Spro Passion Premium Carbon Spin Light botteszt

Spro Passion Premium Carbon Spin Light botteszt

Az újabb Spro pergető botok tesztjének második állomásához érkeztünk, ahol a tesztalany a Spro Passion Premium Carbon Spin Light horgászbot. A botcsaládban ez a típus kakukktojásnak számít. Formája, felépítése, dobósúly-tartománya és karakterisztikája eltér a megszokott pergető botokétól. Mellesleg illik megjegyezni, hogy ebben a szériában találhatjuk meg a leglágyabb botokat, amelyek dobósúlyát az igazán kisméretű műcsalikhoz igazították.

Típus: Spro Passion Premium Carbon Spin Light

Hossz: 210 cm

Mért hossz: 213 cm

Súly: 135 g

Dobósúly: 10-28 g

Bottest: TFX-8 Premium Carbon

Gyűrűk: egy talpú LTS SIC

Gyűrűk száma: 7 db

Nyéltag anyaga: formatervezett, osztott neoprén

Orsórögzítő: alumínium és műanyag kombinációja

Karcsú, elegáns és nagyon különleges
A rövid, könnyű bot kézbentartása nem megterhelő, még egy egész napos pergetés során sem

Mikor megkaptam a próbahorgászatra a Passion botokat, ez volt a legelső, amit kivettem a kartonból. Sajnos csak egy darab érkezett belőle, tehát a tesztet ezzel az egy bottal tudtam véghezvinni. Első ránézésre egy abszolút szemet gyönyörködtető darab. Különleges, formatervezett nyéltagja, karcsúsága azonnal megragadja a horgász fantáziáját. A gyártó 2008-as katalógusából kiderül, hogy a botcsaládba még további 5 változat (a tesztbottal együtt összesen hatféle) bot tartozik, amelyek hosszban és dobósúlyban térnek el egymástól. A táblázatból kiderül, hogy a cég semmit nem bízott a véletlenre! A rövidebb, finomabb változatok pisztrángra, sügérre, domolykóra ideálisak, de ha valaki csukázni vagy süllőzni szeretne, az sem jelenthet akadályt: az ahhoz megfelelő pálcát is megtalálja a kínálatban.

A Light Spin széria a könnyűpergetés minden igényét képes kielégíteni. A kiemelt bot értelemszerűen a tesztalany:

típushosszszállítási hosszsúlydobósúlytagok száma
Passion Light Spin 180180 cm97 cm105 g2-14 g2
Passion Light Spin 210210 cm109 cm110 g2-14 g2
Passion Light Spin 210210 cm110 cm135 g10-28 g2
Passion Light Spin 240240 cm127 cm140 g10-28 g2
Passion Light Spin 240240 cm127 cm150 g22-48 g2
Passion Light Spin 270270 cm141 cm160 g22-48 g2

A bottest

A laikus horgász azt hinné, hogy egy ilyen karcsú botban nincs is erő, és hogy képtelenség egy-egy kapitális csukát megfogni a segítségével, de a teszthorgászat alkalmával kiderült, hogy nem is annyira „Light”, mint ahogyan az rá van írva. 20-22 grammig bezárólag kényelmesen lehetett akár nagyobb támolygó kanalakat is dobálni vele. Terhelés alatt a bottest különlegesen viselkedik. Akciója a hagyományos, betű szerinti besorolásnak megfelelően „A” kategóriába sorolható. Ezt azzal érték el, hogy a rideg bottestet összedolgozták egy lágyabb, erősítés nélküli karbon anyaggal. Ez szemmel is jól látható, mert a spicc felől számolva az 5. gyűrűtől egy kicsit világosabb színűre vált a bot. Talán ez ennek a pergetőbotok legfontosabb tulajdonsága, mivel a rablóhalak nagy többségének kemény szájszerkezete van, tehát még egy ilyen „Light” botban is kellő erőnek kell lenni, hogy a bevágások megfelelően üljenek. A Passion botoknál a gyártók a lehető legkeményebb spiccakció kialakítására törekedtek, éppen azért, hogy ezeknek a fontos kritériumoknak eleget tegyenek.

A bottest vastagsága a nyéltag fölött pontosan 9 mm, a spicc vastagsága a gyűrű alatt pedig 1,5 mm.

A Passion Light Spin elsősorban kisméretű műcsalikhoz való…
… az általam tesztelt bot azonban már alkalmas volt a kis-közepes méretű támolygó villantókkal való horgászatra is
A hibátlan minőségű illesztés
A bottest anyagát minden Passion boton kihangsúlyozza gyártó

A gyűrűsor

Egy kakukktojáshoz méltóan a gyűrűzés is eltérő az egy héttel ezelőtt bemutatott Spincaster zsinórvezetőihez képest. Itt nem a gyűrűk anyagára vagy típusára gondolok. Maradt az LTS-SIC, amely valóban osztályon felüli minőségű, viszont a keverőgyűrűtől a spiccgyűrűig egytalpúakkal szerelték fel a botot. Igaz, hogy sérülékenyebb lett így, de azért különösen nagy figyelmet fordítottak arra, hogy ne hajlékony, gyenge anyagból készítsék el a gyűrűk lábait. Az egytalpú gyűrű több szempontból is nagyon előnyös. Kevesebb a kötés a bottesten, ami a bot akciójának előnyére válik. Mert gondoljunk csak bele: a duplatalpú gyűrűk két kötése között bizonyosan nem hajolhat ideális ívben a bottest, és ha mondjuk 7 db ilyen gyűrű található rajta, akkor a bot minimum 20-30 centiméternyi ilyen, gyűrűtalpak között némileg merevebbé tett bothosszal rendelkezik. Ennél a botnál mindez 14 cm! A bot akcióját tovább javítja az, hogy az egytalpú gyűrűkkel megspórolt fémtalp, kötés és fedőréteg nem terheli plusz súllyal a botot, ezért így könnyű, gerinces és gyors csillapodású botok alkothatók.

A tesztbot gyűrűosztását így alakították ki:

spicc- és 2. gyűrű2. és 3.3. és 4.4. és 5.5. és 6.6. és 7.7. és orsótartó
10,5 cm14,5 cm17,5 cm20,5 cm24,5 cm35,5 cm63 cm

A nagyméretű keverőgyűrű is egytalpú
A spicc felőli 5. gyűrűnél szemmel láthatóan változik a bottest anyaga, emiatt gerinces, de lágy is egyben
A spiccgyűrű betétje is kiváló minőséget képvisel
Minden egyes részletre odafigyelt a gyártó

A nyéltag

Ez az egyetlen Passion bot, amely nem kapott parafaborítást, de ez egyáltalán nem mutatkozott hátránynak. Így is sikerült a gyártónak kihozni belőle a maximumot. Csavaros orsótartója nem a megszokott módon viselkedik. A szorítócsavar az orsórögzítő fölött található, majd ezt kell a botvég irányába letekerni ahhoz, hogy orsónkat rögzíteni tudjuk. A nyéltag hossza 35,5 cm. Ez kifejezetten rövidnek mondható, és egykezes dobásokhoz is kiválóan alkalmassá teszi a botot. A fogórész alsó részét a bal kéz számára nagyon szépen megmunkálták. Az alumínium toldalék viszont nagy hidegben kellemetlenséget okozhat, ezért itt is, mint minden más olyan botnál, amelynek a fogórész kialakításához fémet használtak, előnyös lehet a neoprén kesztyű használata.

A nyéltag legalsó részének kialakítására különös figyelmet fordítottak
A korrekt megjelenésű alumínium toldalék
Fogása rendkívül kényelmes, nagy hidegben viszont ajánlatos neoprén kesztyűt használni
A szorítócsavar az orsórögzítő fölött található

Ajánlott orsók

A Spro Red Arc, Blue Arc, illetve Passion 30-as és 40-es változatai a bottal tökéletesen harmonizálnak. Természetesen más, hasonló méretű és felépítésű orsók is megfelelnek hozzá, de már ezek a szériák is bizonyítottak. Az, hogy melyik méret a rokonszenvesebb, azt mindenki maga dönti el. A rövidebb, lágy változatokhoz akár egy 20-as méretű is megfelel. Ha azonban mégsem engedhetjük meg magunknak ezt az árkategóriát, válasszuk az Intruder 430 vagy 440-es orsót. Nem lehet vele mellényúlni! Felépítése, dobja és működése azonos a fentiekével, de töredék árban szerezhető be (és a forgalmazó erre is vállalja a 3 év garanciát!). Fékrendszerük a legnagyobb téli hidegben is letapadásmentesen működik.

Végszó

Céltudatos horgászoknak, céltudatos horgászatra kifejlesztett pergető botokról van szó. A botcsalád minden egyes darabjának megvan a maga funkciója. Nehéz azt rá mondani, hogy „olyan, mint a vietnámi balzsam”, vagyis mindenre jó! Ha valaki a Passion Premium Carbon Spin Light szériát választja, akkor jól át kell gondolnia, mire is szeretné valójában használni. A döntés meghozatala előtt illik átgondolni, hogy milyen méretű műcsalikat akar használni, és mi a megcélzott halfaj. Ha sikerül kiválasztani az ideális botot, garantáltan nem fog benne csalódni a használója.

Bevallom, a valóshoz képest először én is kétszeres kiskereskedelmi árra számítottam. Szerencsére kellemesen csalódtam! Nyugodtan kijelenthetem, hogy több gyengébb minőségű bot is forgalomban van, ennél jóval borsosabb áron!

A termékcsaládban találhatunk csukázáshoz és más, nagyobb testű halak horgászatához alkalmas botot is
A Passion pergető botokat használva egy lépéssel közelebb kerülhetünk álmaink halának kifogásához

(X)
Egedi Róbert

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.