Szép emlékek Harsányból

Szép emlékek Harsányból

Sajnos a pályázat megjelenése és lezárási ideje alatt csak egy alkalom volt, amit el tudtam tölteni a Harsányi horgásztavon, ám akkor nem sikerült kapitális halat fognom. Úgy gondoltam, hogy leginkább nagy halakkal szeretnének majd teszteltetni termékeket, ezért úgy gondoltam, összeszedem egy csokorba a Haldorádó termékekkel fogott 10+-os pontyaimat, amikről sikerült fényképet is készíteni.

A Harsányi horgásztó rövid bemutatása

Az alábbi idézet a tó honlapján található rövid bemutató, aki még nem ismerné a horgásztavat:

„A horgásztó rendszer a Bükk déli lejtőinek ölelésében helyezkedik el, Harsány községben. A festői környezetben elterülő horgászparadicsom Miskolctól alig 10 km-re található. A horgászati tevékenység 2006 áprilisában indult meg az egykoron szövetkezeti tulajdonban levő tavakon. A tavak a 2000-s esztendők elején egy tórekonstrukciós munkálaton estek át, így nyervén el végleges formájukat. A 3 tóból álló, egymáshoz képest láncszerűen elhelyezkedő völgyzárógátas tavak közül jelenleg 2 tó áll a horgászok rendelkezésére, míg a völgy legfelső tava a folyamatos halutánpótlást hivatott ellátni a jövőben. A völgy szakmai munkái a gödöllői Szent István Egyetem Halgazdálkodási Tanszékének koordinálása mellett folynak.”

A Harsányi horgásztó

2010. augusztus 19. - az első horgászat Harsányban és a legnagyobb halam!

Több horgászismerősöm fogásai alapján sikerült barátaimmal egyeztetni egy közös horgászatot, ekkor, 2010 nyarán látogattunk el először a Harsányi horgásztóra. Már a tó mérete és festői környezete is bámulatba ejtett. Azóta a kedvenc horgászvizem lett, amit ha tehetek, kéthetente meg is látogatok.

„A tó átlagmélysége 2,5 m, amely a meder felé fokozatosan növekszik. A parti zónát sás, néhol nád, illetve gyékény borítja.

Fő állományalkotók a békés halak, azonban jelentős a csuka, süllő és szürkeharcsa állománya is. Jellemző a csukaállományra, hogy megfogásuk a nyári időszakban sem tűnik lehetetlen vállalkozásnak. A pontyok átlagsúlya 2,5-3 kg közötti. A bajszosok mellett termetes kárászok, illetve egyre több sütőlapátnyi nagyságú tiszai dévér teszi színesebbé a fogási palettát.”

A tó közepén hatalmas méretű pontyok fordulásait lehetett látni. A horgászhely kiválasztása után kellő adrenalin-fröccsel kezdtem kipakolni a horgászfelszerelést - akkor még nem is sejtettem, hogy milyen meglepetések várnak még rám a nap folyamán…

Csalogatóanyagok:

Kizárólag Haldorádó termékekkel horgászom. Ezen a napon az etetőanyag-keverékem Pelletes Fekete és Fűszeres Hal kombinációja volt.

Feederbotok:

2 db Spro Aggressive Carp Feedert használtam. Ezek Döme Gábor nevével fémjelzett első generációs feederek, amelyek mind a mai napig remekül teljesítenek nálam.

Végszerelék:

A 0,22 mm-es Trabucco T-Force Special Feeder főzsinórhoz a bot kétszeres hosszának megfelelő, 0,15 mm-es fonott dobóelőkét kötöttem. Ezen csúszott a 35 grammos, gubancgátló csővel ellátott bordás etetőkosár. A zsinór végét egy 10-es méretű forgóba kötöttem, aminek kosár felőli részére egy gumigolyós ütközőt húztam. A fonott horogelőkére Gamakatsu 2260B 6-os méretű horgot kötöttem.

Mi történt a nap folyamán?

Azt halottam, hogy a tavon a távoli, pontos dobások jelentik az eredményes horgászat kulcsát, ezért kiakasztott zsinórklipsszel alapozó etetést végeztem 70 m-es távolságra. Tudtam volna nagyobbat is dobni, de akkor már nem lettem volna elég pontos. Mint később kiderült, ez a távolság pont elég volt - ráadásul a később feltámadó szembeszél is igazolta, jobb nem túl nagyot markolni… Ezután elkezdődött maga a horgászat. Az egyik botra Haldorádó Red Tuning Kék Villám, a másikra 16 mm-es Haldorádó Magyar Betyár oldódó pellet került. Nem telt el fél óra, bothajlítós kapás következett! Egy izgalmakkal eltelt fárasztást követően 6 kilós pontyot sikerült szákba terelni. A hal a gyors mérlegelés, majd fertőtlenítés után visszakerült a vízbe. Kb. 15 perc múlva egy szem Magyar Betyár oldódó pellet tetszett meg a következő pontynak, amit a 7,5 kg-nak mértünk.

Egész délelőtt felváltva fogtuk a szebbnél szebb kárászokat, keszegeket és pontyokat, de a pontyok súlya megmaradt a bűvös 10 kg alatt. Ekkor gondoltam egy merészet és a hajszálelőkére fűztem egy-egy 16 mm-es Fekete Gyémánt oldódó és egy 12 mm-es Kék Villám fúrt pelletet. A bedobás után nem telt el 10 perc a botspicc határozott meggörbülésével jelentkező kapásig. A bevágást követően szinte megállt a bot a kezemben, majd a hal lassan, komótosan elindult! Nagy súlyt éreztem, majd bő 30 perces fárasztást követően megláttam, hogy életem eddigi legnagyobb halával hozott össze a sors. Szákolás után kezem-lábam remegett, csak ketten tudtuk kiemelni a halat a vízből! Gyorsan elő a mérleget… és most jött a meglepetés: nem tudtuk megmérni a halat, mert a mérleg 20 kilóig mért! Futás a tógazdához, majd egy biztonsági mérőzsákban megmértük a pontyot, aminek pontos súlya 21,95 kg volt. Óriási élmény volt feederbottal kifogni!!! A mai napig is kiráz a hideg, mikor visszagondolok rá.

Feederbottal kifogott eddigi legnagyobb pontyom: 21.950 gramm

2010. október 7.

Csalogatóanyagok:

Ezen a horgászaton is a jól bevált etetőanyagot, a Pelletes Fekete és Fűszeres Hal keverékét használtam.

Csaliarzenál
Ez a szép, 11.450 grammos tükrös nem tudott ellenállni a 16 mm-es oldódó Magyar Betyár pelletnek

2011. március 27.

Felkészülés és csalogatóanyagok:

Már alig vártam, hogy kipróbálhassam a 2011-es év szuperújdonságát, a Haldorádó Pellet Packot. Elég sokat gondolkodtam rajta, hogy melyik ízesítést válasszam, de maradtam a jól beváltnál, a Fekete Gyémántnál, amely a Pelletes Fekete etetőanyaggal harmonizál a legjobban. Mindezt már előző nap este be is kevertem. Etetőanyagnak a hozzá illő Pelletes Feketét használtam, amit CSL Tuning Magyar Betyár hideg vízi aromával kevertem.

Pellet Pack szárazon, vizezés előtt…
… és benedvesítve, miután a pelletszemek a vizet teljesen magukba szívták

A csalik Oldódó Lebegő és Hybrid pelletek voltak a jól bevált Magyar Betyár „ízesítéssel" és folyékony dippel megspékelve.

Bevált Magyar Betyár csalik, amelyek most is bizonyítottak
Az év első hala egy 14.400 grammos tőponty volt! Soha rosszabb évkezdést!

2011. április 30.

Sajnos a pályázat megjelenése és lezárási ideje alatt csak egy alkalom volt, amit el tudtam tölteni a Harsányi horgásztavon, ám ez is majdnem rekordfogással végződött! A horgászhely kiválasztása nem volt kérdés, a szokásos helyemen, a napijegyes oldal középső részén, a két száraz fával szemben foglaltuk el a horgászállást. Itt is alapozó etetéssel kezdtem a napot a szokásos, kiakasztott klipszes megoldással.

Gyönyörű látvány a zöldellve lüktető táj. Az etetésem helye jelölve

Csalogatóanyagok:

Pelletes Fekete, Fűszeres Hal etetőanyagok és egy doboz Fekete Gyémánt Pellet Pack

A halak - talán az időjárás-változást megérezve - alig táplálkoztak, de a Pellet Packos etetésnek köszönhetően sikerült 4 db kisebb, 2-3 kg közötti pontyot fognom, majd ezt követően 3 db kárászt és 4 db dévért, igaz, ezek sem voltak kisebbek 1 kilónál.

Ponty a szákban
Gyönyörű, 1.420 grammos kárász

A mögöttem lévő horgászok semmit sem fogtak, az előttem lévő bojlis horgásznak sikerült egy 13 kg-os pontyot fognia, de az előtte ülőknek egy kapása sem volt. 11 óra körül az orsómon megszólalt a nyeletőfék, a damil szinte elfüstölt… én még ilyen kapást nem tapasztaltam! Akasztás után a hal eleinte csak húzta a zsinórt, azután nagy nehezen sikerült megállítani, de nagyon nagy súlyt éreztem a bot másik végén. Mikor újra elindult a hal, kiugrott a vízből - akkor láttam, hogy hatalmas, szerintem közel volt a tavalyi rekordomhoz. Sajnos kifogása csak álom maradt, mert egy fordulás után hirtelen belazult a damil, és kiakadt a horog.

A rövid fárasztásról csak pár fotó maradt emlékül… gyönyörű ívben hajlott a feederbot!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.