Bolognai botos „finomságok” 1. rész

Bolognai botos „finomságok” 1. rész

Az ősz, finomszerelékes szemmel nézve, kétségtelenül a folyóvízi horgászat legjobb időszaka. Szebbnél szebb dévérek, jászok, márnák adnak ilyentájt randevút, amiről a legtöbb horgász nem szeretne lekésni. Az ígéretes zsákmány reményében egyre több pecás keresi fel a folyók partját. Módszer tekintetében több is szóba jöhet, kezdve a klasszikus fenekezéstől a rakós botos horgászaton keresztül a feederezésig. Van azonban egy módszer, amiről kevés szó esik, pedig számos lehetőséget rejt magában. Ez nem más, mint a bolognai bottal történő horgászat. A most következő kétrészes írásban először a módszerhez szükséges botokat, majd magát a módszert ismerheti meg mindenki Polyák Csaba, a Haldorádó Horgászportál finomszerelékes specialistája segítségével.

A bolognai botos horgászat technikájának eredete olaszhonban keresendő. A módszer nevét adó városban kezdtek el először ilyen jellegű botokat használni, körülbelül az 1960-as évek elején. Az akkori botok nádból készültek és az akkori átlag botokhoz képest hihetetlen hosszúak voltak. A technika, amit a leleményes olasz horgászok „dolgoztak ki”, elsősorban a folyóvízi halak becserkészésében csillogtatja meg erényeit. Ami jó és működik, gyorsan teret hódít, így a versenypályákon is feltűnt, majd sokáig főszereplő volt a „hosszú gyűrűs botos” horgászat. A kiélezett helyzetekben történő horgászatok minden módszerre jótékony hatással vannak: számos, a versenyeken kidolgozott módszer, technika ismeretes, ami napjainkra beépült a hétköznapi horgászok kelléktárába. Ez és a botgyártásba betörő karbon forradalom is segítette e hosszú gyűrűs botok elterjedését, a népszerűségük kialakulását. Mind szilárdabb, erősebb, ugyanakkor könnyebb botok kerültek a horgászok kezébe.

A Nevis fegyvertára

Napjainkra szinte nincs olyan márka, akinek a palettáján ne szerepelnének ezek a nyakigláb pálcák. A Nevis sem lehet ez alól kivétel, ha csak abban nem, hogy a négy tagot számláló bolognai botcsaládjával igyekszik mindenki igényeinek megfelelni és minden pénztárcának megfelelő választékot biztosítani. A Nevis bolognai botok között - véleményem szerint -, mindenki megtalálhatja a pénztárcájának, igényeinek megfelelő botot. A botok kiválasztásának számos szempontja lehet. A hosszúság, a tömeg, a súlyelosztása, az erősség csak néhány ezek közül. Mindenre kiterjedő „ajánlást” nem lehet tenni, de néhány fontos ismérvet szem előtt tartva megpróbálunk segíteni a választásban. A választás megkönnyítésének érdekében vegyük sorra, hogy a Nevis bolognai botok egyes tagjai miben különböznek egymástól, illetve melyek azok a paraméterek, amelyek segíthetnek a döntésben!

Nevis Axum
Méretek

NEVIS AXUM

Kezdjük a sort a legkedvezőbb árfekvésű Nevis Axum bolognaival. (Ha egy iskolai osztályra vetítem le, akkor ő a kis csendes, hátsó padban megbúvó diák.) A bot 3 méretben, 4, 5, 6 méteres hosszban kerül forgalomba. Belépő kategóriás bot, így elsősorban a rövidebb, 4-5 méteres tartományban számíthat érdeklődésre. A bot anyagául a karbon és műgyanta keverékét választották, így egy erős, de tömegét nézve nehezebb botot kaptak. A 4-5 méteres hosszban még nem érezni ennek hátrányát, de a 6 méteres hossznál már számolnunk kell némi lógással. Dobósúly-tartománya 5-30 g közé esik. A bolognai botokra jellemző „békazáras” orsótartót találjuk a boton, gyűrűzése egyszerű, a spiccen található csúszó gyűrűt egy műanyag csőre helyezték.

Békazáras orsótartó
Csúszógyűrű…
… és spiccgyűrű

A Nevis Axum elsősorban azon horgászok érdeklődésre tarthat számot, akik egy igazán kedvező árú, de erős, terhelhető botot keresnek. Sokan ugyanis a bolognai botokat nem kizárólag folyóvízi úsztatásra használják, hanem süllőre mártogatnak, vagy éppen mélyebb állóvizeken pontyoznak velük. A Nevis Axum botot bátran bevethetjük ilyen helyzetekben is.

Méretsor (m):456
Dobósúly:5-30 g
Anyag:Carbon Composit
Gyűrűk száma:567
Gyűrűtípus:SiC
Nyélborítás:Csupasz
Nyéltag átmérő (mm):232831
Orsótartó típusa:Békazáras
Tagok száma:456
Szállítási hossz (cm):117118118
Tömeg (g):250405550

NEVIS LEGACY

Az Axumot követően elérkeztünk a Nevis bolognai botok magasabb tagozataihoz. A Nevis ezen osztályba sorolt bolognai botjait három részre osztjuk. Az első, a Nevis Legacy névre hallgató, igazán univerzális, kimondottan jól kezelhető bolognai botja. A „tornasor” itt 5-6-7 méteres résztvevőkből áll.

A Nevis Legacy
Méretsor

A bot anyagául a High Modulus karbont választották. Ennek is köszönhető, hogy a bot karcsú, mégis rugalmas, és remekül terhelhető. A Nevis Legacy tömegében is tetten érjük az alapanyag minőségét, amihez ultra könnyű SiC gyűrűket is párosítottak, tovább csökkentve, ha csak grammokkal is, a bot végleges tömegét. A „békazáras” orsótartó, mint minden modellnél, nála is megtalálható, ám a nyéltagon alkalmazott csúszásmentes bevonatot csak ettől a modelltől indulva találjuk meg a Nevis bolognai botokon.

Fém végdugó…
… a bot anyagára kötött csúszógyűrűk

Apróságnak tűnhet, de a bot nagyon hasznos tulajdonsága a csúszásmentes, biztos fogást garantáló nyélkiképzés. A nyél hossza, pontosabban rövidsége is a kényelmes, problémamentes horgászatot segíti. A bolognai botoknál ugyanis a rövid alsó nyél kezelhetőbbé teszi a botot, hiszen nem kell attól tartanunk, hogy úsztatás közben beleakadunk. A bot spiccén található csúszógyűrűket már a bot anyagául szolgáló karbon csőre kötötték, ami stabil, elcsúszásmentes rögzítést garantál.

Ultra Light SiC gyűrű
Info tábla

A botok dobósúlya 2-20 g. A Nevis Legacy bolognai botok rövidebb, 5-6 méteres változatai elsősorban a csatornák, mélyebb állóvizek meghorgászásának eszközei, míg a 7 méteres bottal már a folyóvízi keszegeket is üldözőbe vehetjük, de nem kell kétségbeesnünk akkor sem, ha egy termetesebb hallal akadunk össze. Mivel a karcsúság kellő szilárdsággal is párosul, bátran felvehetjük a harcot a folyók szilaj harcosaival. A Nevis Legacy képében egy igazán univerzális, kezdők és haladók számára is megoldást nyújtó botot kapunk a pénzünkért.

Méretsor (m):567
Dobósúly:2-20 g
Anyag:High Modulus Carbon
Gyűrűk száma:789
Gyűrűtípus:Ultra Light SiC
Nyélborítás:Csupasz, csúszásmentes
Nyéltag átmérő (mm):202326
Orsótartó típusa:Békazáras
Tagok száma:567
Szállítási hossz (cm):124125127
Tömeg (g):230305400

NEVIS SENSOR

Az következő osztály képviselője a Nevis Sensor névre keresztelt, kimondottan erős - nevezhetjük nagyhalasnak is - bolognai bot család. A Nevis Sensor is 3 méretben, 5, 6 és 7 méteres hosszban kapható, ám lényegesen markánsabb vastagságban.

Nevis Sensor

A bot alapanyaga az IM6 kódon futó karbon, amit keresztirányú erősítéssel láttak el, megnövelve ezzel a bot szilárdságát, erejét. A Nevis Sensor bolognai bot rendeltetése ugyanis az erő. Mindent ennek rendeltek alá, így nem alkalmaztak a bottestnél túlzott karcsúságot, de nem is mentek el a használhatatlan vastagság irányába.

Összecsúszás elleni védelem, és minőségi gyűrűzés
Keresztszálas erősítés
Ismerős megoldás

Egy olyan mezsgyén mozog a bot, hogy még kényelmesen kézben tartható legyen, tömege miatt ne kelljen megszakadni, ha egész nap kézben kell tartani. Mindezek mellé egy erős, terhelhető, ám mégis rugalmas botot kapunk. Dobósúlya 5-20 g. A nyéltag csúszásmentes bevonata, az orsótartó, a karbon csövekre kötött csúszógyűrűk tovább növelik a bot értékét. A bot legfontosabb ismérve a teherbíró képesség, ami alkalmassá teszi, akár a céltudatos nagyhalas horgászatra is, legyen az nagy márna vagy kapitális ponty. Akik egy erős, „strapabíró” bolognai botot keresnek, bátran tehetik a voksukat a Nevis Sensor mellé.

Méretsor (m):567
Dobósúly:5-20 g
Anyag:IM6 Carbon keresztszál erősítéssel
Gyűrűk száma:789
Gyűrűtípus:SiC
Nyélborítás:Csupasz, csúszásmentes
Nyéltag átmérő (mm):252932
Orsótartó típusa:Békazáras
Tagok száma:567
Szállítási hossz (cm):128131131
Tömeg (g):360470600

NEVIS ESPIRIT

A Nevis márka eminense kétségkívül a Nevis Espirit bolognai bot család. Már a méretezése is sejteti, hogy igazán magas minőségű alapanyaggal dolgoztak létrehozói. Az 5 métertől, egészen a 8 méteres hosszig választhatunk bolognai botot. A Nevis Espirit egy karcsú, kimondottan finom pálca, ám ne gondolja senki, hogy mindezek miatt törékeny is!

Nevis Espirit

A bot alapanyagául választott, IM12-es kódon ismert karbon ugyanis kellő erőt kölcsönöz a botnak úgy, hogy a tömegét ennek ellenére alacsonyan tartja. Dobósúlya 4-20 g. A spicc finom, az apróbb keszegek rezdülését is érezni rajta, míg a bot középső része terhelés során szigorúbbra veszi a figurát, segítve ezzel a horgászt a testesebb halak elleni küzdelemben. A korábban megismert „extrák”, mint a minőségi gyűrűzés, a csúszógyűrűk karbon csőre kötése, a vizes kézzel is biztos fogást nyújtó nyéltag mellett a bot karcsúsága és tömege is a Nevis bolognai botok zászlóshajójává avatják.

IM12 karbon alapanyag
Minden porcikájában minőséget sugároz

Akik egy elérhető árú, de magas minőséget képviselő bolognai botot keresnek, ne hagyják ki a számításból a Nevis Espiritet. A rövidebb, 5-6 méteres darabok a csatornák apróságai ellen, míg a hosszabb, 7-8 méteres botok a folyókon, szakavatott kezekben válnak hatékony fegyverré.

Méretsor (m):5678
Dobósúly:4-20 g
Anyag:IM12 Carbon
Gyűrűk száma:89911
Gyűrűtípus:SiC
Nyélborítás:Csupasz, csúszásmentes
Nyéltag átmérő (mm):20232629
Orsótartó típusa:Békazáras
Tagok száma:5678
Szállítási hossz (cm):141142144146
Tömeg (g):300355450550

Legközelebb a parton találkozunk! Folytatása következik!

(X)
Írta: Polyák Csaba és Döme Gábor
Fotók, videó: Takács Péter

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.