Black Friday a Black Shadow pálcával

Black Friday a Black Shadow pálcával

Megérkeztek a csípős hajnalok, és már-már mindennapossá válnak a hideg északi szelek is. Az esti fényváltásokkor sem kell már kétszer mondani, hogy öltözzek fel rendesen!

Fényváltás előtt beélesítve a két pálca

Ragadozó halaink az apróhal-rajok után indulnak, amelyeket már nem lehet bárhol megtalálni. Célzottan a mély gödrökben és az esetleges meleg vizű források közelében érdemes keresgélni. Egy ilyen helyre érkeztem én is, kivételesen nem pergető, hanem fenekező – élő kishalas – szereléssel felfegyverkezve.
Egy 3 és egy 3,3 méteres Carp Expert Black Shadow Telefeeder botot vittem magammal, amelyekre két CXP Neo Feeder Runner orsót tettem 5000-es és 6000-es méretben.

Dekoratív fekete bottest hozzá illő parafa nyéllel. Semmi felesleges csillogás. Visszafogott, mégis vonzza a tekintetet
A szetthez illő 5000-es és 6000-es CXP Neo Feeder Runner orsók kerültek a botokra

A 120 grammos dobósúlyával a bot egy jól terhelhető, erős pálca, amely a nagy mélységekből is a legkisebb gond nélkül fel fogja segíteni a ragadozókat, mégis a teleszkópos kivitelnek köszönhetően könnyen szállítható. Folyóvízen is bátran be merem vetni nagyobb súlyú végszerelékkel is. A 3 és a 3,3 méteres hossz pedig segít abban, hogy kellően eltartsam a zsinórt a víz alatti törésektől, elkerülve így a damil súrlódás okozta sérülését.

Célra tartva a meghorgászni kívánt törések irányába

A téli horgászatok az orsóknak is keményen feladják a leckét. A mínusz fokok, a hideg északi szél és a fel-felcsapódó víz mind-mind megtalálják eszközeink gyenge pontjait. Az egyszerűség elvét követve a Carp Expert Neo Feeder Runner orsót választottam, mely a masszív grafit háznak köszönhetően kifejezetten jól bírja a zord időjárást. 6 golyóscsapágya és a tűgörgős visszaforgásgátlója biztosítja a komfortos horgászatot, mégsem bonyolítja túl a felszerelésünket.

Letisztult és egyszerű
0,28 mm-es…
… és 0,30 mm-es Excalibur SEA fluorocarbon coated zsinórokat csévéltem az orsókra

Az orsódobokra fluorocarbon coated zsinórokat csévéltem két okból: egyrészt a transzparens „szín” a tiszta bányatavakban sem lesz riasztó, hisz a fénytörési tulajdonságai miatt szinte láthatatlan a legtisztább vízben is. Másrészt kopásállósága is kimagasló.

Végszereléknek a Wizard Live Bait Rig Light és Medium tirolifás flurocarbon szereléseit hoztam magammal

Kétféle méretben kapható, mindkettő 0,30 mm-es fluorocarbon zsinórral van felszerelve. A 20 grammos tirolifás szett 2-es méretű horgot, míg a 40 grammos tirolifával szerelt szett 1-es horgot kapott. Kész szerelés, melyet a forgókapoccsal szerelt kivitelnek köszönhetően másodpercek alatt a főzsinórunkhoz csatlakoztathatunk.
Még egy fontos alkotóelem maradt hátra, amelyre szükségem lesz a fényváltás utáni ragadozós horgászathoz, ez pedig nem más, mint a kapás észlelését biztosító iBite világító spiccvég.

A két legerősebb spiccre otthon bandázsolással és ragasztással felerősítettem egy-egy iBite spiccgyűrűt
Több méretben is elérhető, melynek köszönhetően minimális kézügyességgel bármelyik feederbotunkkal kompatibilissé tehetjük
A hozzá illő elemekből is széles választék áll rendelkezésünkre
Piros és…
… zöld színben is elérhető, függően attól, kinek melyik szimpatikusabb. Javaslom két bot esetében a vegyes használatot. Segít a kapás érzékelésében, ha nem egyforma színnel világít a két spicc
Már csak a csali hiányzik, hogy bevethető legyen
Vörösszárnyú keszegek és bodorkák nálam a preferált csalihalak élő kishalas horgászatnál
Fényváltás előtt kicsivel sikerült is bejuttatnom a kívánt törésekhez a két szettet

Épp egy üdítő elfogyasztásába kezdtem, amikor a távolabbra helyezett szerelésem iránt valami, azaz inkább valaki érdeklődést mutatott. Két erőteljes rántás a spiccen, majd a belazuló zsinór jelezte, elkapta valami a vörösszárnyú keszeget. Nyeletés nélkül hamar be is vágtam. Agresszív védekezéshez kis súly párosult, így hamar a felszínre kényszeríthettem kezdésnek egy szép, tenyérnyi méretű csíkos csapót.

Ha nem szándékozom a konyhára halat vinni, akkor semmiképp nem nyeletek. Azonnal bevágok, így nagyobb az esélye a szájszéles akadásnak, ami a megfogott ragadozók élve visszaengedését teszi lehetővé
Gyors horogszabadítás és már úszhat is tovább

Épp az újracsalizással voltam elfoglalva, amikor megreccsenő fékhangra lettem figyelmes. A közelebbre dobott felszerelésem is gazdára talált. Itt viszont az előzővel ellentétben egy lassú, de folyamatosan távolodó, húzós kapás érkezett. Ez esetben jól jött a nyeletőfék, mert háttal a víznek és így a botnak is, bajban lehettem volna.
Ekkor sem volt szükség nyeletésre. Véleményem szerint már a feederbot hajlása befordíthatta a horgot, így azonnal átváltottam a nyeletőféket, felvettem a kontaktust és beleemeltem a szettbe. Egy jobb hal súlyát éreztem, kevésbé agresszív ellenállással.

Óvatos oldalazással körülbelül egy percen belül felszínre került egy 50 centi körüli süllő
Csak ismételni tudom magam. Nyeletés nélkül, kiváló szájszéles akadás
Ő is szabadon távozhatott

Ezen a hétvégén még pár fényváltáskor kivittem magammal ezt a szettet és több csíkos ragadozót is partra segíthettem egy-egy fotó idejére.

Így telt a Black Friday hétvégéje a Black Shadow szériával

Fotókat készítette: Kánya Ferenc és Szebenyi Péter
Szöveg: Szebenyi Péter

EnergoTeam

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.