A szakértő válaszol! – 26. rész

A szakértő válaszol! – 26. rész

Az ősz közeledtével sem fogytunk ki a kérdésekből, számtalan levél jut el hozzám, amelyekben sok hasznos és életszerű kérdéssel találkozom. Ebben az írásban ezekből ragadtam ki néhányat, amelyek válaszai, remélem, hogy nemcsak a kérdezőknek, de a kedves olvasóknak is hasznos lehet. Mindezen túl ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a legjobb és talán legeredményesebb horgászszezon áll még előttünk, amit mindenképpen érdemes kihasználni, tehát, aki csak teheti, irány a vízpart!

Takács Balázs
„Olyan kérdéssel fordulok hozzád, hogy a Spombozáshoz milyen damilt használjak, hogy nagy távolságra tudjam eldobni a nagy Spombot, és milyen kötést alkalmazzak?
Haskó Tamás:
Kedves Balázs!
A legtöbb a főzsinór ott vérzik el Spobozásnál – főleg ha kiakasztott zsinórklipsszel használjuk –, hogy egyszerűen a nagy terhelés miatt viszonylag gyorsan kinyúlik, majd ezt követően elszakad, aminek következménye, hogy elveszítjük a cseppet sem olcsó etetőbombánkat.
Én az utóbbi időben a Nevis Raptor és Trinity zsinórokat használom, ezeknek van egy olyan pozitív tulajdonsága, hogy ha meg is nyúlnak terhelés alatt, utána visszaállnak eredeti méretükre, így lényegesen jobban bírják ezt a fajta megterhelést. Dobóelőkének én kizárólag fonott zsinórt használok 0,23-0,25 mm-es méretben, így a csomó sem lesz túl nagy, amit az Uni to Uni kötéssel kötök.

Ez a két főzsinór biztosan nem fog cserbenhagyni
Az Uni to Uni egy megbízható csomó a fonott zsinór és a monofil zsinór összekötéséhez

Bánáthy János
„Azt szeretném kérdezni, hogy dobós horgászatra a Haldorádó Record Carp Stick Mixhez melyik PVA hálót ajánlanád?”
Haskó Tamás:
Szia, János!
A PVA háló kiválasztásánál két fontos szempontot kell szem előtt tartani, az egyik, hogy a háló megfelelően oldódjon, a zsinóron minél kisebb mennyiségben maradjon meg még lehűlő vizekben is, a másik pedig a megfelelő lyukbőség. Itt keresni kell a minél sűrűbb szövésű hálókat, mert eredendően ezeket lehet stick mix-es horgászathoz használni. Ha a háló nem elég sűrű, egyszerűen nem lehet tömörítés után kemény rudacskákat formázni belőle, mert a finomabb szemcsék kipotyognak belőle. Én a Carp Academy hálót javaslom, ez több méretben kerül forgalomba: a dobós horgászatokhoz a 25 mm átmérőjűt, behúzáshoz pedig a 35 mm-es vastagságot javaslom.

Legtöbbször a Carp Academy PVA hálókat használom
Két különböző vastagságból választhatunk, a vékonyabb javasolt a dobós horgászathoz
A sűrű szövésű PVA hálóban könnyebb keményre tölteni a stick mix rudacskát

Magyar János
„Tamás, azt szeretném kérdezni, hogy Harsányban milyen horogelőke zsinórt használsz és milyen hosszban a nagy távolság gubancmentes eléréséhez?”
Haskó Tamás:
Kedves János!
Ha nagy távolságra kell horgászni, örök dilemma, hogy milyen hosszú legyen az előke és milyen anyagból készüljön, hogy bedobást követően ne egy felcsavarodott végszereléket „őrizzünk” a parton.
Én a közepesen kemény bevonattal ellátott PB Products Jelly Wire-t használom minden esetben, ennek bevonata nagy segítséget nyújt a dobásoknál, de nem is túl kemény, ami zavaró lehetne a horgászatban. Az előke készítésénél a horog feletti kb. három centiméterig szoktam meghámozni, ezáltal könnyedén fordul be a horog a hal szájában a lágy zsinórrészen, ami a bevonat alatt található. Mindemellett jó tulajdonsága, hogy a bevonat védi előkénket a mechanikai sérülésektől is.

A kedvenc bevonatos előkezsinórom, ami jól bírja a dobásokat is
Több különböző szín közül is választhatunk
Hántoló segítségével könnyen, a zsinór sérülése nélkül eltávolíthatjuk a felesleges bevonatot
Én annyira szoktam „kiszabadítani az előkeanyagot a bevonatból, hogy a horog felett kb. három centiméter maradjon szabadon

Fülöp Zoltán
„Szia, Tomi!
Nemrég kezdtem el bojlizni és az érdekelne, hogy a 16, 18, 20, 24 mm-es bojlikhoz mekkora horgot érdemes használni?”

Haskó Tamás:
Szia, Zoli!
Alapvetően 4-es és 6-os horgokat szoktam használni, de nem csupán ez az, ami fontos, hanem amire én sokkal nagyobb hangsúlyt fektetek, az a horog és a csali közötti távolság.
Alapvetően minél nagyobb átmérőjű bojlival horgászom, annál távolabb szoktam engedni a horogtól, hogy véletlenül se takarja ki, meggátolva ezzel a megfelelő akadást. Ezenfelül van még egy jótékony hatása a megnövelt távolságnak, mégpedig jelentős mértékben szelektál. Láttam olyan extrém horgászt, aki közel 5 (!) centiméter távolságot hagyott horog és csali között.

Nagy csali + kis horog = megnövelt távolság horog és csali között
Az ideális távolság normál méretű csalizáshoz

Molnár János
„Abban kérném a segítséged, hogy egy nem igazán telepített tavon horgászom, milyen bojlit javasolnál az őszi horgászatokra?”
Haskó Tamás:
Kedves János!
A lehűlő vizekben nekem a Fűszeres Vörös Máj adta a legtöbb kapást, én legtöbbször erre építem a túráimat ebben az időszakban. A máj olyan fontos alkotóelemeket és nyomelemeket tartalmaz, ami ebben az időszakban nagyon fontos a pontyok részére, ha ezt kiegészítjük egy kis paprika kivonattal (Robin Red) akkor csak fokozódik a csali hatékonysága.

Kedvenc bojlim az őszi, lehűlő vizekre
Az őszi kereső horgászatok alkalmával is a Fűszeres Vörös Máj Stick Mix az első nálam

Fotók: Takács Péter, Haskó Tamás

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.