CATMAGNET – Forradalmian új magyar találmány, mely megkönnyíti a harcsahorgászatot

CATMAGNET – Forradalmian új magyar találmány, mely megkönnyíti a harcsahorgászatot

Nieto Ramón, szenvedélyes horgász vagyok. Talán négy-öt éves lehettem, amikor nagypapám megtanított horgászni. Emlékszem, hogy az első botjaimat együtt raktuk össze. Nádat szedtünk bottestnek, majd borosdugót faragtunk úszótestnek. Sosem felejtem el, ahogy izgatottan néztem a vizet órákon keresztül, és teljesen elvarázsolt a halfogás rituáléja.

A harcsahorgászatnak megvan a maga szépsége a fogásokon túl is

A horgászat iránti szeretetem a mai napig megmaradt, sok módszert és technikát sajátítottam el az évek alatt. Körülbelül öt éve, egy téli napon, amikor a horgászfelszerelések is pihennek, elkezdtem online videókat és DVD-ket nézni a témában. Akkor találkoztam először Koós Ferenc filmjeivel, a Harcsázás rejtelmei c. sorozatával.

Célkeresztben a Koós harcsázó botok

Fantasztikus kép tárult elém ezekről az állatokról. Soha nem gondoltam volna, hogy egy hal ennyire kifinomult és rejtélyes lehet.

Ilyen és ennél nagyobb fogások miatt érdemes harcsára horgászni

A filmeken felbuzdulva eldöntöttem, hogy a következő évben elkezdek harcsázni. Tavasszal ellátogattam Koós Ferenc harcsatáborába, ahol élőben megtanulhattam e titokzatos hal partra kerítési módszereit. Ekkor találkoztam először a szakítós, vagy más néven spanolós módszerrel.

A szakítós módszernél akár egy bójához is kiköthetünk

Ez úgy működik, hogy a végszereléket kikötözik a meghorgászni kívánt területen egy, a főzsinórénál jóval kisebb szakítószilárdságú damillal. A módszer egyik fő tulajdonsága, hogy egy helyben tudjuk vele tartani a csalinkat. A rögzítést biztosító tárgy lehet egy nádfal, bokor, bedőlt fa vagy egy bója, a horgászbotot pedig a kikötéstől feszített állapotban, állítva a partra helyezik, így a főzsinór végig a víz felett van, előfeszítve. Kapáskor a szakítózsinór elszakad és megkezdődik a fárasztás.

A botot a parton kell elhelyezni egy stabil állványban

Ezzel a módszerrel nagyobb esély van a hal megakasztására, mert a végszerelék és a horgászbot között közvetlenebb kapcsolat lesz, mint az egyéb feszítésmentes, úsztatós vagy fenekező módszereknél.

Az ilyen akadós, fás horgászhelyek jelentik a legjobb élőhelyet a harcsáknak

A harcsatáborban 240-250 méterre húztuk be a csalijainkat, és ilyen esetben a szerelék bekötése már komoly tapasztalatot igényel. Ezt a számomra új metódust hamar elsajátítottam, de bonyolult és túl összetett folyamatnak tartottam. A következő táborra való készüléskor gondolkodtam a módszeren, hogy hogyan lehetne a folyamatot megkönnyíteni, felgyorsítani. Az újrakötés, ami egy esetleges kapás után bekövetkezik, sötétedés után már sokkal nehezebb, főleg ha közben még a szél is fúj, és elered az eső. Ilyenkor nem is indultam el újrakötni, inkább megvártam vele a napfelkeltét.

A nádfalak mentén is érdemes próbálkozni

A módszer megkönnyítésén gondolkodva jutottam el a mágnesekig: egy olyan szerkezet létrehozását terveztem, amellyel az egyszer használatos damilt ki tudom váltani, így született meg a CATMAGNET.

A spanolós módszer megkönnyítésére jött létre a CATMAGNET

A szerkezet két egységből áll, melyek mágnessel csatlakoznak egymáshoz. A fehér úszótest-rész a főzsinórra helyezhető fixen vagy csúszósan, a másik, kék orsós elem pedig tartalmazza a rögzítéshez szükséges zsinórt, mellyel a felkutatott hely közelében egy tereptárgyhoz rögzíthető a szerkezet. Kapás hatására a rögzítés – a két alkatrész szétválásával – kiold, és kezdődhet a fárasztás.

A szerkezet két egységből áll
A mágneses megoldásnak köszönhetően könnyen kezelhető a 2 rész

A CATMAGNET-et úgy alakítottam ki, hogy ha egymáson elforgatjuk a két alkatrészt, különböző mágneses kapcsolatok jönnek létre, ezáltal különböző erősségű szakítózsinórokat tudunk helyettesíteni. Az eszköz lényege, hogy a szakításhoz használt zsinórt teljes egészében ki tudjuk váltani, ezáltal nem szennyezzük a bennmaradt damillal a környezetünket. Fárasztás és újracsalizás után gyakorlatilag egy mozdulattal vissza tudjuk élesíteni a rendszerünket.

A fröccsöntött és megbízható alkatrészek garantálják a tartósságot

A legkisebb fokozattal körülbelül 40-50 méteres horgászatot tudunk kivitelezni, ahol a mágnesek ereje egy 0,20-0,25 mm-es monofil damilénak felel meg, a középső fokozat 0,25-0,30 mm-es damilnak felel meg és 200-250 méteres távhoz alkalmas, a legerősebb fokozat pedig 0,30-0,35 mm-es damilt helyettesítve akár 400-500 méteres vagy nagyobb távolságban is használható.

3 fokozat állítható az alkatrészek elforgatásával, emellett az eszköz egy fényvisszaverővel is el van látva

A CATMAGNET fröccsöntött alkatrészekből áll, ezáltal hosszú távú felhasználásra szánt termék. Anyagában színezett, így nem kell attól aggódnunk, hogy lekopik róla a festés. Erős anyagból készült, amely teljes mértékben taposás álló. Mindkét alkatrésze lebeg a vízfelszínen, így azért sem kell aggódnunk, hogy elsüllyed, ha elszakadna a szerelékünk. A felületeire pedig bepattintható 4 db világítópatron, hogy látható legyen annak is, aki a sötétben nyomon szeretné követni a mozgását – emellett a CATMAGNET mindkét egysége rendelkezik fényvisszaverő fóliával, aminek köszönhetően a patronok alkalmazása nélkül is könnyedén megtalálhatjuk a sötétben.

4 darab világítópatron is elhelyezhető a CATMAGNET oldalán

Írta: Nieto Ramón

EnergoTeam

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.