Alias : victorcnr
Név : Kecskés Viktor
E-mail : [e-mail]
Születési dátum : 1978
Lakhely : Mátraterenye
Kedvenc horgászmódszerei : pergetés,legyezés
Kedvenc vízterületei : Nógrád megye vízei, kispatakok
Legnagyobb halai : busa 14,15 kg, amúr 11,5 kg, csuka 8 kg, balin 5,5 kg
Mióta horgászik : 1986

Szerző írásai

Gyerünk a patakba!

Kecskés Viktor 2022-07-07 06:00:00
Hiába a gyönyörű tavi süllők és csukák, végül mindig minden út a patakhoz vezet. Lehet az a fürge Zagyva változatos felsőfolyása, a Mátrából leereszkedő Tarna vagy a csodaszép Ipoly – ahol első lépéseimet megtettem a pergető horgászat rögös útján. Teljesen más, mégis valahol egyforma érzés, mikor melles csizmát húzva egy kis időre részükké válhatok. Ezúttal néhány jó tanácsot gyűjtöttem csokorba azoknak, akik fontolgatják, hogy patakpecára adják a fejüket.

Csukaszezon

Kecskés Viktor 2019-11-17 06:00:00
Augusztus vége felé jártunk, hajnali párába takarózott a táj. Nem is csoda, hiszen a reggeli hőmérséklet aznap 10 Celsius-fok alatt maradt. A vizek hőmérséklete ilyenkor magasabb a levegőénél, így kellemes érzés horogszabadítás után lemosni kezünkről a halnyálkát. Igen ám, de ehhez előbb halat kell fognunk…

A magyar tenger ezüstnyilai

Kecskés Viktor 2019-07-24 06:00:00
Több mint egy tucatszor voltam már a Balatonon pergetni. Ennyi alkalom bőven elég volt arra, hogy belássam, igen nehéz pálya, és rengeteg peca, tapasztalatgyűjtés kell ahhoz, hogy adakozóbb arcát is megmutassa ez a víz. Voltak eredményes látogatásaim is, de az, amikor valaki megmutatja, hogy hová kell mennem és mit kell dobálnom, számomra nem teljes értékű élmény. Habár jóval melósabb és időigényesebb megoldás, én mégis azt szeretem, amikor én rakom össze a kirakóst.

Behálózva

Kecskés Viktor 2011-07-28 12:00:00
Egy tipikus őszi este volt. Nem esett az eső, de a párás levegőt szinte harapni lehetett. Koromsötétben dobáltam lassan két órája kapás nélkül. Egyszer csak egy óriási ütést kaptam a mélyből. A felszökött adrenalin minden fáradtságot kiűzött a szememből. A hal lent maradt, lomhán oldalazott, nem akart felém közelíteni. A bot karikában, a fék szépen, lassan adagolta a zsinórt.

Folyóvízen gumihallal, avagy pergetés az Ipolyon

Kecskés Viktor 2011-07-09 07:00:00
Előző írásaim hozzászólásai között többen is jelezték, hogy igény lenne egy folyóvízi plasztik csalis pergetéssel foglalkozó cikkre. Igaz, hogy nincs két egyforma folyó, de vannak tipikus részek, amiknek felismerése, meghorgászása hasonló. Mivel legtöbbet az Ipolyon horgászom, ezt a számomra kedves folyót szeretném segítségül hívni a különböző csalivezetési módszerek, fortélyok bemutatásához.

Szezonnyitó csukák és sügérek

Kecskés Viktor 2011-04-17 07:00:00
Érintetlenül állnak tél óta a sarokba dobva a botjaim - egy kivételével. Elhatalmasodott rajtam az ultra light mánia, csak a finom 2-8 grammos pálcával vagyok hajlandó dobálni. Nem sikertelenül! Első két alkalommal közel 50 krokit sikerült partra terelnem. Kicsit szeretnélek elkalauzolni benneteket az ultra light jigelés világába.

Pergetés ragadozó tilalom idején

Kecskés Viktor 2011-03-21 07:00:00
Mit tehetünk, ha beköszönt a tilalom? A lecke fel van adva rendesen: „A fajlagos halfogási tilalom idején olyan horgászmódszert kell választani, mellyel elkerülhető az éppen tilalom alatt álló, ívó halak megfogása.” A legegyszerűbb megoldás, ha ilyenkor nem a ragadozókat vesszük üldözőbe. Azért egy vérbeli pergető horgásznak hosszú távon nem csillapíthatja szomját az egy helyben ücsörgés. Mondhatjuk, hogy éppen sügérre horgászunk, miközben tudjuk jól, nem lehet olyan pici csalit felkínálni, amire a csuka ne vágna oda. Lehet feszegetni a nem éppen egyértelmű szabályokat, lehet kiskapukat keresni… én ilyenkor inkább túrázom, sétálgatok kint a természetben.

Paducok az Ipolyból

Kecskés Viktor 2011-02-28 07:00:00
Legutóbbi cikkem kapcsán jól megkaptam. Mért nyavalygok?! - hiszen ha valaki igazán szeretne, mindig lehet alkalmat találni a horgászatra. Ez így van. Nem is hagytam abba a horgászatot, csak kicsit más vizekre eveztem. A megszokottól eltérően most nem is a ragadozó halak lesznek a középpontban. Folyóvízre szeretnélek kalauzolni benneteket. Három különböző módszert próbálok bemutatni, amivel így, télvíz idején sikerült keszegeket fogni az Ipolyon.

Pergetés fagypont alatt

Kecskés Viktor 2011-01-30 07:00:00
Rövidnadrágban az árnyékban ülve, hűtött dobozos sört kortyolva azt várni, hogy megszólaljon a kapásjelző… sokaknak erről szól a horgászat. Nincs is ezzel semmi baj, sőt inkább ez a magatartás jellemző a hobbiját élvező humanoid ösztönös viselkedésére, mint télen a fagyoskodás. Utóbbi tevékenység inkább a kényszerbetegség kategóriába sorolható. De mit tehetnénk, mikor olyan hosszú a tél? Mielőtt a jég végleg lecsukná a sorompót a pergetés előtt, megpróbálunk minden percet kihasználni a vizek partján, amit horgászattal tölthetünk - legyen eső, hó vagy akár fagy.

Az Ipoly öreg ura

Kecskés Viktor 2010-12-24 07:00:00
Szerda volt. A horgász már reggel tudta, hogy a vízpartra fog menni. Bár magának is azt hazudta, azért megy autóval munkába, hogy minél előbb otthon lehessen… Otthon? Hiszen a vízpart az ő otthona, ott érzi magát igazából elemében. Ott tudja kiengedni magából a hétköznapokon felgyűlt feszültséget. Ott tud újjászületni. Hazaérve gyorsan öltözni kezdett, ilyenkor nem csak ruhát cserét, kicsit átvedlett átlagemberből igazi horgásszá. Mostanában nem sok szerencséje volt, mégis bízott a folyóban és az évek alatt összegyűjtött tapasztalatban.

Sügércsalik

Kecskés Viktor 2010-11-15 07:00:00
Mióta pergetek, a sügérekhez nem volt sok szerencsém, esetleg csukázás, domizás közben jelentkezett egy-egy. Eddigi pergető pályafutásom előző éveiben jó, ha fogtam 20 db-ot. Mostanában viszont elég sok időt, energiát fektettem a sügérezés megtanulásába. Eleinte kevés sikerélményem volt, de a sok csalódás, kudarc nem szegte kedvem. Június 14-én tört meg a jég, be is számoltam az első célzott sügérről. Azóta több mint félezer kisebb-nagyobb csíkos vitézt sikerült becsapnom.

Csak a csuka

Kecskés Viktor 2010-10-26 07:00:00
Minden erőmmel azon voltam, hogy sikerüljön összehozni néhány ipolyi horgászatot. Nem titkolt szándékom a domolykózás, domolykócsalik bemutatása volt. Három alkalommal sikerült lejutnom rövid időn belül. Mindháromszor más-más arcát mutatta a szeszélyes folyó…

Csak kíméletesen!

Kecskés Viktor 2010-09-23 07:00:00
Előző írásomhoz - többek között - egy olyan komment is érkezett, ami azt firtatta, hogy „szegény pontyot miért kellett a poros földre tenni?” A hozzászóló szerint a kopoltyú így szennyeződhet, ami akár a hal pusztulásához is vezethet, ezért minden halnak - még a kárászoknak is - a matracon a helye, és mindegyiknek fertőtleníteni kellene a száját… „TESSÉK VIGYÁZNI AZ ÖSSZES HALFAJRA ÉS ÓVJÁK MEG ŐKET!”

Aki a kicsit nem becsüli…

Kecskés Viktor 2010-07-27 07:00:00
Ember tervez, Isten végez! Hiába szerettem volna a domolykós cikk második részét megalkotni, a természet erői mindig az utamba álltak. A nagy árvíz levonulta után, mikor végre a vízállás megközelítette a bűvös 100 centimétert, felcsillant a remény és hívtam Géza cimborámat, hogy ha ráér a hétvégén, megtámadhatjuk a folyót. Mire ő visszakérdezett: „Nem hallgatod a híreket? Ma ismét harmadfokú az árvízkészültség.” Megnéztem a vízállást: 1 nap alatt 2,5 métert emelkedett az Ipoly. Esetleg homokzsákot pakolni mehetünk, a horgászattal még egy jó darabig várni kell…!

Éljen május elseje!

Kecskés Viktor 2010-06-05 07:00:00
Május 1. a legszebb ünnep számomra. Évek óta, már napokkal előtte elkezdem a visszaszámlálást. Mióta divat lett a rablóhal tilalmakat összevonni - mondván: „honnan tudja az a süllő, hogy csukának van az a kishal odatéve?” -, egyik szemem sír, a másik nevet. Sír, mert nem üldözhetem a ragadozó halakat, viszont nevet is, mert azok sem, akik csuka, harcsa horgászatára hivatkozva szeretnék tizedelni az ívó süllőket.

Domolykócsalik 1. Kis patakos pergetés

Kecskés Viktor 2010-05-27 07:00:00
Nehéz lenne még egy olyan halat találni, amire ennyire változatos módon szoktak horgászni. Feederrel, úsztatva, fenekezővel, élő hallal, halszelettel, kukoricával, májjal, csontival, gilisztával, cseresznyével, szederrel, kenyérkockával, tücsökkel-bogárral, pergetve és legyezve… sorolhatnám estig, mivel fogható. Élettere a kis csatornáktól egészen a nagy folyókig, tengerszinttől a hegyi patakok pisztráng szinttájáig terjed. Tavakban is gyakran megtalálható, mégsem számolunk vele komolyan - mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy itt sincs domolykó pergetős alrovat. Szerencsére egyre többen kezdik felfedezni a domolykóban rejlő lehetőségeket és egyre népszerűbb lesz, nemcsak a legyezőhorgászok, de a könnyűpergetők körében is.

Bogaras gondolatok

Kecskés Viktor 2010-04-28 07:00:00
A legyesek.Hóbortos, különc banda. Egy újabb, nyugatról behozott pénzes hobbi, amivel csak ki akarnak tűnni a „normális” pecások közül. Amúgy is, minek szurkálják össze a halakat, ha a végén visszaengedik? Persze… szakáll nélküli horog… jó, hogy nem szivacsdarabbal, hogy egyáltalán ne fájjon a halaknak. Amúgy is, mi az a cnr?

Süllőcsalik - 3. rész - Gumival süllőre, vezetési technika és a felszerelés

Kecskés Viktor 2010-02-18 07:00:00
Rengeteg műcsali létezik. Vannak olyan típusok, melyekkel szinte gyerekjáték a horgászat: bedobjuk, aztán kitekerjük, ha szerencsénk van, utóbbi folyamatot kapás szakítja félbe. Más típusokat nekünk kell életre kelteni, különben a várva várt rávágás elmarad. A plasztikcsalik egyértelműen a második csoportba tartoznak. Egy rutinos pergető első ránézésre kiszúrja, hogy ki az, aki valóban komolyan műveli, és ki az, aki csak mímeli ezt a műfajt. Mi alapján? A vezetési technika különbözteti meg a sikeres és a sikertelen sporttársakat.

Süllőcsalik - 2. rész - Gumival süllőre

Kecskés Viktor 2010-01-21 07:00:00
Remekül alakult az év vége számomra süllők tekintetében. A Haldorádó fogási naplójába küldtem pár képet, amire a főszerkesztő is felkapta a fejét. Rögtön tudomásomra hozta, hogy nem bánná, ha több részes lenne a készülő, süllőcsalikat bemutató írás: „a téma időszerű és sokakat érdekel.” Elkezdtem végigolvasni az oldalon található műcsalikkal, süllő horgászattal kapcsolatos, cikkeket. Nem könnyű az asztalra új dolgokat letenni a témában, ez hamar kiderült. Megpróbálom azt a néhány fehér foltot eltüntetni, amit találtam, továbbá remélem, sikerül valami kis pluszt nyújtani a plasztik csalis horgászatban.

Süllőcsalik - 1. rész - Bevált műcsalik

Kecskés Viktor 2010-01-04 07:00:00
Lehullottak a fákról a levelek, esik az eső vagy a hó, kipirul az ember arca, elgémberednek az ujjak, befagy a gyűrűkbe a zsinór. A halak elvermelnek. Lassan kiürül a vízpart. Ilyenkor a legjobb bent a meleg szobában megnézni egy filmet, esetleg nézegetni a fotóalbumban az eddig fogott halakat, karbantartani a felszerelést az egész éves megterhelő pergetés után. Viszont ha az olvasók között akad néhány hozzám hasonló orvosilag az ép ész és az elmebetegség vékony határán táncoló fanatikus, aki ilyenkor is a vízpartra vágyik, talán örömmel veszik a tényt, nincsenek egyedül!

Csukacsalik

Kecskés Viktor 2009-12-16 07:00:00
Hasonló című balinos szösszenet hozzászólásai hatására született az ötlet, hogy jó lenne csokorba szedni azokat a csalikat is, amikkel már többször voltam eredményes csukahorgászat során. Úgy próbálok meg egy alapfelszerelést összeállítani, mintha az lenne a feladatom, hogy csak néhány csalival menjek ki dobálni: mik azok, amiket semmiképpen nem hagynék otthon?

Tiszaszipi, avagy álomból valóság

Kecskés Viktor 2009-11-16 07:00:00
„Viktor, nincs kedved a nyári leállás alatt lejönni velem a Tiszára pecálni?”, tette fel a kérdést egy munkatárasam. A válaszon kb. annyit kellett gondolkoznom, mintha Angelina Jolie kérdezte volna, nincs-e kedvem bekenni őt napolajjal?

Ipolyi kalandok 2.

Kecskés Viktor 2009-10-27 07:00:00
Megérkeztünk Pösténypusztára, a túra második helyszínéhez. Ott folytattuk, ahol Szakálnál abbahagytuk, de nem a pergetésre gondolok, hanem a nyakig érő csalánra, amin átkászálódva az ember felveri a vérszomjas szúnyogokat, amik fényes nappal agyoncsípik pillanatok alatt.

Balincsalik

Kecskés Viktor 2009-09-10 07:00:00
Mindenekelőtt azt szeretném leszögezni, hogy profi pergetőknek valószínű nem lesz sok meglepetésben része e cikk elolvasása során. Reményeim szerint azoknak fogok segítséget nyújtani, akik szeretnék végre megfogni első balinjukat peregetve! Előző írásomban azt a kijelentést tettem, hogy azzal fogunk halat, amivel dobálunk, de nem mindegy, mennyit kell ahhoz a halhoz dobálni! Néhány történettel színesítve próbálok egy olyan 4 csaliból álló készletet a kezetekbe adni, amivel bátran neki lehet vágni a nagy feladatnak!

Ipolyi kalandok 1.

Kecskés Viktor 2009-08-24 07:00:00
Pár éve szinte elképzelhetetlen volt számomra, hogy egy hét úgy teljen el, hogy legalább egyszer ne horgásszak az Ipolyon. Azóta sok minden megváltozott, annyira, hogy lassan 2 éve nem horgásztam szeretett folyómon. Ezen a nyáron mindenképpen szerettem volna eljutni legalább 1-1 napra legyezni, illetve pergetni. Egy munkahelyi beszélgetés alkalmával szóba került a horgászat, a szép környezet. Munkatársam ugyan már régóta nem horgászik, egészen más hobbija van, amit szívesen kipróbálna a vízparton. Ez nem más, mint a fotózás. Pont kapóra jött, hiszen eddigi képeim nem éppen „művészire” sikeredtek. Már csak az időpontot kellett egyeztetni, és nekivághattunk első közös kalandunknak…

A balinpergetés hat pontja állóvízen

Kecskés Viktor 2009-05-21 07:00:00
Mikor járom a vizek partját, sokszor látok horgászokat, akik „pergető” botot ragadnak, mert a sok balinrablást már nem bírják tétlenül nézni, mégis nagyon ritkán járnak sikerrel. Hogy miért? A válasz egyszerűnek tűnhet: mert az őn túl rafinált…én nem szeretném ilyen rövidre zárni ezt a választ, sőt meg is cáfolnám, bizony vannak olyan esetek, mikor „őnnagysága” mindenre rávág, ami él és mozog, bár ez valóban ritka, és nem tart sokáig.
Termék katalógus

Haldorádó
Katalógus

Megjelent a Haldorádó 2024 termékkatalógus, lapozz bele!

Tovább

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.