Spiccbotos keszegezés a Tiszán

Spiccbotos keszegezés a Tiszán

A spiccbotos horgászat azon változatát kívánom bemutatni írásomban, amelyet a Tiszaörvény mellett húzódó élő Tiszán művelek. Ezt a horgászatot részesítem előnyben az élővizeken, de szóba jöhet ilyenkor a bolognai vagy a rakós is. E vadvizek halai szerettették meg velem ezt a fajta finomszerelékes technikát. A spiccbot majdnem mindenki számára a gyerekkori pecákat eleveníti fel, ám egy komolyabb kategóriájú bottal bármikor rendkívül izgalmas horgászat folytatható. Remélem, sokaknak tetszeni fog a módszer, amit az alábbiakban mutatok be.

Már szó esett a meghorgászandó vízről, ami arról híres, hogy a tiszaörvényi szakasznál a kisebb törésekkel tarkított meder fél kilométer hosszan és kb. 25 méter szélességben kövezett (ez a képeken is látszik). Ezen a kövezésen rendkívül sok halfaj megtalálható, leggyakrabban a keszegfélékkel találkozhatunk, de ritkán betoppanhat egy-egy folyóvízi „bivaly erős” nyurga is, emellett ragadozó halakban is igen gazdag a vízterület, pl. süllő, balin és harcsa sem ritka itt.

A meghorgászandó víz

Ezt a horgászatot most elég szelídre fogtam, mert viszonylag kevés dolgot hoztam magammal. Felszerelésem mindössze egy merítőből, haltartóból, 2 vödörből, rengeteg előre megkötött előkéből és 4-5 darab szerelékből állt, valamint a 7 méteres spiccbotomból, amit később részletesebben bemutatok. A hely horgászata a már említett okok miatt rengeteg horgot igényel: egyrészt a nagyobbacska halak kihajlítják a horgaimat, másrészt a kövezés is sokat „szerez meg”.

A mai csali és etetőanyag

A mai horgászatra 3 kiló etetőanyagot készítettem, ami 1 kg Nagy Dévérből és 2 kg pörkölt alapú házi etetőanyagból állt össze. Ehhez adagoltam 1-1,5 kg földet, 1 kg kenyérmorzsát és az elmaradhatatlan rengeteg csemegekukoricát. Ez az etetőanyag nem igényeli a túl sok aromát, ezért csak egy 5 ml-es szúnyoglárvás folyékony aromát kapott. A folyóvízi anyag nélkülözhetetlen kelléke a föld, mivel az a cél, hogy az 5 méteres vízben egyből lesüllyedjen és majd csak a fenéken fejtse ki hatását.

A horgászathoz szükséges kellékek

Én rendszerint mindig előző este megkötök 20-30 darab horgot, hogy a drága horgászidő ne a beszakadt előkék kötözgetésével menjen el. Erre a célra egy Maver előketartót használok, aminek a másik felébe kényelmesen elférnek a szerelékek, a szükséges aprócikkek, az engedélyem stb.

Itt ilyen kövekkel van teli a part és a meder
Gyönyörű hely
Az etetőanyag
Az alapozásra szánt kétkezes gombócok

Itt nincs szükség túl sok etetőanyagra, csak annyi a lényeg, hogy pontosan, koncentráltan etessünk. Ilyen helyen csak versenyen kell sokat etetni, vagy akkor, ha gyorsan folyik a víz és elmossa a kajánkat.

A sok kis keszeg után az első dévér, ami betért az etetésemre és megtetszett neki a csalim (ezúttal a fehér-piros-fehér csontik kombinációja volt a nyerő a szép keszegek számára)
Szerencsére nem fújt a szél, ezért nagyon szépen látszottak a kapások (eleinte elég finoman ettek a halak…)
Ráetetés…
… pont oda, ahova kell…

Minden hal után egy kisebb gombócot dobtam az etetésemre, hogy ott tartsa a halakat.

Rengeteg csemegekukoricát használtam, hogy a darabosabb hal is találjon magának elég finom falatot az etetésemen
A horgászbotom
Az úszóm egy 7 grammos Erdei Attila-féle Champions úszó volt

Egy Nevis Legacy Pole 700 bot volt a mai napi fegyverem. Ez a bot ár/érték arányban szerintem az egyik legjobb választás. High Moduls Carbon anyagának köszönhetően nagyon könnyű és rendkívül erős a bot, aminek sokan visszavágják a spiccét és begumizva használják, de szerintem ez felesleges, mert szépen ki lehet vele szedni a 1,5-2 kg-os pontyokat is - karcsúsága ellenére nagyon erős bot! A finomszerelékes horgászat jegyében e bothoz 0,14 mm-es Spro Carp Maxx főzsinórt, 0,12 mm-es Nevis Spectron előkezsinórt használok, amire legtöbbször Gamakatsu 1310N vagy 1050N horgot kötök 14-es vagy 16-os méretben.

Közeledik a következő jelentkező…
Gyönyörű ez a hely, ha valaki már horgászott a Tiszán, az megérti
Mindjárt megvan…
…nagyon szép!
És ott az úszó!
Szebbnél szebb karikakeszegek…
10 kg hal… sajnos a mai napon nem sikerült pontyot fognom, pedig rajta voltam…
Visszaengedés

Egy fantasztikus és rendkívül izgalmas horgászaton vagyok túl. A 7 méteres botommal kényelmesen horgásztam 8 méterre a parttól az 5-5,20 m mély vízben. Azért volt kényelmes ez a horgászat, mert nem kellett visszatartva horgásznom, a víz csekély áramlása miatt.

Ez az eredményes horgászat is bizonyítja, hogy a finomszerelékes horgászat eredményes lehet a folyóvizeken is.

Írta: Balogh Albert

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.