Bojlis suli 2. rész - Bojlis horgászat felszerelései - A bojlis botok

Bojlis suli 2. rész - Bojlis horgászat felszerelései - A bojlis botok

A sorozat következő részeiben megpróbálok segítséget nyújtani a megfelelő felszerelés összeállításában és kiválasztásában. A bojlis horgászat egyik legkényesebb pontja a megfelelő bot kiválasztása. Ezt nehezíti, hogy általában angolszász mértékegységekkel tüntetik fel a bot paramétereit. Ez egy kezdőt végképp elbizonytalanít, összezavar. Így igen gyakran előfordul a botválasztás során, hogy mellényúlnak… A kezdők dolgát tovább nehezíti, hogy a legtöbb horgászboltban sajnos nem tudnak egyértelmű választ adni azokra a kézenfekvő kérdésekre, amelyekre joggal várunk egyértelmű és világos választ!

Kitől kaptok tanácsokat?

Az íráshoz szorosan nem tartozik hozzá, de egy gondolat erejéig kitérnék arra, hogy mivel foglalkozom, mi is a szakmám. Végzettségem alapján szakács vagyok, de néhány év konyhai munka után rájöttem, hogy ez nem az én világom… Kapva kaptam az alkalmon, amikor a kiskunhalasi székhelyű HALDORÁDÓ CENTRUM álláskereső hirdetését meghallottam. A szigorú felvételi vizsgán 90 jelentkező közül engem vettek fel 2 évvel ezelőtt. Azóta eladóként és a bojlis részleg vezetőjeként ténykedem. Emellett minden szabadidőmet a bojlis horgászatnak szentelem. Ez az én világom! Igazából azért volt könnyű ezt a cikksorozatot összehozni, mert a kérdések zöme tőletek, a vevőinktől származik. Tulajdonképpen, amit most csinálok, az mindennapi munkám része. Egyértelmű, használható információkkal segítem a tájékozatlan, kezdő és haladó horgászokat. Ha személyes találkozóra vágytok vagy még több információra van szükségetek, esetleg nincs időtök kivárni a cikksorozat végét, örömmel látok és várok minden érdeklődőt a kiskunhalasi boltunkban!

Én próbálok meg nektek segítséget nyújtani. Személyesen is találkozhattok velem a Haldorádó Centrumban

Miben különbözik a bojlis bot a többitől?

A bojlis bot felépítménye, megjelenése teljesen más, mint egy átlagos boté. A megszokottól nagyobb, 3,6-3,9 méteres bothossz, a hosszú és többnyire csupasz távdobó nyél, a nagyméretű gyűrűk és az elképesztő rugalmasság az, ami elsőként feltűnik egy igazi bojlis bot kézbevétele során. Joggal merül fel az újabb kérdés: csak ezek a botok alkalmasak a módszer gyakorlásához? Elvileg bármilyen hagyományos, nagyobb dobósúlyú, fenekező horgászatra való bot alkalmas a bojlizásra is. Mégis, miért célszerű a speciálisan erre a célra kifejlesztett botokat választani? Ha röviden kellene összefoglalni, akkor ezek a következő szempontok lennének:

 • Átlagon felüli dobások kivitelezésére alkalmasak.
 • A nagy (80-120 grammos) súlyok bevetése sem okoz problémát.
 • Mindezek ellenére mégis rendkívül rugalmasak, amely főként halak fárasztása során kamatoztatható.
 • A rendkívüli erőtartalékok, a nagy rugalmasság, az egyedi karakterisztika (egy jól összehangolt fékrendszerű orsóval) szinte bármekkora hal kifogását lehetővé teszi!
 • Mégis meglepően vékonyak, kecsesek a bojlis botok!

A bojlis botok átlagon felüli dobótávolságok elérését biztosítják

A bojlis bot ideális hossza

Először is nézzük a botok hosszát, ezeket általában az angol láb (feet rövidítve ft) mértékegységgel jelölik. Egy láb kb. 30 centiméter, így a leggyakrabban használt 12 ft és 13 ft hosszúságú botok 3,6, illetve 3,9 méter hosszúak. De miért pont ennyi? Miért nem 3,3 vagy 4,2 méteresek? Sok horgászat, kutatómunka és teszt után ezek a hosszak bizonyultak a leghatékonyabbnak mind a dobások, mind pedig a halak fárasztása során. A legtöbb (átlagos testfelépítésű) embernek ezek bizonyultak a legkönnyebben kezelhetőnek.

A bot hossza 12’, azaz 12 feet = 3,6 méter
A 3,6 és a 3,9 méter hosszú botok bizonyultak a legjobban kezelhetőnek az átlagos testfelépítésű emberek esetében mind dobás, mind pedig a fárasztás során

Mi az a tesztgörbe?

A megszokott, grammban kifejezett dobósúly után kutatva olyan adatokat találunk a bottesten feltüntetve, mint 2 lbs, 2,5 lbs, 3 lbs stb.. Fontos dolog, hogy ezek az adatok nem a bot dobósúlyát jelentik, hanem a bot karakterisztikáját, azaz tesztgörbéjét (angolul: Test Curve, rövidítése TC). Egy libra 454 gramm, ha ezt felszoroznánk például egy 3 librás bot esetében, akkor 1362 gramm „dobósúlyt” kapnánk, ami egyértelműen butaság.

A tesztgörbe megértéséhez képzeljünk el egy négyzetrácsot, amely előtt a bot nyelét vízszintes állapotban rögzítjük, majd kezdjük el a spiccét lefelé húzni (vagy súlyokkal terhelni). Ha a bot megadott paraméterei valósak, akkor egy 3 lbs bojlis bot esetében 1362 gramm kell ahhoz, hogy a bot hegye a négyzetrács előtt függőleges helyzetbe kerüljön. Ebben a helyzetben a bot nyele és spicce egymáshoz képest derékszögben helyezkedik el. Ez az alap terhelés, amelyet egy ilyen karakterisztikájú botnak el kell tudni viselni! Természetesen ennél lényegesen nagyobb terhelést és görbületi ívet is képesek (pl. kapitális hal fárasztása során) a bottest károsodása nélkül is elviselni!

Ezek a paraméterek (3,25; 3; 2,75; 2,5 lb) nem a bot dobósúlyára, hanem karakterisztikájára utalnak
A tesztgörbe megértésben sokat segít ez az ábra

Mekkora az optimális dobósúly?

Amikor leendő vevőim megértették a tesztgörbe fogalmát, akkor a következő kérdés hangzik el: „de mennyi az optimális dobósúly?”. Ha mindenképpen szeretnénk grammban megadott értéket kapni, akkor - gyakorlott bojlisok tapasztalata alapján - 30-cal szorozzunk meg egy librát. Így egy átlagos, 3 lbs tesztgörbéjű botnak (nagy valószínűség szerint) 90 gramm lesz az optimális dobósúlya. Ezzel az ólomnehezékkel tudjuk a legnagyobb dobótávolságot elérni. Az igazsághoz és teljes körű tájékoztatáshoz azonban az is hozzá tartozik, hogy nincs két azonos 3 librás bot! Ezért az optimális dobósúly meghatározása során is lehet némi eltérés.

Az optimális dobósúly meghatározása során - a különböző cégek azonos paraméterű botjai között - jelentős eltérések mutatkozhatnak

Milyen legyen a nyélborítás?

A klasszikus bojlis botok csupasz, az átlagosnál hosszabb, úgynevezett „surfnyéllel” vannak ellátva. Ebben az esetben csak az orsótartó környékén és a nyél legvégén találunk borítást. A köztes rész csupasz. Miért jó ez? A meghosszabbított nyél mindenképpen segít a nagyobb dobótávolságok elérésében, és ez csak ott kapott csúszásmentes borítást, ahol dobás közben meg kell markolni. A hal fárasztása során pedig előny, hogy a menekülő hal minden mozdulatát tompítás nélkül adja át a csupasz botnyél az azt alátámasztó alkarunknak. Így rendkívül közvetlen kontaktust tudunk a hallak kialakítani, tovább csökkentve esélyeit. Az utóbbi időben főleg az Angliából érkező eredeti bojlis botokon figyelhető meg, hogy egy nagyon vékony neoprénborítást kapott ez a középső rész is. Ez egy új divatirányzat, amely azért valós használati értékkel is bír. A szigetországban igen gyakran esik az eső. Ez a megoldás stabilabb fogást biztosít, minimálisra csökkentve a botot tartó kéz megcsúszását.

Klasszikus csupasz, „surfnyeles” bojlis bot (alul) és a modern, teljes nyélborítású változat (felül)

Ideális gyűrűsor

Jól megfigyelhető, hogy a bojlis botokon a relatíve nagy hossz ellenére igen kevés a gyűrű. Egy átlagos, 3,6 méter hosszú boton 6-7 darabnál ritkán van több. Ezek mérete azonban az átlagosnál nagyobb, és nagyon precízen vannak a bottesten elhelyezve. A gyűrűk helyének helyes meghatározása komoly kihívást jelent minden cég fejlesztőmérnökeinek. Talán hihetetlenül hangzik, de az ideális helyzettől való 1-2 centiméteres eltérések a végső dobótávolságot több méterrel csökkenthetik! Azt talán már felesleges is megemlítenem, hogy mindegyik bot nagy keménységű, tökéletes felületkezelésű SiC gyűrűkkel van szerelvényezve.

A bojlis botok gyűrűi az átlagosnál nagyobbak
A rugalmas bottest és a nagy gyűrűátmérő segíti a távoli pontos dobásokat

Szállítási hossz

A bojlis botok egyetlen negatívuma talán a nagy szállítási hossz. A legjobb karakterisztikájú, tökéletes botokat akkor kapnánk, ha azok egyetlen darabból állnának, de hát egy 3,6 méteres 1 részes botot kicsit körülményes lenne szállítani… :) Ezért a botgyártók minimum egy helyen megbontják a bottestet. Azonban egy 3,6 méteres bot még így is 185-190 cm, míg egy 3,9 méteres bot 205-210 centis szállítási hosszal rendelkezik. Ez egy átlagos személyautóval vagy kerékpárral csak körülményesen szállítható. Nagy előrelépést jelentett, hogy e problémát felismerve a komoly botgyártó cégek 3, illetve 4 részes bojlis botok gyártásába fogtak. Így ez a probléma is megoldódni látszódik, hiszen 100-135 centire csökkent a többrészes botok szállítási hossza, amely már tényleg bárhol elfér. Ja, és ami még nagyon fontos, hogy mindezt úgy érték el a nagynevű (pl.: Spro, Shimano) gyártók, hogy az illesztések érzékelhetően nem gyengítik a bottestet!

Egy átlagos, 2 részes bojlis bot szállítási hossza 185 cm, míg a 3 részesé már csak 130 cm!

A megfelelő bot kiválasztása

Mielőtt megvásároljuk első bojlis botunkat, mindenképpen vegyük figyelembe, hogy milyen körülmények közt akarjuk azt a későbbiek folyamán használni. Fontos az adott vízterület jellege. Nem mindegy, hogy tiszta a mederfenék vagy akadós, esetleg növényzettel sűrűn benőtt. Behordós módszerrel vagy dobással szeretnénk horgászni? Ha nagy távolságra fogunk horgászni (gondolok itt a száz méter feletti dobásokra), akkor a 3,9 méteres botok jöhetnek szóba, ezek közül is az erősebbek, a 3,25 és a 3,5 lbs tesztgörbéjű változatok. Ha az adott vízterületen engedélyezett a behordós technika, akkor előszeretettel használok egészen puha, 2,5-2,75 lbs karakterisztikájú botokat, ugyanis ezek jó tulajdonsága rugalmasságukban rejlik, amivel egy gyengébb horogakadást is kompenzálni tudnak, emellett lényegesen lefinomíthatjuk felszerelésünket, ami több kapást fog eredményezni.

Egy kezdő, átlagos körülményekre szánt felszerelés összeállítása során én mindenképpen egy 3,6 méter hosszú, 2 vagy 3 részes és 3 lbs tesztgörbéjű botot ajánlok. Ezzel nem lehet hibázni!

Nem könnyű az óriási választékból a legmegfelelőbbet kiválasztani

Speciális bojlis botok

Vannak e témakörön belül is speciális pálcák, mint például a „spod” botok, amelyeket etetőrakéta nagy távolságba való eldobására fejlesztettek ki (olyan vízterületekre, ahol tilos a csónakból történő etetés). Ezek általában lényegesen erősebbek társaiknál, legtöbbször 5 lbs tesztgörbével és markáns karakterisztikával kerülnek kereskedelmi forgalomba. Hát bizony, kell is az átlagon felüli erő és rugalmasság, ugyanis egy megtöltött etetőrakéta súlya gyakran meghaladja a 200 grammot! Nos, ha ezt 80-100 méterre el akarjuk dobni, nem nehéz belegondolni, hogy mit kell kibírnia szegény botnak?!

Egy ilyen tesztgörbéjű (5 lbs!) bottal akár 200-300 gramm össztömegű etetőrakéta bevetése sem jelent problémát!
Az etetőrakétával történő pontos etetés komoly gyakorlatot és kifogástalan felszerelést kíván

Hogyan kell dobni a bojlis botokkal?

Nem kell megijedni! A bojlis botokkal is majdnem ugyanúgy kell dobni, mint a hagyományos botokkal, de ha szeretnénk a maximumot kihozni belőlük, ajánlom figyelmetekbe a Horgászat nagy távolságra, partról című írást, amelyben sok hasznos tippet, trükköt olvashattok, hogy tényleg oda és olyan távolságba repüljön végszereléketek, ahová szeretnétek!

A helyes dobótechnika rövid gyakorlás után könnyen elsajátítható, és tovább csiszolható

Ajánlataim kezdőknek

Úgy érzem, hogy a sok általánosság után ideje néhány konkrét bottípust is bemutatnom. Ezt tekinthetitek reklámnak, termékbemutatónak vagy bárminek, de úgy érzem, ha eddig fogtam a kezeteket és segítettem, akkor a konkrét márkák között is kell, hogy segítsek a tájékozódásban. Kiválasztottam három különböző márkájú és árkategóriájú bojlis botot, melyeket szeretnék bemutatni.

Segítek nektek, hogy mire figyeljetek az első bot kiválasztása során

Spro Prion Power Carp 360 3 lbs

Nem árulok el nagy titkot azzal, hogy cégünk ebből a bottípusból adta el 2007. évben a legtöbbet, és toronymagasan vezeti eladási listánkat. Ebből a tavalyi évben megközelítőleg 1000 darabot (a szám nem elírás!) értékesítettünk a „Pontyozó Szuper Szettünkben”. Ez a 6.000 forint körüli bot árkategóriájában verhetetlen! A Spro beszálló bojlis botja, kifejezetten kezdők számára. A 3 részes carbon-composit bottest tulajdonképpen horgászat közben törhetetlen, rendkívül „türelmes és megértő” a kezdők apróbb hibáival szemben. Meglepően nagyokat lehet vele dobni, és ami a horogra akadt, az nem menekül, legyen bármekkora! A 3 részes kivitelnek köszönhetően nagyon könnyen szállítható. Az sem titok, hogy ezen a boton nem keresi agyon magát a Spro cég. Ez az eszköz a „csali”. A vevők döntő többsége alig akarja elhinni, hogy ilyen olcsón jutott hozzá egy magas használati értékű bothoz. Ezek az elégedett vevők nem gondolkodnak más márkában, és mindig azon törik a fejüket, hogy milyen lehet egy kicsit drágább Spro bot? Elárulom a választ: még jobb, és abban sem fogtok csalódni!

Spro Prion Power Carp 360, a Spro beszálló botja a bojlis technikában
Ki hinné, hogy ez az alap bot ilyen óriási terhelés elviselésére is képes!

Shimano Alivio BX Specimen botcsalád

A hazánkban legnagyobb számban értékesített Shimano alap bojlis botcsaládja. Ezek a botok lényegesen kecsesebb kivitelűek, emellett arányosan csökkent a súlyuk is. E remek tulajdonságait a nagy tisztaságú carbon alapanyagnak köszönhetik. Ebben a szériában mindenki megtalálja a kedvére valót, ugyanis egyaránt kapható 3,6, illetve 3,9 méteres hosszban, 2, 3 sőt 4 részes kivitelben is! Áruk 12.000 és 15.000 forint között mozog, amely szerintem még nagyon sok kezdő számára is elérhető, megfizethető. Olyan beszálló bot, amely szintén nagyon komoly megbecsülésnek örvend a magyar horgászok körében!

A Shimano Alivio BX Specimen botcsalád kínálata 2, 3 és 4 részes modellekkel válik teljessé

FOX Warrior ES botcsalád

A FOX márkanevet meghalló „igazi” bojlis horgász szíve nagyot dobban. Ez az a márka, amely sok horgász álma. Az eredeti FOX termékek a bojlizás őshazájából, Angliából származnak. Talán nem kell hosszasan ecsetelni, hogy bizony minden FOX termék átlagon felüli használati értékkel és nagyon magas minőséggel párosul. Ez általában árukban is megmutatkozik, de bizony nagyon sok embernek ez mit sem számít. Több olyan tehetősebb kezdő vásárlónk volt, aki miután a témát kellőképpen körbejárta, máris egy FOX bot mellett tette le voksát. Aki Mercedesszel indít, később már nem szívesen ül át egy középkategóriás autóba… :) A FOX beszálló botjai a Warrior ES botok. Annak ellenére, hogy ez a FOX-nál az alap, nagyon magas szintről indul a dolog. A precíz kidolgozás, a tökéletes szerelvényezés, a nagyméretű speciális gyűrűk, a progresszív akció mind azt sejteti, hogy bizony ez nem egy hétköznapi bot. A progresszív akció némi magyarázatra szorul. A legmodernebb ilyen felépítményű botok tesztgörbéje szélesebb tartományban mozog. Ezek a botok megfelelően erősek a távoli dobásokhoz, de mégis kellően lágyak és rugalmasak a biztonságos és élvezetes fárasztáshoz. Az kifejezetten lágy, 2,5 lbs botoktól egészen az erős 3,25 lbs botokig több különböző modell között válogathatunk, átlagáruk 25-26.000 Ft.

A FOX Warrior család minden helyzetre kínál megoldást, így a választékban van 2,5; 2,75; 3; 3,25 lbs modell is

Végül egy hasznos tanács!

Fontos azonban tudni, hogy akármelyik botot is választjuk, lehet az a legjobb anyagból is, akkor sem törhetetlenek! Ezért ha megvan végre a kiszemelt, ne tegyük ki egyből a legnagyobb terhelésnek. Lassan, fokozatosan terhelve (növelve a dobósúlyokat) ismerjük meg a gyakorlatban tulajdonságait. Két különböző botgyártó cég azonos lbs-értékkel jellemzett botja között is komoly különbségek lehetnek. Ha fokozatosság elvét betartjuk, biztosan nem fog minket kellemetlen meglepetés érni horgászat közben!

Ne a legnagyobb ólmokkal kezdjük a dobásokat! Fokozatosan növelve a dobósúlyokat, ismerjük meg a gyakorlatban is új botunk tulajdonságait

A következő rész tartalmából

Bojlis Suli 3. - Bojlis horgászat felszerelései - A nyeletőfékes orsók

 • Milyen orsót válasszunk a bojlis horgászathoz?
 • Miért van szükség nyeletőfékes orsóra?
 • Mi az a nyeletőfékes orsó?
 • Hogyan működik?
 • Hogyan kell helyesen beállítani a fő féket és nyeletőféket?
 • A megfelelő méretű orsó kiválasztása
 • Az orsók egyéb paraméterei
 • Ajánlataim kezdőknek

Írta: Haskó Tamás (Carpjunior)
Fotók: Kazi István, Végh Róbert, Egedi Róbert
Ábra: Csörgits Gábor

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.