Gamakatsu horgok a modern feederhorgászat igényeihez hangolva

Gamakatsu horgok a modern feederhorgászat igényeihez hangolva

A japán Gamakatsu horoggyártó cég európai leányvállalata a holland székhelyű SPRO, amely termékeivel lassan 15 éve van jelen a hazai piacon. Nem túlzás azt állítani, hogy az egyik legnépszerűbb külföldi márka Magyarországon. Jómagam immár hetedik éve dolgozom együtt e két neves céggel. Időközben beválasztottak a nemzetközi tanácsadói testületbe és teszthorgász csapatba is. A közös fejlesztőmunka eredményeként számos „[d]Spro by Döme Gábor[-d]” márkajelzésű feederbot jelent meg hozzájárulva a hazai feederhorgászat fejlődéséhez is. A fejlesztések azonban egyetlen pillanatra sem állnak meg, hiszen az idén forgalomba kerülő új Spro Team Feeder botok és orsók mellett már elérhetők a Gamakatsu Team Feeder horgok is!

Több mint 20 év feederező és finomszerelékes múlttal a hátam mögött volt időm kitapasztalni, hogy melyek azok a horgok, amelyek a legmegfelelőbbek ehhez a technikához. Így elsősorban nem egy teljesen új vagy szokatlan horogforma megalkotása volt a cél, hanem a már hosszú évek alatt bevált, tökéletesen jól működő horgokból kihozni a maximumot és megalkotni a „csúcs” feederhorgokat. Emellett az is egy fontos szempont volt, hogy segítséget nyújtsunk azoknak a tanácstalan vásárlóknak, akik képtelen voltak kiigazodni egy átlagos horgászbolt akár több száz horgot felsorakoztató kínálatában. A Gamakatsu Team Feeder horgok között az első körben 5 különböző, főként a ponty horgászatához alkalmas horgot kínálunk. Ezek között van a finom (akár versenyszerű) horgászathoz, puha és élő csalikhoz való horogtípus éppúgy, mint a nagy pontyok megfogásához nélkülözhetetlen pelletes horog is.

A tavaszi Horgászkiállítás nagydíjas horga volt az új Gamakatsu Team Feeder!

Óriási előrelépést jelentett az A1 acél felfedezése és sikeres alkalmazása, amely kifejezetten a horoggyártáshoz kifejlesztett anyagfajta. Volfrám és vanádium adagolásával érték el azt a tökéletes összetételt, amely a legjobb acélötvözet a horoggyártáshoz.

Az A1 acélból gyártott horgok:

15%-kal könnyebbek,

20%-kal erősebbek,

25%-kal keményebbek,

100%-kal hegytartóbbak,

mint hagyományos anyagból készült társaik!

A Gamakatsu Team Feeder horgok 5 különböző változatban kaphatók, kifejezetten a modern feederhorgászat igényeihez hangolva

Gamakatsu A1 Team Feeder - Fine Feeder

A Fine Feeder alapját a 1810B horogtípus adja. Ezt új tulajdonságokkal ruháztuk fel a még tökéletesebb akadás és halmegtartás érdekében. Ennek végeredményeként egy rövid szárú, a síkjából kigörbített és visszahajtott hegyű, vékony húsú, széles öblű, lapkás horgot kaptunk. Ez a horog tökéletes megoldás azokra a helyzetekre, amikor a halak finoman táplálkoznak. Megsokszorozza a fogás esélyét még a nehéz helyzetekben is, amikor szokványos horgokkal szinte lehetetlen becsapni a halakat. Kifejezetten ajánlott picker- vagy lágy feederbothoz és vékony, 0,08-0,16 mm átmérőjű monofil horogelőkékhez. A horog különleges formájának köszönhetően a hal szinte magát akasztja meg, tehát ha egyszer azt felszívta, szabadulni már nem bír tőle, ezt hivatott segíteni a síkból kigörbített horoghegy is. Az új anyagfelhasználás eredményeként sokkal tovább használható a kémiailag élezett hegyű horog. Az eredményesség érdekében élő csalival célszerű használni.

Mérettartománya: 6, 8, 10, 12, 14, 16

Javasolt csalik: szúnyoglárva, pinki, csontkukac

Kiszemelt halak: óvatos pontyok és a keszegfélék

Ez a horogtípus tökéletes megoldás azokra a helyzetekre, amikor a halak finoman táplálkoznak
Ideális az érzékeny élő csalikhoz

Gamakatsu A1 Team Feeder - Fine Carp

A Fine Carp a 2210B típuson alapuló lapkás, síkjából kigörbített hegyű, kifejezetten öblös formájú, rövid szárú, speciális feederhorog, melyet elsősorban az élő csalikkal történő pontyhorgászathoz ajánlunk. Kifejezetten vékony, könnyű, mégis hihetetlen erős lett az A1 anyagnak köszönhetően, így szinte minden finomszerelékes pontyozó horgászmódszernél eredményesen használható. A meghosszabbított, vékony, síkjából enyhén kihajlított, többszörösen edzett horoghegynek köszönhetően különösen jó akadást biztosít. A ponty húsos, vastag szájába behatolva a horog méretéhez képest igen nagy darabot fog át, ezért még hosszabb fárasztási idő alatt is szinte képtelenség, hogy kiakadjon. Nem véletlen, hogy ezt a formát a legkedveltebb horgok között tartják számon kezdő és profi horgászok egyaránt!

Mérettartománya: 6, 8, 10, 12, 14

Javasolt csalik: 1-3 szem kukorica vagy 3-10 szem csontkukac (mérettől függően), de akár lehet kukoricát és csontkukacot vegyesen is feltűzni

Kiszemelt halak: ponty, amur, compó, márna és nagytestű dévérek

A finom pontyhorgászat első számú horga
A csali feltűzése során hagyjuk kinn a horog hegyét, mert az akadás így még biztosabb lesz

Gamakatsu A1 Team Feeder - Carp Feeder

A Carp Feeder a 3310G típuson alapuló horog, amely egy rövid szárú, síkjából kigörbített hegyű, erősített lapkás horog. Különösen ajánlott feeder és finom fenekező horgászmódszerek alkalmazása során. Nagyobb méretű csalik, pl. kukorica felkínálásához alkalmas típus, de tökéletesen ívelt (törés nélküli) formája lehetővé teszi a puha pontypellet horgon történő felkínálását is. Ez a legérzékenyebb csalit sem repeszti szét feltűzés közben. Az erős horogacél biztosítja, hogy akadós terepeken is 100% biztonsággal tudjuk irányítani a megakasztott halat. A szár hossza, az öböl nagysága, a síkból kifordított horoghegy és annak behatolási szöge tökéletes összhangban vannak, melyek egyértelművé teszik, hogy egy rendkívül népszerű és fogós nagyhalas horogtípust sikerült így tökéletesre „csiszolni”.

Mérettartománya: 6, 8, 10, 12, 14

Javasolt csalik: technopufi, kukorica szendvics, puha pontypellet

Kiszemelt halak: ponty, amur

Az öblös horogforma ideális a nagyobb méretű csalikhoz
Kerek öble alkalmassá teszi a puha (olykor sérülékeny) pontypellet horgon történő felkínálására is

Gamakatsu A1 Team Feeder - Pellet Carp

Ez a horog a 2260B erősített változata. Ez egy olyan alap horogtípus, amely szinte egyetlen feederhorgász ládájából sem hiányozhat! Azon horgászoknak ajánlott, akik nem szeretik „túlvariálni” a dolgot és egy olyan megbízható horgot keresnek, amelyet ha felkötnek a feeder végszerelékük zsinórjára, azzal szinte bármit megfoghatnak. Nos, ez a típus ilyen! A régi széria népszerűségének egyik fő oka, hogy kis mérete ellenére is rendkívül acélos, remek hegytartó képességű és nagyon masszív. A Pellet Carp névre keresztelt, továbbfejlesztett változat legfőbb különbsége, hogy füles. Miért cseréltük le a lapkát egy fülre? Mert így sokkal könnyebben köthető a csomómentes kötéssel. Ugyanis az utóbbi időkben nagyon sokan használják nagy előszeretettel a fűzött, hajszálelőkén felkínált csalikhoz is. Mert könnyű, nagyon jól akadó horog, az egyik legjobb a finom pontyhorgászathoz a fűzött csalik felkínálása során. Lapkás kivitelben azonban nehéz úgy megkötni, hogy hajszálelőke mérete is tökéletes legyen. Ez mostantól már lehet probléma a füles változatnak köszönhetően. Kis mérete ellenére rendkívül erős, remek hegytartó képességű és nagyon masszív. Akadós, köves terepeken is megbízhatunk ebben a horogban, hiszen az új A1 acél szinte mindent kibír.

Mérettartománya: 6, 8, 10, 12

Javasolt csalik: két-három szem kukorica (mérettől függően), csonticsokor, giliszta, hajszálelőkén felkínált lebegő pellet

Kiszemelt halak: ponty, amur, márna

Ez egy olyan alap horogtípus, amely szinte egyetlen feederhorgász ládájából sem hiányozhat!
Mert az egyik legjobb a finom pontyhorgászathoz akár fűzött csalikat használva is

Gamakatsu A1 Team Feeder - Strong Carp

A Strong Carp a G-carp Specialist típuson alapuló modell, amely egy vastag acélból készült, füles pontyozó horog a kifejezetten nagytestű, gyakorta kapitális méretű halakhoz. A legtöbb feederhorgásznak azonban a legritkább esetben van szüksége 1-es vagy 2-es méretű horogra, annál inkább kellene egy kemény és erős 10 vagy 12-es méretű horog. Nos, többek között ezt a hiányosságot is pótoltuk, miközben a legjobb A1 acélból készül a Strong Carp. Hegykiképzése révén rendkívül kicsi erőhatás mellett gyors és pontos behatolást biztosít. Kíméletlen ellenfele a keményszájú folyóvízi halaknak is, miközben a legkeményebb terepen való küzdelemben is számíthatunk rá. Ennek eredményeként a csalit felszippantó hal már szinte biztos, hogy nem szabadulhat. Kifejezetten ajánlott hajszálelőkés módszerhez, amikor a csali kukorica vagy pellet. Használható damillal, de igazán a fonott zsinórral történő horgászat során kamatoztatható a horogban rejlő hihetetlen erőtartalék.

Mérettartománya: 6, 8, 10, 12

Javasolt csalik: hajszálelőkén felkínált kukorica vagy pellet

Kiszemelt halak: nagytestű, nem ritkán kapitális amurok és pontyok

Ha szükség van egy kemény és erős horogra az akár kapitális méretű halakhoz, de a feederhorgászat igényeihez hangolt kis méretekben
A csalit minden esetben hajszálelőkén kell felkínálni ennél a horognál

Írta: Döme Gábor
Fotók: Nagy Gábor

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.