Megcsiklandozott csuka szimat

Megcsiklandozott csuka szimat

Általánosan elfogadott és a gyakorlatban bizonyított tény, hogy a ponty és a többi békéshal eredményes horgászatában a csali illata, aromája, fontos tényező. De mi a helyzet a ragadozó halakkal? Akik úgy tartják, hogy ezek csak a rejtekhelyükről leselkedve, ösztönszerűen csapnak rá a vadászterületükre merészkedő áldozatukra, biztosak-e abban, hogy az állításuk nem elhamarkodott? Aromák és csukák - ez cikkünk apropója. Negovan Žekić pergetőhorgásszal eredünk az érdekesnek ígérkező téma nyomába.

Hogyan kezdődött?

A Balti tengeren kedveltem meg a horgászatot. Egy alkalommal, a Dánia és Svédország közötti tengerszoroson, rövidre tervezett kiruccanásom alatt tőkehalaztam. Ahogyan másoktól már láttam, kagyló illatú lébe mártogatott Skusa halszeleteket rakosgattam a horogra. Nem eredménytelenül… Nagyon evett a hal, és hazamenni még nem akarózott, de kifogytam a csalihalból. És most mi lesz? Mint egy akaratos kisgyerek, sürögtem-forogtam, találgattam, mit rakjak a horogra? Így került elő a kocsim elsősegélyes dobozából a géz. Darabokra vágtam, aromába mártogattam, a horogra szúrtam és a hullámokba vetettem. Még három tőkehalat fogtam aznap.


Folytatása

Szerbiába, Vajdaságba hazatérve, szívesen jártam csukázni a Nagy Bácskai-csatornára. Amikor megtörtént velem, hogy a kitűnő vörösszárnyúkeszeg csalihalaim ellenére, egymás után kétszer is zsákmány nélkül maradtam. Megígértem magamnak, hogy befejeztem a csak élő kishallal való horgászatot és a jó öreg ABU Atom támolygó és Mepps körforgó villantók nélkül, nem lát meg többé a víztükör. Meg kell hagynom, hogy a velem friss levegőt megosztó horgászbotos társaim is hoppon maradtak, ha figyelmen kívül hagyjuk az egy-két „golyóstollacska” nagyságú csukapalánta fogást.

Novemberben történt, harmadszori csukahorgászatomon. Eszembe jutott a svéd trükk. Eredeti tervem annyiban változtattam, hogy egy 35 g-os Mepps Giant Killer körforgó villantót kötöttem a pergetős felszerelésem zsinórjára, és annak a díszbojtját előzetesen Pelzer Liver Spice bojlis aromába mártottam. Már az ötödik nádfal közeli dobásomra belerángatózott a nyélvégem és eredményként kétkilós csukácska került a partra.

A csukahorgászatban különösen bevált a Giant Killer
Meg a sárga Tandem is


Újabb bizonyítékok

A csukázó társaim között, hozzám hasonló irányban kutató és a vízen szerzett tapasztalatokkal felfegyverkezett egyéneket keresvén, megismertem Nikola Sefanovićot. Az ő eredményességének titka az aromák használatának technikáján alapszik. Türelmesen, évek óta napnyugtakor, kagyló aromákba mártogatott halszeleteket szór, a potenciális csukafogó helyeken a mederbe. Etetésének koronája az élesfogúak rendszeres zsákmányolása.

Az eredmény néha megdöbbentő


Milyen aromát válasszunk?

A horgászüzletek telítettek a legkülönbözőbb növényi és állati eredetű etetőanyagokkal, aromákkal. A rablóhalak horgászata mellett döntve, a választékot leszűkíthetjük azzal, hogy kizárjuk a gyümőlcs alapúakat, továbbá a karamellát, vajat, tejet...

Személyesen a Salmon (lazachús), Liver Spice (májas-fűszeres), Seafood (tenger gyümölcsei), Mussel (kagyló) és a hozzájuk hasonló tulajdonságúakat tartom kellő választéknak.


Tanácsok

Fenekező csukázásra szerezzen be filmtartó műanyag dobozt. Furjon minden oldalába lyukakat, aromával átitatott gézzel vagy ruha, -gyapjúdarabkákal tömködje a dobozt teli. Húzzon a doboz fedőjébe egy forgókapcsot, pillanatragasztóval kenje be a dobozt érintő fedő karimát és csukja le. A ragasztásra azért van szükség, hogy a bevetésnél is zárva maradjon a doboz, a forgó segítségével viszont a végólom elé fűzheti az »etetőt«. Ha nem szeret a barkácsolással bíbelődni, megteszi egy nagyméretű műanyag - feeder horgászatban bevált - lyukacsos csontokosár is.

A filmtartó doboz, mint újabb horgász kellék, békés és rablóhal horgászatnál egyaránt bevethető

A villantózást jobban kedveli? Fúrjon a támolygó kanalába két szimetrikus, 3-5 mm nagyságú lyukat. Töltse ki szilikonnal. Az így előkészített csali, az aromába mártás után, hosszabb ideig megtartja illatát.

A lyukakba töltött szilikon beissza az aromát


Epilógus

Nem illik elhanyagolni azt a tényt, hogy a ragadazó halak sem immunisak az illatokra. Az illatok, irritállják a szagló szervét, és a célhalainkban táplálkozásra kényszerítő ösztönt ébresztenek.

A pergetésben a kimondottan erős, intenzív aromák az eredményesebbek.

Az alkoholos és az olajos aromák közötti párhuzamot figyelve elmondhatom, hogy az alkoholos könnyebben oldódik a hideg vízben, de könnyebben le is válik a csaliról. Az olajos tovább marad a csalin, viszont lassabban terjed a vízben. Ezért ajánlatos az olyan villantók használata, amelyeken illatmegörző képességű adalékok vannak. A szilikonos típusok is megfelelnek, hisz magukba szívják az aromát.

A mondottakat azonnal ki lehet próbálni, hisz javában tart a csukaszezon.

Aki a vízpartra igyekszik, szerencse fel!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.