„Open End” kosarak a Haldorádó kínálatában – 2. rész, folyóvízi kosarak

„Open End” kosarak a Haldorádó kínálatában – 2. rész, folyóvízi kosarak

Az előző epizódban bemutattam azokat a kosarakat, amelyek állóvízi körülményekre valók, ebben a részben pedig a folyóvízi horgászatra alkalmas „open end” típusú kosarakat tekintjük át. Folyóvíz esetén nagy jelentősége van annak, hogy mekkora tömegű kosarat érdemes a karabinerbe akasztani annak érdekében, hogy az áramlási viszonyok mellett is stabilan horgászhassunk. Ebből az írásból és kisfilmből ez is kiderül.

Haldorádó River Feeder kosarak
A folyóvízi horgászatokon kulcsfontosságú a megfelelő méretű és kivitelezésű etetőkosár kiválasztása. A River Feeder kosarak erős dróthálóból készült, alagút formájú kosarak, amelyek alján stabilitást növelő kitüremkedések találhatóak. E kapaszkodóknak köszönhetően a kosár megakad az aljzaton egyenetlenségeiben, így stabilizálja a végszereléket. Ez a modell széles méretválasztékban és többféle nehezékkel ellátva kapható, így bármilyen áramlási körülményekhez lehet megfelelőt találni.

Haldorádó River Feeder kosarak
Erős, nagy lyukbőségű dróthálóból készülnek ezek a kosarak is
Az áramló vízben az alagút formájú kosarak állnak meg a legjobban
E kitüremkedéseknek köszönhetően a kosár megakad az aljzat egyenetlenségeiben
Ilyen szép halakat lehet fogni, ha stabilizálni tudjuk a végszerelékünket

A legkisebb, ötsoros méretű, 60 grammos változat a lassan áramló vízben történő horgászatokon lehet jó választás. A hatsoros, 80 és 100 grammos változatok is a lassabb folyóvizekben válnak be igazán, de erősebb sodrásban a partszéli zóna meghorgászására is alkalmasak.

Minél beljebb dobunk, annál nagyobb az áramlás és annál hosszabb zsinórszakaszba feszül az áramló folyó!
A jól megválasztott tömegű kosár a fenéken megáll, így mozdulatlan a spiccünk, egészen a kapásig
Három méretben, méretenként eltérő öntömeggel készülnek a River Feeder kosarak
Az ötsoros kosár 60 grammos, a hatsoros kosár 80 és 100 grammos, míg a hétsoros kosár 120 és 150 grammos változatokban érhető el

A hétsoros, 120 és 150 grammos változatok már bevethetők komoly sodrásban is, hiszen erre mind a tömegük, mind pedig a kialakításuk révén alkalmasak. Ebbe a méretbe már sok etetőanyag fér, így komoly össztömegű „bombákat" lehet ezekkel bejuttatni.

Ebbe a kosárba már bőven fér etetőanyag
Fontos, hogy a nagyméretű kosarak füle is elég erős legyen!

Áramló vízben a kosár kiválasztását az dönti el, hogy melyik az a súly, amely a kiválasztott horgászhelyen fixen, stabilan megáll. Ha ez megvan, akkor lehet a térfogatát meghatározó méretet belőni. Ez utóbbi folyóvízen nem annyira kardinális, mert az áramló víz az utolsó szemig mindent elvisz, amit csak bedobunk, így nem lehet túletetni a helyet.

A sok csontkukac fontos a folyóvízi horgászatnál
Nyugodtan lehet erősebben összenyomni a kosár tartalmát
A 150 grammos kosár megtöltve elérheti a 200 grammot is
A paducok a gyors folyású részek lakói
Megfelelően összeállított végszerelékkel bárki előtt megnyílik a Duna

Amennyiben a River Feeder kosarak közt nem találunk az áramlási viszonyoknak megfelelőt, vagy esetleg a parttól távoli, „húzós” vizet szeretnénk meghorgászni, akkor kerülnek képbe a Big River Feeder kosarak. Ezek kifejezetten az olyan szituációkra készültek, amikor más kosarak már kevésnek bizonyulnak. Ezeket a kosarakat a „Big River, a komplett folyóvízi rendszer 1-2” című írásokban és filmekben már részletesen is bemutattam, de ha már képbe kerültek, érdemelnek néhány szót.

Az igazi nagy halak a parttól távolabbi régiót kedvelik, és ennek a meghorgászására már komoly kosár is kell!

Big River Feeder kosár
A Big River Feeder kosár az igazán gyors folyású vizek meghorgászására lett kifejlesztve. 4 db olyan 1,5 cm-es karom van az alján, ami már mederfenékre éréskor beleáll az aljzatba. Sőt, ahogy a vízáramlat belekap a főzsinórba, és a kosár „irányba” áll, a horgonyok belekapaszkodnak a kavicsba, kagylókba, apró kövekbe, egyszóval mindenbe, és stabilizálják a végszereléket.

Big River Feeder kosár
A Big River Feeder kosár karmai mindenben megkapaszkodnak

E kosár további pozitív tulajdonsága, hogy annyira erős acélból készült, hogy kézzel összeroppanthatatlan, szinte elpusztíthatatlan. A kosár anyaga egyáltalán nem szennyezi a vizet, ha véletlenül beszakadna, mert 1 gramm ólmot sem tartalmaz. A Big River Feeder kosár 85, 100, 135, 170, 210, 240, 270, 300 grammos változatokban kapható.

85-től 300 grammig többféle tömegű változatban érhető el ez a kosár
A folyóvízi horgászat varázsa semmivel sem összehasonlítható

Írta: Sipos Gábor
Fotók: Putz Tamás
Videó: Putz Tamás, Takács Péter

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.