Újdonságok a Maros Mixnél V. - Szelektív pontyhorgászat rakós bottal

Újdonságok a Maros Mixnél V. - Szelektív pontyhorgászat rakós bottal

Számos olyan víz van hazánkban, ahol fő hal a kárász, ponty, illetve amur. A legtöbb horgász a felsorolt halak közül leginkább az utóbbi kettőt szeretné megfogni. A mai cikkben fény derül arra, mit kell ahhoz tennie a horgásznak, hogy elkerülje a „kárászinváziót” és helyette nagyobb testű halakat tereljen szákba. A rakósbotos pontyozásban is jeleskedő és elismert versenyhorgász, Vidó Ferenc lesz az idegenvezetőnk a pontyok birodalmában.

Bizonyára többen is találkozhattak már olyan jelenséggel, hogy az úszó körül szinte forr a víz, de mégsem lehet megfogni a halakat. Az úszó csak jobbra-ballra kalimpál, és számtalan beleúszás jelzi, hogy döbbenetes mennyiségű hal tartózkodik az etetésen. De akkor mi lehet a baj? Illetve hogyan lehet megfogni az etetésen tartózkodó uszonyosokat? Ferenc számtalan teszthorgászat után jött rá, hogy mi ennek a valódi oka.

Természetesen nem azokra a bizonyos apró buborékokra kell gondolni, ami az etetésünk körül jelentkezik, és minden horgász szívét megdobogtatja. Az valóban - kevés kivételtől eltekintve - egy nagyobb hal jelenlétére utal. Amiről Ferenc mesél, akkor mutatkozik leginkább, ha a vízben nagy mennyiségű kárász is található. De kezdjük rögtön a legelején…

Ferenc gyulai házától mintegy 300 méterre található ez a gyönyörű, halban gazdag tavacska
A Maros Mix Kukoricacsíra pelletet mézes aktivátorban áztatja, amit etetéshez is használ
Az apró halakat úgy kerülhetjük el legjobban, ha etetéshez nem csemegekukoricát, hanem keményebb - pl. a minőségét 2 évig megőrző Maros Mix - kukoricát használunk

Gyakori hibák

Egy rakós botos pontyhorgászatra felkészülni általában nagyon egyszerű dolog, ami azonban hangsúlyos figyelmet érdemel, az az etetés, valamint szerelékek megfelelő előkészítése. Ferenc több év alatt kitapasztalta, hogy az egyetlen dolog, ami legjobb eredményt hozza az ehhez hasonló vizeken is, az nem más, mint az egyszerűség.

A horgászat megkezdése előtt két helyet szemelt ki magának. Az egyiket 11,5 méteres távolságban kizárólag Maros Mix főtt kukoricával - ami minőségét 2 évig megőrzi! - etette meg. A másik etetést kissé jobbra egy nádsziget tövéhez juttatta be. Ide már Maros Mix Mézes Aktivátorban áztatott Kukoricacsíra pellet került. Annak érdekében, hogy a minimális - mindössze három-három tele csészényi - csali a megfelelő helyre kerüljön, poharas top szettet használt. A két különálló etetésnek több szerepe is van. Az első, hogy a megakasztott halak nem zavarják egymást. Ha ugyanis az egyik etetés mellett éppen fárasztunk, a másikon még gondtalanul táplálkozhatnak az uszonyosok. A másik, szintén fontos dolog: elképzelhető, hogy a két etetés közül az egyik nem ad annyi halat, ilyenkor jó, hogy van egy B variáció is a tarsolyunkban.

Ha mindent megfelelően csinálunk, akkor kapás kapást ér, és nincs idő letenni a botot a tartóba
Ferenc igen látványos horgászatot mutatott be!
Fárasztás a rövid top szetten
A nap egyetlen amurja sajnos leszerelte Ferencet, és horoggal a szájában távozott

Az olvasónak bizonyára feltűnt, hogy Ferenc nem használt semmiféle etetőanyag keveréket. Ez persze nem véletlen. Ha ugyanis egy csapat éhes kárász érkezik az etetésre, és ha ott a kukoricák, pelletek helyett etetőanyagot találnak, azonnal táplálkozni fognak, és emiatt számos „zsinórba úszást” tudnak produkálni. Ez nagyon zavaró tud lenni, mert ilyenkor a nagyobb testű halak nem tudnak hozzáférni az etetéshez. Tehát ez az a bizonyos jelenség, amiről a bevezetőben beszéltem. Ha etetőanyagot használunk, számolni kell azzal is, hogy az apróbb kárászok hamarosan pezsgőfürdővé változtatják etetésünket.

Vigyünk ki többféle csalit a horgászatra, így nagyobb az esélyünk a halfogásra
A végszerelék összeállításánál törekedjünk az egyszerűségre

Vidó Ferenc tanácsai rakós botos pontyhorgászoknak:

 • A ponty horgászatához minden alkalommal vastag antennás úszót használjunk:

  Maros Mix Seria 53: Sekély vízre kifejlesztett úszó, balsafa antennával, nehezebb csalikhoz.

  Maros Mix Seria 54: stabil csőantennával ellátott úszó, kukoricával és csontival történő pontyhorgászathoz.

  Maros Mix Seria 55: vastag csőantennával ellátott úszó, kukoricával és puliszkával történő pontyhorgászathoz.

 • A rakós botos pontyhorgászok körében egyre szélesebb körben használt és népszerűbb csalik a különböző Maros Mix pelletek, főtt magvak, valamint puliszkák. Ez érthető is, mivel a kívánt szelektív hatást ezekkel a csalikkal érhetjük el leginkább.
 • Ha akadós, nádasokkal tarkított helyen horgászunk, ne használjunk előkét. Célravezetőbb a horgot közvetlenül (direkt) egy lágy, de rugalmas főzsinórra kötni, ezzel minimálisra csökkentjük a szakadás esélyét.
 • Tehát a zsinór legyen rugalmas. A Tubertini Hercules 0,16-0,20 mm tökéletes választás. A szakítószilárdsága nem túl nagy, viszont rendkívül rugalmas és jól tűri a csomót.
 • Ha a vízmélység és a körülmények nem indokolják, ne használjunk túl nagy méretű úszókat. 0,1-0,5 grammos bőven elegendő.
 • A pontyok húsos szája miatt a rendkívül hegyes horgok használata javasolt. A Tubertini Seria 26 tökéletes választás lehet.
 • A sekélyebb vízben vékonyabb, de erős gumit használjunk. Azért vékonyabbat, mert a sekély vízben a halak nem tudnak mélyre törni, valószínűbb egy gyors kirohanás nagyobb távolságba. Ha ezt a kirohanást durva szerelékkel, erős gumival próbáljuk megfékezni, valószínűleg több halat veszítünk szakítás vagy a horog kiakadása miatt. Egy vékonyabb gumi - ami még megfelelően erős - képes nagyobb mértékű nyúlásra, ami egy gyors kirohanást is képes kompenzálni. Különösen jó lehet ez akkor, ha kis horgot kell használni az óvatos kapások miatt.
 • Tömör gumikat 1,2, maximum 1,4 mm-ig használjunk, ha ennél vastagabb kell, akkor válasszunk csőgumit.

Ezzel a módszerrel akár a megfogott kárászok méretét is szelektálhatjuk
Ferenc tanácsai mindenki számára hasznosak lehetnek
Mesterünk a fotózást követően kíméletesen visszahelyezte zsákmányát a tóba

(X)
Egedi Róbert

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.