Rezgőspiccel a csőhídi pályán

Rezgőspiccel a csőhídi pályán

A Ráckevei (Soroksári)-Duna Pesterzsébet és Csepel közötti szakaszának sziget felőli partján található a Pest megyei versenyhorgászok kedvelt célpontja, az ún. csőhídi pálya. A legtöbben hagyományos nehézfenekező módszerrel üldözik a pontyokat, míg mások rakós vagy matchbottal űzik a keszegnépet. Az itt rendezett rangos versenyeken sokan értek már el szép eredményeket matchbottal. Az utóbbi időben sokszor e módszer bizonyult a legeredményesebbnek, hiszen gyakran a parttól távolabb, 25-30 méterre lehet az igazán nagytestű keszegféléket horogra csalni. Ehhez azonban nagyon sok gyakorlás és technikai tudás szükségeltetik. Sokkal egyszerűbb és talán hatékonyabb választás lehet a pickerbot.

Ahhoz, hogy megértsük miért is lehet jobb a feeder technika, ismernünk kell az itt alkalmazott matcbotos horgászat folyamatát. Íme: 1. bedobás, 2. zsinórsüllyesztés, jelölésre behúzás, 3. gombóclövés, 4. pár másodpercnyi úsztatás, és ha nincs kapás, újra az egész. A csali szinte végigrobog az etetési sávon, nagyon kevés időt tölt el ott, ahol halaink tartózkodnak. Most egy olyan horgászatot szeretnék bemutatni nektek, ami ötvözi a versenyhorgászatot a finomszerelékes feeder technikával. Lássuk mire is lesz szükségünk!

A csőhídi peca melós peca!

Kezdjük az etetőanyaggal. A Haldorádó Nagy Dévér kitűnő választás, hiszen az azonos aromával tuningolva olyan erős illatú keveréket kapunk, mely a víz sodrásának segítségével messziről etetésünkre csalja a dévérkeszegeket. Ebből mindössze két kilogrammot kevertem be. A keverék másik része a föld. Mivel egy lassú folyású élő vízen vagyunk, én három kilogramm löszös agyagot vegyítettem három kiló barna agyaggal, mely kellően megnehezítette csalétkemet.

Elegendő mennyiség 3-4 órás intenzív horgászatra

Ennek a nehezítő anyagnak felét a már áttört etetőanyaghoz kevertem, míg másik részébe tettem az etetőszúnyogot. Ezt apránként adagoltam a keverékembe, nehogy az értékes lárvák megadják magukat.

Jól válasszuk el a földes szúnyogot az etetőanyagtól!

Végszereléket tekintve folyóvízi pecához az ún. nagyhurkos szereléket ajánlom, melynek elkészítése gyerekjáték, ráadásul nélkülöz mindenféle flincflancot. Ehhez a szerkóhoz egy 15-20 grammos drótos feederkosarat tettem fel, mert ez tökéletesen megáll a fenéken, és megtartja a 30 centi hosszú 10-es előkén lévő 16-os méretű icipici horgocskát.

Folyóvízen verhetetlen szerelék

Ha a csőhídi pályára megyünk, sokat nem kell a csaliválasztáson gondolkodni, elég, ha van nálunk pár levél tűzőszúnyog. Az etetőanyagba érdemes tenni némi forrázott csontit is a karikakeszegek kedvéért, de horogra nem ajánlom, mert akár egy szem is képes gombolyaggá pödörni hajszálvékony előkénket.

Tűző- és etetőszúnyog

Május elejére terveztem a horgászatot, mivel ekkorra a sok verseny miatt már bőven tartózkodik dévér a pályán. Mondanom sem kell, hogy az egész hét legesősebbnek ígérkező napját választottam ki arra, hogy vallassam a vizet, na de ha esik, ha fúj, a tervezettől nem térek el!

Reggel már otthon bekevertem a csalogatóanyagot és persze a földet, bár utóbbi tevékenység nem tartozik kedvenc elfoglaltságaim közé. Egy előző versenyről maradt némi földes szúnyogom, így ezt is felhasználtam. Az eltarthatóság is indokolja azt, hogy sose keverjük bele a földes szúnyogot az etetőanyagba, ugyanis a nedves földben, vizes újságpapírral letakarva, akár egy hétig is életben maradnak a lárvák a hűtőszekrényben. A peca után maradt tűzőszúnyogot sem szabad kidobni, ugyanis vízbe rakva - szintén hűtőben - használható marad a következő horgászatig. Nem árt azonban kétnaponta szitán átmászatni őket, így az elhullott egyedek nem fogják „berohasztani” a vizet, s vele értékes tűznivalóinkat.

Ebben a formában jól tárolható

Szóval már hajnalban a földet kapirgáltam át a rostán, sajnos a gomolyfelhőzet miatt a napfelkeltében nem sokat tudtam gyönyörködni. Más azonban jókedvre derített, miközben pakolásztam, kint hagytam a teraszon az etetőanyagot, földet, csalikat, melyek közt volt pár deci csonti is, hátha kelleni fog. Azonban a sors úgy akarta, hogy ezen a napon ne használjak légypondrót, ugyanis 5 percnyi figyelmetlenség elég volt arra, hogy egy tolvaj szarka majd mindet ingyen reggelinek nézze és jóízűen elfogyassza. Mikor elhessegettem, jól ismert hangjával ki még is röhögött!

Kellően nehéz folyóvízi bombák

Mikor kiértem a partra, még mindig nagyon lógott az eső lába, sőt Pest felől mennydörgést is hallottam. A vízre nézve azonban hamar a horgászat mellett döntöttem, több szép halfordulás biztatott pecára.

A pontosságra fektessünk nagy hangsúlyt!

Alapozó etetésem 15 jó nehéz gombócból állt, mely garantáltan ott marad, ahová lőttem. A csalizásra nagyon figyeljetek oda, hiszen a rosszul feltűzött, kipukkasztott szúnyogot nem szeretik a nagy dévérek. Bedobás után a tükörvízen még jól látszódtak a csobbanás keltette hullámok, így az első órában minden dobás után lőttem a célra egy gombócot.

A kosárba alulra nyomjunk etetőanyagot…
… majd tömjük meg földes szúnyoggal…
… végül zárjuk le etetőanyaggal

Az első kapásra nem kellett sokat várni, már a második bedobás halat adott, méghozzá nem is akármilyet. Egy szép darabos dévérkeszeggel indult a nap.

Első halam igen jól védekezett
Még merítés előtt is balhézott
Végül azért csak rábírtam egy fotóra

Habár áramló vízről van szó, mégsem kell rohanó folyóra számítanunk: pickerbotom leglágyabb spiccét is csak épphogy meg tudta görbíteni a ránehézkedő víz, igaz, a nagy Dunán megszokott módon fölfelé tettem a botot, így csak 15-20 méter volt kitéve az áramlásnak.

A bot spicce legyen magasan, ha folyóvízen horgászunk

A kapások legtöbbje a fenékre érést követő percben jelentkezett, így felesleges sok ideig bent hagyni a szereléket. Ennek egyik oka, hogy ha az összes anyag kiázik a kosárból, könnyebben elgörgeti az áramlás, így fals kapásaink lehetnek és könnyen le is akadhatunk!

Ne feledjük, minden dobás után egy gombóc!

Szép sorban jöttek a halak, igazi örömpeca volt, és szerencsére lassan a nap is kezdett előbújni a sötét felhők mögül. Ám ezzel egy időben a szél is felerősödött, s a vékony spicc rángatózása miatt egyre nehezebben vettem észre a kapásokat. Elő kellett vennem a kicsit durvább, erősebb pickerbotomat. Azért ez sem nevezhető durungnak, de jóval stabilabban áll ellen a szélnek, mint a másik.

A bevágás legyen határozott!

Telt-múlt az idő, és tudtam mit jelent ez. Lassacskán kezdődik a délelőtti edzés az evezősöknél. Hamar fel is sorakoztak, hol máshol, mint pont előttem, és ellőtték a rajtot. Etetésem fölött is felrobbantotta a vizet az egyik sportoló.

Békéljünk meg velük, hiszen övék is ez a víz

Még nem távolodott el 10 métert sem az etetésemtől, mikor heves kapásra vágtam be, a nap egyik legnagyobb dorozsmás fejű dévére volt a tettes.

Ez a szép dévér jött a „hajó” alól

Lám, ennyire nem zavarja halainkat a kajakosok keltette csobogás, hiszen minden nap ezt hallják, hozzászoktak. Mi is próbáljuk meg elfogadni őket, ne veszekedjünk velük, pláne ne zavarjuk be a 10 éves gyerekeket a Duna közepére! Próbáljunk meg toleránsak lenni és ne csak akkor tapsolni nekik, amikor olimpiai aranyakat nyernek kis hazánknak!

A keverékben található olajas magvak megtették a hatásukat

A taktika, melyet elterveztem, nagyon jól működött. Sokkal kényelmesebb volt pickerbottal horgászni, mint matchbottal. Nem kényelmes, csak kényelmesebb! Ezzel a felszereléssel is 4-5 percenként újat dobtam, és minden dobás után lőttem rá egy gombócot. Tehát ez is melós horgászat, DE óriási előny, hogy a csali mindvégig állt, így sokkal könnyebben meg tudta enni a hal, mint a rohanó matchbotos szerelék által vontatott szúnyogcsokrot. Bárcsak lennének itt olyan versenyek, amiken ez a két közkedvelt finomszerelékes technika megmérkőzhetne egymással! Érdekes eredmények születnének, az biztos!

Mögöttem futnak, sétálnak, előttem eveznek, én horgászom - különös hangulata van a csőhídi pecának
Azért volt röptetős keszeg is!

Egy nagy baj van azokkal a horgászatokkal, melyek szórakoztatóak: nagyon hamar eltelik a pecára szánt időnk! Most is így jártam. Gyorsan szemrevételeztem zsákmányomat, majd mindet vissza is engedtem.

Egy délelőtt termése

Ha tehetitek, látogassatok el Ti is erre a vízre, főleg májusban vagy június elején számíthattok itt kiemelkedő fogásra, hiszen nagyon sok verseny van itt ebben az időben, s a szemfüles horgászok a verseny másnapján igen jót szórakozhatnak. De ha lehet, engedjétek vissza az ívásra készülő dévéreket, hagyjuk, hogy sokasodjanak, legyen mit fognunk pár év múlva is!

Írta: Sipos Gábor
Fotók: Jakab Enikő

Kommentek
Partnerek
Kiemelt partnerek:
Média partnerek: