Bojlis suli 3. rész - Bojlis horgászat felszerelései - A nyeletőfékes orsók

Bojlis suli 3. rész - Bojlis horgászat felszerelései - A nyeletőfékes orsók

A megfelelő bojlis bot kiválasztása után jöhet a következő „fődarab”, a hozzá illő orsó. Nos, ha zavarba ejtőnek gondoltátok esetleg a botok óriási választékát, akkor előrebocsátom, az orsók között válogatva sem lesz könnyű dolgunk! Minden cégnek megvannak a saját, ehhez a módszerhez alkalmazható és többféle árkategóriába tartozó modelljei. No de hogyan is válasszuk ki a tengernyi fajta közül a megfelelőt? Nézzük át, mik is azok a fő szempontok, amelyekre érdemes odafigyelni, mielőtt megvásárolnánk első bojlis orsónkat!

Miért van szükség nyeletőfékes orsóra?

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy egy rövid (egynapos) peca alkalmával nem feltétlenül van rá szükségünk, ám ha van, sokban megkönnyíti dolgunkat! Többnapos horgászat esetén viszont már nincs az a horgász, aki alvás nélkül fent tud maradni kapásra várva, éjjel és nappal. Ekkor, ha nem szeretnénk, hogy egy váratlan időpontban érkező, mohón kapó hal elvigye komplett horgászfelszerelésünket, célszerű az orsó fékjét kiengedni. Így ellenállás nélkül húzhatja a hal a zsinórt, amíg a dobot lefogva be nem vágunk. Ekkor, hogy megkezdhessük a fárasztást, ismét erősíteni kell az orsó fékjén. Nos, felfokozott izgalmi állapotban (akció közben) ezt nem mindig sikerül tökéletesen beállítani, amely végül a hal elvesztéséhez vezethet. Ha nyeletőfékes orsót használunk, ilyen hiba nem történhet!

Egy rövid, egynapos horgászat során nem feltétlenül kell nyeletőfékes orsót használni. Megteszi egy átlagosnál nagyobb, masszívabb szerkezet is!
Többnapos horgászat során azonban nélkülözhetetlen!

Mi az a nyeletőfékes orsó?

Egy olyan speciális dupla fékrendszerrel ellátott peremfutó orsó, amelyen egyetlen billenő kar vagy kallantyú elfordításával ki lehetett kapcsolni az orsó fő fékjét, így a hal ellenállás nélkül húzhatja le az orsó dobjáról a zsinórt. Persze mindezt csak addig teheti, amíg be nem vágunk… :)

A nyeletőfékes orsók speciális, dupla fékrendszerrel ellátott precíz „masinák”

Hogyan működik?

A nyeletőfékes orsókat ugyanúgy kell használni, tekerni, mint bármelyik hagyományos peremfutó orsót. Az orsó fő fékjét a zsinór szakítószilárdságának megfelelően kell az első használatbavétel során beállítani. A nyeletőfék egy plusz szolgáltatás, amelyet nem kell minden esetben használni! De ha bekapcsoltuk, a következő dolgokra számíthatunk. Mint már írtam, egyetlen mozdulattal kikapcsoljuk vele az orsó fő fékjét, és a dobról ellenállás nélkül húzhatja le a hal a zsinórt. A bevágás előtt az orsó hajtókarján 1/4 vagy 1/2 fordulatot kell tekerni ahhoz, hogy a nyeletőfék automatikusan kikapcsoljon. Ha nem váltunk vissza a fő fékre, nem tudunk bevágni, sőt még össze is gubancolódik zsinórunk, mert a bevágás lendületétől túlpörög a dob! Ha sikeresen visszakapcsoltunk, egy halk kattanás jelzi, hogy visszaállt az eredeti állapot, bekapcsolt a fő fék és kezdődhet a fárasztás. Óriási előny ez a hagyományos orsókkal szemben, hiszen a helyesen beállított főfékhez nem kell hozzányúlnunk, miközben azt mégis könnyedén ki-be kapcsolhatjuk! Ezt a plusz szolgáltatást használva lényegesen kényelmesebbé és egyszerűbbé válik a hal megakasztása és biztonságos kifárasztása.

A legtöbb nyeletőfékes orsó fő fékjét elöl kell beállítani…
… a nyeletőféket pedig a hátsó billenő karral tudjuk bekapcsolni. Erősségét a tekerőgombbal lehet szabályozni

Hogyan kell helyesen beállítani a fő féket és nyeletőféket?

Az orsókon általában elöl a fő féket, míg hátul a nyeletőféket tudjuk állítani. A fő féket a zsinór szakítószilárdságához hangolva kell beállítani. A nyeletőfék helyes beállítása során mindenképpen ügyeljünk arra, hogy nem kell (minden esetben) a leglazábbra állítani a nyeletőféket sem! Többször kerültem olyan helyzetbe, mikor egy erőteljesebb kapásnál túlpörgött a dob, aztán meg gubancolhattam a leugró zsinórt… A helyes beállításnál vegyük figyelembe a végszerelékünket, a szél és a hullámzás erejét, esetleg a vízáramlás sebességét (ha folyóvízen horgászunk) és a meghorgászandó távolságot egyaránt.

Tehát jól értitek, a nyeletőfék, azaz a „null fékerő” (az orsó szabadonfutó rendszere) is szabályozható (gyengíthető, erősíthető) a külső körülményeknek megfelelően.

Fontos arról is szót ejteni, hogy az orsó fő fékjét soha ne állítsátok túl keményre! Gondoljatok csak bele, mi történik, ha egy erőteljes kapásnál kemény fékkel bevágunk: vagy a zsinórunk szakad el, vagy pedig a horog adja meg magát!

A fő féket precízen állítsuk be! Ha egy erőteljes kapásra kemény fékkel vágunk be, bizony elszakadhat zsinórunk… :(

A megfelelő méretű orsó kiválasztása

Érdemes figyelembe venni azt is, hogy az orsót milyen botra szeretnénk feltenni, hiszen fontos, hogy összhangban legyenek. Gyakori hiba, hogy nem megfelelő méretű orsót választanak a horgászok. Ha nagyot szeretnénk dobni, és ennek érdekében vásároltunk egy (ehhez szükséges) 3,9 m hosszú 3,5 lbs tesztgörbéjű botot, majd egy rossz választásnak köszönhetően veszünk rá egy 40-es méretű orsót, máris óriási hibát követünk el! Hiszen így nem tudjuk kihasználni a botban rejlő lehetőségeket, lényegesen kisebb távolságokat leszünk képesek elérni vele, mint amit valójában tudna. A nyeletőfékes orsók általában nagyobb, „túlméretes” modellek, amire a fokozott terhelés és a nagy zsinórkapacitás miatt van szükség. Én is minden esetben a nagyobb méretű orsókat szoktam ajánlani, mert ezekkel nem érhet minket kellemetlen meglepetés, legyen szó távoli dobásokról vagy nagyobb távolságba történő behordós horgászatról. Az általam javasolt alap bojlis felszerelés összeállításához kívánatos méret minimum az 50-es!

A megfelelő méretű orsó kiválasztása során az általam javasolt alap bojlis felszerelés összeállításához kívánatos méret minimum az 50-es!
Ha távoli dobásokról vagy nagyobb távolságba történő behordós horgászatról van szó, ne ijedjünk meg a „túlméretes”, 60-as, 80-as méretű orsóktól sem!

Az orsók egyéb paraméterei

Szándékosan nem írtam arról, hogy hány csapágyasnak, kell lennie egy nyeletőfékes orsónak? Sőt az orsókra jellemző további paramétereket sem kívánom boncolgatni. Nem ez számít elsősorban. Ha belegondolok, hogy mennyi pontyot fogtam egy régi (ráadásul használtan vásárolt) 2 csapágyas Spro nyeletőfékes orsóval… talán el sem hinnétek… :)

A nyeletőfékes orsók külső burkolta többnyire erős és masszív belső szerkezetet rejt

Ajánlataim kezdőknek

SPRO Hardliner LCS Pro 350

Az előző részben már említett „Pontyozó Szuper Szett” másik nélkülözhetetlen eleme volt ez az orsó, amelyből pont ugyanannyit adtunk el, mint a Spro Prion Power Carp 360 3 lbs bojlis botból. Ebből a tavalyi évben megközelítőleg 1000 darabot (a szám nem elírás!) értékesítettünk. Cégünk ebből az orsóból adta el 2007. évben a legtöbbet, és toronymagasan vezeti eladási listánkat! Ez egy 3 csapágyas, carbon dobbal + pótdobbal, hatékony első fő fékkel és könnyen kezelhető hátsó nyeletőfékkel rendelkező orsó. 50-es mérete pont ideális. Az 5.000 Ft körüli ár nevetségesen kevésnek tűnhet, de bármilyen hihetetlenül is hangzik, ezért egy masszív, nagy használati értékkel bíró, remek szerkezetet kapunk. Mint azt már az előző írásomban is sugalltam, ezzel a termékkel is egyértelműen az a célja a SPRO-nak, hogy megszerezze a későbbi törzsvásárlói bázisát. Olyan beszálló orsót ad pici pénzért a cég, amely bármelyik másik gyártónál lényegesen többe kerülne!

A SPRO Hardliner LCS Pro 350 az alap bojlis orsó, amelyet nagyon sok ember használ elégedetten. Ár / érték arányban verhetetlen!

BANAX Helicon 5600NF

A „nagyravágyó” kezdő és középhaladó bojlis horgászok álom orsója. A BANAX Helicon 5600NF sokak szerint a távdobás királya! Az egyik legnagyobb elismerésnek örvendő, magasabb kategóriába sorolható nyeletőfékes orsó, amely szerencsére még sok ember számára elérhető, megfizethető. A 15.000 forintért egy óriási méretű (80-as), nyújtott távdobó dobbal rendelkező, kifejezetten nagyhalas horgászathoz való, megbízható orsót kapunk. Ha nagy távolságra, akár 350-500 méterre bevontatva kell a horgot felkínálni, a hagyományos orsók számításba sem jöhetnek, hiszen zsinórtároló kapacitásuk 200-300 méternél véget ér. Erre a férfias, masszív, stabil orsóra akár 480 méter 30-as vagy 360 m 35-ös damilt csévélhetünk!

A „nagyravágyó” kezdő és középhaladó bojlis horgászok álom orsója a BANAX Helicon 5600NF. A távdobás királya!

Shimano Alivio 10000XTA

A Shimano mindig is élen járt az innovatív és korszakalkotó megoldások kidolgozásában. 5 évvel ezelőtt jelentkezett egy világújdonsággal, a dobfékes orsóval. Az első számú modell, a SHIMANO Power Aero XT 10000 orsó mind a mai napig olyan árkategóriába tartozik, amely nem csak a kezdők számára elérhetetlen… 100.000 forintért nem sokan vehetnek orsót. Így az egyszerű, de mégis nagyon hatékony megoldás nemigen tudott elterjedni. Persze ezt nem nézte sokáig tétlenül a Shimano, és a különleges fékrendszert egy olcsóbb orsójába is beépítette, ezzel 2008-tól e technikai újítás tulajdonképpen már bárki számára elérhetővé válik: az orsó 22.000 forintos vételára már lényegesen barátságosabb! Az Alivio 10000XTA-n a Shimano által nemrégiben bevezetett „Baitrunner Spool” rendszerű nyeletőféket találjuk, amelynek legfőbb jellegzetessége, hogy a fékcsillagba épített szerkezet helyettesíti a közismert hátsó nyeletőféket. Az orsóról Benyhe mester nemrég megjelent Shimano Alivio 10000XTA gyorsteszt cikkében olvashattatok bővebben.

A Shimano Alivio 10000XTA egy olyan speciális dobfékes orsó, amely új dimenziót nyit a bojlizásban

A következő rész tartalmából

Bojlis Suli 4. - Bojlis horgászat felszerelései - Az elektromos kapásjelzők és swingerek

 • Miért van szükség elektromos kapásjelzőre?
 • Hogyan működnek?
 • Mit lehet rajtuk állítani?
 • Mire kell ügyelni a kiválasztásuk során?
 • Mi történik, ha ejtős kapásunk van?
 • Mi az a swinger?
 • Miért van erre szükség?
 • Hová kell tenni?
 • Hogyan lehet a súlypontját megváltoztatni?
 • Ajánlataim kezdőknek.

  Írta: Haskó Tamás (Carpjunior)
  Fotók: Lázár Miklós, Benyhe János, Döme Gábor

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.