Télvíz idején

Télvíz idején

Hiába a hideg, a zord időjárás, a horgászembernek bizseregnek az ujjai, szívesen megtapasztalná már a semmivel össze nem téveszthető érzést: hal van a horgon! Kevesünknek adódik meg, hogy gyakorta valamilyen meleg vízben horgásszon, kénytelenek vagyunk a megmaradó lehetőségek közül válogatni. Az egyik lehetőség: horgásszunk sügérre. Akár még meglepetés is érhet...

A környezetemben több olyan hely is van, ahol télen nagyobb csapatban megtalálhatók ezek a szemet gyönyörködtető, de kissé lenézett halak. Egyesületem vizén, az Iparcsatornán is jól foghatók, ha az ember rábukkan a csapatra.

Iparcsatorna, Belső-négyszög és a Mosoni-Dunához vezető ág

Nem túl bonyolult a felszerelés, amit a sügerek ellen készítettem. Egy Triana Colibri Strong matchbotot szereltem 0,18-as zsinórral. Nem túl nagyok a sügerek, ami inkább indokolja az erős botot és a viszonylag vastag zsinórt, az a tény, hogy eddig minden évben sikerült egy-egy jobb süllőt vagy méret körüli csukát fogni sügérvadászat közben.

Pontosan a csukák miatt került a horog kevlár előkére, amit ugyebár a sügerek nemigen indokolnának. Viszont nem is zavarja őket.

Ami még szokatlan és talán kicsit durvának tűnhet, az a meglehetősen vastag antennás úszó. Ezek közül is a nagyobb felhajtóerővel rendelkezők az előnyösebbek, ugyanis ezeket még a legvirgoncabb és termetesebb csalihalak sem húzzák a víz alá. Így nyugodtan súlyozhatjuk az úszónkat a szokásos módon antennatőig, jól fog látszani akár messzebbről is és nem lesznek "álkapásaink" sem.

Előnyösek a vastag antennás úszók, nem csak azért, mert jól láthatóak

Csalinak bármilyen apró hal megfelel, sneci, pici bodorka, razbóra. Amit éppen sikerül beszereznünk.

Apró razbóra kerül a horogra

Az egész felszerelés egy csalihalas kannából, egy vödörből, -amiben kevés vízben élve lehet tartani a zsákmányt- a felszerelt horgászbotból állt. Nagyon fontos kellék a kéztörlő rongy, nagyon hideg tud lenni a víz ilyenkor. Kevés felszerelés, kényelmesen lehet változtatni a horgászhelyet, ha nem jön be az első gondolat. Bizony ilyenkor is igaz, sőt ilyenkor talán még inkább, keresni kell a halat.

Vödör, benne csalihalas kanna,kéztörlő, és a bot bevetésre vár

Egy befolyó zsilip mellett kezdtem a horgászatot. Az eresztéket úgy állítottam be, hogy a csalihal a fenék felett 10-15 cm-re legyen. Az úszó beállása után röviddel - amennyiben nem volt kapás addig- húztam vissza egy picit a szereléken, mintegy cincálva fésültem át az előttem levő vízterületet. Nem kellett sokat várni az első vehemens kapásra. Az úszó elmerülése után micsoda felemelő érzés érezni az apró rántásokat a zsinóron! Gyors fejszámolás. A bevágás időpontját a csalihal nagyságából, a kapás és a rángatás vehemenciájából kell interpolálni annak érdekében, hogy mélyre se nyeljen kedvenc halunk, de azért korán se legyen a bevágás és megakadjon őkelme.

Ez az esetek többségében sikerül is, legtöbbször szájszélben ül a horog.

Nem túl termetes a nap első sügere

Még a csalihalnak sem esett baja, úgyhogy már repült is vissza az előző hely közelébe a felszerelés. Jóformán be sem állt az úszó azon lendülettel merült is el. Újabb tüskéshátú jelentkezett. Sajnos ez sem nagyobb, de nem is az a lényeg. Fontosabb, hogy kapás legyen.

Kicsit kemény ekkora halaknak ez a bot, de sosem lehet tudni...

A vehemens kapásokkal sügerek már egészen szétcincálták a razbórát, de még ezzel a szinte fejetlen haldarabbal is sikerült kapásokat elérni. Igaz intenzívebben kellett mozgatni, mint az élőt. Jó ezt megjegyezni, mert élő csalihal, hiányában nagyon jól használható a fagyasztott is.

Egy termetesebb példány

Nagyon kellemesre sikeredett a délelőtt, annak ellenére, hogy most nem jelentkezett sem süllő sem csuka. Kapás kapást ért, ha meg lanyhult az érdeklődés, hát helyet változtattam. Igazából az sem számított, hogy sok kapást elrontottam a nagy igyekezetben, az sem volt nagy baj, hogy aprók voltak a halak. Jól szórakoztam. A nap jutalmául a halak is visszanyerték szabadságukat, kivéve azokat a példányokat, amiknél nem jött be az interpoláció és túl mélyre nyeltek.

Szabadulás előtt a zsákmány

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.