Humminbird SmartCast RF-30 használati útmutató

Humminbird SmartCast RF-30 használati útmutató

A Humminbird a világon elsőként tudott olyan hatékony halradarokat készíteni, amelyek a partról is éppen olyan eredményesen használhatók, mint a hagyományos, kizárólag csónakra, hajótestre felszerelt jeladóval ellátott készülékek. A titok nyitja az a jeladó, amelyet zsinórunk végére erősítve egy horgászbottal a kiszemelt (eddig megközelíthetetlen!) helyre - mint egy műcsalit -, csak be kell dobnunk. A jeladó alsó részén található érintkezők révén egy áramkör az egység vízbe kerülésekor záródik, és a jeladó azonnal megkezdi a hanghullámok sugározását. Hasonlóképpen működik, mint egy mobiltelefon. A visszaverődő hanghullámokból kialakított rádiójeleket a vevőegység fogadja, amely a horgász mellett egy monitoron kirajzolja a mederviszonyokat, kijelzi a pontos vízmélységet és a halakat. Ezzel új távlat nyílt meg a csónakkal nem rendelkező, és a sekélyebb, megközelíthetetlen helyeket is felfedezni vágyó horgászok előtt. Ezúttal a hazánkban is beszerezhető RF-30 (karórás) halradart mutatjuk be részletesen.

Humminbird SmartCast RF-30

A készülék a következő tartozékokkal kerül forgalomba:
1. Egy jeladó egység
2. SmartCast karórába épített monitor 2450CR-es elemmel ellátva
3. Egy db tartalék 2450 CR elem
4. Használati utasítás
5. Garanciajegy

RF-30 és tartozékai

Figyelem!

Az RF-30 karóra radarkijelzőjén megjelenő képet csak akkor látja, ha pontosan szemből nézi. A készülék nem tud értelmezhető képet megjeleníteni, ha egy időben másik „A” csatornás jeladó is üzemel a hatótávolságon belül.

A SmartCast RF-30 használata

A SmartCast az első vezeték nélküli radar, melynek használata is hihetetlenül könnyű. Egyszerűen fel kell kötni a jeladót a zsinórra, és a horgászbottal be kell dobni a vízbe, mintha egy úszó vagy műcsali lenne. Ezután csak be kell kapcsolni a SmartCast kijelzőt, és a készülék már készen is áll a halkeresésre és a mederfenék feltérképezésére.

A SmartCast működése echolokátor technológián alapul, a jeladója hanghullámokat küld a vízbe majd a visszaverődő hullámokat érzékeli. A felfogott visszhangok elektromos jelekké alakítva vezeték nélküli rádiótechnológiával jutnak az ezeket felfogó egységhez, amely kijelzőjén megjelennek.

Az új információ a kép jobb szélén jelenik meg. Ahogy a kép folyamatosan frissül, és a korábbi információk a képernyő bal oldala felé tartanak, így a víz alatti világ nagyon pontos képét láthatja a kijelzőn. Ez magában foglalja mind a víz alatt lévő tárgyak és a halak helyzetét, mind a mederalakzatokat és ezek mélységét.

A meder feltérképezéséhez dobja be, majd húzza vissza a bottal a jeladót

Üzembe helyezés

Ha először használja a RF-30 karórás radart, aktivizálnia kell a kijelzőben, (a karóra-szerű egységben) lévő elemet. Egy pénzérme vagy lapos fejű csavarhúzó segítségével fordítsa el az elemtartó fedelét a karóra-egység hátoldalán. Távolítsa el a műanyag (REMOVE feliratú) fóliát az elemtartó tetejéről. Győződjön meg róla, hogy az O-alakú gyűrű az elemtartóban szennyeződésektől mentes és pontosan a megfelelő pozícióban található, csak ezután helyezze vissza a fedelet.

Az óra hátlápját az üzembe helyezés előtt vegye le
A REMOVE feliratú fólia. Eltávolítása után helyezze vissza az elemet, majd a fedőlapot

Figyelem!

Ha elemet kell cserélnie, akkor csak 2450CP típusú elemet használjon. Ilyen elem a legtöbb elektronikai szaküzletben beszerezhető.

A jeladó elektromos berendezéseit úgy készítették, hogy a vízbe dobás hatásai ne károsíthassák. A kövekhez vagy szilárd aljzathoz csapódás miatt viszont megsérülhet, ezért azt javasoljuk, hogy fél méternél sekélyebb vízben ne használja.

Működési módok

A jeladó két különböző módon használható.

Mozgó (grafikus) jeladó: a jeladót használhatja úgy, hogy az a mederről a kijelző egység segítségével grafikus képet készítsen. Dobja be a jeladót a vízbe a meghorgászandó hely mögé. Állandó, lassú visszacsévélés mellett nagyon részletes képet kaphat a víz alatti tárgyakról, a halakról és a fenékviszonyokról. A folytonos hullámzás szakadozott kijelzésű fenéktérképet eredményezhet.

Úszó (hagyományos) jeladó: a jeladó egyhelyben álló, úszó egységként is használható, amely az alatta lévő területet folyamatosan pásztázva, élőben közvetíti Önnek, ha egy hal közeledik a csalijához.

Jeladó tárolása

A jeladót száraz helyen kell tartani, nemfémes tartódobozban, pl.: horgászdoboz külön rekeszében, ahol nem érintkezik semmilyen fém eszközzel!

Figyelem!

A jeladó alját működés közben kézzel nem szabad megérinteni, mert ez kellemetlen érzést és még fizikai sérülést is okozhat. A készüléket 6 éven aluli gyermek csak szülői felügyelet mellett használhatja.

A jeladó áramforrása egy nem cserélhető lítium akkumulátor, amely vízben való használat során 3 év, azaz kb. 400 üzemóra az élettartama. A jeladó speciális érintkezői miatt csak akkor kezd működni (hanghullámokat a meder felé küldeni és a vevő felé jeleket továbbítani) amikor vízbe kerül, és áramfelvétele is csak erre az időszakra korlátozódik. Az egység automatikusan kikapcsol, amint a vízből kikerült. Ha a jeladóban lévő akkumulátor lemerült, akkor azt nem lehet kicserélni. A belső elektronika vízhatlanságának biztosítása érdekében a jeladót oly módon készítik, hogy az nem bontható. Ha az akkumulátor lemerült, forduljon kereskedőjéhez és vásároljon új jeladót.

Így célszerű a jeladót a zsinórra kötni

Figyelem!

Amikor nem használja, ne tárolja a jeladót nedves közegben, mert bekapcsolódik, és ez csökkenti hasznos élettartamát. Soha ne tegye a csónak nedves vagy fém felületére, mely véletlenül is bekapcsolhatja. Ha a jeladót sós vízben használta, utána száraz ruhával törölje le!

Ki- és bekapcsolás

A készüléket a kijelző alsó részén található (POWER-MENU) gomb megnyomásával lehet bekapcsolni, és ugyanezzel kikapcsolni. A gombot addig kell nyomva tartani, amíg a készülék kikapcsol.

A szimulátor menü elindítása

A POWER-MENU gomb megnyomásával bekapcsolt a készülék kijelzőjén megjelenő kezdőkép eltűnése után nyomban meg kell nyomni a jobb kurzor gombot, hogy a szimulátor programba belépjen. Amint belépett, a radar elkezdi a szimulátor módban rendelkezésére álló adatok kijelzését. A szimulátor programból a készülék kikapcsolásával lehet kilépni.

A horgász program indítása

Miután bekapcsolja a készüléket, a kezdőkép (START-UP) jelenik meg. A kezdőkép két másodperc után automatikusan eltűnik, anélkül hogy Önnek bármit tennie kéne. Dobja be a jeladót a vízbe, és a jelek rögtön megjelennek a képernyőn.

A SmartCast készülék a víz alatti alakzatokról nyert információt jól értelmezhetően jeleníti meg. A kijelző grafikus részének felső pereme jelképezi a vízfelszínt, míg az alsó a kiválasztott mélység beállításnak (DEPTH RANGE) megfelelő mélységet jelenti. A kép a szerint változik, ahogy a jeladó alatti meder változik.

A jeladó lassú és egyenletes visszatekerésén múlik, hogy a készülék részletes és folytonos képet adjon a mederszerkezetről és a halakról. Képernyőn részletes kép jelenik meg a jeladó alatt elhelyezkedő meder kontúrjáról, míg ennek aktuális mélységét és a halak helyzetét digitális kijelzés mutatja. A mederről - annak szerkezete és alakulása szerint - különböző képek jelennek meg a képernyőn. Halakat csak akkor mutat, ha valóban észleli azokat. A különböző vizekre jellemző környezeti körülmények nagyon változatosak lehetnek, ezért bizonyos fokú értelmezésbeli gyakorlat is szükséges, hogy teljes mértékben kihasználhassa a SmartCast készülék előnyeit.

Egyszerű kezelhetőség jellemzi az RF-30 halradart

Előforduló kifejezések

PRESENT DEPTH (JELENLEGI MÉLYSÉG)
FISH ICON (HALSZIMBÓLUM)
BOTTOM (MEDER)
DEPTH RANGE (MÉLYSÉGHATÁR BEÁLLÍTÁS)

Menük beállítása

A SmartCast készülék egyszerű menü-beállítási rendszerrel működik. A menürendszert a POWER MENU gomb megnyomásával lehet aktivizálni. A készülék bekapcsolása után, ha még egyszer megnyomja ezt a gombot, a Sensitivity - Érzékenység menü fog megjelenni. Ehhez hasonlóan a POWER-MENU gomb ismételt megnyomásával lehet a bekapcsolt készüléken az összes menüt aktivizálni. Amint a választott menü megjelenik a képernyőn, azon belül a jobb és baloldali gombokkal lehet az abban feltüntetett opciók közül választani. A menük beavatkozás híján pár másodperc múlva automatikusan eltűnnek a képernyőről.

Figyelem!

A menü beállításait nem menti el a gép memóriája. Az összes beállítás visszatér a gyári beállításhoz, amint a gépet kikapcsolja.

SENSITIVITY - Érzékenység

Nyomja a POWER-MENU gombot addig, amíg a SENSITIVITY - Érzékenység felirat a képernyőn megjelenik. Ha a menüben magasabb értéket választ, akkor az érzékenységet növeli, azaz több visszhangot jelenít meg a készülék, ha kisebb értéket választ, a radar érzékenysége csökken.

Az érzékenység beállítása a halszimbólumok megjelenését is befolyásolja. Kisebb érzékenység beállítása esetén csak a nagyobb halak jelennek meg a képernyőn, míg a menüben magasabb értéket beállítva a kisebb halak /60-80 dkg / is láthatóak lesznek. Az állítható érzékenységi skála 1-től 5-ig terjed, a gyári beállítás 3.

DEPTH RANGE - Mélység beállítás

Nyomja a POWER-MENU gombot addig, amíg a DEPTH-RANGE - Mélységhatár skála megjelenik.

Az AUTO menü választásával a készülék automatikusan beállítja a mélységet. Ezt az üzemmódot javasoljuk.

Kézi beállítással a 10, 15, 20, 30, 60 vagy 100 láb (3, 4, 5, 6, 9, 18, vagy 30 méter) kijelzett mélységtartomány választása lehetséges. A gyári beállítás: AUTO - automata.

Figyelem!

Kézi beállításnál előfordulhat, hogy a víz aktuális mélysége nagyobb, mint az előre beállított mélység, ezért a meder nem lesz látható a képernyőn. Automata beállítás esetén a meder rajzolata mindig a képernyő alsó harmadán helyezkedik el.

CHANNEL - Csatorna

Nyomja a POWER-MENU gombot addig, amíg a CHANNEL - Csatorna menü megjelenik. A gyár beállítás az „A” csatorna. Válassza Ön is ezt!

BOTTOM BLACK - Fekete meder

Nyomja a POWER-MENU gombot addig, amíg a BOTTOM BLACK - Fekete Meder menü megjelenik. Ha az OFF (KI) jelet választja, akkor a mederszerkezet rajzolata részletesebb lesz, megjelenik a másodlagos visszaverődések képe is. Az ON-(BE) választásával egy mederfelszín erősen kontrasztosan jelenik meg, amely messzebbről is jobban lesz látható.

A gyári beállítás: ON

FISH ALARM - Halriasztás

Nyomja a POWER-MENÜ gombot addig, amíg a FISH ALARM - Halriasztás, menü megjelenik. Az OFF választásával kikapcsolhatja a halriasztást.

Gyári beállítás: ON.

A és B csatornás jeladók

A SmartCast készülékhez kétféle jeladó tartozik, egy A és egy B csatornás.

Az A csatornás jeladó az alapkészülék tartozéka, azonban lehetősége van plusz A és B csatornás jeladó beszerzésére is. Minden esetben győződjön meg arról, hogy a készülék is a használt jeladónak megfelelő csatornára legyen állítva.

A kétféle jeladó használatának akkor van jelentősége, ha az Ön horgászhelye mellett, 30 méteren belül más is használ SmartCast készüléket. A B csatorna használata esetén ezt minden esetben be kell állítania, mikor a készüléket bekapcsolja, mert a készülék alapértelmezett csatornája az A.

Ha két A csatornás vagy két B csatornás készülék működik egyszerre harminc méteres körzeten belül, a képernyőn megjelenő kép zajossá, nehezen értelmezhetővé válik. Ha Ön a B jeladót használja, a horgásztárs pedig az A jelűt, ez a zavar kiküszöbölhető lesz.

Figyelem!

A vezeték nélküli jeladók 10 méteres körzeten belül akkor is zavarják egymást, ha különböző csatornákon kommunikálnak.

Javítás és garancia

A SmartCast készülékre 2 éves teljes körű garanciát adunk. Ha betartja az alábbi egyszerű előírásokat, a SmartCast készülék hosszú távon is megbízható segítőtársa lesz.

Ha sósvízben használja a jeladót, akkor utána édesvízzel átitatott puha ruhával át kell törölgetni.

Ha a képernyőt tisztítja, ne használjon zsíros, vagy olajos ruhát.

Ne használjon kémiai üvegtisztítót, mert az károsítja a képernyőt.

Ha a jeladó hosszabb ideig nem volt vízben, akkor használatának megkezdésekor kis buborékok keletkezhetnek a jeladó felületén, amelyek megakadályozzák a készülék pontos működését. Ebben az esetben le kell törölni egy nedves ruhával a jeladót.

Előfordulhat, hogy a jeladó felszíne olajos lesz. Ilyenkor mosogatószeres oldattal kell megtisztítani. Kb. egy evőkanál mosogatószert keverjen el 2,5 deci vízzel, és az ezzel benedvesített ruhával törölje meg a felületet.

Soha ne hagyja a SmartCast készüléket bezárt autóban, mert a melegben felforrósodott kocsiban a készülék károsodhat.

Ne próbálja a készüléket és a jeladót megjavítani vagy szétszedni. Az egységekben nincsenek olyan alkatrészek, amelyeket a használó meg tudna javítani, és speciális szerszámokra és technikára van ahhoz szükség, hogy összeszerelés után újra vízálló legyen a burkolat. A javításokat csak az erre felhatalmazott Humminbird szerelők végezhetik el.

A Humminbird szervizéhez javításra küldött egységek legtöbbje valójában nem is igényel semmiféle javítást. Ezeket a halradarokat „hibát nem találtunk” jelzéssel küldjük vissza.

Az alábbi útmutató alapján, könnyen megállapíthatja, hogy mi a készülék problémája, és ezzel elkerülhető lehet a készülék felesleges visszaküldése.

1.A SmartCast elveszti a jeleket

Ha a SmartCast nem kapja meg a jeleket a jeladótól, a kijelző „lefagy”, rajta a képfrissítés leáll, de pár másodperc múlva ismét működik.

- A SmartCast egy vezeték nélküli, adó-vevő rendszer. Ha egy tárgy van az adó és vevő között, a vétel megszűnhet
- A SmartCast készülék mélységskálája 0,6 métertől 30 méterig terjed. Hibás adatok jelenhetnek meg a képernyőn, ha a víz sekélyebb, mint 0,6 m. A készülék természeténél fogva nem használható uszodában, vagy kicsi víztartályokban
- A jeladó gyors bevontatása a jelek elvesztéséhez vagy képernyő lefagyásához vezethet.
- Ha a jeladó - akár csak pillanatokra is -teljesen a vízbe merül, az a vevőegység felé küldött jelek leárnyékolását okozza, ezek jelek elvesznek.
- A jeladó maximális teljesítményét - 30 méteres hatótáv - csak nyugodt, sima vízben nyújtja. Viharos, hullámzó vízben a jelek egy része elveszhet ezen a távon.
- A jeladó hatékonysága +5 Celsius-fok alatti vízhőmérsékletnél 50-70 %-al csökkenhet.

2. A SmartCast képernyőjén a kijelzés megfakul, és a kép nem olyan éles, mint általában

Ellenőrizze az elemet. A SmartCast nem működik, ha az egyenáramú feszültség 8 Volt alá esik. Ha kell, cserélje ki az elemet. Ha a csere után sem élesedik a kép, ismételje meg az elemcserét.

3. A képernyő sok fekete pontot mutat a magasabb érzékenységi beállításnál

Ezt a jelenséget egy másik, a közelben lévő és bekapcsolt elektromos berendezés okozhatja. Kapcsolja ki a közelben lévő elektromos berendezést (ha módjában áll). Másik halradar vagy bármilyen, 400 mHz-en a közelben működő elektromos készülék zavarhatja a radart.

4. A kijelző hullámzó mélység adatokat mutat, a kép zavaros lesz, és a halszimbólumok felett függőleges fekete vonalak jelennek meg

Ezt az okozza, hogy 30 méteres körzeten belül egy másik, rádióhullámokkal működő radar dolgozik.

A gyártó Techsonic cég minden készülékre kettő év teljes körű garanciát biztosít.

A garancia elvész az alábbi esetekben:
- nem megfelelő felszerelés
- másképpen használták, mint az a fentiekben le van írva
- ha a meghibásodás abból ered, hogy a készüléket leejtették
- ha a készüléket már más, nem a Techsonic által megjelölt személy javította

Fordította: Balogh Róbert

Kommentek
Partnerek
Kiemelt partnerek:
Média partnerek: