel nagyobb területről csalogatva a pontyokat.

Két teljesen más jellegű keverék

A meghorgászandó távolság maximum 20-30 m volt, ezért két pickerbotot szereltem fel. A bal oldali boton (mélyebb vízi etetés) a klasszikus rövid gubancgátlós végszereléket használtam fixen 25 g-os rakétakosárral, vékony fonott előkével és 10-es méretű horoggal. A jobb oldali boton (sekély vízi etetés) a gubancgátló helyett a nagyhurkos végszereléket használtam, hogy a sekély vízben rendkívül óvatosan táplálkozó halakat még a gubancgátló cső se zavarja. Az általam használt vastagabb áttét a főzsinór és előke között még hurokkal is sokkal nagyobb szakítószilárdsággal rendelkezik, mint a vékony 0,18 mm-es főzsinór. Szintén ilyen tulajdonságokkal rendelkezik a hosszabbik szárba kötött előkét rögzítő forgókapocs csomója. Így gyakorlatilag a szereléket csupán a főzsinórt az áttét zsinórhoz rögzítő csomó és az előkét a forgókapocsba rögzítő csomó gyengíti. A vastagabb zsinór merevségének köszönhetően pedig sokkal kevesebb lesz a gubanc.

Horgászhelyem

Az etetés után kezdődhetett a horgászat és vele a kísérletezés. Többféle kombinációval próbálkoztam. Főként az édes ízek váltak be. Az Oldódó Pelletek közül a Mézes Pálinkára, Vörös Démonra, a Hybrid Pelletek közül a Nagy Pontyra és a Vörös Démonra érkezett a legtöbb hal. A horgászat elején kb. két órán keresztül kapásom sem volt. Folyamatosan cserélgettem a csalikat, míg végre megérkezett az első kapás. Ekkor egy szem Haldorádó Kukorca Tuning tigrismogyoró volt fent Magyar Betyár ízesítésben. A spicc kiegyenesedett, a zsinór leesett a vízfelszínre. A ponty a sziget oldalában úszva menekült felém. Felvettem vele a kontaktust és megkezdődött a fárasztás.

Ez biztosan 5 feletti lesz…

A sziget másik oldalához érve a mélyebb víz felé vette az irányt. Tett néhány kört, majd ismét elszaladt előttem, ezúttal a másik bot zsinórja alatt. A problémát kiküszöböltem, majd ismét néhány lassú, komótos kör következett nyílt vízen. Jól ismertem ezt az érzést, tudtam, milyen akkora halat akasztani, ami nagyobb súlykategóriába tartozik, mint amilyenre a szerelék optimalizálva van. Persze ilyenkor sem kell elkeseredni, általában csupán a fárasztás időtartama nő meg. A hal 25 perc után teljesen elfáradt és könnyedén megszákoltam. A pontos súlya 10,4 kg volt. Ennek nagyon örültem, hiszen 3 éve horgászom ezen a tavon, és eddig nem sikerült 4 kg-osnál nagyobb pontyot fogni.

A nyerő kombináció: Magyar Betyár tigrismogyoró
Az első hal egy 10 kg feletti ponty volt
Porszívó
Kíméletesen bánjunk a halakkal!
Köszönöm a közreműködést
Pillanatok múlva távozhatsz...

Az első hal után szépen elindult a ponty, a horgásznap végéig 10 db-ot sikerült kifognom. Mindenképpen érdekes tapasztalatokkal gazdagodtam, nem gondoltam volna, hogy olyan erős hullámzásban a sekély partközeli zónába is kimerészkednek a nagytestű, kapitális pontyok. Az új etetőanyaggal kapcsolatban is pozitív tapasztalatok születtek - azt hiszem, ilyen egy tökéletes horgásznap.

Megvan a következő
Ez a fél kg körüli tükrös Mézes Pálinka Oldódó Pelletre jött
Gyönyörű nyurgaponty
Teríték pontyokkal

A horgászatról készült egy „amatőr“ videó is, amelyet ajánlok a figyelmetekbe:

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.