Folyóvízi praktikák 1. részDunai „finomságok”

Folyóvízi praktikák 1. részDunai „finomságok”

Ezt az írást Péter József budapesti olvasónk kérdésére alapozva, a szokásostól kicsit bővebben válaszlom meg. József kérdése így hangzik: „[d]Minden számottevő horgászmédiumban azt olvasom, hogy az őszi hónapok a legeredményesebbek a folyóvízi horgászat során. Én kezdő pecás vagyok. Főként Budapest környéki tavakon horgászom évközben, de az elmúlt évben már tettem egy próbát a kulcsi Duna-szakaszon, bevallom őszintén nem túl nagy sikerrel… Rendelkezem minden olyan horgászeszközzel (rakós, feeder, bolognai bot), amely eredményes lehet a nagy folyók horgászata során is. Kérem, segítsen egy hatékony, egyszerű keszeges folyóvízi keverék összeállításában. Továbbá ajánljon nekem olyan nagy teherbírású monofil zsinórt, amelyet nem „eszik” meg Duna. A horgaimmal sem vagyok megelégedve, sok hal lemarad róluk, és gyakran kicsorbulnak…[-d]”

Az őszi hónapok valóban kiemelkedően jó fogást ígérnek folyóvizeinken, megfelelő vízállás esetén. Sőt, viszonylag enyhe idő esetén még a december is remek fogásokkal kecsegtet. Nagyon fontos a megfelelő csalogatóanyag összeállítása, amely horgászhelyünkre csalja, és ott is tartja a halakat.

A jól megnehezített etetőanyag gombócokat a bot spiccéhez is dobhatjuk, hiszen alig sodorja el a folyóvíz
Ha kézzel pontatlanul etetünk vagy a sekély víz miatt csendesen kell etetni, használjunk etetőcsészét!

De soha nem szabad arról sem megfeledkezni, hogy ehhez egy megfelelő horgászhelyre is szükségünk van! Szóval - főként folyóvízen - nagyon nem mindegy, hol vetjük be a legcsábítóbb finomságokat! Ebben a legkönnyebben egy tapasztaltabb folyóvízi horgásztárs tud segítséget adni.

Íme, az én egyik „titkos” folyóvízi etetőanyag keverékem, amely főként karika-, jász-, bagoly-, lapos- és dévérkeszeg horgászata során vált be.

A folyóvízi keszeges etetőanyag receptem alkotóelemei

Folyóvízi keszeges keverék

 • 2 kg VDE Professional Formula Bream (kellemes, intenzív illatú dévéres keverék)
 • 2 kg VDE Record Breme (nehéz, nagy szemcsés keszegező etetőanyag)
 • 250 ml VDE Liquid Plus Brasem (nagyon hatékony folyékony aroma, amely jelentősen növeli a keszeges keverékek hatásfokát!)
 • 0,5-1 kg PV1 (az etetőanyag tapadását biztosító adalék)
 • 3-4 kg sóder (súlyt ad az etetőanyag gombócoknak)
 • 2-3 evőkanál sárga bojli színező por (feltűnővé, jól láthatóvá teszi a keveréket a mederfenéken még zavaros vízben is)
 • 0,5 liter forrázott csontkukac (így nem „rúgják” szét a gombócot)
 • 0,5 kg főtt búza (nagytestű halak - főként jász - csemegéje)

„Begombócolva” a bevetés előtt

Dunai zsinór

A legtöbb monofil zsinór valóban nagyon sérülékeny, nehezen tűri az egyenetlen mederfenék dörzsölő hatásait, és a feltüntetett nagy szakítószilárdság ellenére - látszólag indokolatlanul -, már egy tenyeres keszeg alatt is elszakadnak. Tökéletes megoldás nincs, hiszen mindent kibíró vékony és erős monofil zsinór nincs! De túlzás nélkül állíthatom, hogy vannak olyan zsinórok, amelyek többet kibírnak, mint egy átlagos.

Nyerő páros! A legstrapabíróbb dunai zsinór + keszegező horog

A közreműködésemmel kifejlesztett Spro Vision Line előkezsinór a legjobb „dunai zsinór”. A vízben láthatatlan fluorocarbon zsinórnak rendkívül jó a felületkezelése, sokkal tovább ellenáll a durva tereptárgyaknak (sóderes, köves mederfenéknek), mint bármelyik egyéb damil. 2-3-szor tovább használható, mint az eddig általam ismert zsinórok bármelyike! Én azonban nem csak a horogelőkéimet, hanem úszós szerlékeim főzsinórjait is ebből kötöm. Nyugodt szívvel ajánlom!

A jól összehangolt szerelékről nincs menekülés!
Már közelít!

Dunai horog

A leggyakrabban Gamakatsu horgokat használok, mert jó minőségűek és minden helyzetre kínálnak megoldást, miközben áruk igazán baráti! Dunai keszeghorgászataim során a következő szempontok alapján választok horgot:

 • öble legyen nagy és kerek (így sok csalit vesz fel),
 • vékony húsú legyen (így nem fakasztja szét az érzékeny élő anyagot, pl. a szúnyoglárvát sem, amely tovább mozog rajta),
 • hosszú szárú legyen (így könnyű a halból kiakasztani),
 • kifogástalan, tartós hegyű legyen (ez nélkülözhetetlen a biztos akadáshoz.

Gyönyörű, izmos jászkeszeg
Kedvencem a nagy dévér!

A Gamakastu 1310N és a továbbfejlesztett V-Head 1310N maximálisan kielégíti igényeimet, ezért tökéletesen megfelel a dunai keszeghorgászatra. A V-Head még vékonyabb és acélosabb horogtestet kapott, valamint speciális a fejrésze is. A horog szárának legfelső része finoman bordázott, amely azt a célt szolgálja, hogy miután a többmenetes kötéssel végeztünk és a zsinórt meghúztuk, az garantáltan ne tudjon a későbbiek folyamán megcsúszni. A még tökéletesebb zsinórvezetés érdekében a lapka belső (öböl felé néző) része egy határozott bemetszést kapott. Ha horgunkat jól kötöttük meg, zsinórunk ebben a vájatban helyezkedik el.

Eredményes nap volt a mai!

Írta: Döme Gábor
Fotók: Nagy Gábor

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.