Léki horgászatok - Alapvető szabályok a léki horgászatoknál

Léki horgászatok - Alapvető szabályok a léki horgászatoknál

A süvítő hideg szelek és a téli zord időjárás nem mindig jelenti azt, hogy vége a horgászidénynek, a hó és a jég nem feltétlenül csökkentheti bizonyos halak étvágyát. Több horgásznak, csak ilyenkor kezdődik el igazán a szezon. Pár fanatikus szinte remegve várja a tél beköszöntét, az egybefüggő jégpáncél kialakulását a vizeken. Ilyenkor érkezik el az ő idejük, s megkezdődik a léki horgászat szezonja.

Alapvető, biztonsági szabályok a jégen

Évekkel ezelőtt a jég beálltával számomra véget ért a horgászidény. A tél, a pihenés és a feltöltődés időszaka volt, ezekben az időkben még csak véletlenül sem kerültem horgászvíz közelébe. Egy baráti invitálásnak köszönhetően, viszont egyszer csak a jég hátán találtam magam. Kissé bizalmatlan voltam a léki horgászattal kapcsolatosan, hisz mindig félelemmel vegyes tisztelettel néztem a befagyott tavakat. Ez az ellenérzésem viszont már az első órákban tovaszállt, és szinte azonnal meglegyintett a léki horgászat semmihez sem fogható varázsa. A veszély, mely a jégen leselkedik a horgászokra, egy közösségbe kovácsolja a jégen tartózkodóakat.

Különleges varázsuk van a téli álmot alvó tavaknak
Aki egyszer megpróbálkozik a léki horgászattal, az könnyen a rabjává válhat

A léki horgászatok során szép élményekkel és fogásokkal gazdagodhatunk, de nem árt több rendkívül fontos biztonsági tényezőre nagyon odafigyelni, mikor a jég hátán tartózkodunk. A meggondolatlan viselkedés miatt bekövetkezett baleseteket könnyedén el lehetne kerülni az elemi biztonsági előírások betartásával.

1. Folyóvízen még csak véletlenül se próbálkozzunk meg a léki horgászattal. Nagyon csalóka lehet, ha befagyva látjuk a folyóvizeket, hisz a jégpáncél vastagsága szinte méterenként változhat a sodrás végett. Biztonságosan tartózkodni és horgászni rajta szinte lehetetlen feladat.

2. A jégre soha ne rohanjunk rá meggondolatlanul, mindig győződjünk meg a vastagságáról, hogy elbírja-e a súlyunkat. Nem árt, ha a part közelében próbára tesszük a jég tartósságát. Vízparti növényzetbe, vagy stégbe kapaszkodva, meggyőződhetünk a jég állagáról.

3. Talán az egyik legfontosabb szabály, hogy egyedül soha ne merészkedjünk rá a jégre! Ha jön a baj, egy társ segítsége megfizethetetlennek bizonyulhat.

Egyedül ne merészkedjünk rá a jégre

4. Bár elég sok felszerelést be kell hordani a léki horgászatok során a jégre, plusz biztosításként nem árt egy hosszú karót, vagy esetleg pallót is magunkkal vinni. Ha mégis megtörtént a baj, életet menthetnek.

Megfelelő ruházatról gondoskodjunk a léki horgászat megkezdése előtt

5. A léki horgászatot, nyolc centiméternél vékonyabb jégen még csak véletlenül se próbáljuk meg. Bár ez a vastagság már elbírhatja a súlyunkat, de a jég nem mindenhol fagy be egyenletesen. Éppen ezért, legalább 10-12 cm-es vastagságra hízzon a jég, mielőtt még rámerészkednénk. A partszélen elvégzett próbafúrásokkal könnyedén meggyőződhetünk a jég vastagságáról.

Próbafúrásokat a jégre menetel előtt mindenképen végezzünk el
Horgászat végeztekor, még a távozás előtt jelöljük meg a léket

Helykeresés a léki horgászatoknál

Az egyik legfontosabb feladat a léki horgászatoknál a megfelelő helyválasztás, hisz lényegesen nagyobb lesz az esélyünk egy csuka, süllő vagy akár sügér megfogására lékről, ha vadászterületük közelében engedjük le a csalihalunkat. Éppen ezért a már régebben is bevált, eredményes csukázó helyeket előnyben részesíthetjük.

A nyáron fogósnak bizonyuló helyek a léki horgászatok során is eredményesek lehetnek

A csukák meglehetősen helyhez kötött ragadozók, szeretnek egy vadászterületet birtokolni, csak ritkán távolodnak el tőle nagyobb távolságokra. Télen talán valamennyire változik a helyzet, hisz a lényegesen kevesebbet mozognak a kishalak, s ezért a táplálkozás miatt nagyobb területet kell bejárniuk. Ennek köszönhetően bárhol lehet esélyünk lékről csukát fogni, de én mégis többnyire ragaszkodom a más évszakokban is jó csukás helyekhez. A léki horgászatok során is kiváló terepnek bizonyulhatnak a medertörések határai. Bár a kishalak is minimálisra szorítják a mozgásukat, a töréseknél lesben álló ragadozók táplálékot találhatnak köztük. Jó helyeknek bizonyulhatnak még a víz fölé belógó bokrok, vagy fák alatt fúrt lékek. Nem kell megijedni a sekélyebb vizektől sem, főleg akkor, ha azok nádassal tarkított öblökben találhatóak.

A nádassal tarkított öblök a léki horgászatok során is jó helyeknek bizonyulhatnak
Akár a parttól pár méterre is kellemes meglepetés is érhet bennünket a horgászatok alkalmából

A tél beköszöntével tehát nem kell a sarokba állítani a horgászbotokat, s merengve, vágyakozva várni ismét a tavaszt, a szezon kezdetét. Ha az alapvető biztonsági szabályokat betartjuk, nyugodtan horgászhatunk télen lékről csukára, süllőre, sügérre vagy akár bodorkára is. Bár szerintem nem elképzelhetetlen a léki pontyozás sem, de ez majd egy másik történet lesz. A sorozat következő részeiben szeretnék segítséget nyújtani a csalihalfogáshoz, a lékek kialakításához, a megfelelő felszerelés kiválasztásához és magához a horgászathoz. Addig is mindenkinek fogásokban gazdag kellemes perceket kívánok a léki horgászatok során.

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.