Amit a pelletről tudni kell - 1. rész: Pellet történelem

Amit a pelletről tudni kell - 1. rész: Pellet történelem

Lassan már összeszámolni sem tudnám, hány olyan írást készítettem, amelyben szerepel pellet vagy olyan praktika, amely a „csodagranulátum” felhasználásának trükkjeire kívánja felhívni a figyelmet. Egyre többen etetnek, csaliznak pellettel, de az információhiány miatt mégis egyre nagyobb lesz a káosz. Úgy gondoltam, hogy éppen itt az ideje egy olyan cikksorozat elindításának, amely megpróbál némi rendet tenni a pelletek között.

Bizonyára sokakban felmerült már a kérdés, hogy honnan származik a pellet, és ki használta elsőként? Az angol eredetű szóból nem nehéz kikövetkeztetni, hogy ismét a „nagy sziget” horgászai a ludasak a dologban. Ők fedezték fel ezt is, mint oly sok egyéb forradalmian új horgásztechnikát, eszközt, csalit és etetőanyagot. A rendelkezésre álló szakirodalmakban kutakodva kiderült, hogy több mint 20 éve beszélnek már a horgászok pelletről! A pellet többféle jelentéssel bír. Magyarra fordítva golyócskát, granulátumot és préselt takarmányt (is) jelent. Ezek a szavak kiválóan jellemzik az új típusú etetőanyagot, és rávilágítanak a lényegére. Míg hazánkban főként (tört szemű) búzával és kukoricával nevelik a halgazdaságokban a pontyokat, addig Angliában egy teljes értékű komplex haltápon, PELLETEN nő fel a hal. Így kézenfekvő volt, hogy a szabad vizekbe kihelyezett pontyokat is ilyennel próbálják meg az etetésükre csalni a szemfüles horgászok. Azt nem sikerült kideríteni, hogy ki volt az az első angol úriember, aki ezt használta. Nagy valószínűség szerint az „ősbojlisok” fedezték fel elsőként, hiszen a minőségi pelletek összetevői nagyon hasonlítanak a tartalmas és fogós bojlikéhoz. Elsődleges szerepük, hogy előkészítsék a bojlis etetést, és fokozzák a „csodagolyók” csalogató hatását. A kisebb átmérőjű, viszonylag rövid idő alatt felpuhuló falatok intenzív, gyorsan oldódó aromájukkal hamar a környékre csalják a halakat. De mégsem úgy működnek, mint a hagyományos őrölt etetőanyagok, amelyeket pillanatok alatt felfalnak az apró fehérhalak. A tartalmas, többnyire hallisztet is tartalmazó granulátum szemek nem a keszegek elsőszámú kedvencei. Ez persze nem jelenti azt, hogy 100%-os biztonsággal ki lehet zárni az etetésről őket, de az bizonyított tény, hogy nem rajonganak érte. Ugyanakkor a nagyobb halakat, főként a pontyokat mágnesként vonzza! Többször elgondolkodtam már azon, hogy miért kell hal (hallisztes pellet, etőanyag, bojli stb.) a pontyoknak. A választ a halaktól kaptam meg. Őszi süllőzéseim során gyakran több frissen telepített pontyot fogtam halszelettel, mint süllőt. Hiába fogyaszt kedvencünk főként növényi eredetű táplálékot, szüksége van az állati eredetű fehérjére is. Ez lehet rák, kagyló, csiga, ikra, ivadékhal vagy haltetem is. Ráadásul minél nagyobb súlyú egy hal, annál több álltai eredetű fehérjére (is) szüksége van. Ezen ismert táplálkozási szokásokat figyelembe véve készíti el egyre több cég a pelletjeit és bojlijait.

Minél nagyobb a kínálat, annál nehezebb kiigazodni a pelletek labirintusában

A pellet használata manapság azonban már nem kizárólag a bojlis horgászok privilégiuma. Sőt, véleményem szerint az utóbbi időben az alternatív megoldásokat előnyben részesítő finomszerelékes horgászok már lényegesen nagyobb mennyiséget juttatnak a vízbe, mint a bojlisok.

A pellet óriási előnye, hogy nagyon gyorsan kifejti csalogató hatását. Akár néhány órás horgászat alatt is meghökkentő mennyiségű és méretű halakat csalhatunk vele horgászhelyünkre. Viszonylag rövid idő alatt felpuhul, és ezek a nagy, puha, könnyen emészthető falatok, nem okoznak telítettség-érzést a halban, szinte bármennyit elfogyaszthat belőle.

A híres etetőanyag gyártó, a Sensas is sokféle pelletet készít. A Crazy Bait Carp Pellets családot kifejezetten a finomszerelékes horgászoknak kínálják

A szemfüles finomszerelékes horgászok hamar felismerték, hogy a pelletes horgászat átmenetet képez a bojlis és a finomszerelékes horgászat között, hiszen pellettel etetve szinte ugyanolyan tápértékű etetőanyagot tudunk a vízbe juttatni, mintha bojlival horgásznánk! Így a finomszerelékes horgászoknak és azoknak, akik kevesebb időt tudnak a céltudatos nagyhal-horgászatra szánni, reális esélyük van a kapitális halak megfogására, akár néhány órán belül!

Hogy áttekinthető legyen az óriási pelletválaszték, célszerű ezt csoportosítani. Beltartalmukat megvizsgálva alapvetően 5 különböző típust különböztetünk meg.

1./ Etetőanyag típusú pelletek

Ezek többnyire normál etetőanyagok granulált változatai, amelyek vízbe kerülve igen hamar feloldódnak és kifejtik csalogató hatásukat. Olyan helyen lehet létjogosultságuk, ahol rendkívül sok az apróhal (pl. sneci), amelyek a felszálló szemcsék miatt szinte lehetetlenné teszik a horgászatot. Továbbá a sekély vízben is előnyös lehet a használatuk, hiszen csendes és viszonylag koncentrált etetést tesznek lehetővé. Ahol ennek nagy hagyományai vannak, az Olaszország. Például a Tubertini minden hagyományos etetőanyaga granulált változatban is kapható. De a hazai gyártók (Maros Mix és Top Mix) kínálatában is találunk ilyet.

Az olasz Tubertini minden etetőanyagát granulátum változatban is forgalomba hozza
A magyar gyártók közül kiemelkedik kínálatával a Top Mix

2./ Növényi eredetű pelletek

Több cég is készít kizárólag növényi alapanyagok felhasználásával granulátumot. Ezek közül a legismertebb a Nutrabaits Total Hemp (kenderes) és CSL (kukorica csíra kivonat) pelletjei. Ezek olyan csalogatóanyagok, amelyek gyengébb fogási időszakokban lehetnek kiemelkedően eredményesek a pontyhorgászatban. A CSL pellet különösen hatásos nyáron amurra (is). A Top Mix is készít növényi eredetű pelletet. A 100%-os lucerna granulátuma elsősorban az amuroknak készül.

A Nutrabaits kínál kizárólag növényi alapanyagokból készült pelletet is

3./ Halliszt alapú pelletek

Ezek a klasszikus, talán legfogósabb, szelektív csalogatóhatást biztosító pellet granulátumok. Csáberejüket elsősorban magas halliszt-tartalmuknak köszönhetik. Készülnek natúr halas, valamint egyéb csábító aromákkal ízesítve. Ilyen típusú pelletekből hazánkban a legnagyobb választékot a Van Den Eynde cég biztosítja.

A halliszt alapú, kiváló minőségű pelletekből hazánkban a legnagyobb választékot a Van Den Eynde cég biztosítja

4./ Bojli alapanyagú pelletek

Ezek az új típusú pelletek bojli mixekből készülnek, de mégis más technológiával, mint a bojlik. Nincsenek megfőzve, illetve azok az anyagok, amelyek a bojlik szilárdságát adják (pl.: tojás) hiányoznak belőle. Ilyenek a Spro Martin SB pelletek.

Az új, bojli alapú pelletek különösen hatásosak a bojlis előetetések során. Megsokszorozzák a „csodagolyók” hatékonyságát

5./ Csalizó pelletek

Elvileg bármelyik pellet alkalmas (némi trükk vagy segédeszköz alkalmazásával) csalizásra is, bár ezek használata - sajnos - többnyire körülményes. Emiatt kézenfekvő volt (hiszen egyre nagyobb igény mutatkozott rá), hogy készüljön horogra való pellet is. A kezdeti űrt gyorsan kitöltve manapság minden számottevő cég kínál horogra való pelletet is. Van egészen lágy „soft pellet”, van kőkemény, van süllyedő és lebegő is. Lehet válogatni!

Némi segédeszközzel elvileg bármelyik pellet alkalmassá tehető csalizásra is
A gyártók kínálnak már csalizó pelleteket is, amelyek között találunk vajpuhát…
… vagy éppen keményet
* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.