Folyóvízi praktikák 3. részRakós bottal kicsit másként

Folyóvízi praktikák 3. részRakós bottal kicsit másként

A rakós botos márnahorgászat egy rendkívül egyszerű, de annál hatékonyabb módszerét kívánom bemutatni a kísérletező kedvű finomszerelékes horgászoknak. A módszer nagy előnye, hogy olyan helyen is eredményesen alkalmazható, ahol a hagyományos úszós készségek nem! Melyek ezek a speciális körülmények, és mikor értékelődik fel az új módszer? Tartsatok velem, és mindenre fény derül!

Mikor kell elgondolkodni a hagyományos úszós készségek „alkalmatlanságán”?

  1. Ha kevés nagytestű, óvatosan táplálkozó halra (pl. márnára, pontyra, jászkeszegre, nagy dévérkeszegre) horgászunk Ekkor nem célszerű, ha folyamatosan úsztatunk, „csapkodjuk, szűrjük” a vizet.
  2. Ha a megállított, fenéken nyugvó csalival lehet csak halat fogni.
  3. Ha a víz gyorsfolyású, és csak igen nagyméretű (20-30-40-50 grammos) úszókkal lehetne meghorgászni.
  4. Ha a folyó a néhány órás horgászat során gyakran váltakozó erővel folyik, és a vízszint is ingadozik (pl. zsilipelés miatt). Ekkor többfajta úszóval és több top szettel kellene felszerelkeznünk, hogy a megváltozott körülményekhez gyorsan alkalmazkodni tudjunk. Erre azonban nincs mindenkinek lehetősége.
  5. Ha kis mennyiségben és nagyon koncentráltan kell etetni.
  6. Ha a folyóvízi horgászatban még járatlan, kezdő a horgász, és nem érzi még az úsztatás ritmusát, nehezen tudja az optimális méretű úszót kiválasztani.
  7. Ha a horgásznak mindössze egyetlen botja és hozzá való top szettje van.
  8. Ha a mederfenék egyenetlen, kisebb-nagyobb kövekkel tarkított, esetleg akadós. Olyan is előfordul, hogy egy viszonylag kicsi, 0,5-1 méteres szakaszon (pl. egy nagy kő mellett) kell a szereléket visszatartani, megállítani. Ebben az esetben a hagyományos úsztatós technika mit sem ér!

Új alternatív megoldást kínál a folyóvízi horgászat során a Pole Feeder kosár alkalmazása

Ha fent felsorolt 8 pont közül bármelyik igaz rád is, illetve találkoztál már ilyen szituációval, garantáltan találsz hasznos információt az írásban!

A csalogatóanyag VDE epres pellettel dúsított…
…ragasztott csontkukac
Íme, az új végszerelék főszereplője, a Pole Feeder üresen…
…és megtöltve
Így működik a víz alatt

A rakós bot (alapvetően) az úszós horgászat sebészi pontosságú kivitelezését biztosítja. Azonban a fent felsorolt életszerű szituációkkal nehezen vagy egyáltalán nem tud egy normál úszós szerelék megbirkózni. No de ez nem jelenti azt, hogy a rakós bot ne lenne másként is eredményes! „Természetesen” Angliából - a forradalmian új horgászmódszerek és újítások hazájából - ered az a zseniális megoldás, amely leginkább a hazánkban is ismert „kopogtatós” (főleg bolognai bottal végrehajtott) módszerre hasonlít. Az ólom helyett azonban egy ötletes, „Pole Feeder” névre hallgató kosarat használnak.

Etetés etetőcsészével történik
Csendesen, pontosan, keveset
Íme, egy ötletes megoldás. A kábelrögzítő fülére akasztott kosár a vízfelszín felett könnyedén kiakad, amelyből így nem oldódik ki idő előtt egyetlen csonti sem a betolás során!
A kapásjelző

A „Pole” rakós botot jelent, így a névválasztás is jelzi, hogy ez a kosár főként ehhez a módszerhez ajánlott. A kör alakú kosár különlegessége, hogy a súlyt az alsó peremén a dróthálóra öntötték. Ettől a kosár rendkívül masszív (szinte elpusztíthatatlan) lesz! A nehéz alsó résznek köszönhetően mindig álló helyzetben fog a mederfenékre süllyedni.

Az erős Spro Walter Silver Carp rakós bot megbirkózik bármekkora hallal!
Na, gyere már…na
Megszelídítve

Eldőlni vagy felborulni nem tud a feszesen tartott zsinórnak és a felső rögzítési pontnak köszönhetően. Miért fontos ez? A hagyományos kosarak alaptulajdonsága, hogy elfekszenek a mederfenéken. Ha egy fenékhez tapadt kosarat próbálunk meg a bevágás során „feltépni”, az lényegesen nehezebb lesz, mintha ugyanezt egy álló (a mederfenékkel alig érintkező) kosárral próbáljuk megtenni. Így a kapás utáni bevágás sokkal gyorsabb és biztonságosabb, mint a hagyományos feederkosarak bármelyikével, miközben ez garantáltan nem szorul be a kövek közé, és könnyedén arrébb rakható.

A kapitális jász sem bírt ellenállni trükkösen felkínált csalinak
Újabb gyönyörű márna

A Dunán én a Pole Feedert ragasztott csontival megtöltve használtam, amely ellenállhatatlan vonzerővel bír a termetes halakra. A kapást a zsinórra felhelyezett kis úszóantenna jelzi a horgász számára, bár az igazán határozott kapások során a hal még a gumit is kirántja a bot spiccéből, saját magát megakasztva… Majd kezdődhet a fárasztás!

Köszönöm barátaim!

A módszerhez elengedhetetlen egy kellően masszív és erős, pontyos rakós bot, amely bírja az átlagosnál nagyobb súlyok bevetését és a termetes halakkal való küzdelmet. Fontos kihangsúlyozni, hogy feederkosaras rakós botos technika nem csak folyóvízen hatékony! A céltudatos pontyhorgászatban is új, alternatív megoldást kínál. Ennek bemutatása azonban már egy másik történet!

Az új rakós botos technikát is bemutató DVD filmemben további hasznos tanácsokat és tippeket kaphatnak az érdeklődők

Az új technika részletes bemutatásáról film is készült, amely megtekinthető a hamarosan megjelenő „Finomszerelékes Mesterfogások 2.rész” című új DVD filmemben. A film 5 különböző epizódot, 100 perc tömény horgászatot, és számos hasznos trükköt, tanácsot tartogat a megszállott finomszerelékes horgászoknak. Az 5 epizódból 4 a feederbotos horgászatról, egy pedig rakós botos horgászatról szól. Ebből láthattok most egy rövid előzetest.

Írta: Döme Gábor
Fotók, ábra, videó: Takács Péter

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.