Óriásantenna-készítés tábori körülmények között

Óriásantenna-készítés tábori körülmények között

Tavasz van. „Április elejére a hosszabbodó nappalok, az egyre magasabban járó nap felrázza a természetet. A színeit a fakóból élénkre, ragyogóvá változtatja. A lengedező szél langymelege mozgalmassá, hangossá varázsolja az erdőt, a vizeket. A vízi világot átjárja az élet. A táplálékhalak a gyorsabban felmelegedő sekély vizek rejtekeibe húzódnak. A legszéleken, a gyökeres partoldalakban a fehérhalak már a szaporodás örömtáncát gyakorolják. A tápláléklánc a mindennapi küzdelmek, a túlélés végtelen lánca, talán egy kicsit csikorogva, de ekkora már megállíthatatlanul meglódul.” Idézet a Harcsázás rejtelmei. 5. részből. Ezekkel a sorokkal szeretném érzékeltetni, hogy harcsás szempontból mennyire fontos és kihagyhatatlan időszak a kora tavaszi felmelegedés.

A táboraimat is erre az eseménysorra igyekeztem pozícionálni. Ebben a korai időszakban, ha az időjárás nem válik szélsőségessé, ha nem törnek ránk hidegfrontok, akkor a résztvevők a jól hasznosítható ismeretanyagon túl számos harcsa megfogásának élményével térhetnek haza. Az idei tavaszi táboron ez kézzelfogható valósággá is vált. Az időjárás kegyes volt hozzánk. Az egyenletesen melegedő időben a táborlakók 22 darab harcsát fárasztottak ki és tereltek partra, köztük egy új táboros rekord harcsát is, ami 58 kilogrammig húzta a mérleg nyelvét. A Nagyrédei-tó még soha nem adott ennyi 20 és 30 kiló feletti példányt a táborosoknak, mint most.

Az óriásantenna fogóssága egész évben kitűnő, de a kora tavaszi időszakban használata elengedhetetlen

A harcsázás széleskörű ismertetésére kiváló helyszín a Nagyrédei-tó. Az erős harcsaállományán túl rendelkezik egy specialitással is. A vize sekély és egyenletes mélységű, ami számunkra rendkívül előnyös, mivel nincsenek elkülönült, korábban felmelegedő részei, így a kora tavaszi táplálkozási hullám a tó teljes területén zajlik. Ebben az időszakban a mederben található tartások, haltartó helyek ismerete nélkül is eredményesek lehetünk. A táborban bevetett készségekre azért ez nem jellemző, mivel csak a legjobb táplálkozó területekre kerülhetnek a felcsalizott horgok. A csali minden esetben a felszín közelében felkínált élő hal és fenék felett lebegtetett nadály. Az ezekre jutó kapások aránya 60-40%.

Az óriásantennás úszó nehéz terepen is bevethető

A tábor első napján a felszerelések harcsázásra való alkalmassá tételével telik. Egy gyorsan elkészíthető és kitűnően használható óriásantennát is összerakunk minden táborosnak, amit már az első éjszaka eredményesen be is vethetnek. Az antennának a többi, csúszó ólommal a fenékhez rögzített felszíni módszerrel ellentétben nincsenek hátrányai. Az antenna „direkt” módszer. A kapás érzékelését és a bevágási utat nem terheli a vízoszlop magassága, így sokkal kevesebb az üres bevágás vagy a fárasztás közbeni halvesztés. Egyetlen „hátránya” hogy nem árt, ha a bot mellett ülünk, hogy folyamatosan figyelve várjuk a kapást. Ez nem egy kényelem pecázás, de ha így teszünk, tíz kapásból nyolcat megfogunk, míg a többi módszerrel (főleg ha még tetézzük a bajt a manapság divattá vált állított bot elhelyezéssel, ami a folyóvizeken kívül teljesen indokolatlan) jó, ha tízből két harcsa teszi meg nekünk azt a szívességet, hogy „felakasztja magát”.

Megfelelő felszereléssel akár dobhatunk is vele

Természetesen mindenki úgy horgászik, ahogy neki tetszik, de szerintem a harcsázásban luxus akár egyetlen halat is veszíteni a figyelmetlenség, a felszerelés alkalmatlansága vagy akár az aktuális trend miatt. A táborban egy könnyen összeállítható óriásantennát készítünk. Az alkatrészei – a 180 cm-es bambusznád testtől eltekintve – az Energfish partnerboltokban beszerezhetőek. 
Az összeállítás menete a következő.

Az úszó anyagigénye: 1 db 180 cm bambusznád, 1 db 300 g terhelhetőségű úszó, 3 db 150-180 g-os hengeres kuttyogató ólom, 2,5 méter 100-as damil, 1 db 3/0 karabineres forgó, 1 db 10 cm-es kábelkötegelő és némi szigetelőszalag
Az ólmokat ömleny ragasztó segítségével a nád vastagabb végéhez piramis alakban rögzítjük úgy, hogy a piramis csúcsán lévő ólom 1 cm re kilógjon a nád és a többi ólom síkjából
A damilra egyszerű hurkot kötünk, ezt akasztjuk a kilógó ólom mögé…
… majd szigetelőszalaggal betekerjük, rögzítjük
A 300 g-os úszónkból eltávolítjuk a zsinórvezetőt, majd 10 mm-es fúróval hosszában átfúrjuk. A kifúrt lyukon a damilt átfűzzük, majd így ráhúzzuk a nádra
Az úszót a nád fele felett tíz centivel ömleny ragasztóval rögzítjük
A damilt a nád utolsó egy centiméterében kábelkötegelővel rögzítjük
A damil végére kb. 40 cm es előkét hagyva felkötjük a karabineres forgót
Az úszónk bevetésre kész, 60 cm-től 160 cm-es vízmélységig kiválóan használható. 20-25 méterre is pontosan dobható csónakból vagy partról is. A Koós Catfish SHADOW botoknak az ennél nagyobb, súlyosabb antennák sem jelentenek kihívást. Előnye még, hogy a csalihalat a beakadás veszélye nélkül kínálhatjuk fel nagyon akadós területen is. A végszereléke sem bonyolult. A főzsinórra felhúzunk egy közepes forgót majd a végére 5/0-s erős forgót kötünk
A forgó másik szemébe kötjük a horog előkét, amit 40-60 cm hosszúra hagyunk. A Koós Catfish kombinált horogelőkék tökéletesen megfelelnek erre a célra.

EnergoTeam

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.