Professzionális PB Products bojlis végszerelékek VI. – Skinless – Curved KD Hook

Professzionális PB Products bojlis végszerelékek VI. – Skinless – Curved KD Hook

A legutóbbi alkalommal a speciális horogelőke-variációk elkészítése felé fordítottuk figyelmünket, így megismerhettünk két mesteri összeállítást. Ezek közül a Jelly Wire-Jungle Hook-Ring Bait Screw előke részletes bemutatásra került, ezért elérkezett az ideje, hogy a Skinless – Curved KD Hook kombináció sajátosságait is górcső alá vegyük. Erről olvashattok sorozatunk legújabb részében!

Második előkénk a Skinless elnevezésű, extra merev bevonatos zsinór felhasználásával készül, amihez egy KD horgot fogunk felkötni. Ez a típus az előző szezon végén jelent meg, és rövid időn belül sokak kedvencévé vált. Miért? A PB Products Curved KD horog az „önakasztós” forma tökéletesre fejlesztett változata. A megdöntött horogszem, hajlított szár és egyenes, mikro szakállas hegy teszi különlegessé. Egyszerűen lenyűgöző a működése, hiszen a hal, ha egyszer beszippantotta a csalival együtt, nem tudja azt úgy kifújni, hogy a horog ne akadjon a szájába! A legegyszerűbb kötéssel is kiváló akadást biztosít, emellett nagyon jól tart hosszan tartó fárasztás során is.

A Skinless zsinór és Curved KD horog kombinációjából készített előke ideális választás dobós horgászatokhoz

Az előzőhöz hasonlóan ezt az előkét is egy sima csomómentes kötéssel kötjük fel, annyi különbséggel, hogy itt már nem fogjuk használni a csali csavart. Ehelyett egy sima fület kötünk a bojli stoppernek.
Az előke elkészítéséhez szükséges összetevők és eszközök:

  • PB Products Curved KD Hook 6-os méretű horog
  • PB Products Skinless – 15 lbs Weed (extra merev bevonatos előkezsinór)
  • PB Products Fonott zsinór vágó olló orvosi acélból
  • PB Products Zsinórfeszítő hámozóval
  • forró víz
 

Szalai Árpádot kérdeztük, mit kell tudni a Skinless zsinórról? És hogyan kapcsolódik hozzá a főző alkalmatosság?

A PB Products Skinless egy extra merev bevonattal és lágy, fonott maggal rendelkező előkezsinór. Legfőbb előnye, hogy hámozható, illetve látványosan gyorsan süllyed

„A PB Products Skinless egy extra merev bevonattal és lágy, fonott maggal rendelkező előkezsinór, amely gyorsan süllyed. A merev, ám könnyen lehúzható bevonat lehetővé teszi a leghatékonyabb kombi előkék elkészítését ezzel a termékkel. Tökéletes választás a távoli horgászatok esetén! A Skinless lágy és könnyen köthető fonott anyaga minden esetben tökéletes akadást eredményez. A zsinór két első ránézésre szöges ellentétben álló tulajdonsága (merev bevonat, lágy anyag) lehetővé teszi, hogy bármely horogtípussal együtt használjuk, ám számunkra a Curved KD Hook vált be leginkább hozzá.
Lássunk is neki az előke készítésének, nézzük, miként érvényesülnek a zsinór tulajdonságai a gyakorlatban! Először is az előkészített kis főzőedényben nem kávét fogunk főzni, hanem a Skinless előkezsinórt fogjuk kezelni vele, mivel a termék bevonata látványosan reagál a forró vízre. Mint láthatjuk, kezdetben úgy néz ki a zsinór, akár egy drót, annyira merev rajta a bevonat. Első lépésként levágok belőle egy darabot. Az edényben a víz már eközben forrásban van. Ezt a levágott darabot belemártom a forró vízbe.

Bevonata miatt a zsinór kezdetben olyan merevségű, akár a drót…
… ezért mindenképpen hőkezelésnek kell alávetni. Ehhez egyszerűen forró vízbe mártom

Ahogy a forró víz hozzáér a zsinórhoz, abban a pillanatban elkezd reagálni a melegre a bevonat. Itt fontos megjegyezni, hogy a belső mag és a külső merev bevonat között akár légbuborék is keletkezhet, ezért ennek megszüntetése érdekében végighúzom a kezem az előkén, ezáltal biztos, hogy a légbuborékot kinyomom a belsejéből. Gyakorlatilag ezzel azt értem el, hogyha ezt belerakom az akváriumba, akkor 100%-ig biztosak lehetünk abban, hogy ez az előkezsinór gyorsan és minden esetben süllyedni fog.

Miután a külső bevonat reagált a forró vízre, fennáll az esélye, hogy a bevonat és a belső, fonott mag között légbuborékok keletkeznek…
… ezek megszüntetése érdekében az ujjam közé fogom és szorosan végighúzom a zsinórt
Ezt követően garantáltan buborékmentessé (süllyedővé) és tökéletesen egyenessé válik a zsinór

Közben Norbi elkészítette komplett előkét. Ezt ugyanúgy bele fogom nyomni a forró vízbe, s láthatóan ugyanúgy reagál a bevonat. Ezt követően az előbb bemutatott módon ugyanúgy kiegyenesítem. Ez az előke, mivel a horog felett kb. négy cm távolság van, illetve ez meg is van hántolva, akár kombi rigként is használható.

A horog felkötéséhez el kell távolítani a zsinór felületéről a bevonatot
Ha elkészült a komplett előke, az előzőekben bemutatott módon elvégzem rajta a hőkezelést
Óvatosan belemerítem a forró vízbe…
… majd egy zsinórfeszítő segítségével határozottan meghúzom!

A horog és a felhelyezett csali teljesen szabadon tud mozogni, ennek köszönhetően természetes a mozgása a mederfenéken, valamint megbízhatóan, stabilan akad a horog. Ami fontos még ennél az előkénél, hogy annyira jó minőségű bevonattal van ellátva, hogy az előke másik felére kötött végfül bevonattal együtt köthető, húzás hatására sem szakad szét rajta a bevonat. Legvégül a kész előkét is belehelyezem az akváriumba, íme, csodaszépen fekszik az aljzaton.

Íme, elkészült a tökéletes Skinless – Curved KD Hook előke!
Vízbe helyezve jól látható, hogy gyönyörűen elfekszik az aljzaton, biztosak lehetünk benne, hogy a mederfenéken, „élesben” is így fog viselkedni!

Egy fontos dolog maradt még a végére. Ebben és az előző részben bemutatott két végszerelék és két előke rövid, illetve nagy távolságokra is nagyon jól dobható. Használatukkal a gubancolódásnak szinte zéró az esélye. A többi már a halakon múlik, sok sikert kívánunk hozzájuk!”

Az alábbi filmben még pontosabban nyomon követhető a Skinless – Curved KD Hook előke elkészítésének menete. Érdemes megtekinteni!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.