Jelly Baits variációk – Élő és mesterséges csalik imitációja az úszós horgászatban

Jelly Baits variációk – Élő és mesterséges csalik imitációja az úszós horgászatban

Évek óta használom a Benzar Jelly Baits csalikat. A legtöbben csak akkor veszik elő őket, amikor nincs idő vagy lehetőség az élő csalik beszerzésére. Kezdetben én is így használtam a Jellyket. A method feeder horgászat, a színes pelletek eredményessége hívta fel a figyelmem a bennük rejlő lehetőségre. Így alakult ki az a gyakorlat, hogy úszós és feederes horgászat során is egész évben gyakran használom magukban vagy élő csalival kombinálva ezeket a tökéletes imitációkat.

A method horgászat során fine csalitüskére tűzött 1-2 színes Jelly csontival, gilisztával lehetünk eredményesek, hosszú előkés feederezés során inkább élő csontival, gilisztával együtt horogra tűzve őket. Úszós horgászat alkalmával vízközti apróhalazásra, keszegezésre önmagukban vagy fenékre letett csalinál más élővel kombinálva remek választás a használatuk. Miért érdemes a Jellyket élő csalival együtt alkalmazni? Ennek egyszerű a magyarázata, a fenéken mozgó élő csali mellé tűzött színes Jelly feltűnővé, érdekessé teszi a csalikombinációt. Eredményességük titka a lágy anyag, az élénk szín és a természetes kinézet. Kis méretük, leheletnyi súlyuk miatt könnyű, keszegező horgokon kell felkínálni őket.
Ebben az írásban egy matchbotos, keszeges és method feederes pontyozás keretében mutatok be csalizási variációkat a Jelly Baits termékek használatára a Maty-éri víztározón. A matchbottal 15 méterre, a parti rézsű aljához, a feederrel a tározót kettéválasztó osztósziget elé horgásztam. A két módszert váltogattam, mindig csak egy bottal horgászva.

A horgászathoz a keszegezésre is tökélete Benzar Mix Fine Carp Black etetőanyagot kevertem, amit csak egy maréknyi piros angolmorzsával egészítettem ki. A reggeli fagyban szobahőmérsékletű ásványvizet használtam, így az etetőanyag gyorsabban elkészült, és a kezem se fázott meg
Az etetőanyag bekeverését most is gondosan végeztem, lassú vizezés, pihentetés, áttörés nélkül nem horgászom
A piros morzsa a végén került az etetőanyaghoz. A nehéz angolmorzsa a pontyok, nagyobb testű dévérek, kárászok csemegéje, jól helyben tartja őket. A fekete etetőanyag, és a piros morzsa együtt tökéletes a tél végi, kora tavaszi, még áttetsző vízben
A kész etetőanyag
Tálcára kerültek a csalik és az etetőanyag

A horgászat taktikája egyszerű volt, kezdésként 5 gombóc etető került a matchbotos helyre és bordás kosárral is 5 dobásnyi etető a feederes helyre. Ezután a matchbottal kezdtem horgászni bízva a keszegek gyorsabb megjelenésében, közben 15-20 percenként 1-2 dobásnyi etetőanyag került az osztósziget elé is. A csalizást variálva vártam a keszegeket, ők jó félóra elteltével jelentek meg a még hideg, 4-6 fokos vízben az etetésen. 5-20 dkg közötti dévérek jelentkeztek lassú kapásokkal.

Fehér élő és Jelly csontik. A Jelly még fehérebb, figyelemfelkeltőbb színű
Az egyik kedvencem, a piros Jelly csonti. A horgászboltokban gyakran kevés az élő között a piros, ezért is van nálam ebből mindig. Az egyik legjobb csali az egy fehér, egy piros kombináció
Gyakran nagyon eredményes a narancssárga giliszta utánzat
Variációk a csalizásra
Egy finomra hangolt matchbotos szerelék a keszegezés tökéletes fegyvere
Ilyen dévérek foghatók matchbottal, fehér-piros variációval
Ez a ponty két sárgát húzott el a methodon. Ma ez volt a method nyerő csalija
A nap legszebb pontya, egy kettes tőponty a Maty-érből

A horgászat első két óráját a matchbottal töltöttem el, majd rápróbáltam a feederes etetésre is, ekkor még nem volt rajta hal, de egy jó félóra elteltével, amikor újra rádobtam, már kapásom volt. A pontyok szépen ráálltak az etetésre, már nem is néztem vissza a keszegekre, a téli végi naplemente fejeztette be velem a horgászatot.

Forrás: Frankó Zoltán
Energo Team

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.