A szakértő válaszol! – 42. rész

A szakértő válaszol! – 42. rész

„A szakértő válaszol” című rovatunk a Haldorádó Horgászportál egyik legnagyobb népszerűségnek örvendő topikja. A rendszeresen megjelenő cikkeket látva nemcsak többen fordulnak hozzánk kérdéseikkel, de még több pozitív visszajelzést is kapunk olyanoktól, akik ezekből lestek el néhány, épp számukra is aktuális praktikát, tanácsot, melyekkel eredményesebbek lettek a vízparton. Ha valamiért, hát ezért 100%-osan megéri ezzel foglalkozni, következzen hát az újabb kérdés-válasz válogatás!

Varga Ármin
„Szia, Gábor! Az új TEAM FEEDER Elektromos kapásjelző felől érdeklődnék. Láttam, hogy van benne spiccvilágító LED, az érdekelne, hogy mennyire világít ez erősen, mennyire lehet vele látni a spicceket?”

Döme Gábor:
Kedves Ármin!
Mivel a sötétben nehéz jó felvételt készíteni, azt is nehéz látványosan szemléltetni, hogy mennyire világítja meg a spicceket a LED. Ami a lényeg, hogy koromsötétben remekül látszódnak a bot gyűrűi és spicce. Fontos azt is megemlíteni, hogy ez nem egy erős fényű zseblámpa vagy fejlámpa, azok fényével nem összehasonlítható. Próbáltuk a fényerőt úgy belőni, hogy az a kapásjelző elemét se merítse le rövid időn belül, de még a spiccet is megvilágítsa.

A TEAM FEEDER Elektromos kapásjelző számos olyan tulajdonsággal rendelkezik, amelyek kényelmesebbé és egyszerűbbé teszik…
… az éjszakai horgászatot, merthogy ehhez lett tervezve! Az egyik ilyen a jelző hátsó oldalába épített LED, mely a feederspicceket világítja meg

Kertész Gábor
„Szia, Gábor! Láttam, hogy szoktál zsinórjelölő filcet használni, én sosem próbáltam még, de most ki szeretném próbálni. Az lenne a kérdésem, hogy Te milyet használsz, illetve van-e valami, amire figyelni kell, hogyan érdemes felvinni a zsinórra?”

Döme Gábor:
Kedves Gábor!
A konkrét típust tekintve a Top Mix zsinórjelölő filceket szoktam használni, ezek már évek óta beváltak. Gazdaságosak és tartósak, egy darabbal akár két szezont is meg lehet oldani, ha nem szárad ki. És ezzel el is értünk a legfontosabbhoz, amire figyelni érdemes: ne hagyd kiszáradni! Használat után egyből tedd vissza a kupakot a zsinórjelölőre, majd tedd közvetlen napsütéstől védett helyre, pl. vissza a horgászládába, táskába. Használata nagyon egyszerű, a zsinórt meg kell feszíteni és a megjelölni kívánt helyen 30-40 cm hosszban, 4-5 alkalommal végighúzva rajta a zsinórjelölőt. Többféle színváltozatban kapható, így a fekete zsinórtól az áttetszőig mindenhez lehet használni.

A meghorgászandó távolságok pontos megjelöléséhez a legpraktikusabb eszköz a zsinórjelölő filc

Vas János
„Kedves Gábor! Szeretnék belekóstolni a method versenyzésbe, nagyon megtetszettek ezek a rendezvények. Milyen felszerelést javasolnál nekem hozzá?”

Döme Gábor:

Kedves János!

Ezt a kérdést könnyű megválaszolni, egyértelműen azt ajánlom nyugodt szívvel Neked is, amit én magam is rendszeresen használok a method versenyeimen (is). A felszerelés egyik fő része a By Döme TEAM FEEDER Pro Method Feeder 360M bot, a másik pedig hozzá a Pro Method 6000 orsó. Ezzel szinte minden versenyszituációt meg lehet oldani, teljesen mindegy, hogy 0,5 vagy 15 kg a ponty súlya, ami a horgodon küzd! Remek élmény vele a horgászat versenyeken és hétköznapi pecákon egyaránt! Sok sikert kívánok! :-)

Imádom ezt a botot, elképesztően intenzív fárasztási élményt ad!
Én is ezt használom a method versenyek során, ezért nyugodt szívvel ajánlom!
A termetes, vadul küzdő halakkal is gond nélkül megbirkózik

Fábián Imre
„Kedves Gábor! Van egy kisfiam, Bálint, aki idén nyáron lesz 10 éves. Nagyon boldoggá tesz, hogy érdeklődést mutat a horgászat iránt, minden jel szerint horgász lesz belőle is! Eddig egy spiccbottal és egy kisebb, 2,40-es teleszkópos bottal úszózott, viszont állandóan a YouTube-ra van tapadva és a feederes videóitokat nézi. Szeretném meglepni őt élete első feeder felszerelésével, ezért abban szeretném a tanácsodat kérni, milyen botot és orsót válasszak neki? Köszönöm!”

Döme Gábor:
Kedves Imre!
Örömmel olvastam ezeket a sorokat! Kimondva vagy kimondatlanul, de biztos, hogy a legtöbb szülő szeretné, ha gyermeke az általa fontosnak tartott munkában (vállalkozásban) vagy éppen kedvenc hobbijában követné őt, ezért tényleg szerencsésnek tudhatod magad! Fontos az, hogy a gyermek miként ismerkedik meg a horgászattal, a halakkal és a természettel, ezért mindenképpen jól tetted, hogy az alapokkal ismertetted meg először. Így értékelni fogja a kisebb halak fogásának és az egyszerűbb módszerek elsajátításának örömét is, viszont ahogy nőnek a gyermekek, úgy nő a kíváncsiságuk is, és azt szeretnék csinálni, mint amit a felnőttektől is látnak, így nem is csoda, hogy most a feederezés érdekli Bálintot. Amit egy kezdő, gyermek feeder felszerelésnél figyelembe kell venni: az összeállítás ne legyen túlságosan nehéz és hosszú, mert nem tudnának rendesen mozogni, horgászni vele! Lényeges az is, hogy kellően strapabíró, erős legyen a cucc, ami képes tolerálni a gyerekek kezdeti hibáit. Ezeket szem előtt tartva, az alábbi párost ajánlom:

- By Döme TEAM FEEDER Power Fighter Boat Feeder 270H

- By Döme TEAM FEEDER Power Fighter 4000

A jó dolgok nem bonyolultak és a gyermekek számára is elérhetők


Sok sikert és vízparti élményt kívánunk Nektek! :-)

Kiss Tamás
„Szia, Gábor! Szeretném a nyári szünet alatt megfogni életem első amurját, kérlek, segíts ebben! Milyen etetőanyagot és csalit használjak?”

Döme Gábor:
Szia, Tamás!
A Haldorádó palettán mára kialakult egy komplett, kifejezetten amur horgászatához készített termékcsoport, melyek közül bármelyik jó eséllyel segíthet Neked, hogy megfoghasd az első amurt!
Íme, ezt teljes sor:

- FermentX - Tejsavas Nagy Amur

- FermentX Oldódó Pellet - Tejsavas Nagy Amur

- SpéciCorn Mega - Nagy Amur

- Aroma Tuning Nagy Amur

- Amur Lamour

- Kukorica tuning - Amur Lamour

Ha egy konkrét tippet is szeretnél ezek közül, akkor a FermentX Tejsavas Nagy Amur etetőanyagot javaslom, mert ezt a legkönnyebb használni. Sem víz, sem további aroma nem kell hozzá, csupán felbontás után át kell törni, egy közepes lyukú rostán, és már kész is a tökéletes amuros kaja! Csaliként ehhez (szintén a legegyszerűbben használható alternatíva) próbáld ki a Nagy Amur SpéciCorn Mega változatot, amit hosszában érdemes csalitüskére tűzni. Úgy a legfogósabb, ha a horog még érinti a mederfeneket, de a csali szépen, függőlegesen lebeg felette a hajszálelőke hosszában. Én ehhez, pl. a Gardner Covert Mugga 8-as horgot szoktam használni 10 mm-es normál Csalitüskével.
Kellemes nyarat és sok sikert kívánok, hajrá! ;-)

Ha amurt szeretnél fogni, válassz a fenti termékek közül, és sikerülni fog!

Írta: Döme Gábor
Fotók: Haldorádó archívum

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.