A sügér horgászata 3.

A sügér horgászata 3.

Az előzőekben két előfordulási helyet ismertettem. A most következő rész, ismét ezt a témakört tárgyalja, a vízbe dőlt és vízben álló fák, bokrok környékére csábítom Önöket, illetve a két legígéretesebb évszakot mutatom be a sügérhorgászat szemüvegén át.

Vízbe dőlt fák, vízben álló bokrok mellett csapatokba verődve tartózkodik és vadászik. Ha egy olyan helyet találunk, ahol élő fák, bokrok vagy hordalék ágak találhatóak a vízben, szenteljünk egy kis időt a terep vallatására. A hordalék a vízzel együtt változtatja helyét és ezzel a sügereket is vándorlásra kényszeríti.

Vándorló sügértanya a hordalék ágak környékén

Elsősorban folyóinkon találunk ilyen helyeket, mert a kanyargó folyó útja során, hátán cipeli az összegyűjtött fákat, és valahol lerakja terhét a sügerek és a mi örömünkre. Ezek a bokrok, fák valaha a vízparton álltak és a folyó vagy alámosta a partszakaszt vagy áradás öntötte el a területet, s így kerültek a vízbe. Számunkra nem is az odakerülésük módja a fontos, hanem az, hogy sügértanya alakul ki körülöttük.

A vízbe dőlt fák mindig ígéretes helyek

A fák, bokrok alját mindenképpen úszó műcsalival vagy egészen könnyű 0-ás villantókkal, esetleg úszós készséggel lehet meghorgászni. Az egyetlen hátránya ezeknek a helyeknek, hogy "vendégmarasztalók", gyakran ott maradhat a szerelék. Kiszabadításukra gyakorlatilag nincs esély, mert ha az egyik ágból sikerült kiszabadítani, a másik ág már rögtön útját állja a horognak.

Az ilyen bokrok alja egész tucat sügért rejthet

A bokrok azért szerencsésebb helyek, mint a fák, mert a bokrok víz alatti részei jobban kiszámíthatóak, mint a vízbe dőlt fák. Az utóbb említett haltartó hely víz alatti része teljesen ismeretlen, nem tudjuk merre nyúlnak még ágak, hol folytatódik a felszín alatt az "erdő". Inkább a felszínhez közel próbáljuk vezetni műcsalinkat, ha nem úszó műcsalit választunk, vagy vízközt horgásszunk úszós készségünkkel, mert a leakadás elzavarhatja a további kellemes időtöltésünk zálogát, a sügereket.

Évszakonként máshol kell keresnünk. A sügér is, mint más halak, télen és nyáron nem ugyanazokon a helyeken tartózkodnak szívesen, az időjárási tényezők hatása következtében. A sügér ennek ellenére talán az egyetlen hazai kisragadozó faj, amelyik minden évszakban jól fogható. Tapasztalataim szerint a két legkiemelkedőbb évszak, melyben a sügér horgászata reményteli, a tél és a nyár.

Talán a tél, az az évszak, amikor nemcsak a kifejezetten sügér specialisták, de a más halfajra "szakosodott" horgászok is elkezdenek csukázni és sügerezni. Így van ez rendjén, gyarapodik a sügerezők tábora, még akkor is, ha csak a téli időszakra szól ez a frigy.

A téli horgászat módszereit nagymértékben befolyásolja az időjárás, egy kicsit konkrétabban, hogy a Természet (szándékosan írtam nagybetűvel, mert oly sok örömöt szerez nekünk) haragos kedvében van és jégpáncéllal takarja be vizeink hátát, vagy szelíd arcát mutatja és engedi a hűvös fuvallatoknak, hogy megborzolják a horgászvizek felszínét.

Jégmentes felület esetén, télen is pergethetünk

Ha az időjárás engedi, akkor "nyári" módszereket is alkalmazhatunk a terep feltérképezésére, mint például a pergetés, illetve a műcsalis horgászat. Az egyetlen dolog, amiben a hideg vízben történő pergetés akciója eltér a nyáritól az, hogy alkalmazkodnunk kell a halak nyugodtabb életritmusához. A műcsalit lassan és még lassabban vezessük, hagyjunk időt a halnak, hogy rávágjon. Természetesen ennek a követelménynek nem minden, nyáron bevált csali típus tud megfelelni.

Télen sem adja fel a "kis csíkos" a bandázó hajlamát, ilyenkor is szívesen tartózkodik társai közelében. Ez számunkra azt az információt közvetíti, hogy ahol egyet fogtunk, ott sikerrel vethetjük be készségünket egy újabb "kis vadász" megfogása reményében.

A nyári sügértanyák felett vágjunk léket

Télen is keressük fel azokat a helyeket, ahol nyáron eredményesek voltunk, ne sajnáljunk egy kis energiát befektetni a lékfúrásra. Ilyenkor a jégen olyan helyekre is tudunk léket fúrni, amit nyáron képtelenek voltunk meghorgászni, pl. egy bokor meder felé eső oldalát.

A hűvös idő beálltával a sügerek is mélyebbre húzódnak, ezért ha a nyári helyek nem túl mélyvizűek, akkor valószínűleg elvándorolnak onnan a halak. Ilyenkor keressük őket a meder legmélyebb pontjain.

Nyáron nem kell nagy utánajárás ahhoz, hogy a jó sügeres helyeket feltérképezzük. Elsősorban a vízparti és a vízben élő vegetáció mellett keressük. Ezek mellé, illetve alá áll be prédára lesve. Ilyenkor a téllel ellentétben nem a meder mélyén kell csalinkat felkínálni, hanem pontosan a víz felső rétegeiben, melyet a nap kellőképpen felmelegít. Az apróhalak számára ez a meleg réteg nagyon kedvező, elsősorban küszivadékok úszkálnak vidáman a víztetőn. Ez a vidámság hamarosan riadalomra vált, ha megjelenik az első sügér és közéjük csap.

A nádfal elé érdemes műcsalival dobálni

Ezekre a sügerekre, a felszíni csalikkal eredményesen horgászhatunk. Azért írtam sügereket, mert nyáron még nagyobb a "banda" összetartó ereje, mint télen, és ha az elsőt kifogtuk, számíthatunk azonos helyen a társak jelentkezésére is. Ilyenkor szétrebben a rablások helyén a sok apróság, és ez célpont a számunkra, hogy hova kell a csalit bejuttatni. Ha a sügerek nagyon a felső rétegben mozognak, akkor nincs értelme úszós készséget bevetni, helyette inkább a keresőhorgászatot válasszuk valamilyen műcsalival.

Egy ekkora vízfelületen nem könnyű a tájékozódás

Ha nem kis csatornán, hanem egy vízinövényzettel gazdagon benőtt nagy vízfelületen próbálunk szerencsét, akkor segítségünkre lehetnek a vízi szárnyasok is. Ha a felszínről fel-felszednek egy apró halacskát, akkor valószínűleg ott kell keresnünk a sügért is, mert ahogy már írtam, az apróhal rajokat követi.

Természetesen az a legjobb, ha tuti tippünk van, hogy hol vannak a sügerek, mert már évek óta eredményesen horgászunk rájuk a megszokott helyen.

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.