Bemutatjuk a legnépszerűbb wobblereinket

Bemutatjuk a legnépszerűbb wobblereinket

Műcsalis sorozatunk újabb részében a wobblerek kerülnek terítékre. Ez a típus minden ragadozóhalunk horgászatában jelen van, így rendkívül sokféle létezik belőle. Az alábbi írásban összegyűjtöttünk egy pergető dobozra való szortimentet, amiben a domolykótól a kapitális harcsákig mindenhez található fogós csali.

Blázy Tackle B. Mole – Poison Parrot 10 cm és Mole – Yellow Chartreuse 8 cm
Harcsázásban nincs kompromisszum! Ezt tudják jól, akik hazánk vagy Európa híres harcsás helyein üldözik ezt a ragadozót! A Blázy Tackle wobblerek története több mint 10 éve íródik, ugyanis akkor döntötte el Blázy Tamás, hogy megpróbál a saját, illetve a hazai horgászok igényeinek leginkább megfelelő, egyedileg tervezett wobblereket készíteni. A Blázy Tackle Mole, illetve B. Mole csalikban igyekezett egyesíteni minden olyan tapasztalatot, amik eredményre vezettek a harcsa horgászata során. A wobblerek testében egyetlen drótból, egy 1,4 mm vastag rozsdamentes huzalból van kialakítva mindkét horogtartó szem, illetve a wobbler orrán lévő rögzítő fül is. Ennek köszönhetően garantáltan nem tudja a horgot kiszakítani a hal, valamint a wobbler testén olyan méretű horogtartó, illetve rögzítő szemek vannak, amibe könnyedén lehet nagyméretű kulcskarikákat, illetve not-a-knot kapcsot akasztani. A Mole, illetve a B. Mole wobblerekhez kiváló minőségű, pengeéles, 3X erősségű, VMC horgokat használt fel a gyártó, ezeket pedig a „beton biztos” Predatek kulcskarikákra rögzítette. A wobblerek önsúlyát képező ólomnehezék elhelyezése szintén precíz tervezés eredménye. Ennek feladata, hogy visszavontatás során az egyedi terelőlappal együttműködve a megfelelő szögben tartsa a műcsalit.

B. Mole
A „nagytestvér” feladata a mélyebb vizek átpásztázása. A B. Mole neve szimplán a „Big”-ből származik, bár kollégáink leginkább a „B”aromijó megnevezéssel illetik. Ez egy 100 mm-es, szintén felúszó wobbler, mely jóval nagyobb, úgynevezett mélyre törő terelőlappal készül. E wobbler a harcsázók valós igényeinek figyelembevételével készült, egyértelműen arra a célra, hogy alkalmas legyen a legkomolyabb harcsás vizek meghorgászása is, mint amilyen például a Pó folyó. Ez szintén egy kiváló „partdobó” wobbler, de már erősebb felszereléssel is jól használható akár hazai, akár külföldi viszonyoknál is. 26 grammos saját tömege lehetővé teszi azt, hogy nagyobb távolságról is megdobjuk a partot, elkerülve azt, hogy a túl közeli csónak már gyanakvást váltson ki a ragadozóból. A B. Mole csali a lehető leglassabb megindításnál is azonnal mozgásba lendül, ráadásul a terelőlapban lévő mélyedés a húzott wobblert megugrasztja. Kapásra a csali vízbe érkezésétől egészen a csónak vagy a part előtti utolsó pillanatig számíthatunk, mert mélyebb vízoszlopot pásztáz végig. E wobbler célhala egyértelműen a harcsa, de e mellett számíthatunk akár süllőre, akár csukára is.

A Blázy Tackle B. Mole feladata a mélyebb vizek átpásztázása. Ez a kiváló harcsás csali a lehető leglassabb megindításnál is azonnal mozgásba lendül, ráadásul a terelőlapban lévő mélyedés a húzott wobblert megugrasztja

Mole
80 mm-es felúszó wobbler a „kis” Mole, amit az alkotó a hazai viszonyokhoz tervezett. Tört teste már lassú húzás esetén is mozgásba jön, és komoly rezonanciával adja a harcsák tudtára, hogy itt van. 16 grammos tömegének köszönhetően könnyedén dobható, ideális lehet egy közepes méretű harcsás felszereléshez. A V formájú terelőlapát azt a célt szolgálja, hogy bármilyen helyzetben csobban be a csali, megindításnál azonnal mozgásba jöjjön. Ha megállítjuk, akkor újbóli megtekerésnél ismét megkezdi a felszínhez közeli kígyózó mozgását. Merülése a vontatási sebességtől függően maximum 10 cm. Ennek köszönhetően jól használható akadós meder feletti pergetéshez, ahol szinte semmilyen mélyre törő wobblert nem lehetne elhúzni a víz alatti fák miatt. Szinte bárhogyan esik be, kialakítása miatt ideális, „plottyanó” hangot ad vízbe érkezésekor, ami igen hamar kiváltja a harcsa támadó reflexét. Bár harcsázásra tervezték, sikeresen horgászhatunk vele süllőre, csukára, de a fehér változattal fogtak már a horgászok meglepetésként komoly méretű balint is.

A Mole változat egy 80 mm-es felúszó wobbler, amit kifejezetten a hazai viszonyokhoz terveztek

PREDATEK Woomera – Barra Blue
Világhírű, fogós műcsali Ausztráliából. A Predatek Woomera közkedvelt úszó wobbler erős horoggal, végig drótozott testtel. Hazánkban hatásos süllő-, csuka- és harcsapergető wobblerként ismerik. Hossza: 9 cm, súlya 15 gramm. Merülési mélysége max. 4,1 méter.

A Predatek Woomera közkedvelt harcsás wobbler erős horoggal, illetve végig drótozott testtel

MAD CAT Catdiver 11 cm – Roach
2018-as újdonság a MADCAT-től! A Catdiver névre keresztelt wobbler kimondottan harcsázásra készült. Rátermettségét jól szemlélteti, hogy teljes hosszban végigfutó drótozással, 6X erősségű, csúcsminőségű és pengeéles 1/0-s japán hármashorgokkal, valamint 85 librás kulcskarikákkal látták el. Ezt a wobblert garantáltan nem kell átalakítani vagy barkácsolni ahhoz, hogy elég erős legyen egy kapitális hal határozott fárasztásához. Ha életünk harcsája a horogra akad, e csali teherbírásán biztosan nem fog múlni a csata kimenetele! Ez a crank típusú wobbler 4-5 méter mélyre merül, és ami a harcsázásnál külön előny, csörgős kivitelben kerül forgalomba. Élethű bodorka mintázattal készül.

A Catdiver rátermettségét jól szemlélteti, hogy teljes hosszban végigfutó drótozással, 6X erősségű, csúcsminőségű és pengeéles 1/0-s japán hármashorgokkal, valamint 85 librás kulcskarikákkal látták el

Rapala Husky Jerk HJ10 CLN
A Husky Jerk egy hosszú, ceruzaformára emlékeztető, csörgő belső kamrával ellátott, műanyag, lebegő wobbler. Súlya és kitűnő egyensúlya könnyebb és hosszabb dobásokat eredményez. A legtökéletesebb mozgást a bevontatás közben történő rángató mozdulatokkal érhetjük el. A 3D holografikus szemek, az átlátszó test és a holografikus fóliás gerincoszlop tovább fokozza az új mintázatok fogósságát.

Hosszú, ceruzaformára emlékeztető, csörgő belső kamrával ellátott, műanyag, lebegő wobbler, amiért rajonganak a süllők

Rapala Original Floater F13 SFC
A legelső és a mai napig is legkeresettebb felszíni Rapala wobbler. Egyedi mozgása a sérült halat utánozza, mely ellenállhatatlan a ragadozók számára. Könnyű, elnyújtott ceruza formájú balsafa wobbler, melynek nagyszerű egyensúlya teszi lehetővé, hogy a nagyon lassútól a szupergyors bevontatásig egyformán tudja a klasszikus Rapala mozgást produkálni.

A legelső és a mai napig is legkeresettebb Rapala wobbler, mely számunkra a dunai süllőhorgászatok során vált be legjobban

Rapala Shallow Shad Rap SSR09 SFC
Az egyik legkedveltebb klasszikus, balsafa testű, úszó Rapala wobbler. Úgy alkották meg, hogy a nagyon lassútól a szuper gyors bevontatásig egyformán lehessen vele horgászni. Speciális, tört csőrével kitűnően dolgozik a víz felső rétegeiben és remekül utánozza a sérült kishalat. Szuper éles VMC Pyramid Point horoggal van szerelve.

Klasszikus, balsafa testű, úszó csali, melyet úgy alkottak meg, hogy a nagyon lassútól a szuper gyors bevontatásig egyformán lehessen vele horgászni. A Dunán és a Tiszán egyaránt szép halakat fogtunk vele!

Rapala Shallow Tail Dancer STD07 FCD
A Rapala Shallow Tail Dancer wobblerek egy banánformára emlékeztető balsafa testre épülnek. E szokatlan kialakítás intenzív és extra széles támolygó veretést kölcsönöz a csalinak anélkül, hogy az a klasszikus „Rapala akciót” nélkülözné. Szintén erről gondoskodik a nagy terelőlemez, illetve a kúpos farok. A műcsali belsejébe épített csörgő mechanizmus garantálja, hogy egyetlen ragadozóhal figyelmét se kerülje el ez a „fahalacska!” Eredetileg süllőcsalinak tervezték, de igazán hatékonynak bizonyult csuka, harcsa és balin horgászata során is. Kis légellenállása miatt jól dobható, formatervezése pedig lassú és gyors bevontatás mellett is egyaránt csábító mozgást tesz lehetővé.

A szokatlan kialakítás intenzív és extra széles támolygó veretést kölcsönöz ennek a csalinak anélkül, hogy az a klasszikus „Rapala akciót” nélkülözné

Rapala Slab Rap SLR04 CHB
A Slab Rap a vertikális csalik családjába– azon belül is a kisebb testű típusok közé – tartozó, rendkívül sokoldalú, kreatívan vezethető wobbler. Habár van belőle egy 4,1 cm-es, illetve egy 5,2 cm-es verzió is, nyújtott teste miatt egyik sem nevezhető nehéznek vagy testesnek, így inkább a könnyűpergetőknek szánja a Rapala. A vertikál wobblerektől megszokott emelgető csalivezetés és mozgás mellett alkalmas folyamatos vezetéshez is, így a csukán, sügéren, süllőn kívül a domolykó és a balin is megfogható vele.

A Rapala egyik legújabb műcsali modellje vertikál pecához, illetve süllő- és balinhorgászathoz

Rapala Weedless Shad WSD08 GFRT
Rapala cég 2015-ös újdonsága! Egy teljesen új wobblert fejlesztett a Rapala cég az akadókkal, növényzettel benőtt vízterületek meghorgászására. Védett horgának köszönhetően már olyan helyeket is meg tudunk horgászni, amiket korábban a sok akadó miatt nem sikerült. A wobbler belsejében golyókat helyeztek el, amik bevontatás során csörögnek, így még jobban felkeltik a ragadozó halak figyelmét. Nagy súlyának köszönhetően jól dobható, és a mélyebb vizeket is könnyen meg tudjuk horgászni. Nagyon jó eredményt értek el vele a tesztelések során az agyonhorgászott vizeken, és sok csalihal között is méltó célpontja volt a ragadozóhalaknak az új Weedless Shad wobbler. Igazán fogós csali csukára és süllőre.

A Rapala az akadókkal, növényzettel benőtt vízterületek meghorgászására fejlesztette ki a Weedless Shad-et

DAIWA Wise Minnow 70FS MLW
A ma kapható egyik legfogósabb balincsali! Sok pergető versenyhorgász véleménye ez, akiknek szinte valamennyi szín ott lapul a csalis dobozukban mint kötelező elem, ha balinra kell horgászni. De mitől is olyan különleges a Daiwa Wise Minnow? Ezt a kitűnő minőségű, eredeti japán, prémium kategóriás wobblert eredetileg pisztráng horgászatához fejlesztették ki. Tudvalevő, hogy ha egy csalit felvesz a kitűnő látásáról híres pisztráng, akkor az valóban jó műcsali. Kis mérete ellenére ez a wobbler relatív nagy súllyal rendelkezik (9 gramm). Ennek köszönhetően vékony fonott zsinórokkal nagyon nagy távolságra dobható, ami igazán előny, ha balinra kell horgászni. A súly középpontba rögzített elhelyezésének köszönhetően szinte nem tudjuk olyan gyorsan tekerni, hogy a wobbler elvesztené stabilitását és oldalra borulna. Tehát a nagy sebességű visszavontatást is jól tűri, remegő-billegő mozgást imitál közben, amit imád a balin. Felülete a legapróbb részletekig kidogozott, tökéletes 3D-s szem, pikkelyminta, oldalvonal segít abban, hogy becsapjuk az egyik legjobb szemű ragadozónkat. Mivel a csali eredendően pisztráng és sügér horgászatához készült, eredeti horgát is ehhez méretezték, így ha kizárólag termetes balinok lesznek a célhalak, érdemes rá feltenni az Owner ST-36BC 14-es méretű hármashorgait. Ezzel felvértezve szinte garantált, hogy a legütősebb balincsalit kapjuk kézbe, és ha ezekre a torpedókra horgászunk, az első csali lesz, amit kiveszünk a csalis táskából.

Ez a csali elsősorban egy „balin fenomén”, de lassabb bevontatással használva nem egy dunai, tiszai süllőt is köszönhettünk már neki!

SALMO Lil Bug BG2 GBG
A Salmo 2014-es újdonsága továbbra is kapható, mely az egyik legkisebb wobbler a piacon. Kisebb ragadozóink, domolykók és jászok halálos műcsalija ez a kis, élethű bogárutánzat, mely nemcsak külsejével, de belső tartalmával is ingerli az éhes ragadozókat, köszönhetően a belsejébe épített csörgőnek. Kialakítása miatt teljesen a víz felső rétegében mozog. Két méretben kapható: 2 cm – 2,8 gramm, 3 cm – 4,3 gramm.

Kisebb ragadozóink, domolykók, sügérek és jászok halálos műcsalija ez a kis, élethű bogárutánzat, mely nemcsak külsejével, de belső tartalmával is ingerli az éhes ragadozókat!

SALMO Pike PE11JF HPE
Nomen est omen. Csukát csukával. Már eddig is számtalan csukát imitáló wobbler volt a piacon, és ezután is még sok meg fog jelenni. A szakemberek jól tudják, hogy a csuka kannibalizmusa minden vízen jellemző, és ezt az ideális műcsali megtervezésekor könyörtelenül ki is használják. Akármilyen sok hasonló wobbler létezik, a Salmo csukát imitáló wobblerei jelenleg verhetetlenek. Több tucat világszinten jegyzett rekord csuka esett el ennek a műcsalinak köszönhetően. A hivatásos versenyzők egyöntetű véleménye, hogy ha csukára horgászunk, kell néhány Pike wobbler a táskánkba! A Pike három méretben és négy (Shallow Runner, Super Deep Runner, úszó és süllyedő) változatban készül. A család mindegyik úszó modellje kiválóan alkalmas a tavak part menti, sekély vizének horgászatához. Az ezekkel átpásztázható vízmélység 0,5 métertől egészen 3-4 méterig tart. Mindegyik Pike modellt igen lassan kell bevontatnunk, ez főleg a kétrészeseknél fontos. A behúzást szakítsuk meg jókora szünetekkel, folyóvízen a sodrással szemben lassan húzott wobblert célszerű úgy megállítani, hogy akadók, rablóhalat esetleg megtartó mederalakulatok mellé sodródjon. Az általunk kínált kétrészes PIKE 11JF rövid, egyenes terelőnyelve segítségével kifejezetten a sekély, vízi növényzettel benőtt vízterületek hatékony „fegyvere”. Nagy súlya miatt kifejezetten jól és pontosan dobható.

E wobbler koncepciója a csuka kannibalizmusán alapszik. Bizonyított tény, hogy a nagyobb példányok akkor is megölik a kisebb csukákat, ha épp nem éhesek, így ez a típus egy igazi nagyhalas fegyver!

SALMO Thrill TH7 BF
A Thrill egy speciális, balinos műcsali. Egyesíti a balinólom és a hagyományos wobbler előnyeit. Viszonylag nagy dobótávolság érhető el vele, de nem csavarja a zsinórt, mint a balinólom. Ráadásul érvényesül a wobblerek egyik hatalmas előnye, az igazi csalihoz megtévesztésig hasonló színezés. Alakja, mérete, színezete telitalálat: mintha a küszről fénymásolták volna. A terelőlemeze viszont szinte 90 fokban lefelé áll, ez csak azért felelős, hogy a műcsali megkapja a remegős-kóválygó mozgását, magától a terelőlemeztől sem süllyedni, sem emelkedni nem fog a wobbler. Süllyed viszont magától, mert nehéz. Apró méretéhez képest sok a 12 gramm, így rendkívül jól dobható. A balinólommal szemben az előnye, hogy nem csavarja a zsinórt, és gyönyörűen „áll" a vízben, tehát a háta mindig felfelé, a hasa lefelé mutat bevontatás közben, azaz folyamatosan jól látható az oldala, ezért komoly szerepet kaphat a snecire megtévesztésig hasonlító színezés. Azért hozzá kell tenni, hogy a terelőlemez miatt nem érhetők el vele akkora dobástávolságok, mint az ólommal, de a hagyományos wobblerrel összehasonlítva másfél-kétszeres az érték. Ez megfelelő felszereléssel akár 70 méter is lehet! A Thrill újszerű színváltozataival olyan helyeken is eredményesek lehetünk, ahol a halak már kiismerték a megszokott wobblereket. Állóvízen leginkább a váltakozó ritmusú bevontatás, nagyobb vízfolyásokban pedig az áramlással szemben végzett igen lassú vezetés vagy a műcsali megtartása hoz eredményt.

A legendás Thrill egy speciális, balinos műcsali, mely tökéletesen egyesíti a balinólom és a hagyományos wobbler előnyeit

SPINMAD Impulse 10 g Citrom-ezüst
Egy igazán izgalmas újdonsággal bővült a Spinmad termékpalettánk, mely nem más, mint az Impulse wobblerek csoportja! Ha egy olyan univerzális műcsalira van szükség, amely jól teljesít szinte minden vízterületen, ez a típus nagyon hamar be fogja lopni magát a horgász szívébe! Formatervezése a klasszikus sneci imitációját valósítja meg, impulzív vibrációjával pedig hamar kapásra ingerli a csukát, süllőt, balint, illetve akár a harcsát is! A csali hátán 3 db beakasztó fül kapott helyet, melyeknek köszönhetően több lehetőségünk van a csali zsinórra függesztésére, így különböző mozgási stílusokat is megvalósíthatunk vele.

Egy nagyon bitang kis wobbler! Szinte minden ragadozóhal eredményesen fogható vele, vibrációja és veretése hatására sokszor még az inaktív hal is odaver neki!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.