Vízben állva

Vízben állva

Kevés élmény fogható egy dunai napfelkeltéhez, kiváltképpen akkor, ha az ember bent áll derékig a vízben. A parton még síri csend honol, a Duna is nyugodtan folyik, látóhatáron sincs hajó. A víz nekifeszül az ember lábának, mintegy erőfitogtatásképpen néha meg-megingatva a horgászt, ha picit is lazítani támadna kedve. A nap lassan kúszik fel az égre a parti fák mögül, minden olyan idilli és nyugodt… az első kapásig, mikor már szól a fék, valósággal felrobban a víz…

Régen féltem a Dunától, az állandó betliktől, az ismeretlentől. Egyedül felfedezni szinte lehetetlen volt, ezért megmaradtam a már ismert vizeknél. Ám az idő előrehaladtával számos új horgászbarátságra tettem szert. És akadtak olyanok is, akik hajlandóságot mutattak a tanítgatásomra. Így keveredtem Gyulai Feri mellé, aki bepillantást engedett a horgászatába.

Feri vérbeli dunai pecás

Az általa mutatott technikákon felül számos egyéb próbálkozást is megejtettem a vízparton, ám ezek egyike sem tudta megközelíteni az eredményesség szempontjából a Feri által bemutatott úszós technikákat, amik közül is a legnagyobb hatással a vízben állós matchbotos úsztatás volt rám.

Tavaly ősszel kezdődött minden
Az akkori tapasztalatok megalapozták lelkesedésemet!

A módszer eredményessége, minden sallangot mellőző felszerelésigénye meggyőzően hatott rám. Hát osztottam-szoroztam és kimatekoztam magamnak egy melles csizmát, hogy a tettek mezejére, pontosabban a Dunába léphessek én is!

A dunai naplemente is csodálatos
Idén számos alkalommal próbálkoztam még az öreg folyón…
… nem is eredménytelenül!

A módszer lényegéből adódóan igen kevés eszközt igényel. Pár előkét, egy horogszabadítót, és egy kis dobozt, amibe a csalizásra szánt csontkukacot helyezhetjük.

A halak kiemelése rendszerint kézzel történik, ami azért némi gyakorlást igényel. De összességében kijelenthetjük, ez se nagy ördöngösség.

Etetésre a Haldorádó Sajtos Bajszos etetőanyagot választottam a hozzá illő Aroma Tuninggal
Bevetésre készen!

Az etetést se bonyolítottam túl, kettő kilogramm etetőanyagot némi plusz aromával és tömegnövelés céljából sóderrel kevertem be. Ezenfelül csupán csontkukacot jutattam a vízbe, méghozzá egy kifejezetten ehhez célra árusított, alig egy hét alatt teljesen lebomló fémrácsot alkalmazva.

Fontos a jól megválasztott, erős, megbízható előke és horog

Mikor először mentem be a vízbe, igencsak meglepődtem, ahogy hirtelen a saját bőrömön éreztem a Duna erejét. Lassanként ezt is megszoktam, megtaláltam az általam ideálisnak aposztrofált testtartást is, ami még stabil, ugyanakkor lehetővé teszi, hogy a több óra egy helyben ácsingózás se legyen olyan kimerítő. Mert itt bizony nincs olyan, hogy leülünk, hátradőlünk, felrakjuk a lábunkat…

Minden készen áll, kezdődhet a peca

Sajnos géb az itt is van dögivel, üres úsztatástól nem is nagyon kell félni. Az etetést a bot spiccétől 2-3 méterre dobom. hogy kényelmesen tudjak közvetlenül rajta, de akár mögötte is úsztatni.

Kis géb…
Nagy géb, de ezen mi a meglepő!?

A szerelék igen egyszerű a 2 g-os Exner Kirké úszót No. 6 méretű ólmokból kialakított láncólmozással súlyozom ki. Főzsinórnak én a Haldorádó Feeder Line-t használok 16-os méretben. Ez a zsinór már többször bizonyította, hogy univerzálisan használható.

Csalinak kizárólag csonti kerül a horogra
Ha nem halmozzuk a hibákat, hamar horogra akadnak a testesebb halak is

A horgászat majdhogynem természetes módon gébekkel indul. Ám el tünésük biztos jele a jobb halak megérkezésének. E jelzésszerű állapot változásban most sem kellett csalódnom. Az idegesítő dunai ördögök el tünése után pár perccel már horgomon is küzdött az első jobb hal.

Ehhez a szájhoz bizony elkél az erős horog!
Szemesnek áll a világ…
Néha meglepő fogásokban is részünk lehet, mint ez a kacska márna…
… aki testi fogyatékossága ellenére minden bizonnyal most is vígan úszkál a folyóban

Nem szabad teketóriázni, gyors, erős bevágást kíván a módszer, ellenkező esetben vagy teljesen lekéssük a kapást, vagy a helytelen akadás okán veszítjük el célhalainkat. Ha odafigyelünk, lelkiismeretesen csináljuk a dolgunk, akkor igazán élvezetes, felejthetetlen horgászatban lehet részünk.

A kitartás…
… és a gyakorlás…
… ezúttal is meghozta a gyümölcsét
Hatalmas élmény ilyen pompás harcosokkal kezdeni egy gyönyörű őszi napot
Próbáljátok ki ti is!

Így hát mindenkit arra bíztatok, ne féljen kipróbálni új horgászati módszereket, technikákat, kísérletezzen bátran, hogy a vízparton töltött percek még értékesebbek lehessenek számára!

Írta: Futó Márton (marci88)
Képek: Gyulai Ferenc, Futó Márton

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.