A rakós botos horgászat ABC-je 11.rész - A ládákról

A rakós botos horgászat ABC-je 11.rész - A ládákról

Napjainkban már a jó láda nem csak a versenyzők kiváltsága. Viszont az, hogy a kereskedelmi forgalomban lévő ládák közül melyiket is válasszuk már nagyon nehéz kérdés. A rakós bot vásárlása mellett ez a másik kellék, ami a legnagyobb anyagi befektetést igényli vagy igényelheti, és úgy tűnik, hogy egy olyan kiegészítő, amit nem lehet mással kiváltani. Ebben a részben megpróbálom összeszedni azokat a fontos tulajdonságokat, amik egy ládát alkalmassá tesznek rakózásra. Ezek között előfordul szükséges, elégséges és luxusnak tűnő feltétel is. Hogy melyik hova sorolandó, azt mindenki döntse el maga.

Állítható lábak

Az ülőfelület és a fiókok mellett a legfontosabb szempont szerintem az, hogy a láda állítható lábakkal rendelkezzen, mert ezekkel ülőfelülete vízszintesre állítható bármilyen típusú parton, legyen az homokos, füves, vagy akár nagy köves part. A rakózásnál, mivel a bothossz fix, csak azzal nyerhetünk távolságot, ha minél közelebb sikerül a víz széléhez (vagy akár a víz fölé) ülnünk. A lábak talprésze is javítja a ládánk stabilitását. Különösen igaz ez köves partoldalon, ahol a fixen rögzített talpak könnyedén elcsúszhatnak, a billenő talpak azonban - vagy az új ládákon a már minden irányban forgó talpak - jobban felfekszenek a felületre.

Hagyományos, fix tappancs
Előre és hátra billenő talp
A Multifish láda lába
A Milo 2005. évi modelljének tappancsa


Oldalsó bottartó

Ahhoz, hogy a botot le tudjuk tenni gombócdobás, vagy csúzlizás idejére, vagy csak egyszerűen azért, mert elfáradtunk, szükséges, hogy legyen ládánkon oldalsó bottartó. Ez a bottartó lehet 2 egyszerű, félkör alakban meghajlított és egymás felé néző lemez, de nagyon népszerű a rakós botos horgászok körében például a Milo Daytona típusú bottartója is.

Ez az alapláda már megfelel a rakózásra. 1: oldalsó bottartó, 2: állítható lábak, 3: lábrács, 4: hagyományos tappancsok
Milo bot a Milo Daytona tartóban, ami szerintem a ma kapható legjobb tartó


Lábtartó

A fent említett két alapfeltétel teljesülése esetén ládánk már tulajdonképp alkalmassá vált a rakózásra, de még messze áll attól, hogy kényelmes és a botunk számára is biztonságos (!!!) horgászatot biztosítson. Ez utóbbit teszi lehetővé a lábrács, ami túl azon, hogy a kényelmünket szolgálja, a ládánk stabilitását is javítja. A mai, új generációs ládákon, kétféle lábrácsot alkalmaznak a gyártók: az egyik, amikor a lábrács előre lehajtható, ez nevezhető hagyományos elhelyezési módnak. Ennél a megoldásnál fontos, hogy az előre lehajtott lábrácsot rögzíteni lehessen a visszacsukódás ellen, mert ezzel hat lábon állóvá tesszük a ládánkat. Azért fontos a rögzítési lehetőség, mert amikor a - későbbiekben bemutatásra kerülő - középső bottartóban tartjuk a botunkat, és valamiért le kell szállnunk a ládáról, a nagy erőkar miatt előfordulhat, hogy a ládarész előrebillen és rácsukódik a lábrácsra, ami tuti, hogy bottöréshez vezet. Ennek a kockázatnak a csökkentésében segít az apró rögzítő pöcök.

Veszélyes játék így otthagyni a rakósunkat, mert ha a lábrács tövénél összecsuklik a láda, akkor a botunknak annyi…
A Milo ládán a rögzítő elemet betolásával megakadályozható a lábrács felzáródása

A másik típusú megoldás, amikor az ülőfelület és a fiókok alul húzzuk ki a lábrácsot. Itt egy sínben fut a lábtartó, így a ládánknak folyamatosan „hat lába” van.

A legújabb Multifish ládán is az előre húzható lábrácsot találjuk
Rive lábtartó szárazon…
…és használat közben

A lábtartóval kapcsolatosan még egy dolgot fontos megjegyezni: a rács és az ülőfelület távolságának állíthatósága lényeges szempont. Ugyan ez „csak” kényelmi kérdés, de több órás rakózás esetén már felértékelődik a jelentősége. Sokan úgy tartják, hogy akkor kényelmes az ülés, ha a combunk és a lábszárunk 90 fokos szöget zár be. Én jobban kedvelem, ha egy kicsit felfele néz a combom, így jobban tudok támaszkodni és kényelmesebbek is tartom. A lábrács szintjének a változtatását a gyártók két módon oldották meg: hagyományos ládáknál a lábtartó szintjét állíthatjuk, a moduláris szerkezetű ládáknál pedig az ülőfelület emelhető vagy süllyeszthető a modulok számának változtatásával.

Hagyományos ládáknál a lábrács szintjét változtatjuk
Korszerűbb ládáknál az ülőfelületet emeljük fel újabb modulok beépítésével


Teleszkópos lábak

Bár már volt szó a horgászládák lábairól, több gyártónál találunk olyan „extrát”, mint a teleszkópos lábak. Sokáig nem is tulajdonítottam nekik jelentőséget, ameddig a láda első lábaira nem akartam felrakni különböző kiegészítőket, mint például a rakósbot tartót. Ilyenkor azonban, mivel az első lábak a talajviszonyoknak megfelelően le lettek engedve, nem maradt rögzítési hely a lábrács felett. Ezt a hibát küszöböli ki a teleszkópos láb, hiszen amikor beállítjuk a ládát, nem kell leengednünk az egész lábat, csupán a belső, teleszkópos részét, és marad bőven lehetőségünk, hogy pakoljunk a lábtartó felett maradó részére. Mindez nemcsak az első lábakra igaz, hanem az összesre.

A láda hosszú lábainak köszönhetően extrém körülmények között is tudunk horgászni
1. leengedett hagyományos lábaknál nem marad rögzítési lehetőségünk. 2. teleszkópos lábaknál akár az egész láb felületére tudunk pakolni különböző kiegészítőket


Bővítési lehetőség

Fontos szempont lehet a választásnál a bővítési lehetőség. Ez vonatkozhat a kiegészítőkre (pl.: száktartó, ernyőtartó adapter, tulipán tartó, teleszkópos rakós bot tartó stb.) vagy a láda lelkére: a fiókok számára, vagy a moduláris szerelékes ládára.

Rive moduláris szerelékes láda, amiből akár komplett szerelékes torony is építhető
Az új Multifish ládákon is találunk már szerelékes ládát.
A szerelékes láda több rekeszt biztosít a létrás szerelékek vagy a kellékek tárolásához

Arra érdemes odafigyelni, hogy ha egy márka mellett letettük a voksunkat, akkor a kiegészítőket is nagy valószínűséggel onnan tudjuk beszerezni. Kivételek lehetnek ez alól olyan gyártók (pl.: Preston) kiegészítői, akik a termékükhöz különböző adaptereket adnak, amelyek révén azok többféle ládára is felszerelhetők.

Megkerestem két aktív fórumozót, Origót és Gazzát, és megkérdeztem tőlük, hogy miért éppen Rive vagy Multifish ládát használnak, hogy miért szeretik, mik az előnyei, hátrányai stb.

Origó

Miért szeretem a RIVE-t?

Hát nem az ára miatt :) Igazából nem sokban különbözik funkcióban a többi márkától, a feladatát szinte bármelyik jó minőségű láda betölti. Amiben a RIVE különbözhet a többitől, az a minőség és a sokrétűség. Egyszerűen minden módszerhez kínálnak adaptereket, kiegészítőket, tartó, tároló eszközöket. A RIVE ládák jellemzője a nagy fokú stabilitás, és a design. E két fő tulajdonság miatt tettem le a voksom a RIVE mellett. Szerkezetileg és anyagában olyan jól eltalálták a régi szériákat is, hogy ma sem tudnak jobbat kreálni a mérnökök, csak a külső változik.

A sok jó tulajdonságnak csupán egy hátránya van. Borzasztóan drága! Nem elég, hogy megveszed az alapládát, kiegészítőkre legalább a kétszeresét kell elköltened, hogy a komfortérzet horgászat közben megközelítse a maximálist. Finomszerelékes pecánál el se tudom képzelni, hogy a ládám nélkül menjek horgászni.

Egy biztos, a ládák versenyében - ha létezik ilyen - ez a márka áll nálam a dobogó legfelső fokán.

Gazza

Miért szeretem és választom mindig a Multifish ládáit?

Elsősorban azért választom, mert magyar termék.

Továbbá az egyedi megjelenésen át a strapabírásáig hosszasan lehetne sorolni az előnyeit. Egyik legfontosabb ismérve a stabilitása. Sokat járok olyan helyekre horgászni, ahol a part egyenetlensége miatt ez egy nagyon fontos tényező. Például a dunai rakózás elképzelhetetlen egy stabil, teleszkópos lábakkal ellátott láda nélkül. Én már a negyedik Multifish ládámat "nyüstölöm". Idén egy teljesen új versenyláda került forgalomba, aminek már kör keresztmetszetűek a lábai, alumínium vázzal és ezáltal nagyban megnövekedett stabilitással rendelkezik. Azt hiszem, hogy minden finomszerelékes horgász meg tudja valósítani az elképzeléseit ezzel a ládával, legyen az feederes, rakós vagy matchbotos horgászat. Végül, de nem utoljára, az itthon is kapható ládák közül a legjobb ár-érték aránnyal bír, és nem túlzás kijelenteni, hogy külföldi társaival is felveszi a versenyt. Hátránya talán egy van, hogy a lábrács és az ülőfelület magasságát nem lehet állítani, így én már a vásárlásnál a három fiókos változatot vettem, mert az volt nekem a kényelmes. A két fiókosnál az ülőfelület és a lábrács túl közelre esett. Az elkövetkezőkben is biztos, hogy a Multifish ládákat fogom választani.

A Rive ládákról bővebben a Sporthorgász 2005. májusi számában olvashatnak.

Végezetül néhány „űrbázishoz” hasonlító ládacsoda ízelítőül:

Milo M400
Milo M800
Milo M800
Milo M1200
Rive „szárazon”…
… és bevetés közben

Írta: Takács Péter (t_peti)
Fotók: Döme Gábor, Gazza, Origó, Takács Péter
http://www.rive-france.com/
http://www.milo.it

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.