Fogós állóvízi harcsás előkéim

Fogós állóvízi harcsás előkéim

Számtalan harcsás szerelék létezik, amelyek között egy kezdő horgász nehezen tud eligazodni, könnyen el tud veszni ebben a rengetegben. A teljesség igénye nélkül szeretném bemutatni az általam legtöbbet, és ami még fontosabb, eredményesen használt állóvízi előkéket.

U-Pose előke kisméretű csalihalhoz
Az előke hossza függ a vízoszlop és a felkínálás magasságától. Nagy előnye, hogy folyamatos mozgásban tartja a csalit, hiszen kishalunk a biztonságot nyújtó fenék közelébe igyekszik, de amint megáll, a micro U-Float felemeli a veszélyzónába, és minden kezdődik elölről.
Összeállítás:
A főzsinórra behúzó ólom, gumigolyó és csapágyas forgókapocs kerül. Az úszótestek a horogtól és egymástól 15-20 cm-re helyezkedjenek el. A horogkombináció részletes leírója egy későbbi képnél, a Haarmontage-nál lesz megtalálható. A csalit, melynek mérete 7-15 cm közötti, legtöbbször az orrlyukon keresztül tűzöm fel (a kisebb horogra, a nagyobb teljesen szabadon áll) és egy gumival ütköztetem meg.
Fontos: a főzsinórunk legyen teljesen lefektetve a fenékre!

Ezt az előkét kisméretű csalihalhoz használom

Előke puha testű csalihoz
Ezt az előkét 50-60 cm-es hosszban szoktam megkötni, mert így használható stupeken, szakítóson, úsztatóson és akár egy fekvőhely-fészek bejáratánál is.

  • Stupek esetén a főzsinórra behúzó ólom, gumigolyó, csapágyas forgókapocs és a stupek kerül.
  • Spanolásnál Breaking Line Connector (szakító zsinór rögzítő), legalább 100 g teherbírású, világítópatronnal rögzíthető inline úszótest, gumigolyó és csapágyas forgókapocs található a főzsinóron.
  • Úsztatásnál 2 db gumiütköző (hogy ne csússzon el a beállított eresztékünk), 50 g teherbírású világítópatronos úszó, gumigolyó és csapágyas forgókapocs alkotja a szereléket.
 

Ja, és a lényeg egy csokor puha testű csali! (Pár szál nadállyal fogtam már compót, angolnát, süllőt és még pontyot is.)

Felkínálható rajta kanadai giliszta, iszapgiliszta, illetve nadály

Előke nagy csokor puha testűhöz vagy dupla apróhalhoz
Felhasználhatósága mindenben megegyezik az előző előkéével. Dupla hal esetében 7-15 cm közöttieket szoktam feltűzni az orrlyukon keresztül és gumival ütköztetem meg.

A legsokoldalúbb előke, mely használható kishalhoz és puha testű csalihoz egyaránt

Pop-Up előke puha testűhöz
Az előke hossza és az U-Pose mérete függ a vízoszlop és a felkínálás magasságától. A táplálkozó, mozgásban lévő halak megfogására legeredményesebben használható szerelék puha testűhöz (természetesen nem törpeharcsás vizeken, de kora tavasszal azért ott is szokott adni pár halat). Nagyon jól dobható, és ami a legnagyobb előnye, hogy iszapos területen sem tud a csalink elbújni az éhes harcsaszájak elől. A főzsinórra behúzó ólom, gumigolyó és csapágyas forgókapocs kerül.

Megoldás a csali vízközti felkínálására

Kombi előke élő halhoz
Ezt az előkét is 50-60 cm-es hosszban szoktam megkötni. Így szintén használható stupeken, szakítóson, illetve úsztatóson. A szerelék összeállítása megegyezik a puha testű csalihoz való előkénél leírtakkal, azonban az úszó nagyságát és a power leader hosszát a csalihal méretéhez kell igazítani.
Fontos: ha úsztatóson használjuk, akkor végig legyen kontroll alatt a csalihal, mert nagyon könnyen betekerheti a zsinórunkat, ha elkezd körözni, akadó mellett pedig egyáltalán nem javaslom. Oda rögzített szereléket dobjatok! 15 cm feletti csalival használom.

A csalihal méretétől függően akár 300 grammos úszó is felkerülhet

Kombi előke élő halhoz csörgővel
A csörgős előkét főleg ívási időszakban vagy olyan vízterületeken használom, ahol nem népszerű a horgászok körében.

A csörgő plusz ingert jelenthet

Haarmontage
Végére hagytam személyes kedvencemet, ennek az előkének köszönhetem a legtöbb megfogott harcsámat. Ezt is 50-60 cm-es hosszban szoktam megkötni, mert így használható stupeken, szakítóson és úsztatóson is.
A szerelék összeállítása megegyezik a puha testű csalihoz való előkénél leírtakkal annyi különbséggel, hogy az úsztatós szereléknél nem 50 g-os úszót, hanem akár 300 g-osat is használhattok – ezt a csalihal méretéhez kell igazítani, a megfelelő méretű ólmunk pedig a főzsinórra kerül. A kishal feltűzése itt is az orrlyukon keresztül történik.
Lássuk, hogyan is készítem el:
A power leaderből levágok egy 25 cm-es darabot, az egyik végére kötök egy csomót, majd egy kisméretű (van, aki ekkorával pontyozik :-)), lehetőleg leforrasztott füllel rendelkező, egyenes szárú horgot csomómentes kötéssel (5-6 menet) rögzítek, ráhúzok egy 5 cm-es kötésvédő gumit, a leader másik végén pedig kötök egy hurkot úgy, hogy 12-13 cm hosszú legyen a horog aljától a fül végéig. Következő lépésként a nagyméretű mega hook leforrasztott és hajlított fülébe visszahurkolom. Ezt követően levágok az 1,00 mm-es vagy 1,20 mm-es mono leader-ből kb. 90 cm-t, csomómentes kötéssel (8-9 menet) rögzítem a horgot, erre jön egy 3 cm hosszú kötésvédő gumi.

Ennek az előkének köszönhetem a legtöbb harcsámat
Íme, egy kis-balatoni óriás…
… szerencsére van utánpótlás is
Stupekkel fogott 15-ös
Nem kell ennél szebb látvány a matracon

Írta: Bleszák Viktor

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.